hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Szijjártó: péntektől szabadon utazhatnak a már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között

A miniszter szerint a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások.

Link másolása

hirdetés

Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának.

Szijjártó Péter azt mondta: lezárultak az Ukrajnával folytatott tárgyalások,

a két ország a megállapodás értelmében elismeri egymás védettségi igazolványait.

A miniszter emlékeztetett: a kormány hetek óta tárgyalásokat folytat több országgal arról, hogy tegyék lehetővé a beoltott állampolgároknak az utazást.

Ezek a megállapodások - néhány kivételtől eltekintve - a kívántnál lassabban jönnek létre - mondta Szijjártó Péter, aki szerint "ezen nem kell csodálkozni", hiszen Magyarország áll a legjobban Európában az oltással, és el kell fogadni, hogy az alacsonyabb átoltottságú országok "lassabban mozdulnak".

Tudatta: a tárgyalások során fontos szempont volt, hogy a szomszédos országokkal jöjjenek létre minél hamarabb a megállapodások, hogy "az egymástól elszakított családok, barátok és közösségek minél előbb újra össze tudjanak jönni."

hirdetés

A miniszter hozzátette, hogy az egyeztetések tartanak, reményei szerint a következő hetekben újabb megállapodások születhetnek; azokról a tárgyalások lezárulása után tájékoztatást adnak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Orbán Viktor egri asszonyokkal fotózkodott, de aztán jött Lázár János, és közölte, hogy munka van

Életképek a kormányzó politikusok mindennapjaiból.

Link másolása

hirdetés

Egri nők a várban – ez a jelenet történelemből vagy a festészetből is ismerős lehet, de ez a témája Orbán Viktor kedden délután posztolt videójának is.

A miniszterelnök a Budai Várban sétálva egy csoport Egerből érkezett turistával találkozott, akik beszédbe is elegyedtek vele. Szóba került, hogy Orbán ismer egy helybéli lengyel papot, a hölgyek közül pedig valaki megjegyezte: ha tudták volna, hogy találkoznak a kormányfővel, hoztak volna neki jó egri bort. Még egy viccet is elsütött:

Tudja milyen az? A szocialista bor? Nem látott tőkét.

A miniszterelnök jót nevetett a poénon, de ekkor a háttérben feltűnt Lázár János, akinek a turisták szintén megörültek. A korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter aztán igazi hangulatgyilkosnak bizonyult, mert odaszólt a jó kedélyben csevegő Orbánnak:

Elnök úr, munkaidő van! Még nincs kampány.

Orbán ezután elköszönt az egri nőktől, és visszatért a dolgos hétköznapoktól.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

A Mi Hazánk politikusa feljelentést tett, mert gyereket látott a Pécs Pride-on

Lantos János szerint bűncselekmény esete áll fenn, a szülők szembementek a 'pedofiltörvénynek' nevezett melegellenes szabályozással.
Fotó: 444-videó - szmo.hu
2021. szeptember 21.


Link másolása

hirdetés

Feljelentést tett a Mi Hazánk egyik politikusa, Lantos János, mert a hétvégén először Pécsett megrendezett Pride-felvonuláson gyereket látott a tömegben - írja a 444.

A kormány tavasszal fogadta el a "pedofiltörvénynek" és "gyermekvédelmi törvénynek" is nevezett, homofób elemekkel teletűzdelt törvénymódosítást, amelynek értelmében tilos 18 év alatt gyermekek számára elérhetővé tenni a szexuális kisebbségeket bemutató kulturális termékeket. A rendezvények elvileg ugyanezen tiltó rendelkezés hatálya alá esnek, ezzel érvel Lantos is.

Ugyanakkor azt ő is elismeri, hogy az általa bemutatott fotókon a kiskorú gyerekek valószínűleg a szüleikkel láthatóak, ami viszont felveti azt a kérdést is, hogy van-e bárkinek joga beleszólni abba, hogy milyen rendezvényre viszi egy szülő a gyerekeit.

Különösen, hogy a kormány legerősebb érve a törvénymódosítás mellett, egyedül a szülők szólhatnak bele a gyerekek szexuális nevelésébe.

Lantos az erről szóló kérdésre úgy reagált: állampolgári kötelességét teljesítette, amikor feljelenést tett a Pride-ra kivitt gyerekek ügyében, ami az ő nézete szerint kimeríti a bűncselekmény kategóriáját.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem vette le a maszkokat egy fiatal pár, ezért kidobták őket egy texasi étteremből

A tulajdonos szerint a maszkviselés éppen közröhej tárgyát képezi az Egyesült Államokban.

Link másolása

hirdetés

Négyhónapos, oltatlan gyerekük védelme érdekében nem akarta levenni egy fiatal pár a maszkját egy texasi étteremben, ezért végül kitessékelték őket a helyről – írja a Mirror. Jose és Natalie Wester teljesen felháborodtak az eseten, ami ráadásul azon kevés esték egyikén történt, amikor kettesben tudtak volna egy kis időt eltölteni.

A nő elmondása szerint mindketten be vannak oltva, így teljesen védettnek számítanak. Viszont a kora miatt oltatlan kisfiuk miatt nem akarták levenni a maszkot a Dallashoz közeli étteremben sem. A Hang Time nevű helyen azonban odalépett hozzájuk egy felszolgáló, és a tulajdonos nevében azt kérte, hogy vegyék le a maszkokat.

Amikor Westerék erre nem voltak hajlandók, felszólították őket a távozásra. Az étterem tulajdonosa egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy a maszkok viselése egyszerűen "ostobaság". A férfi úgy fogalmazott:

"A pénzem, a vérem, az izzadságom és a könnyeim is benne vannak ebben az üzletben. Nem akarok itt maszkokat látni"

- mondta a tulajdonos, aki hozzátette, hogy a maszkok egyébként is közröhej tárgyát képezik éppen az országban.

hirdetés

A tévécsatorna riportjából kiderül, hogy az étterem bejáratánál semmi nem figyelmezteti a vendégeket arra, hogy a Hang Time-ban tilos a maszkok viselése. A tulajdonos ugyanakkor hozzáteszi, hogy vállalkozóként joga van eldönteni, milyen öltözetben engedi be a vendégeket, márpedig ő a dress code részének tekinti ebben az esetben a koronavírus-fertőzés megelőzése miatt viselt maszkokat is.

A maszkviselést tiltó texasi étteremről készült angol nyelvű riportot itt lehet megnézni:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Két zártkapus meccsel bünteti a FIFA a magyar válogatottat az angolok elleni rasszista bekiabálások miatt

A hazai drukkerek majomhang utánzásával és rasszista rigmusokkal illették a színesbőrű játékosokat, valamint tárgyakat és pirotechnikai eszközöket dobáltak a játéktérre.

Link másolása

hirdetés

Az angolok elleni rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező-mérkőzését zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak, további egy zárt kapus büntetést pedig két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA). A magyar szövetség (MLSZ) ezen kívül 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot is kapott.

A FIFA keddi közlése alapján a fegyelmi bizottság az eset súlyossága miatt hozott ilyen szigorú döntést.

A magyar drukkerek egy csoportja gúnyosan adott hangot a nemtetszésének, amikor a szeptember 2-i, 4-0-s vendégsikerrel zárult mérkőzésen az angol játékosok rasszizmus ellenes gesztusként féltérdre ereszkedtek a kezdés előtt, majd a gólok után műanyag poharakat és egyéb tárgyakat dobáltak a pályára, illetve rasszista rigmusokat énekeltek.

Emellett - a FIFA indoklása alapján - a hazai szurkolók pirotechnikai eszközöket használtak és eltorlaszolták a lépcsőket.

A közlemény kiemeli, a FIFA továbbra is „határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban”. A szervezet a döntésről tájékoztatta a magyar szövetséget is.

Az angol szövetség (FA) a találkozó másnapján fordult a FIFA-hoz a rasszista megnyilvánulások - amiket „rendkívül kiábrándítónak” nevezett - kivizsgálása miatt. A brit ITV és a Sky Sports televíziók riporterei azt állították, láttak és hallottak olyan magyar szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a színesbőrű Raheem Sterlinget és Jude Bellinghamet, sőt a Sky Sports felvételeket is mutatott az egyik ilyen nézőről.

hirdetés

Akkor Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, nem voltak tanúi rasszista incidenseknek, de ha mégis történtek ilyenek, az teljesen elfogadhatatlan, és büntetést érdemelnek. Boris Johnson brit miniszterelnök a közösségi oldalán azt írta: „teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosoknak rasszista inzultusokat kellett elszenvedniük Magyarországon”. A kormányfő is felszólította a FIFA-t, hogy

tegyen határozott lépéseket a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy ezt a fajta gyalázatos magatartást végleg kiirtsák a sportágból.

Az MLSZ akkori közleménye kiemelte: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat.

Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ

- írták a szövetség honlapján, megjegyezve, hogy az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az elkövetőkre hárítják, akik emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.

Júliusban az európai szövetség (UEFA) három zárt kapus mérkőzésre - az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve - büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese következő hazai vb-selejtezőjét október 9-én az albánok ellen vívja.

Frissítés:

Az MLSZ honlapján közzétett reakciójában azt írta, álláspontja szerint mélységesen elítélendő azon rendbontók viselkedése, akik a több tízezres tömegtől eltérően, bizonyítottan rasszista módon nyilvánultak meg a Magyarország-Anglia vb-selejtező mérkőzésen a játékosokkal szemben, szeptember elején. „Az MLSZ számára mindenfajta diszkrimináció elfogadhatatlan” - jelezte a szövetség, amely várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog ellene.

A szervezet kiemeli: a találkozó előtt a szövetség vezetése és maga a csapat is többször kérte a szurkolókat a mindenki által ismert UEFA és FIFA irányelvek figyelembevételére.

Aki tehát a Puskás Aréna lelátóin huhogott, rasszista vagy diszkriminatív módon nyilvánult meg, azzal szemben megállapítható: szándékosan okozott kárt a magyar labdarúgásnak, és ezért a legszigorúbb szankcióra számíthat

olvasható az mlsz.hu-n.

Az újabb két mérkőzésre vonatkozó zárt kapus döntés kapcsán a szövetség változatlanul úgy gondolja, „egy hatvanezres stadionban jó hangulatot teremtő tömeget és a minden elvárható intézkedést végrehajtó rendező szövetséget ilyen súlyosan, kollektív módon büntetni nem igazságos és kontraproduktív lépés”.

Megjegyzik, a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. „Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van” - áll a közleményben, mely szerint a korábbi mérkőzésen elkövetett vétségek azonosított szereplői ellen a szövetség feljelentést tett.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: