hirdetés

HÍREK

Többen nem tudnak regisztrálni az oltásra

Van olyan is, akit egyik hivataltól a másikhoz irányítottak, de érdemi segítséget sehol nem kapott.
Fotó: Katja Fuhlert / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. január 13.

hirdetés

A 60 év felettiek nem csak az interneten, hanem a kormány által kiküldött postai levében is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra. Sokan, így például a Nógrád megyei Varsány lakói közül számos nyugdíjas még nem kapta meg ezt a levelet.

Az RTL Híradó egyik 84 éves nézője is hiába várta a levelet.

„Felhívtam a Népegészségügyi Központ számát, ahol közölték, hogy hívjam a Miniszterelnökséget. A vakcinainfó vonalán azt mondták, hogy a nyugdíjfolyósítót kéne megkeresnem. [A Miniszterelnöki Kabinetirodában] azt mondták, hogy a kormányhivatal 1818-as általános hívószámán próbálkozzak”

- mesélte el kálváriájukat az idős nyugdíjas lánya.

Emellett többeknek az okoz gondot, hogy nincsen internetelérhetőségük, annak hiányában pedig nem tudnak regisztrálni.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradójának teljes riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Lélegeztetőgépeket adományoz Ukrajnának a magyar kormány

A gépek 9 nyugat- és kelet-ukrajnai megye 46 egészségügyi intézményébe kerülnek.
MTI, fotó: illusztráció, forrás: YouTube - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés
A magyar kormány ötven lélegeztetőgéppel segíti Ukrajnát a koronavírus-járvány elleni védekezésben

- közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken.

A közlemény szerint a tárca a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet közreműködésével juttatja el az életmentő egészségügyi védőeszközöket Ungvárra, ahonnan azok kilenc nyugat- és kelet-ukrajnai megye negyvenhat egészségügyi intézményébe kerülnek.

A szállítmányt pénteken indították útjára a KKM és a segélyszervezet képviselőjének jelenlétében - írta a minisztérium.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Navalnij szabadon engedését kérte Putyintól az Európai Tanács elnöke

Charles Michel azt is sürgeti, hogy az orosz vezetés késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett mérgezéses merényletet.
MTI, fotó: MTI/EPA/Navalnij Instagram-oldala - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Charles Michel, az európai uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetése során - közölte Charles Michel irodája.

Michel komoly aggodalmának adott hangot Navalnij fogvatartásával kapcsolatban a beszélgetés során, és arról is tájékoztatta az orosz elnököt, hogy a márciusi EU-csúcs keretében "stratégia vitát" indít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok felülvizsgálatáról.

Charles Michel közölte, hogy az EU egységes álláspontot képvisel az Oroszországhoz intézett felhívásában, és sürgette az orosz vezetést, hogy késedelem nélkül, átláthatóan vizsgáljak ki a Navalnijjal szemben elkövetett szeptemberi mérgezéses merényletet.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szigorúbb szankciók bevezetésére szólította fel az uniót Oroszország ellen. Az állásfoglalásban leszögezik, hogy korlátozó intézkedéseket kell kivetni a Vlagyimir Putyin vezette rezsimhez kötődő orosz oligarchák, az elnök belső körének tagjai és az orosz média propagandistái ellen is, akik európai vagyonnal és unióba való beutazási engedéllyel rendelkeznek. Az uniós parlamenti képviselők arra is felszólították az EU-t, hogy azonnal állítsa le az Északi Áramlat 2 földgázvezeték befejezetlen szakaszán folyó munkálatokat, arra hivatkozva, hogy az "az uniónak nem szabad helyett adnia kétes eredetű orosz gazdasági tevékenységeknek."

Csütörtökön az orosz főügyészség és a belügyminisztérium figyelmeztette a szombatra tervezett országos ellenzéki tiltakozás szervezőit, hogy az általuk Navalnij támogatására előkészített tüntetéseket törvényellenesnek, felforgatónak tekinti, és kész őket azonnal beszüntetni.

hirdetés
Pénteken az orosz hatóságok, kilenc napra, többedmagával őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, aki így nem tud részt venni az ellenzék szombatra tervezett tüntetésén.

Navalnijt hétfőn harminc napra előzetes letartóztatásba vették Oroszországban. A politikus vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban hazájában megpróbálták megmérgezni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Több régióban is megnyílnak a sípályák, a plázák és az óvodák Szlovéniában

Bizonyos esetekben pedig - mint amilyen a családlátogatás is - 12 órás időtartamra koronavírus-teszt nélkül is be lehet lépni az országba.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

A kedvező járványügyi mutatók miatt enyhítenek a korlátozásokon Szlovéniában, és a legkevesebb fertőzöttel rendelkező kilenc régióban megnyílnak a sípályák, a bevásárlóközpontok, az óvodák, a fodrászüzletek és a ruhatisztítók, valamint az általános iskolai tanítás is újraindul - közölte a ljubljanai sajtó.

A sípályák már szombaton megnyílnak, síelni pedig negatív koronavírusteszt felmutatásával lehet.

Az óvodai és iskolai oktatás a jövő héttől indul meg, a nevelőket és tanítókat pedig az intézmények megnyitása előtt letesztelik. A határátlépési követelményeken is enyhített Ljubljana.

Az Európai Unióból érkezők karanténkötelezettség és negatív koronavírusteszt nélkül is beléphetnek az országba, amennyiben ingatlanjuk vagy mezőgazdasági földjük van Szlovéniában, vagy ha családtagokkal akarnak kapcsolatba lépni, de csak akkor, ha 12 órán belül el is hagyják az országot.

Szlovéniában péntekre 1439-cel 155 696-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 25 beteg hunyt el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3309-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1140-en vannak kórházban, 186-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 19 014.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 643 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta számuk elérte a 227 969-et. Péntekre 32 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, így a halottak száma 4770. Kórházban 1518 beteget ápolnak, közülük 145-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív esetek száma 3321.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gyerekeknek szánt müzlit és zabkását hívott vissza fulladásveszély miatt a Müller

Ha vásároltatok ilyen termékeket, vigyétek vissza bármelyik Müller üzletbe, blokk nélkül is visszatérítik az árát.
MTI, címkép: illusztráció (Alexas_Fotos/Pixabay) - szmo.hu
2021. január 22.

hirdetés

Idegenanyag lehetséges jelenléte miatt gyerekeknek szánt Milupa müzlit és zabkását hívott vissza a forgalmazó, a Müller üzletlánc - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Az üzletlánc honlapján megjelent tájékoztatás szerint

a 400 grammos kiszerelésű Milupa gyümölcsös müzli gyerekeknek, a Milupa müzli gyerekeknek, a Milupa zabkása gyerekeknek almaszár darabot tartalmazhat, amely fulladásveszélyt okozhat.

A Nébih közölte: a Müller a honlapján és az üzleteiben a vásárlók tájékoztatására felhívást helyezett ki.

A hivatal kéri, hogy a visszahívásban érintett termékeket ne fogyasszák el, azok bármelyik Müller üzletbe visszavihetők, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik.

A visszahívott termékeket a fogyasztók a Nébih és a Müller honlapján elérhető gyártási számok és minőségmegőrzési idők alapján azonosíthatják be.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: