News here
hirdetés

HÍREK

Szél Bernadett: „Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal”

„Megfordult a világ, és vele borult szinte minden, amit a demokratikus körülmények között végzett politikáról valaha is gondoltunk” – véli a politikus, aki hosszú bejegyzésben elemzi a választások utáni helyeztet.

Link másolása

hirdetés

Szél Bernadett – volt független parlamenti képviselő – a választások után most először hoszzú elemzést írt a közösségi oldalán.

Többek között azt írja:

„Egy demokráciában az ellenzék ellenőrzi a kormányt — Magyarországon viszont pont fordítva: a kormány ellenőrzi az ellenzéket. Mégpedig minden lehetséges módon. Megfordult a világ, és vele borult szinte minden, amit a demokratikus körülmények között végzett politikáról valaha is gondoltunk”

– véli a politikus.

Szél 2012 óta volt képviselő, és beszámolója szerint egyre több lehetőséget vettek el az ellenzéktől. „Felmérve a lehetőségeket, teljesen tudatos döntést hoztam akkor, amikor a parlamenti felszólalások, közlemények és tévéstúdiók világa helyett az aktív, cselekvő ellenzéki politizálást választottam” – írja. Felsorolásából kiderül, hogy foglalkozozz a CEU-val, a gyermekvédelemmel, a nők helyzetével, az idősekkel, pedagósusokkal, eégszségügyben dolgozókkal, de a kisebbségi csoportok jogainak védelme, a környezet-és klímaügy, a külpolitika és a jogállamiság területén is „napi szinten konfrontálódtam a hatalommal”.

Összegzése szerint:

hirdetés

„Számszerűen: az elmúlt 4 évben 471 kérdést és törvényjavaslatot adtam be a parlamentben, az ombudsmanhoz 38-szor fordultom alkotmányos jogokat érintő ügyekben. Sok száz adatkérést adtam be, tucatnyi feljelentést tettem, közérdekű adatperek sokaságát indítottam. Sok esetben fordultam az adatvédelmi biztoshoz, panasszal a Médiahatósághoz, beadvánnyal az Alkotmánybírósághoz. Százat közelíti az intézménylátogatásaim száma, aminek során minisztériumokat, állami szerveket, kormányhivatalokat, önkormányzatokat, szociális és gyermekotthonokat kerestem fel”.

Elmondása szerint az utóbbi időben tovább romlott a helyzet: „Már nem nyilatkozhatnak felsőbb engedély nélkül az intézményvezetők, sőt, van, hogy azzal se. Az adatkérésekre már csak 90 nap után kapok választ – ez megy másfél éve, 2020 novembere óta a járványra hivatkozva. Ráadásul már a lehető legritkább esetben teljesítik az adatkérést. A minisztériumok újabban azt állítják, semmilyen adatuk nincs, és úgy kell kinyomozni azt is, ki az adatkezelő. Az állami szervek azzal utasítanak el, hogy "pont úgy" nincsenek meg nekik az adatok, és már olyan is, van, hogy az adatvédelmi hatóság döntését vitatják”.

„Láttam folyamatában és egészen közelről a hatalom működését, és láttam annyit, hogy azt mondjam: Magyarországon jelenleg a parlamenti és már jelentős részben a parlamenten kívüli képviselői munkát is a kormány ellenőrzi. Sőt, a valóságot magát is.

A sajtó nagy részét már bedarálták, ők határozzák meg azokat az információkat, amik eljuthatnak az emberekhez, és azt, amit valóságként érzékelünk. A lényeg a totális kontroll: ezért sem lehet kérdezni tőlük, ezért nyilatkozik a miniszterelnök csak a propagandának, ezért nem áll ki vitára senki”

– írja Szél Bernadett.

A politikus szerint:

„Jelenleg Magyarország már nem demokrácia és nem jogállam,

de továbbra is nagyon sok honfitársunk van, aki azt akarja, hogy az legyen — ez egy olyan alap, amin lehet építkezni. Ez a remény. A közösségszervezés, a társadalomba mélyen beivódott félelmek és fájdalmak komolyan vétele minden oldal részéről, az egymás szenvedéstörténeiteinek mély megértése, a játékszabályok megváltoztatásának kikényszerítése mind fontos lépés a jó irányba”.

Hozzáteszi:

„Számomra most új korszak kezdődik, de igazából Magyarország számára is. Nem lehet úgy tenni, mintha demokratikus választáson maradt volna alul az egyik oldal”.

„Amit mondtam, azt tartom – az eszköz mindig változik, de a küzdelem marad. 18-ban is volt új út, 22-ben is lesz. A lényeg: tegyünk meg mindent azért, hogy ne a hatalom ellenőrizzen minket, hanem mi a hatalmat!” – zárja bejegyzését a politikus.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Augusztus 20: Elmarad a légi parádé!
A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat 12 órai ülését követően fog döntést hozni.

Link másolása

hirdetés

A várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében

elmarad a szombat délelőtt 9 órára tervezett légi parádé

- közölte az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője pénteken.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közleménye szerint

a pénteki délutáni-esti programokkal kapcsolatban szükséges bármilyen lépésről a 16 órakor rendelkezésre álló meteorológiai adatok fényében születik döntés.
A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs a szombat 12 órai ülését követően fog döntést hozni

- tette hozzá.

Az operatív törzs szombat reggel 7 órától folyamatosan ülésezik, figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását, és ha szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépésekről.

hirdetés

A szombat reggel 8 órakor kezdődő állami díszünnepséget és a tisztavatást az eredeti terveknek megfelelően megtartják.

Az operatív törzs a szombaton napközben várható időjárás alapján arról is döntött, hogy a szombati, több mint 20 helyszínen zajló napközbeni események és rendezvények megtartását engedélyezi - azzal, hogy mind a szervezőket, mind pedig a résztvevőket arra kérik, fokozottan figyeljék az időjárással kapcsolatos fejleményeket.

"Bármilyen, a programokban bekövetkező változásról azonnal tájékoztatjuk a közvéleményt" - emelte ki közleményében Kovács Zoltán, hozzátéve: mindenkit arra kérnek, hogy mielőtt útnak indulna, részletesen tájékozódjon az aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt azt közölte, zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-i ünnepi programokat, és azt kérték: aki kilátogatna a rendezvényekre, kövesse az időjárás alakulását, a veszélyjelzéseket.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Fél napig várakoztatta utasait a Wizz Air Hévízen a 40 fokra felforrósodott terminálon
A Dortmundból érkező gép madárrajjal ütközött, ezért kellett cserélni a gépet.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. augusztus 19.


Link másolása

hirdetés

Hiába várták az utasok az eredetileg augusztus 18-án reggel 10 óra 25-kor Dortmundba induló járatot, az nem indult el a hévízi terminálról.

Az RTL Klub arról számolt be egy olvasói levél alapján, hogy a terminálon már a délelőtti órákban is 35 fok volt, ami délutánra 40 fok köré emelkedett. Sokan várakoztak ilyen körülmények között kisbabákkal és gyerekekkel.

Az utas egy későbbi megkereséskor azt is elmondta, hogy kétszer kaptak 4 eurós italjegyet a Wizz Airtől, meg egyszer némi zöldséges, rizses húst a reptéri kiszolgálóktól.

A félnapos hévízi várakozásért kártérítés nem jár, mert technikai okok miatt, a Wizz Air hibáján kívüli okokból történt az eset.

Az RTL-nek megküldött közleményében a légitársaság azt írta, hogy a repülésbiztonsági okokból szükséges munkálatok miatt a gép az eredeti időpontban nem tudott a menetrendnek megfelelő időben visszaindulni Dortmundba, amelyről a Wizz Air SMS-ben és e-mailben értesítette az érintetteket.

A légitársaság végül egy másik géppel szállította el a Dortmundba készülő utasait, így még aznap este ők is eljuthattak úti céljukhoz.

hirdetés

A társaság elnézést kér minden érintettől a kellemetlenségekért.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Figyelmeztet a Független Benzinkutasok Szövetsége: tankoljanak fel a hétvégére, mert több benzinkút bezár
Várhatóan nem minden benzinkút fog nyitva tartani tiltakozásképpen az ünnepi hétvégén, így aki vidékre utazik, annak érdemes előtte feltölteni a tankot.

Link másolása

hirdetés

A Független Benzinkutak Szövetsége pénteken bejelentette, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a hozzájuk tartozó benzinkutaknál, ezért érdemes még a hétvége előtt feltankolni azoknak, akik hosszabb útra indulnak.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Reggeli műsorában arról beszélt, hogy a támogatás, amit a kormánytól kapnak, az csak a kiadások egy minimális részét fedezi a kutaknak, ezért fogalmazódott meg a hétvégi bezárás.

Mivel a független benzinkutak végül mégsem zárnak be egységesen, a magánbenzinkutak maguk dönthetik el, hogy kinyitnak-e augusztus 19-én és a 20-i ünnepnapon.

A szövetség elnöke arról is beszélt, hogy szerinte októberre akár 480 forint alatt is tankolhatunk, ehhez azonban elengedhetetlen lesz a forint erősödése.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
„Bemeneti méréssel” tesztelnek több tízezer diákot a tanév elején
A belügyminiszter korábbi nyilatkozatai szerint egy teljesen új „kísérleti bemeneti méréssel” tesztelik idén ősszel a negyedikes és az ötödikes diákok szövegértési és matematikai képességeit.

Link másolása

hirdetés

Szeptemberben-októberben pedig a hatodikosokra, a nyolcadikosokra és a tizedikesekre is vár egy felmérés, az Eduline legfrissebb információi szerint.

A portál kérdésére az Oktatási Hivatal azt válaszolta, hogy

Valamennyi mérést digitálisan szervezünk meg, ezek során a jelenlegi országos kompetenciamérésben szereplő típusfeladatokra lehet számítani, melyek kiválóan alkalmasak a tanulói kompetenciák mérésére.

Már az időpontok is megvannak, hogy melyik évfolyam mikor fogja a tesztet megírni, ami nem azonos azokkal a felérésekkel, amit eddig minden 6., a 8. és a 10. évfolyamon megirattak és ahol az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint a "természettudományos műveltéségére" terjedt ki.

Külön érdekesség, hogy a tanév végén a mérések "párját is" megtartják. Az Oktatási Hivatal oldalán azt írja, "a kimeneti mérésekre 2023. március 6. – június 9. között kerül sor, ám ezekről egyelőre nincs több információ.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: