hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Szólítson mein Führernek” - képzelt interjút készített Orbánnal az osztrák Profil

Az osztrák hetilap újságírója a múlt héten a magyar közmédia kereszttüzébe került. Jött is egy replika a lapban.
Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher - szmo.hu
2021. április 12.

hirdetés

Újabb felvonásához érkezett az osztrák sajtó és a magyar sajtószabadság egyre bonyolódó kapcsolata - írja a hvg.hu. A Profil című osztrák hetilap, melynek munkatársát, Franziska Tschinderle újságírónőt múlt héten a közmédia Híradója azzal vádolta meg, hogy „kérdésekkel provokálta” a Fidesz EP-delegációját, most a humor egy sajátos módszerével vágott vissza.

A lap munkatársa, Rainer Nikowitz ugyanis most egy képzelt interjút készített Orbán Viktorral, a szatíra eszközeivel megvilágítva a miniszterelnök és a sajtó kapcsolatát.

"Ezúton szeretnék bocsánatot kérni azért az óriási sérelemért, amelyet Franziska Tschinderle kolléganőm Orbán Viktornak okozott"

- ezzel a felütéssel kezdi írását az újságíró, majd megkérdezi a képzelt Orbántól, hogyan szólíthatja.

"A »mein Fürherrel« nem téved nagyot. Mint osztrák, ezt különösen tudnia kell"

- szól a válasz a képzelt Orbán Viktor szájából.

hirdetés

Ezután az újságírókról értekeznek. A képzeletbeli interjúban elhangzik, hogy az általa megszólaltatott miniszterelnök kifejti: a magyar állami televízió munkatársai az igazi újságírók. "A lakhelyük a végbelemben van, és csak azért járnak ki onnan, hogy nyilvánosan prostituálják magukat. De önt még soha nem láttam a végbelemben" - olvasható.

A riporteri felvetésre, miszerint ott igazán sötét lehet, erre a képzelt Orbán úgy felel:

"Fake News! Én vagyok az igazság és a fény. Természetesen belülről is".

A szatíra néhány helyen utal az osztrák és a magyar kormány közti hasonlóságokra, és egy poén erejéig szóba kerül például Szájer József és brüsszeli szexparti is. Ezzel kapcsolatban a képzelt Orbán kijelenti, hogy mindez a "liberális terroristák összehangolt kampánya".

A cikk végén pedig már maga az interjúalany teszi fel a kérdéseket.

"Hogy mégis miért marad Magyarország ezek után is az EU-ban?" - teszi fel a kérdést saját magának a képzelt Orbán, majd úgy válaszol: "Mert elég nagy a szívem ahhoz, hogy begyűjtsem a milliárdos támogatásokat ebből a szar egyesületből, de minden másra köpök, amiért ez az egész létrejött".hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gulyás Gergely: mindenképpen lehet lakodalmakat tartani május 27-e után

A miniszter a gazdaság helyreállításáról, a védettségi igazolványokról és az oltásokról is beszélt a tájékoztatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Egyelőre még nem sikerült elérni Orbán Viktor előzetes prognózisát, e hét elejére nem jött össze az 5 millió beoltott Magyaroroszágon. Csütörtök reggelre összesen 4 420 767 állampolgár kapta meg legalább az egyik dózist valamelyik oltásból.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pünkösd utánra érhetjük el az ötmilliós lélektani határt. Ugyanakkor hozzátette:

bárhogy alakulnak az oltások, május 27-én éjféltől a lakodalmak megtarthatóak lesznek.

Gulyás szerint június elejére elérhetjük azt az állapotot, hogy minden magyar megkapja az oltást, aki igényelte, beleértve azokat is, akik csak a nyugati vakcinákat hajlandók elfogadni.

Hozzátette azt is, hogy minden magyar állampolgár kaphat majd védettségi igazolást, aki külföldön - NATO- vagy EU-tagállamban, illetve Kínában vagy Oroszországban - kapott oltást.

A miniszter szerint hazánkban másfél-két hónappal korábban helyreállhat az élet, mint az Unió többi tagállamában, mert itt a keleti vakcinákkal is oltottak. Ez némileg ellentmond a szlovénok minap megjelent nyilatkozatával, miszerint délnyugati szomszédunk már június első felében feloldaná lényegében összes korlátozását.

hirdetés

Gulyás beszélt a magyar kormány EU-nak benyújtott helyreállítási tervéről is. A tervezet hamarosan elérhető lesz a magyar kormány honlapján is. A kapott pénzt az ország elsősorban egészségügyi fejlesztésre, környezetbarát technológiákra és az oktatás fejlesztésére fordítja majd, Magyarország jól fel tudja használni ezeket a forrásokat - mondta el a miniszter.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Tóth József: ezzel vége az önkormányzati bérlakásrendszernek

A XIII. kerületi polgármester szerint a törvényjavaslattal pont azok lesznek a legjobban kiszolgáltatva a lakásmaffiának, akik a legjobban rászorulnak a segítségre.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A XIII. kerület MSZP-s polgármestere szerint az önkormányzati bérlakásrendszer végét fogja jelenteni a lakástörvény módosítása - írta Facebook-posztjában Tóth József.

A politikus arra a törvénymódosító javaslatra reagált, amelyet Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedden nyújtott be, és amely alapján az önkormányzati lakásokat bérlőik a forgalmi áruk 15-30 százalékukért megvehetnének. A polgármester azon a véleményen van, hogy a módosítás épp azokon nem segít, akin kéne: a lakhatással küzdőkön.

"Évtizedek óta folytatunk tudatos ingatlangazdálkodást. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az országban példa nélküli módon több, mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését.

"Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja."

- írja.

hirdetés

"Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort.

Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában. Ez a törvényjavaslat, elfogadása esetén az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Tízmilliárdokkal károsíthatta meg az állam az egészségügyi dolgozókat egy új szabályozással

Az érintettek ezen a héten még kérhetik az alkotmánybíróságtól a végkielégítési szabályok megsemmisítését, a károsultaknak a TASZ és a Helsinki Bizottság is segíthet.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A hírek szerint februárban mintegy 5500 egészségügyi dolgozó nem írta alá új szerződését egészségügyi szolgálati jogviszonyáról. A törvényi szabályozás nyomán mindössze 1–3 hónapnyi végkielégítést kaptak az alá nem író nővérek, ápolók és orvosok közül olyanok is, akik a korábbi szabályozás alapján akár 8 havi végkielégítésre is jogosultak voltak - írja a Helsinki Bizottság honlapja.

Az érintettek május 17-ig kérhetik az Alkotmánybíróságtól az igazságtalan végkielégítési szabályok megsemmisítését. Ha ez megtörténne, akkor ismét a régi szabályok lennének az irányadók, és a munkahelyüket elveszítő egészségügyiek sok esetben jóval magasabb összeget kaphatnának, mint most. A károsultaknak a Helsinki Bizottság és a TASZ egyaránt segítséget nyújt.

A két szervezet alkotmányjogi panaszmintát is közreadott, és segítséget nyújt a kitöltéshez.

A Helsinkihez fordult a civil szervezet által csak A.-ként jelölt egészségügyi dolgozó is, aki húsz év munkaviszony után hagyta ott az ágazatot az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése miatt. Neki nagybeteg családtagja rendszeres ápolásra szorul, és az új szolgálati jogviszony lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók átvezénylését akár más településre is, amit A. nem tudott vállalni.

Ha 2020 decemberében szűnt volna meg a munkaviszonya, akkor nyolc havi végkielégítés, mintegy bruttó 2,3 millió forint járt volna neki. De az új törvény már csak két hónapit ír elő, ezért bruttó 560 ezret (nettó 372 ezret) kapott.

Tehát a kutyafuttában, egyeztetés nélkül elfogadott törvény mintegy bruttó 3,5 milliótól fosztotta meg A.-t, és több ezer sorstársával együtt az állam akár több mint 19 milliárd forintot is kivehetett a felmondott egészségügyisek zsebéből.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán Viktor Karikó Katalinnal találkozott

A miniszterelnök a Karmelita kolostorban beszélgetett a világhírű magyar biokémikussal.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor kifejezte elismerését és nagyrabecsülését Karikó Katalin kutatói munkásságával kapcsolatban. A kötetlen beszélgetés során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett - mondta a sajtófőnök.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: