HÍREK

„Agyhalott lépés” – Több millió dolláros gazdasági kárt okozhat a kanadai kamionosok hídblokádja

A Kanada és az Egyesült Államok közötti legforgalmasabb határhídon akadályozzák a forgalmat és az áruszállítást, ez pedig akár a régió autógyárainak leállásához és elbocsátásokhoz is vezethet.

Link másolása

Súlyos anyagi károkat okozhat mindkét ország gazdaságának a kanadai kamionosok tüntetése a Kanada és az Egyesült Államok közötti legforgalmasabb határhídon - írja a Guardian.

A "szabadság konvojában" részt vevő kamionok blokkolják a forgalmat a Detroit és Windsor közötti Ambassador hídon, ezzel pedig akadályozhatják az áruszállítást, ami főleg az autóiparban és a mezőgazdasági exportban okozhat zavart. A kereskedelmi szövetségek arra figyelmeztetnek, hogy

a hídblokád miatt az észak-amerikai autógyártó üzemekben alkatrészhiány alakulhat ki, ez pedig leállással és elbocsátásokkal járhat. Jelezték, hogy a régió gyáraiban naponta akár 50 millió dollár is lehet a veszteség.

Szerdán a Ford már bejelentette, hogy egy gyárat már kénytelen volt bezárni Windsorban, egy másikban pedig csökkentették a munkaidőt.

Az autógyárakban jelentkező fennakadások azért jelentenek nagy problémát, mert Kanada második legnagyobb exportcikke a különböző járművek, és az Egyesült Államok vásárolja fel az export több mint 90 százalékát. Az Ambassador híd pedig a két ország közötti kereskedelem 27 százalékában érintett, naponta 5-7000 teherautó használja autóalkatrészek szállítására, vagyis kulcsfontosságú határátkelőnek számít.

A Fehér Ház szóvivője, Jen Spaki szerdán arra figyelmeztetett, hogy mindenkinek be kell látnia, milyen potenciális hatással lehet a kamionosok blokádja az ellátási láncra és a dolgozókra. A Bank of Canada kormányzója pedig úgy fogalmazott, hogy Kanada egész gazdaságára mérhető hatást gyakorolna az, ha a kamionosok hosszú távon akadályozzák a forgalmat a kulcsfontosságú határátkelőkön.

Flavio Volpe, a Kanadai Gépjárműalkatrész-gyártók Szövetségének vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kötelező oltás ellen tiltakozó kamionosok tüntetése éppen azoknak az embereknek az elbocsátásához vezethetnek, akiket állítólag képviselnek a demonstrációkkal.

Volpe egyszerűen csak agyhalott lépésnek nevezte a blokádot, szerinte ez a legostobább dolog, amit a sofőrök tehetnek. Rámutatott, hogy a blokád végső során a határ mindkét oldalán az autóalkatrész gyárak leállásához vezethet.

A windsori rendőrfőnök elmondása szerint szerdán 50-70 jármű és 100 személy vett részt az Ambassador híd blokádjában. A kanadai város polgármestere azt mondta, a tüntetés eddig békés volt, nem történtek incidensek, de ahhoz, hogy feloszlassák, további hatósági segítségre van szükségük. Azt is hozzátette, hogy nem akar további konfliktusokat kockáztatni a tiltakozók eltávolításával.

Sokak szerint egyébként a rendőrség egyszerűen szemet huny a törvénysértések felett, és nem tesz semmit a tüntető kamionosokkal, miközben már országszerte egyre több helyen vannak demonstrációk "a szabadság konvojához" csatlakozva.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Fontos változás! Visszatér az éves gázóra-leolvasás rendszere az MVM-nél
Vagyis megszűnik az a gyakorlat, hogy elég lefényképezni és beküldeni a mérőállást, netán egy cetlire felírni a leolvasott értéket, és hátrahagyni a szolgáltató munkatársának.

Link másolása

Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. által megbízott cég, a DL Kft. arról értesítette a megbízó ellátási területén lévő lakossági ügyfeleket, hogy munkatársa a közeljövőben, a levélben megadott, ötnapos idősávon belül felkeresi, hogy leolvassa a gázmérőjét, írja a VG.hu.

Az ügyfélnek azonban nem kell a leolvasót a felhasználási helyen várnia, mert hagy majd nála egy leolvasási értesítőt, rajta elérhetőségekkel és szükséges információkkal. Ha a leolvasó a jelzett időszakban, az első felkeresés alkalmával nem tudja a gázmérőt leolvasni, akkor hagy egy másik értesítőt a következő felkeresés időpontjával, illetve saját telefonos elérhetőségével.

Fontos, hogy a DL Kft. munkatársai az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. által kibocsátott fényképes igazolvánnyal rendelkeznek. A kft. kéri, hogy ezt az ügyfél a saját biztonsága érdekében minden esetben ellenőrizze. A leolvasást végző munkatársak személyéről, jogosultságáról a fényképes igazolványon található központi telefonszámon lehet meggyőződni.

Minderre azért van szükség, mert az MVM kivezeti a helyszíni leolvasást helyettesítő mérőállás-bejelentést. Mivel pedig a pontos elszámoláshoz elengedhetetlen a személyes leolvasás, a DL munkatársának be kell jutnia a gázmérőhöz. A cég kéri, hogy az ügyfél tegye lehetővé a megadott időszakban a gázmérő leolvasását.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megjavították az eltört piliscsabai hókotró lapátját, az orvosi rendelő azonban ma nem nyit ki
Folyamatosan takarítják az utat Piliscsabán, ahol szintén sok közintézmény zárva tart.

Link másolása

Korábban megírtuk, hogy Piliscsabán a polgármester is kézzel lapátolta a havat, mert a település egyetlen hókotrójának eltört a lapátja.

Azóta a jármű újra bevetésen van, a lapátot megjavították.

A Piliscsaba ma... és holnap! zárt Facebook csoportban tették közzé az információt, egyben frissítették a bezárt és nyitvatartó fontos intézmények listáját. Íme:

Orvosi rendelő zárva.

Aldi nyitva

Coop Fő út nyitva

MCM zárva

Szlojó zárva

Pékségek nyitva (áram nincs)

Hókotró megjavítva reggel óta dolgozik.

Rengeteg a fakidőlés Önkéntes tűzoltóink reggel óta dolgoznak.

Polgárőrség egész nap kint van, több autót mentettünk eddig.

Rengeteg a feladat de senki nem marad segítség nélkül.

Nem unalmas nap, Csabán sem, lássuk be.

Pár tudósításban már beszámoltunk az agglomerációs hóhelyzetről. A Pilisvörösvár Most csoportban egy helyi hirdető az alábbi szlogennel reklámozza fémhulladélgyűjtő telepét:

Nincs fűtés? Hozzál vasat! ?Pilisvörösvár Méhtelep NYITVA ! Házhoz is megyek!

Végül is, ha mi visszük, a kimelegedés is megoldott...

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Háromnapos közigazgatási szünetet rendelt el Orbán Viktor, bezárnak a hivatalok
Az utóbbi két évben jóval hosszabb volt a téli közigazgatási szünet, mint amit most elrendelt a jövő évre a miniszterelnök.

Link másolása

Három napra leáll a közigazgatás Magyarországon, derül ki a Magyar Közlönyből. Orbán Viktor eszerint 2024. december 30-tól 2025. január 1-ig rendelt el közigazgatási szünetet. A kormányfő azért hirdette már most ki a jövő év végi hivatali leállást, mert a megelőző év decemberig 15-ig ezt meg kell tennie a törvény szerint.

Az igazgatási szünetre eső összes munkanapra szabadságot kell kiadni a dolgozóknak. Ha pedig már nincs arra az évre szabadságuk, akkor a következő éviből kell erre az időszakra átcsoportosítani.

A most bejelentett háromnapos közigazgatási szünet jóval rövidebb, mint a tavalyi vagy az idei téli szünet. 2022-ben december 22-től január 6-ig tartott, idén pedig december 27-től január 1-ig lesznek zárva a hivatalok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megvan a pontos szám: Óriási áremelkedés jön a hazai benzinkutakon január 1-től
Eldőlt, hogy 41,3 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj literenkénti ára 2024-től egy uniós előírás miatt.

Link másolása

41,3 forintos literenkénti drágulásra kell számítani január 1-től a magyarországi benzinkutakon, írja a Portfolio. Egy európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelés lesz a hazai benzinre és a gázolajra. Ezzel az a cél, hogy megússzuk a régóta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást.

A NAV honlapján megjelent adatok szerint 2024. január 1-től az adó mértéke a benzin esetében 152,55 forint (ha a Brent hordónként 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55), a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz (ha a Brent hordónként 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9).

A jövedéki adó megemelésével a literenkénti üzemanyagár várhatóan jóval a régiós átlag fölé fog ugrani. Korábban szó volt arról, hogy változtatni fognak az adónem nyár elején bejelentett mértékén, azonban november elején már Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy eldöntött tény: január 1-től 41 forinttal emelkednek emiatt az üzemanyagárak.

A Portfolio megjegyzi, hogy Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó mértékét. Az uniós minimumkövetelmények értelmében a benzin esetében 0,359 euró, a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke, míg a nem eurót használó uniós tagországok esetében ehhez a szinthez kell korrigálni az adót.

Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a (például) forintban jegyzett jövedéki adó. A magyar kormány a döntéssel bebiztosította, hogy a forint romlása esetén az adómérték egészen a 420 forintos euróáárfolyamig elegendő.

Link másolása
KÖVESS MINKET: