News here
hirdetés

HÍREK

Tanítási időben, buszokkal vitték a karcagi középiskolásokat az Elk*rtuk vetítésére

Az egyik iskolában kötelezővé tették a film megnézését, és aki hiányzott, az igazolatlan órát kapott.

Link másolása

hirdetés

Az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésén több helyi és környékbeli középiskolából is részt vettek diákok. Kálomista Gábor producer filmjét, amely a botrányos 2006-os események 15. évfordulójára készült,

egymás után háromszor vetítették le a karcagi Déryné Kulturális Központban, az első két vetítést pedig kizárólag a helyi középiskolák diákjainak szervezték.

A reggeli vetítést a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjainak tartották, akiknek nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként jelentkezhettek, és bár a többségük eljött, azért voltak olyanok is, akik inkább kihagyták a programot. A diákok becslései szerint a tanulók 60-80 százaléka volt jelen. A második vetítésen a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjai közösen vettek részt, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A Telex kérdésére a diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták, hogy

a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést. Aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több tanára is arról beszélt, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok vehettek részt a vetítésen, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet, tehát az a korosztály, amely 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A Telexnek a Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, hogy kötelező volt elmenniük a vetítésre, ahol rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak.

hirdetés

A lap munkatársai a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával beszélgettek az ügy kapcsán, aki azt mondta, náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni. Mint mondta, azt gondolja, ez így rendben volt. Megkérdezték arról is, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a vetítésen, amire Tóth Barna azt mondta: „az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.”

A gimnázium vezetője a Telex kérdésére elárulta, hogy a Déryné Kulturális Központon keresztül érkezett hozzájuk a vetítésről szóló ajánlat.

Mint írják, Tóth Barna és a tanári kar vezetése előzetesen nem látta a filmet, ők is akkor nézték meg először, amikor a diákok. Azzal kapcsolatban, hogy megvitatják-e közösen a látottakat, azt mondta: „Nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni.”

A kulturális központ alapból nem lát el mozis feladatokat, nem is alkalmas mozizásra. Egy mozis vállalkozó hozta a megfelelő technikát. Ő azt mondta a Telexnek, hogy az önkormányzattal kötött szerződést. Emellett több tanár is arról beszélt a lapnak, hogy nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a cechet.

Mint a cikkben említik, a diákok vegyesen reagáltak a filmre. Voltak, akik arról beszéltek, hogy nem nagyon értik a történetet, és szerintük nem az ő korosztályuknak, hanem az idősebbeknek szól a film, de voltak olyanok is, akik azt mondták, tudják, hogy „Gyurcsány akkor megverette az embereket”. Mások a szüleiktől azt hallották, hogy „nem volt jó világ”, meg „most azért jobb, mint akkor volt”.

Az egyik diáklány azzal viccelődött, amikor mentek be a vetítésre, hogy „a Gyurcsány is itt van? Én csak akkor nézem meg!” Többen csalódottak is voltak amiatt, hogy Gyurcsányt csak archív felvételekről, kevésszer mutatták a filmben, „egy színésznek be kellett volna vállalnia ezt” – mondta az egyikük.

A Telex cikke felidézi, hogy az egyik 19 éves fiú szerint máshogy dolgozták fel az eseményeket, mint ahogy megtörténtek. „Rengeteg dolgot kiszíneztek, nem mindig valós események vannak benne. Úgy volt beállítva sokszor, mintha egy maffia lenne” – mondta, hozzátéve: szerinte azért csinálták ezt az alkotók, hogy „ha már botrány, akkor üssön még nagyobbat”.

„Tény és való, hogy abban az időben rosszabb volt a helyzet, mint jelen pillanatban, alapból durva dolgok történtek, de így, hogy még ki is színezik, hamarabb elhiszik az emberek. Valljuk be őszintén, a film fele igaz, fele nem” – mondta, majd azt is hozzátette, hogy nem érdekli a magyar politika, mert „gyász az egész”. A fiú azt mondta a lap munkatársainak: most úgy gondolja, nem fog elmenni szavazni tavasszal.

A Telex az évtizedek óta fideszes vezetésű Karcag jelenlegi polgármesterét, Szepesi Tibort is megkereste. Arra kérték, erősítse meg a tanárok és intézményvezetők által mondottakat, vagyis azt, hogy valóban az önkormányzat állja a vetítés és a buszoztatás költségeit. A városvezető azonban cáfolta ezt. „A filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték” – írta válaszában.

Az ügy kapcsán keresték emellett a kulturális központot, a református egyházat, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, de egyelőre sehonnan sem kaptak választ.

Gulyás Gergely korábban arról beszélt a kormányinfón: nem tud arról, hogy kötelező lenne a diákoknak a Gyurcsány-film megnézése.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Leállította a Gazprom a gázszállítást Olaszország felé
  Az olaszok Ausztrián keresztül kapnak orosz gázt. A Gazprom most osztrák szabályozási problémák miatt állította le a szállítást.

  Link másolása

  hirdetés

  A mai naptól kezdve a Gazprom nem szállít gázt az Eninek – mondta az Eni SpA, Olaszország legnagyobb olajtársaságának szóvivője a Bloombergnek szombaton.

  Az orosz állami egy Ausztrián átmenő vezetéken keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

  Az orosz gázt importáló OMV szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt, az OMV nemrég épp nagyobb mennyiséget is kapott.

  A Gazprom szombati közleményében azt írta, hogy felfüggesztette az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázszállítást, mivel

  az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a "szállítási nominációkat", az Ausztriában szeptemberben bevezetett új szabályozást követően.

  Az orosz állami cég azt is hozzátette, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, és az olasz Eni is felvette a kapcsolatot a Gazprommal.

  A Bloomberg emlékeztet, hogy Olaszország elegendő alternatív gázforrást szerzett Észak-Afrikából, hogy pótolja az esetlegesen kieső orosz gázt. Múlt hónapban az ügyre rálátó források a lapnak azt mondták, hogy az Algériából és Egyiptomból érkező szállítások felfutása ezt fedezni fogja.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
  35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

  Link másolása

  hirdetés

  Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

  A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

  35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

  Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

  Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

  Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

  hirdetés
  „Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

  - írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: