News here
hirdetés

HÍREK

Tanítási időben, buszokkal vitték a karcagi középiskolásokat az Elk*rtuk vetítésére

Az egyik iskolában kötelezővé tették a film megnézését, és aki hiányzott, az igazolatlan órát kapott.

Link másolása

hirdetés

Az Elk*rtuk csütörtöki karcagi vetítésén több helyi és környékbeli középiskolából is részt vettek diákok. Kálomista Gábor producer filmjét, amely a botrányos 2006-os események 15. évfordulójára készült,

egymás után háromszor vetítették le a karcagi Déryné Kulturális Központban, az első két vetítést pedig kizárólag a helyi középiskolák diákjainak szervezték.

A reggeli vetítést a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjainak tartották, akiknek nem volt kötelező megnézni a filmet. Önként jelentkezhettek, és bár a többségük eljött, azért voltak olyanok is, akik inkább kihagyták a programot. A diákok becslései szerint a tanulók 60-80 százaléka volt jelen. A második vetítésen a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium és a Varró István Szakközépiskola diákjai közösen vettek részt, akiket több körben, busszal vittek a helyszínre.

A Telex kérdésére a diákok és a tanárok egybehangzóan azt mondták, hogy

a Szentannaiban kötelezővé tették a vetítést. Aki nem ment el, annak igazolnia kellett távollétének okát, különben igazolatlan órát kapott.

Az iskola több tanára is arról beszélt, nem tartják korrektnek, hogy kötelezővé tették a részvételt. Az iskolából a 11., 12. és 13. osztályosok vehettek részt a vetítésen, azaz 17, 18 és 19 évesek nézték a filmet, tehát az a korosztály, amely 2022 tavaszán először voksolhat majd az országgyűlési választásokon.

A Telexnek a Varró István Szakközépiskola diákjai is azt mondták, hogy kötelező volt elmenniük a vetítésre, ahol rajtuk kívül még egy kunhegyesi iskola tanulói is ott voltak.

hirdetés

A lap munkatársai a Nagykun Református Gimnázium vezetőjével, Tóth Barnával beszélgettek az ügy kapcsán, aki azt mondta, náluk nem volt kötelező a vetítés, semmilyen igazolást nem kellett bemutatni azoknak, akik nem akartak menni. Mint mondta, azt gondolja, ez így rendben volt. Megkérdezték arról is, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a vetítésen, amire Tóth Barna azt mondta: „az sem biztos, hogy fontosnak tartottuk. Rengeteg lehetőséget kap egy iskola mindenféle témában. Ezeket mi mindig lehetőségként kínáljuk a diákok számára. Ha van érdeklődés, akkor elmegyünk, ha nincs, akkor nem.”

A gimnázium vezetője a Telex kérdésére elárulta, hogy a Déryné Kulturális Központon keresztül érkezett hozzájuk a vetítésről szóló ajánlat.

Mint írják, Tóth Barna és a tanári kar vezetése előzetesen nem látta a filmet, ők is akkor nézték meg először, amikor a diákok. Azzal kapcsolatban, hogy megvitatják-e közösen a látottakat, azt mondta: „Nem fogjuk megbeszélni a diákokkal, hogy ezt hogyan kell látni és értelmezni, ők ezt a szüleikkel otthon meg tudják tenni.”

A kulturális központ alapból nem lát el mozis feladatokat, nem is alkalmas mozizásra. Egy mozis vállalkozó hozta a megfelelő technikát. Ő azt mondta a Telexnek, hogy az önkormányzattal kötött szerződést. Emellett több tanár is arról beszélt a lapnak, hogy nem az iskolák, hanem közvetlenül, vagy a kulturális központon keresztül áttételesen az önkormányzat állta a cechet.

Mint a cikkben említik, a diákok vegyesen reagáltak a filmre. Voltak, akik arról beszéltek, hogy nem nagyon értik a történetet, és szerintük nem az ő korosztályuknak, hanem az idősebbeknek szól a film, de voltak olyanok is, akik azt mondták, tudják, hogy „Gyurcsány akkor megverette az embereket”. Mások a szüleiktől azt hallották, hogy „nem volt jó világ”, meg „most azért jobb, mint akkor volt”.

Az egyik diáklány azzal viccelődött, amikor mentek be a vetítésre, hogy „a Gyurcsány is itt van? Én csak akkor nézem meg!” Többen csalódottak is voltak amiatt, hogy Gyurcsányt csak archív felvételekről, kevésszer mutatták a filmben, „egy színésznek be kellett volna vállalnia ezt” – mondta az egyikük.

A Telex cikke felidézi, hogy az egyik 19 éves fiú szerint máshogy dolgozták fel az eseményeket, mint ahogy megtörténtek. „Rengeteg dolgot kiszíneztek, nem mindig valós események vannak benne. Úgy volt beállítva sokszor, mintha egy maffia lenne” – mondta, hozzátéve: szerinte azért csinálták ezt az alkotók, hogy „ha már botrány, akkor üssön még nagyobbat”.

„Tény és való, hogy abban az időben rosszabb volt a helyzet, mint jelen pillanatban, alapból durva dolgok történtek, de így, hogy még ki is színezik, hamarabb elhiszik az emberek. Valljuk be őszintén, a film fele igaz, fele nem” – mondta, majd azt is hozzátette, hogy nem érdekli a magyar politika, mert „gyász az egész”. A fiú azt mondta a lap munkatársainak: most úgy gondolja, nem fog elmenni szavazni tavasszal.

A Telex az évtizedek óta fideszes vezetésű Karcag jelenlegi polgármesterét, Szepesi Tibort is megkereste. Arra kérték, erősítse meg a tanárok és intézményvezetők által mondottakat, vagyis azt, hogy valóban az önkormányzat állja a vetítés és a buszoztatás költségeit. A városvezető azonban cáfolta ezt. „A filmvetítés költségeit nem az önkormányzat fizeti. A vetítésre érkezők a vetítés helyszínére való utazásukat maguk szervezték” – írta válaszában.

Az ügy kapcsán keresték emellett a kulturális központot, a református egyházat, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, de egyelőre sehonnan sem kaptak választ.

Gulyás Gergely korábban arról beszélt a kormányinfón: nem tud arról, hogy kötelező lenne a diákoknak a Gyurcsány-film megnézése.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Kilakoltatnák az egyetlen lakót, hogy ledózerolhassák a kiüresedett skóciai lakóparkot
Nem azért dolgoztam egész életemben, hogy elvegyék tőlem az otthonomat – mondta Nick Wisniewski, a Wishaw-i lakópark utolsó mohikánja.

Link másolása

hirdetés

Egyetlen lakó maradt a 128 lakásos, az észak-lanarkshire-i Wishawban található, mára teljesen kiüresedett, bontás előtt álló Stanhope Place lakóparkban. Nick Wisniewskit próbálja távozásra kényszeríteni a helyi tanács, de a nyugdíjas bankár nem hajlandó kötélnek állni – írja a Mirror. A Nagy-Britannia „legmagányosabb utcájában” élő férfi utolsó szomszédja decemberben költözött el.

A helyi önkormányzat próbálta megvásárolni Wisniewski otthonát. A férfi azt mondja, hogy 35 000 fontot (16 310 350 forintot) és két évnyi ingyen lakhatást ajánlottak neki egy sorházban, amennyiben elköltözik, de ez az ajánlat nem elég ahhoz, hogy megengedhessen magának egy másik ingatlant, és túl öreg ahhoz, hogy jelzáloghitelt vegyen fel.

Nick még 2017-ben vásárolta meg lakását egy támogatói program keretében, amely segítette a bérlőket, hogy kedvezményes áron jussanak hozzá az ingatlanok, amelyekben laknak.

„Most már megszoktam, de könnyű magányossá válni, ha nincs kivel beszélni”

– mondja Wisniewski arról, hogy milyen teljesen egyedül lakni egy egész lakóparkban.

„Nyolc háztömb van, mindegyikben 16 lakás van. Nagyjából 200 ember lakott itt, és nehéz volt parkolóhelyet szerezni, de most már csak én maradtam.”

A tavaly nyugdíjba vonult férfi aggódik, mert nem tudja, hol fog élni.

hirdetés
„Nincs biztonság, az üres lakásokba be tudnak menni az emberek, és sok ablak betört. Szerencsére velem nem történt semmi baj”

– mesél Wisniewski az egyedüllétről.

„A fű csúnyán benőtt, nevetséges. Azt hiszem, a tanács azért nem figyel rá, hogy idegesítsen abban a reményben, hogy elegem lesz és elmegyek” – teszi hozzá.

„Nem azért dolgoztam egész életemben, hogy elvegyék tőlem az otthonomat, amikor túl idős vagyok ahhoz, hogy jelzálogkölcsönt vegyek fel."

Az észak-lanarkshire-i tanács szóvivője így kommentálta a helyzetet: „Teljesen megértjük, hogy ez kényes kérdés, és szorosan együttműködünk a lakóval. Nem lenne helyénvaló a konkrét pénzügyi részletekről tárgyalni, de irányelveinknek megfelelően azon dolgozunk, hogy a lakó tisztességes ajánlatot kapjon, és támogassuk őt abban, hogy megfelelő szállást találjon."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
„Jó lett volna, ha nem a sajtóból tudjuk meg a hírt” – így búcsúzik az Azonnali szerkesztősége
Múlt héten derült ki, hogy gazdasági okok miatt bezárják a hírportált.

Link másolása

hirdetés

„A hír igaz, tényleg megszűnünk, és tényleg nagyjából hasonló okokból, amiért a boltban is drágább minden, félünk a téltől és a benzin is sokkal drágább lenne a mostaninál a magánszemélyeknek is, ha nem lenne megstoppolva az ára” - írta az Azonnali szerkesztősége reagálva a bezárásról szóló múlt heti hírre.

A hírportál az LMP-s Ungár Péter és Gerényi Gábor tulajdona. Gerényi korábban azt mondta, hogy

gazdasági okok miatt zárják be a lapot.

Csütörtöki cikkükben úgy fogalmaznak, hogy természetesen szerették volna folytatni, „igény határozottan volt rá”.

„Ahogy az is jó lett volna, ha nem a Media1-ről tudjuk meg a hírt, hogy megszűnik a munkahelyünk, sajnos Kelemen Imola ügyvezető igazgatónak sem volt lehetősége ezt személyesen közölni. De hát a megváltozott médiafogyasztási szokások és az áramvonalasítás már csak ilyen műfaj Magyarországon, ahogy 2022-ben talán az sem meglepetés a környéken már sajnos, ha csak úgy bezárnak újságok”

- írták a szerkesztőség tagjai.

Azt is hozzátették, hogy őszig futni fognak mindenféle anyagaik.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
10 ezren érdeklődtek, végül csak alig több mint 700-an jelentkeztek határvadásznak
Közülük is csak 644-en kezdték meg az alkalmassági szűrést.

Link másolása

hirdetés

Több mint tízezer érdeklődőből mindössze hatszázan kezdték meg az alkalmassági szűrést - írja a Telex.

Június végén jelentette be Orbán Viktor, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel.

Első ütemben 2200 határvadászt terveznek toborozni,

a második ütemben egészül ki 4000 főre a létszám 4000 főre, 5 megyében összesen 23 századot hoznak létre.

A jelentkezőknek minimum 18-55 év közötti kell elenniük, a jelentkezés feltétele a 8 általános és a büntetlen előélet. A jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is, valamint egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálatra. A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék pedig óránként bruttó 97 forintot jelent.

Az Országos Rendőrfőkapitányság (ORFK) augusztus elején azt közölte, hogy több mint hatezren jelentkeztek már határvadásznak. A Telex még július 23-án kérdezett rá a jelentkezők számára, illetve hogy ez alapján hány embert gondolnak behívásra alkalmasnak.

hirdetés
„A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen”

- írta válaszában az ORFK. Az is kiderült, hogy ugyanebben az időszakban 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Maszturbációból doktorált egy férfi, most támadják az egyetemet
A Manchesteri Egyetem doktorandusza először interjúkat és felméréseket készített, majd a kezébe vette a dolgokat és saját tapasztalatait írta le.

Link másolása

hirdetés

Nemrég publikált egy cikket a Manchesteri Egyetem egyik doktorandusz hallgatója, amelyben részletezi a különös kutatást, amelyet erotikus japán képregényekre végzett önkielégítései során készített – írja a LADbible.

Karl Andersson tézise szerint ezek a képregények általában fiatal fiú karaktereket tartalmaznak „aranyos, gyakran szexuális” módon ábrázolva.

A vizuális antropológus doktorandusz szerint a három hónapig tartó kutatás célja az volt, hogy megértse, hogyan élik meg az emberek a szexuális élvezetet, miközben erotikus japán képregényeket, azaz shotákat olvasnak.

Kezdetben interjúkat és felméréseket készített, majd nehézségekbe ütközött, ezért úgy döntött, hogy nem csupán íróként, hanem alanyként is részt vesz a tanulmányban. A kutatás során, vagyis két hónapon keresztül Andersson nem szexelhetett és más típusú pornót sem fogyaszthatott.

„Ugyanúgy kezdtem olvasni a képregényeket, ahogy a kutatásban résztvevői alanyaim elmondták, miként csinálták: önkielégítés közben”

– írja az egyetemi hallgató, aki hozzátette, hogy nemrégiben lett vége egy hosszú kapcsolatának, ezért túlbuzgó volt.

Mióta a tanulmány napvilágot látott, Anderssont több kritika is érte, a Manchesteri Egyetem pedig megerősítette, hogy vizsgálatot indított az ügyben.

hirdetés
„A Qualitative Research folyóiratban nemrégiben megjelent publikáció jelentős aggodalmakat és panaszokat vetett fel, amelyeket nagyon komolyan veszünk. Jelenleg részletes vizsgálatot végzünk a munka minden aspektusában, a körülötte zajló folyamatokban és egyéb felmerülő kérdésekben. Nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk a kérdéseket”

– közölte az egyetem szóvivője.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: