News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Több mint 10 milliárd forintot ad a kormány a fővárosnak idén az egészségügyi beruházásokra

Visszaállítják a TAO támogatások keretösszegét, így újra 125 milliárd forint fordítható a látványsportok támogatására.

Link másolása

hirdetés

Novák Katalin a közösségi oldalán írta meg, hogy milyen újabb fejlesztésekre ad pénzt a kormány. A sajtótájékoztatón elhangzottak és az oldalára kitett közlés szerint:

"Felgyorsítjuk és bővítjük a sportparkok építését. Ezek a helyek egyszerre több generáció egészségének megőrzését szolgálják, emellett fontos közösségi terek.

Jelentős forrásokat szánunk a szabadidősport és a testmozgás népszerűsítésére és támogatására. A HISZEK Benned Sport Program keretében segítjük a szabadidősport-rendezvények szervezését.

Sportcélú fejlesztések kezdődnek több vidéki városban. Van olyan település, ahol megújulhat a leromlott állagú sportpálya, és van olyan, ahol végre megkezdődhet egy új sport- és kulturális központ tervezése. A fejlesztések négy települést, Turát, Tarpát, Komlót, Edelényt érintik összesen 1,3 Mrd forint értékben.

Több mint 10 Mrd forint pluszforrásban részesülnek a fővárosi egészségügyi beruházások. Az Egészséges Budapest Program keretében szinte az összes kerületben lesznek fejlesztések, épület-felújítások, orvosi eszközbeszerzések.

hirdetés

Visszaállítjuk a TAO támogatások keretösszegét. Így újra 125 Mrd forint fordítható a látványsportok támogatására. A cél, hogy minél több sportoló, minél jobb feltételek mellett folytathassa a felkészülését, illetve versenyezhessen."

Fürjes Balázs szintén a közösségi oldalán számolt be arról, hogy

a kormány - a mostani döntéssel - idén 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit és 2024-ig összesen 50 milliárdot biztosítanak erre a célra.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ügyvezető alelnökeként erről egyeztetett a Fővárossal, és kedden a Magyar Közlönyben jelentek meg a részletek. A dokumentumból kiderül többek között, hogy 750 000 000 forintot kap Budapest Főváros Önkormányzata, diagnosztikai programok és ezeket elősegítő szolgáltatások kialakítására, működtetésére. 150 000 000 forintot kap Budapest Főváros II. kerületi Önkormányzat, épületfelújítás, -korszerűsítés, orvosieszköz-fejlesztés, infokommunikációseszköz- és szolgáltatásfejlesztés alapon. Vagy például 135 000 000 forintot kap Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata, telemedicinaszolgáltatás-fejlesztésre, orvosieszköz-beszerzésre, infokommunikációseszköz- és szolgáltatásfejlesztésre, épületfelújításra, humánerőforrás-fejlesztésre. Ugyanakkor 1 400 000 000 forintot kap Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, épületfelújításra, -korszerűsítésre.

A politikus ír arról is, hogy az Egészséges Budapest Program célja a budapesti egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztése. "Azért dolgozunk, hogy minden kerületben, Soroksártól Rákosmentén át egészen Óbudáig legyen színvonalas egészségügyi ellátás. A források kerületenkénti elosztásáról a Főpolgármester tett javaslatot, a kormány ennek megfelelően folyósítja a forrásokat az érintett kerületeknek".

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy

a koronavírus-járvány alatt nagyon fontos volt, hogy a sportlétesítmények fejlesztései ne álljanak le.

A kormány döntéseinek és támogatásának köszönhetően ez így is történt, és jelenleg is sok projekt vár fejlesztésre országszerte - írja az MTI. Az államtitkár szerint a kormány járványkezelésének köszönhetően telt házzal lehetett megtartani a Puskás Arénában a labdarúgó-Európa-bajnokság Magyarországon megrendezett mérkőzéseit, és sok olyan program indulhatott el, amely az utánpótlásnevelést és a szabadidősportot támogatta, ezzel több ezer gyermeknek és családnak lehetővé téve a mindennapos mozgásgazdag életmódot.

Beszámolt arról, hogy folytatódik a nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési program, a nemzeti szabadidős egészség- és sportparkok építése, a honvédelmi sportközpontok fejlesztése, a budapesti pályafejlesztési program, a kézilabda-munkacsarnokok fejlesztése, és hamarosan indul az "Úszó nemzet" program. Hozzáfűzte: a budapesti mellett fontos a vidéki sportélet támogatása is, ezért a "Hiszek benne" sportprogramok a kis és közepes sportegyesületeket és a szabadidősportot segíti.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
  35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

  Link másolása

  hirdetés

  Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

  A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

  35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

  Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

  Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

  Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

  hirdetés
  „Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

  - írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Megszűnt a szivárgás az Északi Áramlat-2 gázvezetéken
  Vagy teljesen kiürült a vezeték, vagy a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

  Link másolása

  hirdetés

  Megszűnt a szivárgás a megrongálódott Északi Áramlat-2 gázvezetéken, már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe - írja a Reuters.

  A vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője, Ulrich Lissek azt mondta, hogy

  erre két lehetséges magyarázat van: vagy teljesen kiürült már a vezeték, vagy pedig a csőben lévő gáz és a víz nyomása kiegyenlítette egymást.

  A Balti-tenger medrében futó két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után hirtelen nyomáscsökkenést tapasztaltak. Dán és svéd szeizmológusok később azt közölték, hogy robbanásokat észleltek az Északi Áramlat vezetékeknél,

  a német szövetségi kormány szakértői szerint pedig "célzott támadás" okozhatta szivárgást.

  A CNN később hírszerző források alapján azt írta, hogy orosz hadihajókat figyeltek meg hétfőn ott, ahol aztán felrobbant a gázvezeték.

  A vezetékeken keletkezett négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. Szombaton Mette Frederiksen dán kormányfő is arról beszélt, hogy nem baleset okozta a gázömlést, hanem "egy kulcsfontosságú infrastruktúra elleni szabotázs történt".

  hirdetés

  A szintén megsérült Északi Áramlat 1-ről most nem közöltek információt.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: