News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Rogán Antal a 35 éves autópálya-koncesszióról: Inkább Mészáros, mint egy külföldi

A miniszter szerint Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét.

Link másolása

hirdetés

35 évig Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségei fogják üzemeltetni a hazai gyorsforgalmi úthálózatot. Mindezt évente és kilométerenként 96,2 millió forintért. Cserébe az első tíz évben még építeniük/bővíteniük kell 550 kilométer utat.

"Rogán Antal szerint örvendetes, hogy van Magyarországon olyan szereplő, aki felnőtt a feladathoz, és azt még a mostani nehéz körülmények közt is képes vállalni" - írja a hvg.hu. A koncessziós eljárást a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte több konzorciumi társával közösen - jegyzi meg a portál. Ezek magántőkealapok, így a tulajdonosait nem lehet megismerni, így elvileg nem lehet tudni, kiknek a kezelésébe kerül az ország összes gyorsforgalmi útja a következő 35 évre.

A lap szerint azonban lehet következtetni, így például szerintük Szíjj László építőipari nagyvállalkozó és Mészáros Lőrinc is köztük van. De az alvállalkozók között is számos cég van, amely Szíjj- és Mészáros-érdekeltségek, köztük Szíjj László zászlóshajója, a Duna Aszfalt, illetve a Mészáros-féle Mészáros és Mészáros Zrt.

"Egyszóval nyugodtan kijelenthető, hogy a magyar állam épp 35 évre koncesszióba adja a teljes gyorsforgalmi úthálózat kezelését Mészáros Lőrincnek és Szíjj Lászlónak" - írják.

A hvg.hu kérdésére Rogán Antal állami koncessziókért felelős miniszter azt közölte:

hirdetés
"Mészáros Lőrinc személye természetesen nem befolyásolta az eljárás eredményét".

Szerinte nyílt, uniós eljárást bonyolítottak le, és a verseny transzparens volt. Rogán úgy vélte, hogy örvendetes, hogy ma Magyarországon van olyan hazai szereplő, aki képes felvenni a versenyt a külföldiekkel.

A miniszter azt mondta, hogy

"lehet szíjjlászlózni meg mészároslőrincezni, de ezek a szereplők mindig versenyen nyertek el megbízásokat, és jelen esetben jobb, hogy ők nyertek, mintha egy külföldi nyert volna".

Arról is beszélt, hogy "örvendetes, hogy a nyertes konzorcium ilyen feltételekkel elvitte a megbízást, hiszen különösen a jelenlegi finanszírozási környezetben hatalmas terhet és sok kockázatot vállal magára, mivel a kiírásban szereplő útépítéseket és -bővítéseket az első tíz évben kell megvalósítani".

Rogán úgy vélte, hogy az eljárás lezárását nem szándékosan időzítették az országgyűlési választások utánra. Elmondása szerint ő örült volna a legjobban, ha minél előbb sikerült volna lezárni az eljárást. De az bonyolult volt, ráadásul a háború kirobbanása után a gazdasági környezet is változott.

A miniszter kitért még arra is, hogy ezt a beruházási volument - 1662 kilométeres (és 381 kilométer kiegészítő) gyorsforgalmi úthálózat - ilyen rövid idő alatt az állami költségvetés nem lett volna képes finanszírozni. Főleg, hogy még 545 kilométernyi utat is meg kell építenie és bővítenie a vállalkozásnak. Mindezért cserébe a Themis-konzorcium a koncesszió teljes időtartama alatt rendelkezésre állási díjat kap. A feladatra a Themis-ajánlat volt az alacsonyabb: évente és kilométerenként 96,2 millió forint.

Rogán bejelentette azt is, hogy az összes építendő útszakasz nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lesz. De az állam az üzemeltetéssel kapcsolatos eszközöket átadja a koncesszornak, amelynek a felbecsült értéken meg kell vásárolnia a Magyar Közút autópálya-üzemeltetési üzletágát.

Az útdíjakat azonban az állam fogja beszedni ezután is. Ebből fedezik majd a rendelkezésre állási díjat. Rogán szerint nem lesz szükség díjemelésre és a közlekedők nem fognak észrevenni semmit az átállásból.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Színes ingben, rövidnadrágban pózolt Orbán Viktor a horvát tengerparton
Brac szigeten nyaral a magyar kormányfő.

Link másolása

hirdetés

Színes ingben, rövidnadrágban pózolt Orbán Viktor egy horvátországi étterem dolgozóival. A fotót a Brac szigetén található Gajeta étterem rakta ki az Instagram-oldalára szombaton, ezt szúrta ki a horvát net.hr. A bejegyzéshez azt írták:

„Megtiszteltetés számunkra, hogy vendégül láthattuk Orbán Viktor urat.”

A lap a cikkben felidézi a magyar kormányfő májusi nyilatkozatát, amikor a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy „nekünk is lenne kikötőnk, ha nem vették volna el tőlünk a tengert”.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Hatalmas nemzeti sorstragédiát kockáztat az MSZP a népszavazás-ötlettel a momentumos politikus szerint
Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? – ezt a kérdést tenné fel egy népszavazáson a magyaroknak Ujhelyi István.

Link másolása

hirdetés

„Magyarország az EU teljes jogú tagja. Ennek a tagsági viszonynak a megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn - óriási hiba” - írta a Facebookon Kele János, a Momentum elnökségi tagja.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? - ezt a kérdést tenné fel egy népszavazáson a magyaroknak Ujhelyi István. Az MSZP-és európai parlamenti képviselő szerint ugyanis „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük”.

Erre írta Kele válaszul, hogy

„egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Orbán kiléptetné Magyarországot az EU-ból Ujhelyi szerint, ezért népszavazással erősítené meg Magyarország tagságát
Az MSZP-és európai parlamenti képviselő szerint „Orbánt és rendszerét eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben.”

Link másolása

hirdetés

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? - ezt a kérdést tenné fel egy népszavazáson a magyaroknak Ujhelyi István. Az MSZP-és európai parlamenti képviselő erről a vasárnapi Facebook-bejegyzésében írta.

A politikus szerint ugyanis „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük”.

„Miután a jogállamisági eljárás végén a kormány bűnei miatt nyilvánvalóan megbüntetik Magyarországot, a Fidesz propaganda-gépezete bizonyosan teljes gőzerővel az Európai Uniót fogja hazug mód vádolni és hazug mód felelőssé tenni a családok megélhetési válságáért”

- írta a bejegyzésében. Azt is hozzátette: Orbánt és rendszerét eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben,

„ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz, ami az Unióban tartsa a rezsim vezetőit”.

Ujhelyi úgy látja, hogy ezért népszavazáson, de minimum egy, a jelenlegi kormány kezét megkötő törvényben meg kell erősítenünk hazánk uniós tagságát. A politikus a következő napokban benyújtja az illetékes választási bizottságnak a kérdést, amely szerinte a hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Betonhídnak csapódva szörnyethalt a motoros, aki egy Renault-nak ütközött Kópházánál
A Renault Kangoo egy mellékútról hajtott ki a 84-es főútra, amikor az érkező motorkerékpár a gépkocsiba rohant.
Forrás: Baleset-info - szmo.hu
2022. augusztus 07.


Link másolása

hirdetés

Augusztus 7-én 10 óra 55 perkor jelentették a rendőrségnek, hogy a 84-es számú főút 115-ös kilométerszelvényében, Kópháza külterületén – eddig ismeretlen körülmények között – egy motorkerékpáros hátulról egy személygépkocsinak ütközött.

Az ütközés hatására a 36 éves soproni motoros betonhídnak csapódott és a helyszínen életét vesztette.

A szemle és a műszaki mentés idejére a közlekedőket a rendőrök Győr irányából a 114+700-as kilométerszelvényben Balf felé, a Sopron felől érkezőket pedig a 116+500-as kilométerszelvénynél az M85-ös autóútra terelték.

A Baleset-info információi szerint a képen látható Renault Kangoo egy mellékútról hajtott ki a 84-es főútra, amikor az érkező motorkerékpár a gépkocsiba rohant.

További képeket ezen a linken lehet megnézni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: