NULL
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Többen nem tudnak regisztrálni az oltásra

Van olyan is, akit egyik hivataltól a másikhoz irányítottak, de érdemi segítséget sehol nem kapott.
Fotó: Katja Fuhlert / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. január 13.

hirdetés

A 60 év felettiek nem csak az interneten, hanem a kormány által kiküldött postai levében is regisztrálhatnak a koronavírus elleni oltásra. Sokan, így például a Nógrád megyei Varsány lakói közül számos nyugdíjas még nem kapta meg ezt a levelet.

Az RTL Híradó egyik 84 éves nézője is hiába várta a levelet.

„Felhívtam a Népegészségügyi Központ számát, ahol közölték, hogy hívjam a Miniszterelnökséget. A vakcinainfó vonalán azt mondták, hogy a nyugdíjfolyósítót kéne megkeresnem. [A Miniszterelnöki Kabinetirodában] azt mondták, hogy a kormányhivatal 1818-as általános hívószámán próbálkozzak”

- mesélte el kálváriájukat az idős nyugdíjas lánya.

Emellett többeknek az okoz gondot, hogy nincsen internetelérhetőségük, annak hiányában pedig nem tudnak regisztrálni.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradójának teljes riportja:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
HÍREK

Kunetz: „Ki kell nyitnunk, nem várhatjuk meg az átoltottságot, mert itt kő kövön nem fog maradni!”

Szabályozottan és részlegesen nyitni kell, mert „NEM lesz gyorsan elég megfelelő oltóanyag” - írja az egészségügyi szakértő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

Szabályozott és részleges formában mielőbb ki kell nyitniuk a helyeknek, és az iskolákban is újra kell indítani az életet - írja Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-posztjában.

Kunetz szerint nem jöttek be azok az előrejelzései, amelyek alapján a tavalyi év végére ismét zsúfolásig telnek a kórházak - az adatok és a tények alapján arra következet ebből, hogy lassult a fertőzés üteme. Mindezt a szigorú maszkviselésnek, az iskolák bezárásának és a munkahelyek leállásának tulajdonítja.

Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ugyan mindezt pozitívumként értékeli, hosszútávon nem fenntartható állapot ez.

"Ki kell nyitnunk! Ha nem is teljesen, de szabályozottan és részlegesen. Sokkal jobban járunk így, mintha ez spontán először titokban, zugkocsmánként történne meg egy forradalommal kísérve. Az látszik, hogy NEM lesz gyorsan elég megfelelő oltóanyag, tehát NEM várhatjuk meg az átoltottság megtörténtét, mert itt kő kövön nem fog maradni."

- írja.

Éppen ezért Kunetz azt javasolja, hogy a folyamatos oltás mellett induljon újra az élet, igaz nagyon szigorú szabályok mentén. Javasolja többek közt, hogy

hirdetés
    • zárt térben korlátozni kell a légköbméter szerinti emberszámot
    • minimum FFP2-es maszkban, egymástól a megfelelő távolság betartásával lehessen csak zárt terekben tartózkodni
    • mindenhol elérhetővé kell tenni az automata kézfertőtlenítőket
    • a vendéglátóipari egységek teraszain az asztaltársaságok közt biztonságos távot kell hagyni
    • az iskolákban (középiskolákról és egyetemekről van szó elsősorban) induljon újra a tanítás, ám csak és kizárólag FFP2-es maszkban lehessen részt venni az órákon

A szakértő szerint a kormánynak a sokak által megkérdőjelezett minőségű kínai vakcina helyett arra kéne költenie a pénzt, hogy mindenki számára elegendő FFP2-es maszkot szerez be. Kunetz nyomatékosítja: még egy év nem mehet rá arra, hogy a járvány határozza meg a napjainkat, mielőbb újra kell indítani az életet, mivel a járvány a gazdasági szempontok mellett "a társas kapcsolatok brutális rombolásán keresztül komoly pszichés és testi károsodásokat" is okozhat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
HÍREK

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik, bár vonul vissza a járvány Izraelben

Hiába van visszavonulóban a vírus Izraelben, a kórházban ápolt betegek száma továbbra is kiemelkedően magas.
MTI, Fotó: MTI/AP/Oded Balilty - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden. A hosszabbítást az egészségügyi minisztérium és Benjámin Netanjahu miniszterelnök kérte, mert a csökkenő fertőzöttségi adatok ellenére még mindig nagyon magas a kórházakban ápolt súlyos betegek száma.

Beni Ganz védelmi miniszter kijelentette, hogy csak akkor hajlandó megszavazni az újabb hosszabbítást, ha a korábbi ígéretek szerint megduplázzák a járványügyi előírásokat be nem tartók ellen kiszabható bírságot.

A bírság növelését az ultraortodox és az arab pártok képviselőinek tiltakozása miatt nem határozták el eddig, noha ez a kérdés folyamatosan napirenden volt a helyi médiában és a kneszet vitáiban az elmúlt hónapokban. Közben egyre nehezebben birkóznak meg az izraeli kórházak a koronavírus-járvány harmadik hullámának betegeivel,

kedden a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója a katonai rádióban bejelentette, hogy már nem tudnak több beteget fogadni.

Pénzügyi vita is nehezíti a helyzetet, mert a kórházak több pénzt követelnek a járvány okozta rendkívüli helyzetben. A Hadassza igazgatója levelében azt írta az egészségügyi minisztériumnak, hogy azért nem vállalhatják újabb betegek kezelését, mert kifogytak az ahhoz szükséges eszközökből és gyógyszerekből, január 10. óta nem tudtak új rendeléseket leadni pénz hiányában.

A világviszonylatban is különösen magas izraeli beoltottság nyomán egyre több adat és információ áll rendelkezésre az oltásokról.

hirdetés
Izrael egyik egészségbiztosító-pénztáránál, a Makkabinál a beoltottak kevesebb mint 0,01 százaléka fertőződött meg a vakcina második dózisa után egy héttel koronavírussal, ami jobb arány a gyártó által ígért 95 százalékos védettségnél.

A 128 600, főként 55 évesnél idősebbekből és háttérbetegségekkel küszködő emberekből álló csoportból mindössze húsz korábban beoltott embert regisztráltak koronavírus fertőzéssel. A mégis megfertőződött húsz ember többsége 55 évnél idősebb, felerészben krónikus betegségben szenved, de tíznek nincs háttérbetegsége. Enyhe lefolyású fertőzésük nyomán fejfájást, köhögést, gyengeséget vagy fáradtságot éreztek, egyikük sem került kórházba, és senkinek sem emelkedett a láza 38,5 fok fölé. Legtöbbjükről azért derült ki fertőzöttségük, mert kapcsolatba kerültek más, azonosított vírushordozókkal, és ezért tesztelték őket. A Makkabihoz tartozó oltóhelyeken eddig 710 000 embert oltottak be először, és 277 000 embert másodszor a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Hétfőn 65 660 embert oltottak be először és 109 874-et másodszor - három hét elteltével - a Pfizer és a BioNTech vakcinájával Izraelben. (a fotón izraelieket oltanak a Pfizer-BioNTech cégek koronavírus elleni vakcinájával egy bevásárlóközpont parkolójában, Givatayimban)

Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 663 294-en - az ország lakosságának 28,9 százaléka - kapták meg az első és 1 221 124-en a második dózis vakcinát. Hétfőn 54 408 tesztből 4924 vírushordozót azonosítottak, ami 9,4 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 606 365-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 72 033 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1827 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1154-en súlyos állapotban vannak és 332 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 4498-an haltak meg Izraelben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK

645 ezer elektromosautót vesz az USA – óriási lökést adhat az iparágnak Joe Biden új rendelete

Az elnök bejelentette: lecserélik a teljes szövetségi járműflottát amerikai gyártmányú elektromos autókra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

A teljes szövetségi járműparkot amerikai gyártású elektromos autókra cseréli Joe Biden adminisztrációja, írja a CNET. Ez megközelítőleg 645 ezer gépjármű cseréjét jelenti. Az még nem derült ki az elnök bejelentéséből, hogy milyen határidővel kell végrehajtani a kocsik beszerzését.

Joe Biden a gépjármű-flotta átalakításáról a 'Made in America'-program ismertetése idején beszélt. A tervezet szerint a szövetségi kormányzat a jövőben az amerikai gyártók termékeit előnyben részesíti a beszerzések során, hogy ezzel is segítse a ország vállalkozásait, és ösztönözze az iparágban az új munkahelyek létrejöttét.

Biden a gigantikus beszerzést a legnagyobbnak nevezte a II. világháború óta. Várhatóan nem lesz elég, hogy egy-egy gyártmány alkatrészeinek legalább 50 százaléka amerikai, hanem a gyártó gazdasági növekedéshez hozzájárulását, azaz pénzügyi és munkahely-teremtési kondíciókat is vizsgálni fogják.

Az elnök teljes beszédét a 'Made in America'-programról itt lehet megnézni:

A január 20-án beiktatott elnök már a kampány során is nagy hangsúlyt fektetett a környezetvédelemre. Biden már első munkanapján kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok mielőbb visszaléphessen a párizsi klímaegyezménybe.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK

Koronavírus: tovább csökkent a fertőzöttek száma, majdnem 150 ezer embert oltottak be eddig

Szeptember óta nem volt ilyen kevés új fertőzött az országban.
Fotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

459 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - derült ki a koronavirus.gov.hu-n nyilvánosságra hozott legfrissebb statisztikákból. Elhunyt 89 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 244 681 fő, az aktív fertőzöttek száma 104 083 főre csökkent. 3815 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 149 676 fő kapott oltást, közülük 12 639 fő már a második oltását is megkapta.

Az eheti vakcinaszállítmányokkal az egészségügyi dolgozók és idősotthonok oltása folytatódik. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Oroszországból egymillió ember oltására elég vakcina fog érkezni három ütemben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: