HÍREK
A Rovatból

Szijjártó a svéd külügyminiszterbe szállt bele durván, a kommentelők meg Szijjártóba

A magyar külügy vezetője most egy svéd tananyagra fogja, hogy hazánk nem ratifikálja az ország NATO-csatlakozását. A kommentelők emlékeztetik, hogy a fasiszta magyar forradalmat emlegető orosz tankönyvvel nem volt ilyen szigorú.

Link másolása

Folyamatosan odázza a magyar kormány Svédország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálását, holott azt az északi ország nem sokkal az orosz-ukrán háború 2022 év eleji kitörése után nem sokkal kérelmezte már. A kormány először társadalmi egyeztetésre hivatkozta napolta el a döntést, később az Európai Bizottság által kért jogszabályváltoztatások miatti leterheltséggel magyarázták, hogy nincs lehetőségük egy "igen"-t mondani a svédek csatlakozására a védelmi szövetséghez. Hazánkon kívül még Törökország hátráltatta a skandináv ország felvételét, de ők nyáron végül rábólintottak a ratifikációra.

Szijjártó Péter most újabb indokot talált, ami nehezítheti, hogy hazánk támogassa Svédország NATO-csatlakozását. A külügyminiszter ezúttal egy svéd tananyagban találta meg az okot. A tárcavezető az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott:

„Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát”.

Szerinte a magyar képviselők demokratikus versenyben szerezték parlamenti mandátumukat. „Ha azt hallják, hogy az Önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik” – mutatott rá. „Most pedig, tisztelt Miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon” – tette hozzá.

Szijjártó az erről szóló angol és magyar nyelvű levelét a Facebookon is közzétette:

A reakciókra talán ő sem számított. A kommentelők finoman szólva nem vele értenek egyet, a legtöbben az 56-os magyar forradalmat fasiszta felkelésnek beállító orosz tankönyv, és az arra adott magyar válasz elmaradását rójják fel a miniszternek.

Néhány a szalonképes hozzászólások közül:

„Egyszerűen elképesztő, hogy egy ilyen hazaáruló náci kormányunk van egy arcátlan oroszbérenc hazudozógéppel a külügy élén. Inkább az oroszok által elrabolt 19 500 ukrán gyerek miatt kellene felháborodni, de ahhoz gerinc kellene és tisztesség meg jóérzés.”

„Mintha orosz tankönyv ügyben nem ment volna levél.”

„Undorító amit a magyar kormány művel, már hónapok óta. Mintha az óvodában lennénk, sértődötten csapdosnak jobbra-balra, mert megsértették az érzéseiket.

"Brühühü, rosszat mondtatok rólunk, akkor én sem támogatom a NATO csatlakozásotokat."

De bezzeg amikor az orosz iskolákban bizonyítottan azt oktatják, hogy az '56-os szabadságharc egy náci akció volt, azért nem írtak levelet Putyin elvtársnak. Szégyellje magát Szijjártó meg az egész mocsok banda!”

„Bezzeg az oroszok! Azok valós híreket közölnek az iskolákban. Igaz Peti miniszter??”

„Szánalmas putyinista hazaáruló kommunisták vagytok a bűnbandáddal együtt. Úgy ugráltok, ahogy Putyin meg Erdogan fütyörészik nektek...

Az orosz nagykövettel miért nem voltál ilyen kemény, Petiminiszter? A történelemhamisítás meg az 1956-os forradalmárok lefasisztázása az oké, de ha valaki igazat állít rólatok, az nem tetszik?”

„Az oroszoknak miért nem írtál ilyesmit Petike? Csak akkor nagy a szájad, ha az igazság ellen kell kinyitni? Az 56-os hősök meggyalázására pisszenni sem mersz? Vagy talán a plecsniden kívül a fizetésedet is a Kremltől kapod?

Kotródj Moszkvába, te hazaáruló moszkovita gazember, és maradj is ott!”

„Remélem, az orosz külügyérnek is írt levelet az 1956-s szabadságharcosok lefasisztázása miatt ilyen címmel: "Orosz gáz, Paks 2? Ezután?" Engem nem zavar, ha a svédek azt tanítják, hogy Magyarországon leépül a demokrácia, mert szerintem annál súlyosabb a helyzet, egy fasisztoid diktatúrát épít Orbán (maga csak a csicskája). Ja, és az én nevemben ne háborodjon fel, nem magukra szavaztam, és szerintem Orbán egy pszichopata keresztapa...”

„milyen jól látják a svédek is hogy ez az ország egy pöcegödörré alakult az elmúlt 13 évben. Ez a tolvaj maffia szétlopja az országot és leépíti a demokráciát !!!”

„Szerintem vérciki ez a kioktató stílusú levél egy EU-s tagállam külügyminisztertől. Még egy szög az európai együttműködés koporsójába. Amúgy meg azt gondolnak a svédek Magyarországról, amit akarnak. Nem olvastam még svéd diplomatától NER-esített tankönyvek kritikáját, pedig ott is lenne mit vizsgálgatni.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint Orbán azt mondta Varga Juditnak: „Önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek"
Magyar felidézte, hogy a volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak.” Erre kapta ezt a választ.

Link másolása

Magyar Péter nem csak a NER működéséről, hanem saját életéről is beszélt a Telexnek adott interjúban és elmondta: korábbi feleségével, Varga Judittal nem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Úgy tudja, a volt felesége a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”.

Magyar elmesélte azt is, hogy a

volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak”.

„Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek. Remélem, a jobb oldali szavazók értik, hogy ez mit jelent” – mondta Magyar a megdöbbentő esetről.

A Diákhitel Központ egykori vezetője úgy fogalmazott:

most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy „ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják.

Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor „olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében” – látható a Telex interjújában.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Magyar Péter: Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és arról volt szó, kinek mit kellene átvennie
Magyar Péter olyan összejövetelekről rántotta le a leplet, ahol kizárólag gazdasági szereplők egyeztettek egymással, de "nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó".

Link másolása

Magyar Péter újabb részleteket árult el a NER működéséről. A Telexnek adott interjúból az kiderült, hogy születnek meg a döntések nagy horderejű ügyekről.

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint,

néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret”

– mondta Magyar.

Volt, hogy balatoni helyszínen találkoztak, volt, hogy magánházban. egy villa Budapesten, ami rendszeres helyszíne az ilyen vacsoráknak. Közösen tulajdonolják üzleti szereplők. „Vannak ilyen rendszeres helyszínek, ahol én voltam."

„Ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők vannak, akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak.”

Napirend nincs, csak egy meghívó, hogy ekkor és ekkor itt és itt szeretettel várjuk, és elkezdődik a vacsora, és ott egy kötetlen beszélgetés folyik.

A miniszerelnök ilyenkor az ország általános állapotáról beszél.

„Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek, nem jönnek, ilyen 2-3 éve volt először, akkor viccesen megjegyezte, hogyha ő lenne Brüsszel, akkor biztosan egy fillért sem adna, csak kérdés, hogy lesznek-e ehhez elég bátrak.”

„Nekünk befelé azt adták el, és sokan ebben a hitben élnek a mai napig a jobb oldalon, hogy a nemzeti tőkésosztályt azt ki kell építeni, hiszen a spontán privatizáció évei alatt kirabolták az országot, és sokminden stratégiai vagyon az külföldi kézbe került, multinacionális cégek alá. És ez egy hihető narratíva, hogy minden osztálynak szüksége van egy nemzeti tőkésosztályra, lehetnek ilyen vicces véletlenek, hogy azok mind barátok, osztálytársak, családtagok.”

Azt is mondták, ez azért jó, mert ha bármilyen gazdasági válság jön, akkor erre a tőkésosztályra lehet számítani. Csakhogy Magyar Péter szerint a Covid nem ezt bizonyítja.

„Láttunk olyat, hogy a nemzeti tőkésosztály bármely tagja a Covid alatt, vagy a gazdasági válság alatt segítette a magyar államot? Hozzájárult, hogy a költségvetési lyukat betömjük, vagy megmentsünk munkahelyeket? Nem.”

Szerinte ennek épp az ellenkezőjét láttuk. „Ezek a cégek nem versenyképesek, kivéve, hogyha állami emlőn nevelkednek.”

Amikor elszálltak a kamatok, ezek az óriási cégcsoportok Magyar Péter szerint hatalmas állami támogatásokra szorultak, hogy ne dőljenek be. „És ezek óriási cégcsoportok, ha ezekből egy-kettő bedől, amikben bankok vannak, alapkezelők vannak, biztosítók vannak, közlekedési cégek vannak, akkor megroppanhat a magyar gazdaság” - hangzott el az interjúban.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin zsebébe utoljára leshetünk be: 8 ingatlanról és 31 milliós megtakarításról ír vagyonnyilatkozatában
A Sándor-palota közzétette a volt elnök záró vagyonnyilatkozatát. Novákot anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány,

Link másolása

Hivatala közzétette Novák Katalin záró vagyonnyilatkozatát – vette észre a 24.hu. Ebből kiderül, a volt elnököt anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány, vagyoni helyzete január vége óta változatlan.

Nováknak összesen nyolc ingatlanban van tulajdonrésze. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő. Felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak.

Novák a nyolc ingatlan mellett 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként.

Ez ugyanannyi, mint januárban, viszont 10 millióval kevesebb, mint egy éve. Tartozása nincsen, ingatlanjai bérbeadásával a bevallás szerint havonta 200-500 ezret keres, az általa alapított Családpárti Alapítványtól nem kap díjazást.

Vagyonbevallásában nem szerepel autó, ami felesleges is lenne, hiszen jár a hivatali, sofőrrel. Élete végéig kapja az államfői fizetést is, ami jelenleg havi 4,6 millió forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Ha két oligarcha összeveszik, Orbán Viktor dönti el, ki megy bizonyos bizniszekbe és ki nem
Nemcsak Tiborcz Istvánnak, hanem Orbán Viktor másik vejének, Szokira Tamásnak is van szerepe a „családi részvénytársaság” működtetésében Magyar szerint.

Link másolása

Magyar Péter újabb részleteket árut el a NER működéséről. A Telexnek adott interjúban arról is beszélt, „ez egy nagyon jól felépített családi részvénytársaság. Itt vannak a politikai szereplők, és vannak a gazdasági szereplők. És aztán vannak részvények. Nem akarok hülye példát mondani, de mondjuk a szaúdi királyi család áll 2000 tagból, és attól függően, hogy ki mennyire áll közel a királyhoz, attól függ, milyen sokat érnek a részvényeid. Nyilván van, aki kifelé viszi az egész bizniszt, a politikai részét, a hatalmat, és a háttérben mások meg építik az üzletet.”

Magyar Péter azzal kapcsolatban, hogy tényleg azoké a vagyon, akiknek a nevén van, szóba hozta Mészáros Lőrinc válását.

„Valaki azt elhiszi, hogyha 30 évig házas valakivel, és nincsen házassági szerződésük, akkor egy válás után úgy távozol, hogy a férjnek a vagyona az semmivel se csökken? Szerintem ez elég naív elképzelés.”

A rendszerben Orbán Viktor édesapjának is szerepe van, a testvérének is vannak bizniszei.

„Azt hiszem, a másik vejének, Szokira Tamásnak is van szerepe.” Bár konkrét bizniszről Magyar Péter nem tud, úgy hallotta, balkáni üzletekben „ő is mocorog.”

„A sajtóban is van szerepe, a baráti sajtó igazgatásában. Én úgy tudom, hogy neki van szerepe abban, hogy a zászlóshajóknál mi történik, kit neveznek ki, milyen irányba mennek a dolgok, nyilván ilyen kapcsolattartó. Nem akarok maffiafilmekből idézni, de szerintem láttunk már olyanokat, hogy mindenkinek megvan a maga szerepe” – mondta Varga Judit volt férje.

„Ez egy nagy szervezet, maga a Fidesz is, meg ezek a családok, amiket össze kell tartani, és nyilván mindenki felel a saját területéért.”

Van a Tiborcz-féle érdekcsoport, a Mészáros-féle nagy érdekcsoport, ezen kívül vannak a kisebb szereplők, Jellinek Dániel, Hernádi és társai, ezek a nemzeti tőkésosztály tagjai - sorolta Magyar Péter.

Szerinte minden fontos politikai döntés összefut Orbán kezében, a „nemzeti tőkésosztály” tagjai viszont közben erős lobbitevékenységet végeznek más kormánytagoknál, és el tudnak intézni fontos üzleteket.

„Olyanokat azért láttam, hogy bizonyos szereplők ezek közül kvázi berednelnek magukhoz miniszereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy ez és ez hogy legyen. Nyilván ez nem jó, és nem normális.”

Ha kell akkor Orbán Viktor is bele tud ebbe avatkozni.

„Ha két oligarcha összeveszik, és sértik egymás érdekeit, akkor nyilván egy idő után ő fog ebben dönteni, hogy ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem megy bizonyos bizniszekbe. Bár tudom, hogy pénzügyekkel nem foglalkozik, de én mégis voltam ennek tanúja, amikor közbe kellett avatkozni, mert szembe mentek egymással a fiúk” .”

– állítja Magyar Péter.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET: