hirdetés

HÍREK

Tévedésből két különböző gyártó vakcinájával oltottak be egy szerb férfit

Először a Pfizer/BionTech-oltóanyagot adták be neki, második alkalommal már a kínai vakcinát. A férfi nem sokkal később rosszul lett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. március 02.

hirdetés

Tévedésből két különböző vakcinát adtak be egy szerb férfinek Vranje egyik orvosi rendelőjében - számolt be róla az RTL Híradó.

Először a Pfizer/BionTech oltóanyagával oltották be január végén, három héttel később viszont a kínai Sinopharm vakcináját adták be neki. A férfi ismerte az ügyeletes orvost, jól elbeszélgettek, és teljesen véletlenül derült ki a tévedés.

"Mondja nekem, hogy nagyon jó ez a kínai oltás. Ekkor visszakérdeztem, hogy hogyhogy kínai? Én elsőre Pfizert kaptam. Megzavarodtak"

- mesélte.

A tévedés azért is jelent problémát, mert a két oltóanyag más technológián alapul, így máshogy is fejti ki hatását. Azt nem tudni, hogy mi történik, ha véletlenül egymás után adnak be valakinek két különféle vakcinát.

A szerb férfi nem sokkal az oltás után rosszul lett. Mellkasi fájdalomra panaszkodott, elájult és megugrott a vércukra is. Még az eset után két héttel sem érzi jól magát.

Az egészségügyi államtitkár felhívta őt, és megígérte, hogy nyomon követik a sorsát.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportjahirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

A Sinopharm és a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb Gulyás Gergely szerint

A miniszter szerint a Sinopharm-vakcinával itthon beoltottak védettsége jobb, mint akik Pfizert kaptak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

A kínai Sinopharm-vakcina szerinte még jobb védettséget is nyújt, mint a nyugatiak, biztos benne, hogy nem kell belőle harmadik oltás – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

"Több mint félmillió embert beoltottak már a második adaggal is, az ő védettségük még jobb, mint azoknak, akik Pfizer-vakcinát kaptak"

– mondta.

Gulyás arról is beszélt: a Szputnyik szerinte a legjobb vakcinák között van, a nyugati vakcináknál is jobb.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

4 millió beoltottnál már előnyöket kapcsolnak majd a védettségi igazolványhoz

Az is kiderült, hogy a vendéglátóhelyek dolgozóinak nem lesz kötelező az oltás.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Mint azt megírtuk, 3 és félmillió beoltottnál kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, erre várhatóan jövő hét közepén kerül majd sor. A mai kormányinfón kérdést tettek fel arról, kötelező lesz-e az oltás az ezeken a helyeken dolgozóknak.

Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy mivel az egészségügyben dolgozók részére sem tették kötelezővé a vakcina beadatását, természetesen más szektorokban se fogják ezt előírni.

Arról nem esett külön szó, a vendégekre is ugyanez vonatkozik-e. Szóba került viszont a védettségi igazolvány, amivel kapcsolatban az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elhangzott, hogy egyelőre nem mentesít a karanténkötelezettség alól, tehát annak is ugyanúgy PCR-tesztre van szüksége, ha külföldről hazatérve nem akar karanténba vonulni, aki már be van oltva és rendelkezik igazolvánnyal.

Gulyás arra a kérdésre, várhatóan mikor lesz ezen a téren változás, azt felelte, hogy a kormány 3 és félmillió oltottnál fog dönteni a folytatásról, és valószínűleg a következő lépcsőfoknál, tehát 4 millió beadott vakcina után már lesznek olyan szabályok, amelyek nagyobb szabadságot biztosítanak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gulyás: Karácsony egy tömeggyilkos párt jogutódjának a miniszterelnök-jelöltje

Ezt a kínai Fudan Egyetem kampusznyitására vonatkozó kérdésre válaszolta a miniszter.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

"Karácsony Gergely hosszabb ideje úgy viselkedik, mint aki a budapesti városvezetést ugródeszkának tekinti. Eldöntötte, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, vagy ha nem ő döntötte el, akkor Gyurcsány döntött" – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón a Fudan Egyetem budapesti kampuszának a létesítésére vonatkozó kérdésre.

A miniszter szerint a Diákváros meg fog épülni, a kormány tartja magát a fővárossal kötött megállapodásához. Szerinte ezzel összhangban van, hogy egy, a világ élvonalába tartozó egyetem is kampuszt létesít Budapesten.

Gulyás Karácsonynak azt üzente: amíg egy tömeggyilkos párt jogutódjának a miniszterelnök-jelöltje, ne hivatkozzon a kínai kommunizmusra a Fudannal kapcsolatban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Gulyás: Minden feltétel adott, hogy a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és alsó tagozatok

A kormányinfón az is elhangzott, hogy május végéig 6 millió beoltottat szeretnének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 15.

hirdetés

Örömmel látja a kormány, hogy nő az oltási hajlandóság, a mai napig 4 millió 216 ezer 951 magyar regisztrált az oltásra, a cél a 8 millió regisztrált – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A Johnson & Johnson vakcina kiesésével a kormány fél millióval kevesebb vakcinával számol, ezért tárgyalnak a többi gyártóval, hogy a kiesett vakcinákat pótolni tudják.

Gulyás Gergely szerint a magyar hatóságok vizsgálatai szerint az itthon használt vakcinák hatékonyságában nincs érdemi különbség, a beoltottak mindössze 1%-a betegedett meg, tehát az eddigi statisztikák alapján a vakcinák hatékonysága a gyártók által ígértnél is több.

Gulyás szerint elsősorban üzleti érdekek állnak amögött, hogy egyes vakcinákat támadnak, hogy kevésbé hatékonyak más gyártók termékénél.

A miniszter azt is bejelentette: a mai nappal a kormány óriásplakát-kampányt indít, amin ismert emberek fognak az oltásra buzdítani az "oltás életet ment" szlogennel.

Arról is beszélt, hogy a szakemberek szerint a lakosság 60%-át kell ahhoz beoltani, hogy kialakuljon a nyájimmunitás, a 6 millió beoltottat május végéig szeretnék elérni.

hirdetés

Gulyás szerint a mai napon jelenhet meg az a határozat, amely eltörli a különböző adminisztratív díjakat a vendéglátóhelyek teraszai esetén. A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár, a turisztikai ügynökség pedig útmutatót készített a járványhelyzet idejére az éttermeknek.

Bejelentette azt is: ahogy az egészségügyi dolgozók esetében, úgy a vendéglátóiparban dolgozók számára sem lesz kötelező az oltás ahhoz, hogy dolgozhassanak, amikor újranyitnak a teraszok.

Gulyás az iskolanyitásról elmondta: minden feltétel adott, hogy a lehető legbiztonságosabban induljanak újra az óvodák és az alsó tagozatok. Szerinte a konzultáció során az emberek a fokozatos, óvatos nyitást támogatták, így járnak el az oktatási intézmények esetében is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: