HÍREK
A Rovatból

Rusvai Miklós: Hiba volt kínai vakcinával oltani az időseket

Több kétely is felmerült már a kínai oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban. Rusvai Miklós szerint is kiderült, hogy a Sinopharm kevésbé immunogén az időseknél.

Link másolása

Rusvai Miklós a Sinopharm vakcina hatékonyságával kapcsolatban felmerült problémákról beszélt a Blikknek. Arra a kérdésre, hogy hiba volt-e az időseknek kínai oltóanyagot adni a koronavírus ellen, igennel felelt. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ez volt az első Covid elleni vakcina, amely nagy mennyiségben érkezett. Ezért az idős korúakat mint veszélyeztetett csoportba tartozókat is ezzel oltották be.

Azóta már kiderült, hogy a koronavírus ellen kevésbé immunogén hatású az oltóanyag, épp az időseknél. Ezért az volt a cél, hogy mielőbb adassák be maguknak a harmadik dózist, egy másik oltóanyagból.

"Ameddig pedig erre nem volt lehetőség, azt ajánlottuk, hogy a román határ túloldalán felállított oltópontokon adassanak be Pfizert maguknak, akik itthon Sinopharmot kaptak. Az uniós állampolgárok ugyanis jogosultak voltak ott vakcináztatni magukat" – mondta a víruskutató.

Hozzátette: aki Sinopharmot kapott, az se vegye úgy azért, mintha azok az adagok az oltási sorban nem számítanának.

Az immunrendszer emlékszik az első két oltásra, a Sinopharmra is, ezért a harmadik oltás sokkal erőteljesebb immunitást eredményez, ha mondjuk harmadikként Pfizert kap. A negyedik oltás pedig végképp elsimítja a különbségeket - mondta Rusvai a lapnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Hard talk Puzsér Róberttel: Magyar Péter szombat este egy „könnyed esti csevejre” készül a publicistával
A politikus ígérte, hogy a vágatlan felvétel a YouTube-on is látható lesz majd. „Az igen apukám!!! Te aztán tényleg tökös vagy, huhhh de hiányzott már ez a fajta habitus a politikából. Nagyon bírom ezt a stílust, remélem meg is marad” - írta egy kommentelő.

Link másolása

Magyar Péter az országjárás és tüntetések között arra is szakít időt, hogy leüljön beszélgetni. A közösségi oldalán megosztott bejegyzés szerint szombaton este Budapesten Puzsér Róberttel találkozik, egy „könnyed esti csevejre”. Mint írta, "Hard talk" készül, amit rögzítenek és hamarosan közzé is teszik a publicista YouTube-csatornáján. Ígérete szerintt a vágatlan verzió kerül majd fel.

A kommentelők máris nagy várakozással tekintenek a találkozóra:

"Na erre kíváncsi vagyok! Puzsérnak a véleményét akár rendszeresen is kikérhetnéd! Talán sokaknak bántó a stílusa, de az értékrendje és az ismeretei magasan az átlag felett van. Mindenképp pozitív hogy bevállalod a vele való beszélgetést!"

"Péter Magyar, szerintem ha vége adj életjelet."

"Bízom benne, hogy nagy marketing értékkel bír és nem megy le alpáriba a mi Robink."

"Az igen apukám!!! Te aztán tényleg tökös vagy, huhhh de hiányzott már ez a fajta habitus a politikából. Nagyon bírom ezt a stílust, remélem meg is marad."

"Mivel Puzsér Magyar Péter rajongó, nagy vérengzésre nem számítok. Ezen a beszélgetésen mindketten vizsgáztok demokráciából. Bízom benne, hogy releváns kérdések lesznek. Hajrá!"

"Lehetne majd az egyik tanácsadód a leendő kormányodban - az új, Felelős Kormányunkban."

"Respect, hogy vállaltad, tuti, hogy kemény kérdések lesznek, alig várom, hogy hallgathassam!"

"Puzsér és Magyar Péter a 2 legjobb "dolog", ami Magyarországgal történt az elmúlt 14 évben... jól jöhetne mindannyiunknak valami közös "meló" tőlük."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány: Magyar Péterrel kapcsolatban azok jártak el helyesen, akik egy darabig csendben voltak
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Péter-jelenség az ellenzéknek többet árt, mint a kormányzó oldalnak, de a legkevesebb gondot a DK-nak okozhatja.

Link másolása

Gyurcsány Ferenc a Politikai Ifjúsági Party (Polip) Egyesület közéleti táborának vendége volt szombat délután. A fiatalokkal első témáként a Magyar Péter-jelenségről beszéltek - írja a Telex.

A Demokratikus Koalíció elnöke a 2022-es választástól indult, és bár szerinte a választók csalódtak, de a DK hamar túllépett ezen és megerősítette pozícióját. Ezt a többi ellenzéki párt nem tudta elérni szerinte. A pártelnö szerint most minden második ellenzéki szavazó a DK-t választaná.

Magyar Péter és a kegyelmi ügy az „instabilitásra” és „mozdulatlanságra” való válasz volt szerinte. A TISZA-párt alelnöke kezdetben nem is akart politikus lenni, csak a Fideszből jött, és elégedetlen volt, ezzel pedig az ellenzéki szavazókat érte el.

A következő lépésben már politikusként lépett elő, akinek vannak céljai, de nem csak a NER-t, hanem a NER ellenzékét is leváltaná.

Gyurcsány úgy vélte, hogy az ellenzéknek meg kellene gondolnia, hogy hol a helye ebben a politikai térképen, és azok jártak jól, akik eleinte csendben voltak - mint például a DK is.

Szerinte a jelenség az ellenzéknek többet árt, mint a kormányzó oldalnak, de a legkevesebb gondot a DK-nak okozhatja.

Szóba került az is, hogy az öszödi beszéd után miéért nem mondott le, mert láthatóan a Fidesz az ő nevét használja fel. A hallgatók megkérdezték, nem akarne-e most hátralépni?

A politikus szerint azonban nem államférfiúi gesztus a lmondás. Egy kormányfő dolga, hogy a parlamenttel megerősíttette az iránta való bizalmat. A hátralépére pedig azt válaszo9lta, hogy az ő ellenfelei jobban szeretnék, hogy ő legyen az ellenzék vezetője, „mert magával, higgye el, sokkal könnyebben elbánnának, mint velem”. Jelenleg „a Fidesznek az az érdeke, hogy engem leszedjen”, és ő addig van, amíg mögötte elegendő választási támogatás van. „Nem Gyurcsány a kétharmad oka, hanem a gyurcsányozás.” Mindenki más, aki a Fidesz célkeresztjébe került, már rég megbukott, példaként említette Vona Gábort.

VIDEÓ: Gyurcsány Ferenc a politológus hallgatók táborában


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Pop Mert: Titkos szerződét kötött a bicskei áldozatokkal az állam, érthetetlen, most miért hozták nyilvánosságra egyes részleteit
Elárulta azt is, hogy kártérítési kérelmet adtak be, amit elutasítottak, és mikor perelni készültek, akkor jött a jelzés, hogy mégis peren kívül megegyeznének velük.

Link másolása

Magyar Péter pénteki tüntésén z egyik fő téma a bicskei gyermekotthonban történt pedofil botrány volt. A Tisza párt politikusa szerint a kormány még mindig adós a magyarázattal, hogyan kaphatott kegyelmet a pedofil igazgató tetteit fedezni próbáló igazgatóhelyettes.

Ennek kapcsán azt mondta, hogy két eset lehetséges: vagy bocsánatot kér Orbán Viktor, megnevezi a felelősöket, akik a kegyelmet kijárták, felelősségre vonja őket és nyilvánosan bocsánatot kér, vagy azonnal távozik és magával viszi az össze felelőst.

Az egyik áldozat az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, hogy érthetetlennek tartja, hogy a belügyminisztérium nyilvánosságra hozta, mennyi kártérítést kaptak az elszenvedett bántalmazásokért.

Pop Mert szerint épp az állam íratta alá velük a titoktartási szerződést.

Magyar Péter pénteken a tüntetésen azt mondta, hogy nem véletlen, hogy épp a Pintér Sándor lemondását követelő tüntetésük napján jelent meg a hír. A belügyminisztérium a Híradó kérdésére azt válaszolta, hogy ezzel nem sértették meg a megállapodást.

A Blikk péntek reggel írta meg, hogy a Szociális és Gyeremekvédelmi Főigazgatóság kilenc áldozattal kötött peren kívüli megállapodást, és összesen 154 millió forintot fizetett ki nekik.

Magyar Péter beszédében úgy vélte, hogy az áldozatok méltánytalanul alacsony összeget kaptak, és kezdetben fizetni sem akartak nekik. Ez utóbbit az egyik bicskei áldozat, Pop Mert is megerősítette a Híradónak. Azt mondta, hogy 2019-ben, a pedofil igazgatót jogerősen ítélte után kártérítési kérelmet adtak be a fővároshoz, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális és Gyeremekvédelmi Főigazgatóság is elutasította őket.

"Erre az igényre midenki azt a választ adta, hogy ők nem felelősek, senki nem tartozik kártérítési felelősséggel, tehát lepattantunk" - mondta. Ezután döntöttek úgy, pert indítanak. Majd ezt követően ajánlották fel nekik a peren kívüli egyeszséget. "Ezután írta meg és adta be az ügyvédünk a kerestelevelet, ami után érkezett válasz a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságtól, hogy meg szeretnének egyezni" - mesélte.

Pop Mert azt is elárulta, hogy a megegyezés alapfeltételül a titoktartást szabta az állam. Emiatt őt is meglepte, hogy a 2020-as megállapodás most nyilvánosságra került.

"Nem értem és nem világos egyelőre hogy miért hozta nyilvánosságra a Belügyminisztérium a szerződés egyes részleteit, egyáltalán a szerződésnek a tényét. Ugyanis ez is titkos volt. Azért nem értem, mert őket ugyanaz a kötbér megfizetésére lehet kötelezni, mint ahogy fordított esetben minket is" - mondta.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a megállapodások nem sérültek azzal, hogy a Belügyminisztérium a kifizetett kártérítésről tájékoztatást adott - közölték a Híradóval.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor az Ibolya Presszóban járt, és az utcán is sétált egy kicsit
A kormányfő szombaton Budapesten járt, ahol találkozott a Fidesz aktivistáival, két pártirodába bement, de az utcán is sétáltak egyet közösen.

Link másolása

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton folytatta kampánykörútját Orbán Viktor. A miniszterelnök a nap folyamán Budapesten járt, ahol Fidesz-aktivistákkal találkozott, betért két pártirodába, és az utcán is sétált egyet velük.

A fővárosi fideszesek kampányát segítette szombaton Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt oldalán részt vett a jelöltek és az aktivisták eligazításán az V. kerületi Fidesz-irodában, ahol elmondta:

a budapesti Fidesznek azon kell dolgoznia, hogyan lehet a nemzet fővárosából a legtöbbet kihozni, a kormánnyal összefogva.
Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nagy célokat kell megfogalmazni, nagyon sokat kell dolgozni és végül győzni fogunk - hangoztatta. Karácsony Gergely igazi bűne a rengeteg elszalasztott lehetőség, ami miatt most szenved a város - tette hozzá.

Orbán Viktor, Szentkirályi Alexandra és a belvárosi fideszesek ezután átsétáltak az Ibolya presszóba, ahol a Fidesz elnöke egyetemista diákéveiről, a helyhez kötődő emlékeiről mesélt.

Később a Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor.

A miniszterelnök az 58-as villamos régi végállomásánál megismerkedett a terület helyreállítási és fejlesztési terveivel, majd beszélgetett a terület megtisztítását és rendezését végző Fidesz-aktivistákkal is.


Link másolása
KÖVESS MINKET: