HÍREK
A Rovatból

„Szabad ország, szabad oktatás!” – Több százan tüntettek a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt

Már az esemény kezdete előtt jókora tömeg gyűlt össze a Damjanich utcai épület előtt, amely a tiltakozás ideje alatt egyre nőtt.

Link másolása

Demonstrációt hirdettek csütörtökön délután négy órára a Belső-Pesti Tankerületi Központ épülete elé. Az apropó az volt, hogy az eredeti terv szerint az Eötvös József Gimnázium 25 tanára és a Madách Imre Gimnázium 21 tanára ezen a délután személyesen vették volna át a tankerülettől kapott figyelmeztető levelüket. Egyúttal pedig a követeléseiket is át akarták adni a tankerület vezetőjének.

Élőben rögzített közvetítésünk a Facebook-oldalunkon:

A Damjanich utcában található épület előtt már fél négyre nagy tömeg gyűlt össze, transzparensekkel és közös skandálással várták, mi fog történni. A tankerület bejáratához különböző feliratokat ragasztottak ki.

Fotó: Markovics Z. Kristóf

Végül azonban csak egy-egy tanárt engedtek be az épületbe mindkét gimnáziumból. A többi pedagógus azt a tájékoztatást kapta, hogy már postázták nekik a figyelmeztető levelüket.

Négy óra után az épületbe beengedett tanárok elmondták, hogy

a tankerületi igazgató átvette a követeléseiket tartalmazó petícióikat, és megígérte, hogy ha a pedagógusok megkeresik, tárgyal velük és akár személyesen is elmegy az iskolákba.

Először az Eötvös József Gimnázium tanára olvasta fel a petíciójukat, amelyben többek között azt írták: azt szeretnék, hogy a tanítási gyakorlatban a kritikai gondolkodásnak, a szabad véleményalkotásnak legyen elsőbbsége. Elmondták, hogy október 5-én azért tiltakoztak polgári engedetlenséggel, mert a szabadabb oktatásért tett erőfeszítéseik, minden törvényes figyelemfelhívási mód hatástalan maradt és kudarcba fulladt.

„Nem a jókedv, vagy a reflektorfény miatt kockáztattunk, hanem az évek óta fenyegető egzisztenciális problémák kényszerítettek minket ebbe a helyzetbe”

- fogalmaztak.

Mint írták, a tankerület vezetője arra hivatkozott fenyegető levelében, hogy a munkabeszüntetéssel a tanárok megsértették a diákok tanuláshoz való jogát. Erre reagálva megkérdezték, hogy ő nem korlátozza vagy csorbítja-e a diákok jogát azzal, hogy olyan embereket fenyeget elbocsátással, akik szakmailag és emberileg is kitűnő munkát végeznek.

„Nem érzi az embertelenséget a tettei mögött, amikor a jogszerűségre hivatkozik?”

- tették fel a kérdést.

Felszólították a tankerületi izgazgatót, hogy ne küldjön tovább fenyegető leveleket a pedagógusoknak, inkább biztosítsa a tanításhoz szükséges eszközöket és feltételeket.

A Madách Imre Gimnázium tanára is felolvasta azt a válaszlevelet, amelyet az iskola pedagógusai együtt fogalmaztak meg a tankerület vezetőjének. Ebben azt írták, hogy azért nyúltak a polgári engedetlenséghez, mert a sztrájkjog nem teszi lehetővé a látható munkabeszüntetést. Cáfolták azt, hogy nem vették fel a munkát október 5-én, mert mint mondták, több órát megtartottak. Egyébként meg nem csak a tanórák megtartása teszi ki a munkájukat, sok pluszmunkát végeznek ingyen.

Úgy gondolják, a diákok jogait nem ők, és nem néhány elmaradt óra veszélyezteti, hanem ez a tarthatatlan helyzet.

Szomorúnak tartják, hogy gyakorlatilag ez a fenyegető levél volt az első példa arra, hogy a tankerületi igazgató felvette velük a kapcsolatot, mert az iskola rendezvényein, ünnepségein korábban nem találkozhattak vele. Azt is hangsúlyozták, nem gondolják, hogy egy ilyen súlyos helyzetben az azonnali felmentés lenne a célravezető módszer, hiszen ez a helyzet a diákok és a szülők számára is nyugtalanító. A levél végén azt írták, nyitottak a konstruktív párbeszédre.

A pedagógusok után a Madách Imre Gimnázium egyik diákjának édesanyja szólalt fel, aki úgy fogalmazott:

„A gyerekeink érdekeire hivatkozva verik szét az oktatást!”

Hangsúlyozta, hogy most azonnal abba kell hagyni a tanárok fenyegetését. Követelte, hogy a diákokra és a tanárokra is kevesebb terhet rójanak, legyen különálló oktatási minisztérium, és állítsák vissza a sztrájkjogot.

Egy másik szülő is beszédet mondott, akinek a gyereke a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, azon belül is az egyik elbocsátott tanár, Palya Tamás osztályába jár. Elmondta, hogy a pedagógus kirúgása pszichésen nagyon megviseli fia egész osztályát, a szülőkkel együtt abban reménykednek, hogy valahogy mégis visszakaphatják az osztályfőnököt.

„Tarthatlan, hogy a diákokat ilyen helyzetbe hozzák azt hangoztatva, hogy a polgári engedetlenség őket károsítja. A tanárok kirúgása károsítja meg igazán a diákokat!”

- jelentette ki az édesanya, aki többek között azt követelte, hogy vegyék vissza az elbocsátott tanárokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott
„Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

Link másolása

Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Megszólalt a magyar külügy, miután bekérették a kijevi magyar nagykövetet, mert Orbán Viktor „senkiföldjének” nevezte Ukrajnát
A tárca szerint „a háború következménye, hogy egész országrészek válnak pusztasággá”, Magyarország ezért békét és azonnali tűzszünetet akar.

Link másolása

A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá - így reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra, hogy az ukrán külügy bekérette a kijevi magyar nagykövetet Orbán Viktor Ukrajnáról szóló kijelentése miatt.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Orbán Viktor személyesen fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciájának vendégeit. Rod Dreher, az American Conservative című folyóirat felelős szerkesztőjének beszámolója szerint a magyar kormányfő a találkozón Ukrajna kapcsán többek között azt mondta, hogy

„ez most Afganisztán [...] a senki földje”.

Ezen az ukránok eléggé kiakadtak és bekérették a kijevi magyar nagykövetet. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője többek között azt mondta, hogy „az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok”, illetve hogy „Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik”.

Az ügyben most megszólalt a magyar külügyminisztérium is. A Mandiner megkeresésére a tárca azt írta:

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Bekérették a magyar nagykövetet Ukrajnában, miután Orbán Viktor Afganisztánhoz hasonlította az országot
Az ukrán külügyminisztérium szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök „senki földjének” nevezte Ukrajnát.

Link másolása

Orbán Viktor „elfogadhatlan" megjegyzései miatt az ukrán külügyminisztérium bekérette a magyar nagykövetet – írja a Reuters.

„Az ilyen kijelentések teljesen elfogadhatatlanok. Budapest továbbra is szándékosan a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétélére törekszik. Ezért a magyar nagykövetet bekéretjük az ukrán külügyminisztériumba egy őszinte megbeszélésre. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy válaszul más intézkedéseket is hozzunk"

– nyilatkozta Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, ez a bizonyos mondat csütörtökön hangzott el a miniszterelnök szájából, a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján, amin külföldi újságírók vettek részt.

Ebben többek között azt is kijelentette, hogy

nem szeretné, hogy Magyarország az unió tagja maradjon, de nincs más választása az országnak,

mert exportjának 85 százaléka az az unión belüli kereskedésből származik. De szerinte minden rossz dolog, ami Európában történt az elmúlt 30 évben, az az unió hibája.

Az orosz-ukrán háborúról pedig azt mondta, Vlagyimir Putyin célja már nem Ukrajna elfoglalása, hanem, hogy „kormányozhatatlan ronccsá tegyék” az országot. Szerinte ez már sikerült is.

„Ez most Afganisztán [...] a senki földje”

– fogalmazott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Gyurcsány Orbánról: „Micsoda szörnyűség ez az ember”, Orbán az ellenzékről: Soros!
Dübörög a politikai kommunikáció, ki tudja, hol áll meg...

Link másolása

Magvas gondolatokkal jelentkezett szombaton Facebook oldalán Orbán Viktor jelenlegi és Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Orbán pénteki rádióinterjújának egy részletét posztolta, drámai videó kíséretében. Ebben arról beszél: „Nem csak a politikával foglalkozók számára, hanem szerintem minden ember számára feltűnt már az a jelenség, hogy a baloldal a legfontosabb kérdésekben és a legfontosabb nemzetközi kérdésekben különösképpen, folyamatosan olyan álláspontot képvisel, ami rossz Magyarországnak”.

Szerinte az ellenzék háború- és szankciópárti, ami rosszat tesz a hazának. Az ellenzéki pártokkülföldi támogatására utalva azt mondta, most legalább már tudjuk, hogy a baloldali pártok azért ilyenek, mert ezért fizetik őket.

Orbán Viktor arra még kíváncsi, hogy pontosan kiktől érkezett a pénz, de abban biztos, hogy Soros Györgynek köze van ehhez – akit egyébként „derék honfitársunknak” nevez.

Ugyanígy facebookozással töltötte a szombat délelőttjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is. Ő Orbán Viktor minapi szavaira reagált. Mint Rod Dreher amerikai konzervatív újságíró cikkéből kiderült, a miniszterelnök egy médiakonferencián arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon „egyértelmű nem”-mel felelt, bár hozzátette, hogy gazdaságilag nincs más választása.

Gyurcsány úgy fogalmaz:

„Magyarország vagy európai marad vagy meghal – hisszük mi.”

Orbánról azt mondja: „Micsoda szörnyűség ez az ember. Mi meg nem szeretnénk, hogy ez a politikai, történelmi kalandor, egyébiránt bűnöző vezesse hazánkat. Ádáz ellenfele vagyunk. Mostantól inkább, mint bármikor.”

Ezután politikai iránytűt is megfogalmaz követőinek: „A hazafiak ma európaiak és ellenzékben vannak. Az ellenzék ezzel a rongy világgal, amit a kormányfő képvisel, szemben áll. Nincs középút. Vele vagy a hazafiakkal. Mi vagyunk az ellenzék.”

Link másolása
KÖVESS MINKET: