News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Sebastian Kurz lemond minden tisztségéről, kivonul a politikából

A volt osztrák kancellár októberben mondott le, most úgy tűnik, hogy teljesen visszavonul.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2021. december 02.


Link másolása

hirdetés

A Spiegel információi szerint Sebastian Kurz teljesen visszavonul a politikától, állítólag azért, mert elvesztette a lelkesedését a korrupciós vádak miatt és az újszülött fiával is több időt szeretne tölteni. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) pártelnöki posztjáról is lemond, utódja valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter lesz.

Korrupció gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot Kurz ellen, akit november közepén a mentelmi jogától is megfosztottak. Az eljárást az ÖVP és Kurz is támogatta, hogy mielőbb tisztázódjon az ügy.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) októberben házkutatást tartott az ÖVP központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is, Kurz ezután mondott le a kancellárságról. A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik Kurz körül, egészen pontosan arra kíváncsiak, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Megpuccsolhatják Putyint, már a legközelebbi szövetségesei szerint is elvesztették a háborút
Már csak akkor lehetne megnyerni a háborút, ha Putyin teljes mozgósítást rendelne el, ami pedig hatalmas társadalmi feszültséget okozna.

Link másolása

hirdetés

Egyre kisebb esélye van annak, hogy Vlagyimir Putyin nukleáris csapást hajtson végre, írja a Metro. Egy moszkvai elemző a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, hogy az orosz elnök hatalma megrendült, az atomrakéta kilövésének parancsát pedig már jó eséllyel nem hajtanák végre az emberei.

Hriszto Grozev úgy véli, hogy Putyin belső körei már tisztában vannak a háború elvesztésével. A győzelemhez teljes mozgósítására lenne szükség, ami „társadalmi robbanást” okozna Oroszországban. A Bellingcat oknyomozó portál munkatársa szerint az orosz vezetésben ugyanakkor még mindig akadnak olyanok, akik nukleáris vagy vegyi fegyverek bevetését szorgalmazzák. Mások ezzel szemben azt mondják, hogy „elég volt” és semmi értelme további több tízezer katona elvesztegetésének.

Grozev hangsúlyozta, hogy az atomfegyverek bevetéséhez szükséges „öt kéz” közül több is dacolhat Putyinnal. Ha pedig ez megtörténik, akkor gyorsan végbemehet az államcsíny és Putyin uralma pillanatok alatt összeomolhat. Az újságíró szerint éppen ezért az orosz elnöknek biztosnak kell lennie abban, hogy ha kiadja a parancsot, azt mindenki végre is hajtja, ellenkező esetben a saját bukását fogja végignézni.

Grozev elmondta, hogy az FSZB és GRU, vagyis az orosz hírszerzés és a katonai hírszerzés vezetői már a Putyin utáni világra készülnek. Az FSZB pontosan tisztában van azzal, hogy valójában hány orosz katona halt meg Ukrajnában, ahogy azzal is, hogy az elesett katonák hozzátartozói „nem fogják abbahagyni a kérdezősködést”. Ez pedig oda vezethet, hogy az irányítás előbb-utóbb kicsúszhat Putyin kezéből.

hirdetés

Az újságíró szerint éppen ezért a helyzetet felismerők már javában a túlélésen dolgoznak és a családjaik jövőjének biztosításán. Akadnak köztük olyanok, akik Oroszország elhagyását szervezik, mások pedig a felhalmozott korrupciós vagyonok dollárban vagy euróban kimenekítésén dolgoznak. Grozev kiemeli, hogy már önmagában ez is árulásnak számít, mivel nem a Kreml utasításait követik, hanem egy alternatív valóságra készülnek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kövér László: „A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt”
A házelnök azt is mondta, hogy ha a jelenlegi ellenzék hatalomhoz jutna, az Magyarország halálos vége lenne.

Link másolása

hirdetés

Kövér László szerint a választás eredménye igazolta, hogy az a destruktív politika, ami az ellenzékre jellemző, nem vezet sikerre – erről a Mediaworks-Hírcentrum Narratíva című podcast műsorában beszélt a Magyar Nemzet beszámolója szerint.

Az Országgyűlés elnöke úgy vette észre, hogy a Parlament ellenzéki padsoraiban vannak olyan képviselők, akik már levonták a következtetést. Például az is visszafogott, óvatos optimizmusra ad okot, hogy amikor Gyurcsány Ferenc "provokatív módon" kivonult az ülésteremből, nem mindenki követte őt.

Kövér úgy véli, a DK vérszerződést kötött a Jobbik maradékával,és ők majd ugyanazokkal az eszközökkel próbálnak élni, mint az elmúlt években. Gyurcsánynak pedig az a célja, hogy ő legyen a viszonyítási pont az ellenzéken belül, aki pedig nem követi őt, azt kirekesztik az ellenzék soraiból.

A házelnök szerint idő kérdése volt, hogy mikor roppan meg morálisan a Jobbik, most azt látja, hogy a párt eladta a lelkét. Úgy látja, ezt az a szimbiózis ábrázolja, ami kibontakozni látszik Jakab Péter és Gyurcsány között.

„Olyan ellenzékre lenne szüksége a kormánynak, amilyen a Fidesz-KDNP volt”

– tette hozzá Kövér László, aki Magyarország halálos végének nevezte, ha a jelenlegi ellenzék hatalomhoz jutna.

Arra a kérdésre, hogy a parlament alakuló ülését bojkottáló Hadházy Ákos mikor teheti a képviselői esküjét, ezt válaszolta:

hirdetés
„A kutyát sem érdekli, hogy Hadházy Ákos leteszi-e az esküt, engem is csak azért érdekel, mert érinti az Országgyűlés működését.”

Hozzátette, hogy a független képviselő előbb-utóbb esküt tesz majd, ha hajlandó bemenni az Országházba. Szerinte Hadházy ezekkel a polgárpukkasztó akciókkal próbálja meg magára felhívni a figyelmet, mert „amúgy jelentéktelen figura”.

Kövér arról is beszélt, hogy az elkövetkezendő négy év legfontosabb feladata elkerülni, hogy Magyarországot belerángassák egy olyan háborúba, amihez semmi köze. Ez a háború szerinte a nyugati világ árnyékhatalmai és Oroszország között zajlik. A házelnök úgy véli, az Európai Unióban Magyarországon és Lengyelországon kívül senkinek nincs meg a bátorsága, hogy a saját nemzeti érdekei szerint cselekedjen, inkább mindenki beadja a derekát.

„Aki időt nyer, életet nyer, meg kell védenünk az eddigi eredményeinket, a magyar gazdaság teljesítőképességének érdekében. Defenzív időszak áll előttünk, attól függően lesz rövidebb vagy hosszabb, hogy a világ menyire gyorsan tud ezen a háborús helyzeten túljutni, de ebben nem vagyok derűlátó”

– fejtette ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Otthagyta a pártot a szolnoki jobbikos, majd fideszes támogatással a barátnője kapott pozíciókat
Galló György Péter szerint a hölgy iskolai végzettsége és szakmai háttere révén teljes mértékben megfelel a posztokhoz szükséges követelményeknek.

Link másolása

hirdetés

A 2019-es önkormányzati választáson a 18 fős képviselő-testületben tíz helyet az ellenzéki pártok szereztek meg. Bár a polgármester a Fideszes Szalay Ferenc maradt, a testületben az ellenzéki pártoknak többségük volt.

Hiába állapodtak azonban meg a helyi politikusok még az áprilisi választások előtt arról, hogy a 2024-es önkormányzati választásig közös fellépést terveznek, a többséget azóta sikerült leamortizálni – írja a 24.hu. Igaz, a közgyűlési többség már korábban elkezdett erodálódni a városban. Az egyik civil egyesületet képviselő, összellenzéki színekben mandátumot szerző Ligeti József és az eredetileg DK-s Fajcsák Károly már korábban kilépett.

Bár a fent említett, idén márciusban aláírt megállapodás túl sok konkrétumot nem tartalmazott, inkább csak az egységes fellépést demonstrálta az országgyűlési választások előtt, a Jobbik elnöksége mégis hevesen reagált a megállapodásra.

Az aláírót, a párt szolnoki választókerületi elnökét, Galló György Pétert azonnal visszahívták minden tisztségéből,

a választások után pedig a politikus be is jelentette, hogy kilép a Jobbikból. Ezzel pedig a párt helyi frakciója is megszűnt, mert Galló távozásával csak egyetlen képviselőjük, Szotyori-Lázár Zoltán maradt a testületben.

Az április utolsó napjaiban megtartott közgyűlésen az egykori Jobbikos képviselő csatlakozott a korábbi ellenzéki "szakadárokhoz", és együtt kezdeményezték a városüzemeltetésért felelős DK-s alpolgármester, Miskolczi László leváltását. A szavazáson a három exellenzéki és a nyolc Fideszes képviselő támogatásával meg is lett a többség.

hirdetés

Galló a döntésről a 24.hu-nak azt mondta, hogy

az egyik előterjesztő a helyszínen győzte meg arról, hogy Miskolczi nem látja el jól a feladatait.

A közgyűlés következő zárt részében már személyi ügyekről döntöttek. Szalay Ferenc fideszes polgármester előterjesztésére elvették Szotyori-Lázár Zoltán mandátumát a Jogi, Rendészeti és Ellenőrző Bizottságban, és a helyére Galló barátnőjét ültették. Szintén ő kapta meg a Szolnok TV felügyelőbizottságában azt a helyet, amelyet korábban a Jobbik delegáltja töltött be.

Galló a 24.hu kérdésére nem cáfolta, hogy barátnője, Bali Diána kapta meg mindkét posztot. A képviselő a jelölés részleteiről nem beszélt, csupán azt hangoztatta, hogy a hölgy iskolai végzettsége és szakmai háttere révén teljes mértékben megfelel a posztokhoz szükséges követelményeknek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Keményen nekiment Márki-Zaynak az egyik legrégebbi szövetségese
Kész Zoltán szerint, ha a megmaradt kampánypénzből pártot épít a politkus, akkor az lopás. A bejegyzésére Márki-Zay felesége válaszolt.

Link másolása

hirdetés

A 2022-es választási kampányban jelentősebb összeg érkezett a kormány leváltását célzó ellenzéknek. A pénz nagy része a Márki-Zay Péter által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkezett. A Telex szerdai cikkéban az ellenzék több politikusa azt mondta, hogy hozzájuk semmilyen elszámolás nem érkezett az MMM-től a kampányadományok sorsáról, szerintük a megmaradt összeget a mozgalom egyszerűen megtartotta.

Vékás Sándor, az MMM operatív igazgatója a lapnak azt mondta, eddig azért nem hozták nyilvánosságra az elszámolást, mert még vannak le nem zárt kifizetéseik, de szerinte május végére ezek lezárulnak, és meglesz az elszámolás is. Azt azonban Vékás egyértelművé tette:

az MMM a saját pénzeként tekint az adományszámlára érkező összegre, hiszen „azt az MMM-nek utalták, az MMM felületein”.

Csütörtökön a témában nyílt levelet tett közzé Márki-Zay Péternek címezve Kész Zoltán. A hódmezővásárhelyi politikus egyik legrégebbi szövetségesének számító Kész azt írta a Facebookon: „az MMM vezetőségi tagjaként attól teszem függővé vezetőségi tagságom fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel”.

„Az elszámolás az én szememben két dolgot jelent. Egyrészről, fillérre pontosan megtudjuk, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, illetve kiderül a nyilvánosság számára az is egyértelműen, hogy az adományozóktól a kampányra átutalt támogatásokból a megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz” – írta Kész Zoltán.

hirdetés
Szerinte az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle), az lopás.

A bejegyzésre Márki-Zay Péter még nem reagált, a felesége azonban igen.

„Tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvenned, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz..." – írta Márki-Zayné Vincze Felícia. Kész erre azt írta, hogy egy hete írt levelet Márki-Zaynak, amelyre azóta sem válaszolt.

Szintén reagált az egykori KDNP-s politikus, Lukácsi Katalin. Azt írta Késznek, hogy akit most keményen bírál, azt miniszterelnök-jelöltnek ajánlotta a magyar polgárok számára.

„Számot kell ezzel a felelősséggel is vetni, nem csak a kampánypénzekkel”

– tette hozzá Lukácsi. A kommentekből az is kiderül, hogy az MMM szerdán tartott elnökségi ülést. Lukácsi azt is nehezményezte, hogy erre Kész erre nem ment el, hogy ott elmondja a problémáját. Lukácsi, aki szintén elnökségi tag az MMM-ben, már korábban jelezte, hogy – Kész Zoltánhoz hasonlóan – nem kíván csatlakozni Márki-Zay új pártjához.

Kész Zoltán 2014 végén függetlenként, de az ellenzéki pártok támogatásával nyerte meg a Veszprém megye 1-es választókörzetében megrendezett időközi választást, ezzel megtörve a Fidesz akkori kétharmados parlamenti többségét. A mandátumát azonban 2018-ban nem tudta megtartani.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: