ÉLET-STÍLUS
A Rovatból

Táborozási kisokos szülőknek - ezekre mindenképpen figyelj!

Egy gyerek sem akar egész nyáron sulis napközis táborba járni. Bár az a legolcsóbb, de a Mom with Five bloggere - 5 gyerek anyukájaként - számba veszi a lehetőségeket. Olvassátok el, mire jutott!
R. Fonyó Barbara írása a Mom With Five blogon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2018. június 14.


Link másolása

A Mom With Five blog sokkal több egy ötgyerekes édesanya egyszerű naplójánál, egy valóságos családi magazin. R. Fonyó Barbara végzettségét tekintve történész-egyiptológus, de az egyetem elvégzése után – némi kitérőtől eltekintve – külpolitikai újságíróként dolgozott a Magyar Távirati Irodánál. 2002 óta háztartásbeliként, főállású anyaként éli a mindennapjait öt gyerek (4 fiú és egy lány) édesanyjaként.

Barbara posztjai középpontjában a család áll, a gyerekei, a velük átélt élmények, a gyereknevelés során szerzett tapasztalatok, kudarcok. Írásaiban azt szeretné megmutatni, hogy gyerekekkel élni nem mindig rózsaszín, habos-babos tündérmese, néha kifejezetten nehéz, de ennek ellenére minden pillanatáért megéri csinálni, küzdeni, erőn felül teljesíteni.

Nagyon nagycsaládos anyaként mondhatnám, hogy a táborválasztás legfontosabb kritériuma az ár. Mondhatnám, de nem lenne igaz. Ha csak az ár alapján válogatnék a különböző lehetőségek közül, akkor a gyerekeim az egész nyarat az iskola által biztosított napközis táborban töltenék.

Sok év tapasztalata alapján most már azt mondom, hogy ennél sokkal jobban járunk, ha a döntéshozatal során az ár-érték arányra helyezzük a hangsúlyt, figyelembe vesszük a kínált programok változatosságát, a helyszínt, a várható korösszetételt és nem utolsó sorban a biztonsági kérdést. Nyilvánvalóan ebben az esetben már mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkba, de remélhetőleg nem hiába, mert olyan élményekkel lesz gazdagabb a gyerekünk, amely jó időre feltölti az iskolai tanévben lemerült elemeit.

Mielőtt azonban belevetnénk magunkat a táboroztatás részleteibe, amibe így tíz-tizenegy év után úgy belejöttem, mint az anyaságba soha (nem fogok), hadd meséljek el valamit. Életemben egyszer, egyetlen egyszer táboroztam. Gimnazista koromban. Második után. Nem mondom, hogy rossz volt, na, de na. Egyrészt épp akkor dobott életem első szerelme, aki szintén pont abban a táborban táborozott és hozta magával az új barátnőjét is, másrészt én ennél magányosabb farkas voltam már akkor is... mármint a tábor nyújtotta közösségi élményhez képest. Jó alaposan ki kellett lépnem a komfortzónámból a túléléshez, na meg, hogy a többiek ne akarjanak lelépni a táborból már a második nap után csak azért, mert a szeszélyes véletlen egy fedél alá sodorta őket velem. Huh.

Hajós, JATE-tábor 1980., Fotó: Fortepan/Jankó Attila

Szóval ezzel a rendkívül sokrétű háttérrel vágtam bele aztán évekkel később a gyerekeim táboroztatásába. Ezzel a mérhetetlen tapasztalattal kellett okosan döntenem, jól választanom és meggyőzően eléjük állnom, hogy de, táborozni tök tuti élmény... mindenkinek! Kivéve nekem, de ezt nem kötöttem az orrukra. Ahogy azt sem, hogy semmi sem áll távolabb tőlem, mint a klasszikus táborozás. Sátorban alvás (klausztrofóbiás vagyok), sok ember, nomád körülmények, bogarak, vadregény... jujj.

Míg azonban számomra a táborozás megkerülhető volt köszönhetően annak, hogy nyugodt, vidéki környezetben álló kertes házban laktunk, a nagyszüleim tudtak vigyázni rám, amíg a szüleim dolgoztak, mivel egy fedél alatt éltünk velük, addig ez az én gyerekeim számára nem opció. Nincs se kertünk, se állandóan hadra fogható nagyszülők, a fővárosi élet megannyi veszélyt rejt, viszont ellentétben egyke személyemmel ők sokan vannak, számszerűleg is, a lakásunk méretéhez képest meg egészen biztosan.

Mielőtt feltennéd a kérdést, hogy minek akarom őket ellátni folyamatosan programokkal, miért nem hagyom őket unatkozni a szünetben, jelentem: hagyom őket semmit tenni, de a tizenegy hét hosszú idő. Nagggyon hosszú idő. Így kúszott be a képbe nálunk a táborozás, mint a nyári szünet megkerülhetetlen része. Persze szó sincs arról, hogy az egész szünetet táborokban töltenék a gyerekeink, ahogy arról sincs, hogy egyszerre és ugyanott. Átlagosan fejenként két-három hét jut egy-egy nyáron táborozásra. Ugyanannyi, mint amennyi unatkozásra, plafonbámulásra. Az egyenlőség nevében. A szabadságról és a testvériségről most nem beszélek.

Táborozni jó!

Tényeg jó. Mondjuk elég furcsán hangozhat ez most így az én számból, főleg a poszt bevezetője után, de tényleg az. Honnan tudom, ha alig volt benne részem? A gyerekeimen látom. És egy kicsit sajnálom is már, hogy kimaradtam belőle. De ez már legyen az én bajom meg egy másik történet.

Nézzük az észérveket!

* önállóság: a gyerekek megélik, hogy a szüleik védőszárnyai alól kikerülve ők irányítják az életüket a tábor adta keretek között

* magabiztosság: a gyerek a szülőktől távol, a különböző helyzetekben saját magára utalva old meg problémákat, konfliktusokat

* tolerancia: a táborlakók megtanulnak alkalmazkodni (más gyerekekhez, az otthonitól esetlegesen eltérő napi ritmushoz), közösségben létezni

* kapcsolatrendszer: a gyerekeknek megadatik a lehetőség, hogy saját jogon alakítsanak ki kapcsolatokat akár a kortársakkal, akár más felnőttekkel (megtapasztalhatják, hogy nem csak a saját szüleikben bízhatnak és megélhetik azt a képességüket, hogy ki tudnak állni magukért, ha úgy adódik)

* önálló, felnőttől független döntéshozatal (apró döntések, de gyerekszemmel hatalmasak)

* egyenlőség: egy jó táborban nem számítanak az iskolai jegyek, hogy ki hogyan teljesít év közben, mindenki tiszta lappal indul, mindenkit önmagáért fogadnak el, nem pedig a jó hangjáért vagy a kiváló számolási képességéért – jó esetben ellensúlyt tud képezni az iskolában átélt negatív visszajelzésekkel szemben

* új élmények, új ismeretek, új barátságok

Táborkínálat

Már az én gyerekkoromban is voltak mindenféle és fajta táborok: ottalvós és napközis, kalandos és strandolós, kézműveskedős és túrázós (a bevállalósabbaknak vándortábor formájában), sőt még az építőtábor is ott figyelt a listán.

Az elmúlt években az egyre növekvő igényekre válaszul robbanásszerűen megnőtt a különféle nyári elfoglaltságokat kínáló többnapos programok száma: az iskolai, napközis gyerekfelügyelettől a robotépítős szupertáborig minden van, amit csak kívánhat egy csemete.

Csak hát azok a fránya anyagiak. A minap belefutottam egy cikkbe, ahol azt fejtegették, hogy negyvenezer forint alatt nem igazán lehet tábort találni, főleg nem ottalvósat, de vannak már hetven-nyolcvanezres árú programok is. A napközis rendszerű táborok sem sokkal olcsóbbak, ott a határt valahol harmincezer forint körül húzta meg az írás szerzője.

El tudod képzelni, hogy mennyi pénz ez öt gyerek esetén? Na jó, még csak négy, mert Legkisebb nem táborozik. Legfeljebb velem a játszótéren, de ottalvásról szó sem lehet.

Ezért aztán alkalmazkodván a szegény-ember-vízzel-főz mondáshoz, elkezdtem felkutatni a lehetőségeket, az olcsó lehetőségeket. Mert vannak és nem csak az iskolai napközis tábor. Mert persze az is egy lehetőség…

#1 táborozási támogatás egészségpénztárakon keresztül

Ez a lehetőség csak a munkáltatón keresztül él. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Férj munkáltatóján keresztül lehetőségünk van igénybe venni az egyik egészségpénztár támogatási rendszerét, amelynek értelmében a pénztár az általa meghatározott táborok napi díjának kétharmadát – maximum 4500 forintot/nap – átvállalja, csak a fennmaradó részt kell nekünk fizetni. Ennek feltétele, hogy Férj tagja legyen az önsegélyező ágazatnak, aminek van éves tagdíja. De ez az összeg éves szinten elenyésző a gyerekek táboroztatási költségeihez képest.

A támogatott táborok között vannak ottalvós és napközis táborok, tematikájukat tekintve pedig van sport, kézműves, kaland, nyelvi és állatkerti tábor.

#2 közösségekhez kötődő táborozás

Mindig is támogattam, hogy a gyerekeim a kötelező – iskolai, óvodai – közösségeken túl kötődjenek más csoportokhoz is. Nálunk ez a cserkészet lett. Sok mindent lehet mondani erről a típusú közösségről, nálunk egyértelműen bevált. A gyerekeim nagyon szeretik magát a közösséget, jól érzik magukat a kortársaik és az idősebbek között és ennél többet én nem is igazán kívánhatnék.

Táborozás szempontjából is nagyon jól jártunk a cserkészettel: télen és nyáron is van tábor, a költségek megfizethetőek (kedvezmény jár a nagycsaládosoknak már két gyerek részvétele esetén is) és mivel ismerős közeggel táboroznak, ezért a biztonsággal kapcsolatosan sincsenek félelmeim.

#3 honvédelmi tábor

Ezt a tábortípust néhány hónapja fedeztem fel és azonnal felvéstem a kedvenc táborok listájára… és nem, nemcsak azért, mert a napidíj 1644 forint tokkal-vonóval (szállás, napi öt étkezés, programok) és nem is csak azért, mert több időpontra és több helyszínre is lehet jelentkezni a férőhelyek függvényében, hanem mert fiús édesanyaként végre valami olyasmire bukkantam, amely tényleg passzol a szobanövény típusú gyerekeknek éppenséggel nem nevezhető fiaim érdeklődéséhez és végre a nagyobbakra is gondoltak.

Például Nagyfiú korosztályára. Mert neki is tíz-tizenegy hét a nyári szünet és bár nagyon szeret unatkozni és igazi spíler a semmittevésben, néha azért ő is vágyik programokra. Nagyfiús programokra. És én szeretném neki ezt megadni, de a költségvetésünk továbbra is szűkre szabott.

További nehezítés, hogy 15 év felett már nagyon nehéz olyan tábort találni, amelybe jó szívvel elmegy. A sporttáborok mellett a katonai jellegű – legyen az történelmi vagy harcművészeti – táborok mozgatják meg leginkább a fantáziáját. Így bukkantunk rá a honvédelmi táborokra, amelyek több helyszínen, több tematika mentén szerveződnek: logisztikus, harcos, légierős, hadtörténelmi, önvédelmi, hagyományőrző, sport, búvár stb. (Ráadásul nálunk Nagyfiú hivatásos katonának készül, a Ludovikára szeretné majd beadni az egyetemi jelentkezését és fegyvertervező mérnök vagy hadmérnök szeretne lenni, így ezekkel a táborokkal élőben próbálhatja ki mennyire egyezik az elképzelése a valósággal.)

Bár sokakat elriaszthat az elnevezés, én inkább a tartalomra, a programokra koncentrálok, amelyek igazi vagányságot tükröznek.

Mi legyen a végszó? Éljen a nyár! Éljenek a táborok! Ha lehet költségkímélően. És lehet. Csak ne féljünk utánajárni, időt szánni a keresgélésre és ne féljünk az elnevezésektől.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
Meztelenül nyitott ajtót a pizzafutárnak egy angyalföldi nő – futársztorik
Aki futárnak áll, fel kell készülnie nem mindennapi kalandokra. Jó, ha megőrizzük a hidegvérünket.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. április 19.


Link másolása

Elképesztő történetekről számolt be a Blikk, budapesti pizzafutárok meséltek.

A világjárvány óta az eddiginél is jobban rászoktak az emberek az online rendelésre. Sokan el is szegődtek áruszállítónak, ételfutárnak és remekül meg lehet belőle élni. Azonban nem árt, ha felkészül furcsa dolgokra is, aki futárkodásra adja a fejét.

Egy 18 éves diák futár az éjszakai műszakok során rendszeresen találkozott például részeg ügyfelekkel. Egyikük például,

amikor áltvette a rendelést, leült a lépcsőre, majd a kerítésbe kapaszkodva mászott vissza az ingatlanba.

A futár elárulta, hogy már a telefonban hallható volt, hogy a megrendelő részeg. De történt vele olyan is, hogy egy üdítő kiborult a szállítás során, és mire kiérkezett a címre, eláztatta a tárolót, és amikor kivette, hogy átadja a megrendelőnek az elázott dobozból a földre borult az étel. Meglepő módon ügyfél udvariasan összeszedte, és zokszó nélkül átvette a rendelést.

Egy másik, 22 éves kiszállító Angyalföldre vitt egy csomagot. Ahogy kell, 4-5 perccel az érkezése előtt telefonon értesítette a címzettet, hogy érkezik a küldemény.

Mikor megérkezett a címre, már nem telefonon kereste a hölgyet, csak felcsengetett a megadott lakásba. Amikor kinyílt az ajtó, a címzett, egy hölgy csak fehérneműt és egy meglehetősen átlátszó köntöst viselt. Amikor a nő rájött, hogy a csomagja érkezett meg, döbbenten annyit mondott annyit mondott:

„Úristen, bocsánat, azt hittem az ügyfelem vagy!”

Olyan is előfordul, hogy a futár és a megrendelő között konfliktus alakul ki. Emiatt járt úgy egy másik 22 éves futár, hogy bár az ügyfele a csomagot átvette, azonban a kijutással akadt egy kis gond. Mikor a futár felcsengetett, hogy nyomják meg az ajtónyitó gombját, bosszút állt rajta a dühös ügyfél, nem engedte ki a házból. Amikor a kiszállító megpróbált a többi lakáshoz csengetni, ők azt hitték, hogy be szeretne jönni, és ők sem segítettek. Végül egy órát kellett várnia, amíg valaki kiengedte.

A tanulság csupán annyi, hogy az menjen futárnak, aki fel van készülve a néha nem is olyan kellemes kalandokra is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Tengerjáró hajón bérel apartmant, mert olcsóbb, mint a szárazföldi lakás
A távmunkában dolgozó amerikai férfi úgy számol, hogy a kedvezőbb albérleti díj mellett a rezsin is sokat spórol majd, ráadásul világot láthat a következő 12 évben.

Link másolása

A szárazföldi létet feladva a következő 12 évben egy tengerjáró hajón fog lakni a San Diegó-i Austin Wells, mert állítása szerint így sokkal kevesebbe kerül majd a lakhatása, miközben beutazhatja a világot.

Wells azt mondta, a történelmi csúcson lévő lakhatási és megélhetési költségek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja szárazföldi életét, és inkább egy tengerjáró hajó apartmanjába költözik. Számításai szerint így sokkal jobban jár, mintha szülővárosában, San Diegóban, az USA 8. legnagyobb városában bérelne lakást: nemcsak lakbérre kell kevesebbet költenie, de a rezsiköltségeket is megspórolja.

A távmunkában dolgozó 28 éves férfi 300 ezer dollárt (mintegy 110 millió forintot) fizetett azért, hogy 12 évig az MV Narrative tengerjáró hajó egyik apartmanjában lakhasson. A luxushajó fedélzetén élőknek egészségügyi szolgáltatásokat és 24 órás szobaszervizt is biztosítanak, miközben többek között edzőtermek, éttermek, mozi, könyvtár, bank és egy termelői piac szolgáltatásait is igénybe vehetik.

Az MV Narrative még építés alatt ál, 2025-ben helyezik majd vízre. A tengerjáró hajón közel 1000 személy bérelhet ki különböző típusú apartmanokat. Összehasonlításképpen: jelenleg San Diegóban havonta átlagosan 2500 dollárért (több mint 900 ezer forintért) lehet lakást bérelni, míg az MV Narrative-on körülbelül 2000 dollárért (740 ezer forintért).

Forrás: Ladbible

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Egy hospice nővér elmagyarázta, miért nem érdemes félni a haláltól
Julie McFadden szerint életünk befejező szakaszában testünk fokozatosan kikapcsol és endorfinszintje is megnő, amivel megkönnyíti a haldokló utolsó napjait.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 05.


Link másolása

Egy sokéves tapasztalattal rendelkező hospice nővér videóban magyarázta el, miért nem érdemes félni a haláltól, vette észre a LADbible. Sokak számára talán ijesztő lehet, hogy mi történik velünk az elmúlás után, Julie McFadden szerint azonban „az emberi test a halára van kitalálva” és „biológiailag segít a meghalásban”.

Julie a videóban elmondja, hogy a közelgő halál jelei már fél évvel korábban észlelhetők. Ilyenkor ugyanis a haldokló már „kevesebbet eszik, kevesebbet iszik és többet alszik”.

„Az agyunkban beépített mechanizmusok vannak arra, hogy éhesek és szomjasak legyünk. Amikor a szervezet érzékeli, hogy az élet vége felé közeledik, ezek a mechanizmusok kikapcsolnak, így az ember általában nem érez éhséget és szomjúságot, ami segíti a szervezet lassú kikapcsolását” – mondja a rutinos nővér.

Julie McFadden szerint azonban ez a haldokló számára teljesen normális. Életünk utolsó szakaszában ugyanis számos olyan dolog történik a testünkkel, ami megkönnyíti az elmúlást.

„A szervezet lassan ketózisba kerül, ami endorfint szabadít fel. Ezek az endorfinok tompítják a fájdalmat és az idegeket, miközben eufórikus érzést is adnak az illetőnek, aki ettől jól érzi magát” – mondta a hospice nővér.

A teljes, angol nyelvű videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Gyökeresen megváltozott a Temu, és ez nem véletlen
Rengeteg panasz érkezett a cég miatt, mert a meghirdetett akciók rendszeresen nem voltak valósak, ráadásul a weboldalon sok volt a sürgető üzenet.

Link másolása

Mi is írtunk róla nemrégiben, hogy több bejelentés után a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Temunál. A legtöbben azt kifogásolták, hogy az akciókban sok esetben 95%-os, vagy akár annál is magasabb kedvezményekkel csábították a vásárlókat, ám ezek nem bizonyultak valósnak. A GVH úgy vélte, hogy a Temut működtető vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat.

Most azonban alaposan megváltozott a Temu kereskedelmi gyakorlata. Szinte teljesen eltűntek a hirdetések a neten, és megszűntek a weboldalon a sürgető üzenetek is. A GVH szerint előremutató, hogy a cég felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írja az Economx.

A GVH a lap megkeresésére azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban vannak, és ez még nem jelenti azt, hogy a vállalkozásról kimondták volna, hogy jogsértéseket követtek el. Most a tényeket tisztázzák, amire három hónapjuk van, ez pedig kétszer két hónappal hosszabbítható.

A nemzeti versenyhatóság mindig üdvözli, és a fogyasztók, valamint a tiszta piaci verseny szempontjából előremutatónak tartja, ha egy eljárás alá vont vállalkozás a hivatal eljárásának megindítását követően felülvizsgálja a kereskedelmi gyakorlatát - írták. „Természetesen mindez a jelenlegi vizsgálati szakban nem befolyásolja a GVH tényfeltárási kötelezettségét” – közölték.

A portál szerint:

2024 áprilisára a Temu 1 millió fős bázist épített Magyarországon, ezzel 25,6 százalékos súllyal bír a hazai online vásárlókon belül.

A Temu anyacége, a PDD 2023 negyedik negyedévben 88,88 milliárd kínai jüanos (12,5 milliárd amerikai dolláros) árbevételt ért el, ami 123 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakánál.

Forrás: Index

Link másolása
KÖVESS MINKET: