News here
hirdetés

HÍREK

Rusvai: 20% lehet, akiknél nem működik a Sinopharm, őket egy más típusú vakcinával mielőbb újra kellene oltani

A virológus az ATV reggeli műsorában azt mondta, minél gyorsabban kellene egy utasítás, ami megengedi a háziorvosoknak a harmadik oltást.

Link másolása

hirdetés

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a WHO nincs meggyőződve arról, hogy az idősek és társbetegségben szenvedők esetében megfelelő védelem alakulna ki a Sinopharm oltásával. Arra jutottak, hogy a vakcina hatásos a covid megelőzésében 18-59 évesek körében, csakhogy Magyarországon a Sinopharmmal főleg épp az időseket oltották.

A 60 éven felüliek 41,6%-a kapta ebből a két oltást,

míg az 50-59 évesek mindössze 7%-a, a fiatalabbak pedig még kevesebben.

Sok beoltott végeztetett magánúton antitest-vizsgálatot, és egy részüknél kiderült, hogy a második oltás után 2-3 héttel sem termelődőtt elegendő antitest. Bár a védettséget jelezheti az úgynevezett "sejtes immunitás" kialakulása is, amit általában ezek a tesztek nem mérnek, de Rusvai Miklós virológus az ATV-ben azt mondta, a sejtes immunitás kiváltása inkább az m-rns vakcinákra, tehát például a Pfizerre és a Modernára jellemző, az inaktivált vakcinák elsősorban antitestes immunválaszt generálnak.

"Amennyiben azt sem tapasztalunk megfelelő szintűt, akkor nagyon jó lenne, hogy ezek az emberek harmadik oltást kapnának, de más típusú vakcinából, hiszen nyilván az inaktivált vakcinára az ő immunrendszerük valamiért nem reagál jól. Tehát nem egy harmadik kínait kellene kapniuk, hanem vektorvakcinából vagy m-rns vakcinából egy emlékeztető oltást."

Rusvai Miklós szerint egy olyan utasítás kellene, ami engedi a háziorvosoknak, hogy adott esetben az ilyen emberek egy harmadik oltást kaphassanak.

"Ha azt akarjuk, hogy a nyájimmunitás kialakuljon, minél előbb be kellene oltani ezeket az embereket, már csak azért is, hogy megnyugodjanak" - mondta.

hirdetés

A vakcinák mixelésének szerinte nincs kockázata, sőt, a vizsgálatok többsége szerint inkább előnyei vannak, viszont az tény, hogy a gyártók csak akkor vállalnak szavatosságot termékeikre, ha az oltásokat nem mixelik.

Az állam jelenleg egyébként magát a antitest-vizsgálatot sem fizeti, így több tízezer forintba is kerülhet, hogy kiderüljön, valaki védett-e.

Rusvai Miklós azt mondta, sok idősnél a kínai vakcina is megfelelő ellenanyag-választ vált ki, ő a hozzá eljutott vizsgálati eredményekből 20%-ra teszi azoknak az arányát, akiknél 3 héttel a második oltás után sem alakul ki megfelelő védettség.

A virológus a mutánsokkal kapcsolatban azt válaszolta, egyelőre a tüskefehérjén egyik mutáns esetében sem tapasztaltak olyan változást, ami alapján feltételezhetnék, hogy az elérhető vakcinák által kiváltott immunitás nem elegendő.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor grimaszai sokszor érdekesebbek voltak az ellenzéki hozzászólások alatt, mint maguk a beszédek
Az arckifejezések alapján a miniszterelnök nem vette véresen komolyan a neki címzett üzeneteket.

Link másolása

hirdetés

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, megtartotta az őszi parlamenti ülésszak első beszédét Orbán Viktor.

A beszéd után az ellenzék vezető politikusai reagáltak a miniszterelnök beszédére. Nem meglepő módon a Párbeszéd, a Momentum, az LMP vagy épp a Mi Hazánk képviselői különböző kritikákkal illették Orbán gondolatait a szomszédban zajló háborúról vagy épp a brüsszeli szankciós politikáról.

Többször Kövér Lászlónak kellett rendre utasítani a fideszes képviselőket a bekiabálások miatt – írja az RTL.hu.

A csatorna egy videóban össze is szedte azokat az arckifejezéseket, amiket Orbán Viktor vágott a beszédek alatt.

hirdetés
Az ellenzéki Gurmai Zita és Szabó Tímea megszólalásai mosolyt csaltak a miniszterelnök arcára, de Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselőjének mondandóját is fejrázás kísérte.

Összességében elmondható, hogy a grimaszok alapján Orbánt nem hatotta és nem is rázta meg különösebben az ellenzéki kritika.

Orbán Viktor grimaszai az ellenzéki beszédek alatt
/div>


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Szja-mentességgel ösztönöznék a 30 alatti nőket a gyerekvállalásra
Ha egy nő vállalná, hogy 25 és 30 éves kora között szül, kitolnák az szja-mentességét.

Link másolása

hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben Duró Dóra családpolitikai kritikájára válaszolva emlékeztetett arra, hogy idén 670 milliárd forint személyi jövedelemadót fizettek vissza a családoknak. Szerinte a családi adókedvezmény, illetve a nyugdíjon kívül bármilyen juttatás inflációhoz kötése – a szankciós politika okozta infláció mellett – azonos lenne a biztos államcsőddel. Szólt arról is, hogy decemberben véglegesítik a következő évi költségvetést és akkor lesznek újabb családpolitikai intézkedések.

Példaként említette, hogy terveik szerint lesz olyan intézkedés, ha valaki már betöltötte a 25. életévét és már nem jár neki az szja-mentesség, de vállalja, hogy szül egy gyermeket 25 és 30 éves kora között, akkor 30 éves koráig tovább élvezheti az adómentességet.

A hétfői parlamenti ülésen az ellenzék politikusai egyebek mellett a jelentős infláció miatt ostorozták a miniszterelnököt, aki visszautasította, hogy a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége választási osztogatás lenne, bár ezt konkrétan nem is rótták fel neki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Lelőtte katonai parancsnokát egy orosz férfi Szibériában
A besorozott katona közölte: ő nem fog harcolni Ukrajnában.
Fotó: MTI/AP - szmo.hu
2022. szeptember 26.


Link másolása

hirdetés

Egy orosz férfi lelőtt egy helyi katonai parancsnokot Szibériában, miután közölte vele, hogy nem hajlandó harcolni Ukrajnában – írja a The Guardian cikke alapján a 24.hu.

Az incidens Irkutszk régiójában, a 85 ezres lakosságú Uszty-Ilimszk városában történt. Az esetről videófelvétel is készült.

Ezen az látszik, hogy az elkövető közvetlen közelről nyit tüzet a parancsnokra, a lövöldözést hallva pedig többen kirohannak a teremből.

Arról ellentmondásosak a hírek, hogy a meglőtt férfi meghalt-e. Egyes információk szerint hordágyon vitték el az épületből, de azt többen megjegyzik, hogy nem mozgott.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor Kálmán Olgának: „Továbbra is maradjanak az árnyékban”
A miniszterelnök szerint 2002 és 2010 között a napon volt, le is égtek.

Link másolása

hirdetés

A Parlamentben Orbán Viktor beszéde után elkezdődtek az ellenzéki hozzászólások amiről mi is írtunk, ahogy a miniszterelnök reakcióiról is a beszédekre.

A felszólalók közül Kálmán Olga a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője úgy fogalmazott: Orbán tönkretette a forintot. Háború még egyáltalán nem volt, amikor már 350 forint felett volt az euró – mondta. A DK képviselője szerint szinte sehol a világon nem drágultak annyira az élelmiszerárak, mint nálunk. „Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését?” – kérdezte a miniszterelnöktől.

Válaszában Orbán azt mondta: akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor eltörlik a szankciókat – idézi a Telex.

Felidézte, hogy volt olyan idő 2010 előtt, amikor 1,1 millió jelzálog-hitel volt, és ennek nagy része svájci devizában, ami tönkretette az embereket. Azt javasolta a DK képviselőjének, hogy óvatosabban rója fel a forintot, ami szerinte automatikusan gyengül, ha a dollár erősödik az euróval szemben.

hirdetés

Kálmán Olga ezzel szemben úgy gondolja, hogy akkor lesz vége az élelmiszerár-növekedésnek, amikor Orbán Viktor kormányának is vége lesz. Ezért alakított a DK árnyékkormányt, amellyel azt ígérte, kihúzzák az országot a megélhetési válságból.

„Nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét” – reagált a miniszterelnök, utalva a 2006-os őszi zavargásokra és az akkori kormány helyzetkezelésére. Szerinte a mostani ellenzéknek 2002 és 2010 között volt alkalma vezetni az országot.

„Amikor volt lehetőségük, nem árnyékban tehették, jól le is égtek. Továbbra is maradjanak árnyékban”

– riposztolt Orbán Viktor.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: