hirdetés

HÍREK

Szorosabbá vált a verseny a Fidesz-KDNP és az összellenzék között a Závecz Research felmérése szerint

A Jobbik a harmadik helyre ugrott a pártrangsorban a közvélemény-kutatás alapján.
Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2021. február 19.

hirdetés

A Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatását a 24 elemezte. Az intézet adataiból kiderül, hogy a Fidesz szavazótáborának száma jelenleg stagnál, bár korábban igencsak megcsappant. Augusztusról-decemberre 6 százalékot esett a kormánypárt támogatottsága. Jelenleg 31 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb támogatója (10%), míg a pártrangsor 3. helyezettje a Jobbik.

A pártnak két hónap alatt két százalékot nőtt a tábora.

A Momentum és az MSZP fej-fej mellett haladva, 6 százalékon álltak decemberben, nagyjából most is ez a helyzet.

Az LMP, a Kétfarkú Kutyapárt a választók 2-2, a Mi Hazánk és a Párbeszéd 1-1 százalékának szimpatikus.

A pártnélküliek aránya továbbra is 32 százalék.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 47, a DK 18 százalékos. A Jobbik itt is előrébb lépett, 12 százalékára számíthat. A Momentum 9, az MSZP 7 százalékos. Az LMP 3, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapna.

hirdetés

A ZRI Závecz Research Intézet folyamatosan méri a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választók elé, az aktivizálná a pártnélküliek egy részét.

Ebben a helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága 36 százalék,

vagyis egy ilyen versenyben a pártpreferenciával nem rendelkezők 5 százaléka, 400 ezer ember a Fidesz-KDNP mellé állna.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de közös listán most 38 százalék voksolna a formációra.

2 százalékot kitevő ellenzékinek nem tetszik a közös lista. Ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Bejutott egy budapesti kórház Covid-intenzív osztályára a Forbes magazin

A lap online kiadása egy nappal azután jutott be egy osztályra, hogy a kormányzat elutasította 28 lap, televízió és internetes portál ez irányú kérését.
Fotó: Az RTL Klub videója, 2020 tavasza - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

A Forbes internetes oldala fényképeket közölt az Uzsoki utcai kórház koronavírus részlegéről, és a képek mellett az osztályon dolgozó egyik gyógytornásszal interjút is készítettek - írja a Média1.hu.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy március 31-én számos szerkesztőség csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben felszólítják a kormányt, engedje be a független sajtó képviselőit a kórházak koronavírus-részlegébe, hogy hiteles tájékoztatás nyújthassanak az ott folyó munkáról.

Másnap, április elsején készült az a fotósorozat, amit a gazdasági lap internetes kiadása közölt. A Sebestyén László fotós és Fekete Emese újságíró nevével fémjelzett cikkben mélyinterjút készítettek egy gyógytornásszal, Szendrő Gabriellával, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága nemzetközi bizottságának tagjával, aki részletesen bemutatta a munkáját és az osztályt.

Látszódnak a gépekre kötött betegek is, de arcukat természetesen kipixelezték, így azok nem felismerhetők.

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára annak idején úgy reagált: „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek. Hagyják őket dolgozni!“

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Koronavírus: nagyot zuhant az új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké viszont nem csökken

Továbbra is több mint 10 ezer beteget ápolnak kórházban, 1209-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az átoltottság elérte a 30 százalékot.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

2837 új fertőzöttet regisztráltak és 272 koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon kedd délelőtt.

Napok óta nem volt ilyen alacsony az új fertőzöttek száma.

Legutóbb húsvét után, április 6-án és 7-én jelentettek ennél kevesebb új megbetegedést, de az ünnepek idején jellemzően kevesebbet tesztelnek. Előtte pedig csak március elején volt hasonló a napi új fertőzésszám.

A mai adattal a járvány kezdete óta összesen 728 078 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig 23 980 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett.

Jelenleg 10 818 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 209-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 2 969 647 embert oltottak, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta. Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, az átoltottság elérte a 30 százalékot.

A korményzati tájékoztató honlapon azt írják, a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. Ma Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik oltóanyagok érkeznek, és

hirdetés
megérkezik a Janssen első szállítmánya is.

A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. A következő napok oltási tervéről az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján számolnak be.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A sokkolóját akarta használni a rendőr, aki lelőtt egy fekete fiatalt Minneapolisban

Az eset 16 kilométerre történt Geroge Floyd meggyilkolásának helyszínétől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta vasárnap az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya.

Gannon azt is elmondta, hogy a 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben. A sajtótájékoztatón bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyen az látszik, hogy

az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit és beugrott az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy "sokkoló", leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: „lelőttem”.

„A felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát eredményezte” - mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van.

A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált. A rendőrségi jelentések szerint voltak, akik fosztogatni kezdtek, a közeli bevásárlóközpontban 20 üzletbe törtek be.

Fotó: MTI/AP/Star Tribune/Carlos Gonzalez

Tim Walz, Minnesota állam kormányzója hétfőn bejelentette, hogy este 7 órától kedd reggel 6 óráig kijárási tilalmat vezetnek be a környező megyékben. Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere azt mondta, teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. „Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek” - fogalmazott a polgármester.

hirdetés
A Brooklyn Center nevű minneapolisi negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.

Őt a rendőrök azért akarták előállítani a városban 2020. május 25-én, mert bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során a 46 éves Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. Az esetről videofelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Tárgyalása jelenleg is zajlik Minneapolisban.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Győri MOK-elnök: „Az önök rokonai, esetleg önök lehetnek a következők. Ezért kell erről tudniuk”

Szijjártó László szerint sokkal kevesebb honfitársunk halna meg és szenvedne kevesebbet, ha nem vinnék bele a politikát a járványkezelésbe.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. április 13.

hirdetés

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nemrég a Nemzeti 1 online tévének adott beszélt arról, hogy szerinte háborús viszonyok uralkodnak most a koronavírus-járvány idején a magyar egészségügyben. Az interjút Dr. Novák Hunor gyermekorvos is megosztotta saját Facebook-oldalán. Szijjártó az ő posztja alatt is megszólalt, hosszú kommentben fejtette ki, hogy szerinte miért hal meg most ilyen sok ember a koronavírus miatt Magyarországon.

"A COVID 3 féleképpen szedi áldozatait: 1. súlyos szövődményben meghalnak, akik a világ legjobb ellátó rendszerében is sajnos így járnának. Ez a vírus bűne. 2. Szövődményekben halnak meg, de azért mert

az elmúlt 50 évben (minden politikai rendszer felelős ezért!!!) hazánkban sajnos elhanyagolták az egészségügyet. Elmentek orvosok és nővérek tömegei és nem fejlődött a rendszer. Így most nem képes megmenteni sokakat, akik tőlünk jobb ellátórendszerekben meggyógyulnak. Ez az elmúlt 50 év kormányzatainak a bűne és az orvostársadalomé is részben.

3. Szervezési, logisztikai és a járványkezelés szakmai hibái miatt is sajnos sokan meghalnak nap mint nap. Ezt a lakosság azon része, aki elvből nem figyel az ellenzéki médiára nem hiszi el, mert egyoldalú sikerpropagandát hall csak" - fejtette ki az orvos.

Arról is írt, hogy sokszor egészen kis dolgok miatt halnak meg emberek, például félrecsúszik az oxigénmaszk, és csak 3 óra múlva veszik észre, vagy teletömik a kórházat, és nem marad hely a hirtelen állapotromlás miatt intenzív ellátásra szorulónak. Pedig más megyékben lenne bőven hely, de nem szállítják át időben más kórházba a betegeket - szerinte ez tény. De azt is felhozza, hogy ha az oltóponton rendetlenség van, az emberek csoportosulnak, és ha van köztük fertőző covidos, akkor elkapják egymástól.

"Ezeket meg tudnánk oldani, ezeket az embereket meg tudnánk menteni. De a politikai ellenségeskedés, ami a fenti kommentekből is sugárzik, ellehetetleníti az összefogás, a hatékonyabb együttműködés lehetőségét. Ezért nem engedik be a kórházakba az önkénteseket és a médiát sem. Ez a jelenlegi hatóságok bűne. Gondolják ezt meg, s ha módjukban áll most tegyenek ellen, hogy kevesebb honfitársunk haljon meg értelmetlenül a járvány miatt. Hogy kevesebben szenvedjenek"

- véli Szijjártó.

hirdetés

Szerinte a politikának ebből rég ki kellett volna szállnia. Úgy gondolja, ha az orvosok hallgatnak, akkor bűnrészesek lesznek, de ha beszélnek, akkor politikai elfogultsággal vádolják őket, vagy a politikai erők saját céljaikra használják fel az ő nyilatkozataikat.

"Sokáig én is hallgattam, de most már nem tehetem. Gondolják meg higgadtan, kritikusan. Ne dőljenek be egyik politikai oldal manipulációjának sem. Az önök rokonai, esetleg önök lehetnek a következők. Ezért kell erről tudniuk. Mert mi, orvosok nem tudtuk megakadályozni még most sem"

- írta hozzászólásában az orvos.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: