News here
hirdetés

HÍREK

Rogán Antal a 35 éves autópálya-koncesszióról: Inkább Mészáros, mint egy külföldi

A miniszter szerint Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét.

Link másolása

hirdetés

35 évig Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei fogják üzemeltetni a hazai gyorsforgalmi úthálózatot. Mindezt évente és kilométerenként 96,2 millió forintért. Cserébe az első tíz évben még építeniük/bővíteniük kell 550 kilométer utat.

"Rogán Antal szerint örvendetes, hogy van Magyarországon olyan szereplő, aki felnőtt a feladathoz, és azt még a mostani nehéz körülmények közt is képes vállalni" - írja a hvg.hu. A koncessziós eljárást a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte több konzorciumi társával közösen - jegyzi meg a portál. Ezek magántőkealapok, így a tulajdonosait nem lehet megismerni, így elvileg nem lehet tudni, kiknek a kezelésébe kerül az ország összes gyorsforgalmi útja a következő 35 évre.

A lap szerint azonban lehet következtetni, így például szerintük Szíjj László építőipari nagyvállalkozó és Mészáros Lőrinc is köztük van. De az alvállalkozók között is számos cég van, amely Szíjj- és Mészáros-érdekeltségek, köztük Szíjj László zászlóshajója, a Duna Aszfalt, illetve a Mészáros-féle Mészáros és Mészáros Zrt.

"Egyszóval nyugodtan kijelenthető, hogy a magyar állam épp 35 évre koncesszióba adja a teljes gyorsforgalmi úthálózat kezelését Mészáros Lőrincnek és Szíjj Lászlónak" - írják.

A hvg.hu kérdésére Rogán Antal állami koncessziókért felelős miniszter azt közölte:

hirdetés
"Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét".

Szerinte nyílt, uniós eljárást bonyolítottak le, és a verseny transzparens volt. Rogán úgy vélte, hogy örvendetes, hogy ma Magyarországon van olyan hazai szereplő, aki képes felvenni a versenyt a külföldiekkel.

A miniszter azt mondta, hogy

"lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat, és jelen esetben jobb, hogy ők nyertek, mintha egy külföldi nyert volna".

Arról is beszélt, hogy "örvendetes, hogy a nyertes konzorcium ilyen feltételekkel elvitte a megbízást, hiszen különösen a jelenlegi finanszírozási környezetben hatalmas terhet és sok kockázatot vállal magára, mivel a kiírásban szereplő útépítéseket és -bővítéseket az első tíz évben kell megvalósítani".

Rogán úgy vélte, hogy az eljárás lezárását nem szándékosan időzítették az országgyűlési választások utánra. Elmondása szerint ő örült volna a legjobban, ha minél előbb sikerült volna lezárni az eljárást. De az bonyolult volt, ráadásul a háború kirobbanása után a gazdasági környezet is változott.

A miniszter kitért még arra is, hogy ezt a beruházási volument - 1662 kilométeres (és 381 kilométer kiegészítő) gyorsforgalmi úthálózat - ilyen rövid idő alatt az állami költségvetés nem lett volna képes finanszírozni. Főleg, hogy még 545 kilométernyi utat is meg kell építenie és bővítenie a vállalkozásnak. Mindezért cserébe a Themis-konzorcium a koncesszió teljes időtartama alatt rendelkezésre állási díjat kap. A feladatra a Themis-ajánlat volt az alacsonyabb: évente és kilométerenként 96,2 millió forint.

Rogán bejelentette azt is, hogy az összes építendő útszakasz nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lesz. De az állam az üzemeltetéssel kapcsolatos eszközöket átadja a koncesszornak, amelynek a felbecsült értéken meg kell vásárolnia a Magyar Közút autópálya-üzemeltetési üzletágát.

Az útdíjakat azonban az állam fogja beszedni ezután is. Ebből fedezik majd a rendelkezésre állási díjat. Rogán szerint nem lesz szükség díjemelésre és a közlekedők nem fognak észrevenni semmit az átállásból.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Független Benzinkutasok: Ha beüt a krach, van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak, utána jöhet a bicikli, szamár, ló
Júliusban ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára, mivel ebben a hónapban a legnagyobb a fogyasztás.

Link másolása

hirdetés

Bár a kormány október 1-ig meghosszabbította az üzemanyagárstoppot, júliusban derül majd ki, hogy valóban tartható-e addig a hatósági ár - mondta az RTL Klub Reggeli című műsorában a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

Egri Gábor szerint nem csak Magyarország, egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd, a jelenlegi helyzet azonban az orosz-ukrán háború nélkül is kialakult volna. Sőt, még rosszabbul állnánk, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a fogyasztás.

A hazai helyzetet azonban az is súlyosbítja, hogy

a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki.

Ez jelenleg végsebességén működik, és egy váratlan technikai probléma esetén nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

„Ha ott beüt a krach, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő”

- mondta a szakértő.

hirdetés

Egri Gábor szerint előreláthatóan október 1-ig marad az a helyzet, hogy naponta egyre több bezárt benzinkúttal találkoznak az autósok. Ahogy fogalmazott: amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni.

A július szerinte sorsdöntő lesz, mert ebben a hónapban a legnagyobb benzinfogyasztás a turizmus, a nyári mezőgazdasági munkák, illetve a Balkán felé hazautazó vendégmunkások miatt.

Ekkor Egri Gábor szerint ki fog derülni, hogy fenntartható-e az üzemanyagok hatósági ára.

Addig is egy dolgot tudott javasolni az autósoknak: spóroljanak!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Mentő vitte el a Parlamentből Hoppál Pétert
A kulturáért felelős államtitkár a Facebook-oldalán posztolt egy képet a mentőautóból.

Link másolása

hirdetés

Mentővel ment kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt - ezt ő maga közölte a Facebook-oldalán.

Egy képet posztolt, amin az látszik, hogy éppen a mentőautóban fekszik, vélhetően úton a kórház felé.

"Parlament - mentő - kórház - vakbél műtét. Istennek és az orvosoknak hála, lábadozom.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hat napig nem működnek majd a Vodafone ügyfélszolgálati rendszerei informatikai átállás miatt
Az átállás alatt az online és személyes ügyintézés, értékesítés, valamint egyes speciális szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Link másolása

hirdetés

Nem működnek a Vodafone ügyfélszolgálatai az értékesítési és ügyfélszolgálati rendszerek informatikai átállása miatt július 11-16. között , az otthoni és mobil alapszolgáltatások azonban akkor is zavartalanul elérhetők lesznek - közölte a vállalat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a szolgáltató a hatékonyabb, egységesebb ügyfélkiszolgálás érdekében végez informatikai átállást, ami a Vodafone-UPC integráció utolsó lépése.

Az átállás alatt az online és személyes ügyintézés, értékesítés, valamint egyes speciális szolgáltatások (például mobilvásárlás - autópályamatrica, parkolás) nem lesznek elérhetők sem az üzletekben, sem az online, sem telefonos ügyfélszolgálatokon. Ugyanakkor általános információkkal és hibabejelentéssel kapcsolatban tudnak segíteni, az alapszolgáltatások pedig -az otthoni szolgáltatások, így a vezetékes TV, internet és telefon, a mobil hívások indítása és fogadása, az SMS küldés és fogadás, az adathasználat, valamint a telefonos ügyfélszolgálaton keresztüli hibabejelentés - végig elérhető lesz. Arra kérik az előfizetőket, hogy szükséges ügyeiket intézzék el még az átállás előtt.

A változásokról több csatornán keresztül közvetlenül értesítik az ügyfeleket, az átállással kapcsolatos naprakész tájékoztatás (így az átállás előtti javasolt teendőket, illetve az említett időszakban el nem érhető funkciók listáját, valamint az átállást támogató segédleteket) az erre a célra létrehozott aloldalon érhető el.

Az átállásra való felkészüléssel összefüggésben egyes, vezetékes szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyintézésekre már június 24-től csak korlátozottan lesz lehetőség, ezért amennyiben új vezetékes szolgáltatást vagy médiaeszközt szeretnének megrendelni, azt június 23-ig vagy személyesen az üzletekben július 7-ig tehetik meg. Hasonlóan a meglévő vezetékes szolgáltatás másik címre való áthelyezését is június 23-ig kérhetik az ügyfelek.

A Vodafone továbbá arra is kéri ügyfeleit, hogy július 6-ig fizessék be számláikat, az érintett időszakban pedig ne indítsanak számlabefizetést. Amennyiben korábbi otthoni számlákra van szükség, azokat érdemes már július 8. előtt letölteni a My Vodafone Otthoni fiókból, ugyanis ezek július 9. után ezen a felületen már nem lesznek elérhetők.

Az informatikai átállás eredményeképpen az ügyfelek új számlafizető azonosítót kapnak, amelyről e-mailben és SMS-ben is értesítést kapnak. A szolgáltató felhívja a figyelmet, hogy az informatikai átállást követően az ügyfelek a megszokottnál később kaphatják meg a számlákat, de ebből eredően az ügyfeleket hátrány nem éri, a befizetési határidőt meghosszabbítják, a szolgáltató nem számít fel késedelmi kamatot és elektronikus számla esetén az ügyfelek nem veszítik el az e-pack kedvezményt sem.

hirdetés

Mobilszolgáltatások esetén a Vodafone azt javasolja ügyfeleinek, hogy gondoskodjanak időben az elegendő adatmennyiségről és a roaming szolgáltatások aktiválásáról, és július 11-ig fizessék be számláikat. A feltöltőkártyás ügyfelek ATM-en keresztül változatlanul feltölthetik egyenlegüket. Kérik, hogy az időszakban esedékessé váló éves feltöltőkártyás adategyeztetéssel kapcsolatos teendőket még az átállás előtt végezzék el.

A Vodafone Magyarországnak több mint 3,8 millió ügyfele van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Zivatarokkal érkezett a lehűlés a Dunántúlra: több mint 15 fok a különbség a keleti országrészhez képest
Nyugaton helyenként alig 20 fokot mértek, miközben keleten még tombol a hőség.

Link másolása

hirdetés

Jelentősen lehűlt a Dunántúlon az országba érkező hidegfrontnak köszönhetően - írja az Időkép.

Helyenként, különösen a magasabban fekvő tájakon 20 foknál is hűvösebb volt délelőtt 11-kor. Ezzel szemben keleten, délkeleten még kánikula van, Makón például 36 fokot mértek. Így több mint 15 fokos kontraszt alakult ki az országon belül.

A délnyugatról északkelet felé tartó zivatarok kedd délelőttig a Dunántúlra korlátozódtak, nyugaton hullott a legtöbb csapadék, Kőszegen már 25 mm-t mértek.

Pécsre termetes peremfelhővel érkezett a vihar, videó is készült róla.

A front kelet felé vonul tovább, a Duna-Tisza-közén, majd keleten, északkeleten is záporok, zivatarok kísérik vonulását. Holnapra mindenhol véget ér a forróság.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: