News here

HÍREK

Szinte teljesen megbénították az oltásellenes kamionosok Ottawát

A tüntetők először a kötelező oltatás ellen szervezték a demonstrációt, de már a koronavírus elleni összes intézkedés eltörlését követelik.

Link másolása

Napok óta tart a kamionos demonstrációk a kanadai fővárosban. Ottawában egyre nő a tiltakozók száma, és már szinte megnénították a várost. A hatóságok egyre tehetetlenebbnek tűnnek - írja a Portfolio.hu.

A tiltakozók először a kötelező covid-oltás miatt demonstráltak, de most már a koronavírus elleni összes intézkedés ellen tüntetnek, köztük a maszkviselési kötelezettségek és a lezárások miatt is.

A hatóságok szerint a megmozdulás illegális és veszélyes. A rendőrfőnök már azt fontolgatja, hogy a hadsereg segítségét kéri.

A kamionsofőrök az ellen a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba, vagy onnan kellene árut szállítaniuk. A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő is csatlakozott. A demonstrálók azt akarják elérni, hogy "az élet térjen vissza a normális kerékvágásba" - írja az MTI. Kanada mintegy 120 ezer, nemzetközi áruforgalmat biztosító teherautósofője közül körülbelül 90 százalék vette fel az oltást - jegyezte meg a BBC.

A "szabadság konvojaként" is emlegetett, több ezer teherautóból álló karaván

vasárnap érte el a kanadai fővárost, Ottawát. A menettel rokonszenvező sofőrök országszerte több utat is lezártak, az ottawai parlament épülete előtt pedig a sofőrök felhívására más tiltakozó csoportok is megjelentek. A résztvevők számáról nincsenek pontos adatok, de becslések szerint több száz jármű és több ezer ember jelent meg a tiltakozáson.

A méretes teherautók teljesen megbénították a kanadai fővárost, ráadásul a forgalmi akadályok mellett sokan dudálnak is. A tüntetők azt közölték, hogy nem távoznak, amíg a kormány nem vonja vissza a kötelező oltásról szóló rendelkezést, és vannak akik a miniszterelnök lemondását követelik.

Az ottawai rendőrfőnök, Peter Sloly elismerte, hogy gyakorlatilag tehetetlenek. A hatalmas járműveket hiába is bírságolnák, szinte lehetetlen a kamionokat eltávolítani. A városvezetéssel azt közölte, hogy

„minden opciót” fontolóra vesznek a helyzet megoldása végett. Még az is elképzelhető, hogy a kanadai hadsereg segítségét kérik.

Diane Deans, a rendőrség vezetői tanácsának tagja „élő pokolnak” nevezte a mostani helyzetet - írja a Portfolio. Justin Trudeau miniszterelnök szerint az a gond, hogy a tüntetők „rasszista zászlókat” lengettek, „szidták üzletek tulajdonosait,” dezinformációt terjesztettek és bementek egy hajléktalan-szállóra élelemért. "Nincs helye az országunkban fenyegetőzésnek, erőszaknak vagy gyűlöletnek" - mondta. Szerinte a tüntetők csak egy hangos kisebbség, hiszen ebben a sofőrök 90%-a oltott.

A Szabadság Konvoj szervezői elnézést kértek a helyi lakosságtól az okozott általános kellemetlenségekért. De azt is közölték, hogy nem tágítanak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Tiborcz Istváné lett a Gellért Szálló is
Ötcsillagos hotellé fejleszti a BDPST Zrt. az ikonikus szállót.

Link másolása

Megújult belsővel és új, minőségi szolgáltatásokkal nyithat újra az egyik legismertebb magyarországi hotel, a Gellért Szálló - írja az Origo.

Az intézményt több mint száz éve adták át, de már egy éve bezárt. A december 9-én aláírt vásárlási szerződés alapján a szálloda a BDPST Group érdekeltségébe fog kerülni.

A védett épületet műemléki megóvással és egyedülálló adottságaira alapozva fejleszti a BDPST Zrt. ötcsillagos hotellé. A komplex fejújítás fejlesztője a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. lesz.

„A Gellért Szálló története egybeforr a magyar főváros történelmével, ezért prioritásként tekintünk arra, hogy ennek a hihetetlenül értékes és érdekes épületnek úgy adjuk vissza az eredeti funkcióját, hogy ismét képes legyen értéket teremteni, látogatókat vonzani és új munkahelyeket létesíteni. A hasonló értékmentő beruházások egyaránt beleillenek a BDPST Group vállalati missziójába, valamint stratégiai üzleti terveibe. Az egyedülálló múlttal rendelkező szecessziós szállóépület megújítása, eredeti funkciójának helyreállítása, szolgáltatási színvonalának emelése fontos mérföldkő lesz a teljes felső kategóriás budapesti szálláshelykínálat fejlesztésében és tovább erősítheti Budapest turisztikai vonzerejét" – közölte Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

„A rekonstrukció révén a Budapesten elérhető prémium szállodai kínálat bővítésével szeretnénk új pezsgést hozni a fővárosi hotelpiacra” – mondta Kecskeméthy Zoltán, a BDPST Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Az épületben lesz 139-150 vendégszoba és lakosztály, és bővítik a szolgáltatásokat is.

Az épületben található Gellért fürdő területét az átalakítás nem érinti. De a hotel épülete teljes rekonstrukcióra szorul, mivel legutóbb ötven éve volt nagyobb renoválás benne és a jelenlegi állapotában nem alkalmas vendégek fogadására.

A lap megjegyzi, hogy a BDPST Groupnak jelenleg több jelentős fővárosi hotelfejlesztése is van. Többek között az Október 6. utcában nyíló Verno House szálloda, a Vörösmarty tér szomszédságában a Mahart- és a Futura-házat is átölelő patinás épülettömb ötcsillagos szállodaként nyit meg 2023-ban Hotel Dorothea néven. Jövőre nyithatja meg kapuit a korábbi Fonográf Étterem és Polgári Klub helyén a BOTANIQ Budai Klub, és zajlik a volt tőzsdepalota szomszédságában található Adria-palota felújítása is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Belügyminisztérium: Pintér Sándor nem rendelt be egyetlen igazgatót sem
A tárca közleménye szerint a belügyminiszter mindig is nyitott volt a közoktatással kapcsolatos vélemények, álláspontok megismerésére.

Link másolása

Cáfolja a Belügyminisztérium azt a hírt, miszerint több iskola igazgatója is meghívót kapott Pintér Sándortól. A tárca az rtl.hu érdeklődésére azt írta, hogy

nyitottak a párbeszédre, ezt bizonyítja az is, hogy már két kérdőívet is küldtek a pedagógusoknak.

A Blikk pénteken arról írt, hogy az Eötvös József Gimnázium, a Vörösmarty-, a Karinthy-, a Kölcsey-, valamint a Madách-gimnázium igazgatója kapott meghívót a belügyminisztertől aktuális kérdések megbeszélésére.

A Belügyminisztérium sajtóosztálya az RTL.hu megkeresésére viszont azt közölte, hogy a értesülés nem igaz. Mint írták:

A belügyminiszter nem rendelt magához egyetlen igazgatót sem, az ezt híresztelő sajtóértesülések minden alapot nélkülöznek.

A levélben arról is írnak, hogy a minisztérium és annak vezetője mindig is nyitott volt a közoktatással kapcsolatos vélemények, álláspontok megismerésére. Ennek igazolására megemlítették, hogy korábban kétszer is kérdőívet küldtek a pedagógusoknak és most a szülők, gondviselők megkérdezése történik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kocsis Máté feljelenti azokat a lapokat, amik beszámolnak Varju László sajtótájékoztatójáról
Szerinte a DK-s politikus rémhíreket terjeszt.

Link másolása

A Fidesz frakcióvezetője szerint a „dollárbaloldal” veszélyes álhíreket terjeszt a bankbetétekkel kapcsolatban, ezzel segédkezve a forint elleni támadáshoz.

Kocsis Máté közösségi oldalán azt írta: az elmúlt napokban olyan pánikkeltő üzeneteket és hamis híreket terjesztett a „dollárbaloldal” a közösségi médiában, továbbá SMS-eken keresztül is, melyek szerint a lakossági megtakarításokat veszély fenyegeti, és emiatt az a legjobb szerintük, ha az emberek megszüntetik a bankbetéteiket.

„Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított” - írta a fideszes politikus.

Kocsis kilátásba helyezte, hogy haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez a DK-s Varju László - és a kijelentésit közlő médiafelületek - ellen, ha az ellenzéki politikus megtartja a témában péntekre tervezett sajtótájékoztatóját.

„A legnagyobb parlamenti képviselőcsoport vezetőjeként szeretném teljesen világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is.”

- írta bejegyzésében.

A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője közölte, ez esetben még pénteken kezdeményezi Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, mert a DK képviselője sajtótájékoztatójával egy "vörös vonalat" lép át.

„Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a magyar Országgyűlésben tisztséget nem viselhet”

- fogalmazott Kocsis Máté.

A kormánypárti frakció vezetője szerint jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő „több irányból”, melyhez a „külföldi megrendelők kérésére a hazai »dollárbaloldal« is kézzel fogható segítséget nyújt”.

VIDEÓ: Varjú László üzenete


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Hazaért a tízhónapos oroszországi fogságból az amerikai kosárlabdázó
Brittney Grinerért cserébe az amerikaiak elengedték a hírhedt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Brittney Griner amerikai kosárlabdázót tegnap fogolycsere keretében elengedték Oroszországból. A Fehér Ház pénteki közleménye szerint

Griner egészséges és jókedvű.

A lány szabadon engedéséről az orosz állami média osztott meg felvételeket:

Magát a cserét Abu-Dzabiban bonyolították le:

Grinert még februárban tartóztatták le kábítószer birtoklása miatt Moszkvában, mikor egy reptéri ellenőrzéskor kannabisz tartalmú olajat találtak nála, amit az elektromos cigarettájához használt.

Csütörtöki szabadon engedése után a texasi San Antonióba repült orvosi kivizsgálásra, itt várta a felesége is.

Grinerért cserébe az amerikaiak szabadon engedték a hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Butot.

A "halál kalmáraként" ismert férfit eredetileg 25 év börtönbüntetésre ítélték, 2008-ban fogták el Bangkokban, majd két évvel később kiadták az Egyesült Államoknak, ahol azóta töltötte büntetését. But hazatérését megerősítette az orosz külügyminisztérium is.

A fegyverkereskedő elengedése miatt sok republikánus politikus bírálta a Biden-kormányzatot.


Link másolása
KÖVESS MINKET: