News here

HÍREK

Robotrepülőgépekkel semmisített meg egy hadihajót és hadianyagraktárt Odesszában Oroszország

Oroszország először tagadta, most mégis elismerte a támadást.

Link másolása

Egy dokkban álló ukrán hadihajót és egy amerikai Harpoon hajóelhárító rakétákat tároló raktárt semmisített meg az odesszai kikötő hajójavító üzemére Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel mért csapás - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

A tábornok megjegyezte, hogy a szombaton végrehajtott támadás üzemképtelenné tette az ukrán haditengerészet hajójavító és korszerűsítő vállalatának kapacitásait.

"Kalibr rakéták az odesszai kikötőben megsemmisítettek egy katonai infrastrukturális létesítményt, precíziós csapással elküldtek egy ukrán hadihajót a kijevi rezsim kedvenc címére" - közölte a támadásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova nyilatkozatában az ukrán kommunikációnak arra a gyakran használt elemére utalt, hogy a háború elején egy ukrán katona keresetlen szavakkal küldte el melegebb éghajlatra a Kígyó-sziget helyőrségét megadásra felszólító Moszkva cirkálót. A helyőrség végül kapitulált, és az oroszok július végéig megszállva tartották a szigetet. A Moszkva, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója pedig elsüllyedt, az ukrán verzió szerint rakétatalálat, az orosz szerint pedig a fedélzetén bekövetkezett lőszerrobbanás következtében.

A moszkvai elismerés egy nappal azt követően történt, hogy Hulusi Akar török védelmi miniszter szombaton orosz tisztségviselőkre hivatkozva azt mondta, Oroszország tagadta, hogy köze lett volna az odesszai kikötő elleni csapásokhoz.

A támadásról szóló első jelentések szombat reggel jelentek meg, miután pénteken aláírták az ukrán gabona három ukrán kikötőn - Odesszán, Csornomorszkon és Juzsnyijon - át történő elszállításáról szóló megállapodást. Kijev és Washington bírálta az orosz támadást.

Konasenkov vasárnap azt is elmondta, hogy nagy hatótávolságú, precíziós tengeri és légi indítású fegyverek az ukrán légierő repülőeszközeit találták el a Kirovohrad régióban lévő Kanatove katonai repülőterén. Közölte, hogy a 10. ukrán rohamhadosztály 108. és 109. zászlóaljának Verhnekamenszke falu közelében lévő állásaira mért csapások következtében a személyi állomány több mint 70 százaléka megsemmisült.

Mikolajivban az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei csapást mértek a 28. gépesített dandár és a 123. területvédelmi dandár fegyver- és lőszerraktárjaira egy mozdonyjavító üzem területén. Ennek következtében több mint ötven katona életét vesztette, több mint háromezer darab tüzérségi lőszer és tíz páncélozott jármű pedig megsemmisült.

A harcászati légierő, valamit a tüzérségi és rakétacsapatok az elmúlt nap folyamán kilenc vezetési pontot, valamint hét lőszer- és üzemanyagraktárt támadtak. A donyecki régióban, Artemivszk közelében a szóvivő szerint légicsapások következtében az ukrán hadsereg két századnyi katonája esett el, és üzemképtelenné vált két amerikai gyártmányú M777-es tarack. Mikolajivnál megsemmisült egy Bukovel típusú elektronikus hadviselési rendszer.

Az orosz ütegelhárítás három Grad-, két Mszta-Sz-, nyolc Mszta-B-, 18 D-20-as és kilenc Gvozgyika-szakaszt semmisített meg a szakadár Donyecki Népköztársaságban. A légvédelem öt drónt, valamint tíz Uragan- és HIMARS-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1605 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4156 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3196 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4457 speciális katonai járművet veszítettek.

A helyi hatóságok szerint az ukrán erők amerikai HIMARS rakétasorozatvetővel lőtték ismét a kahovkai vízerőművet Herszon megyében. A létesítmény gátja felett átívelő híd ennek következtében megsérült. Az erőmű továbbra is működik. Donyeckben belövéseket kapott egy óvoda.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek kijelentette, hogy orosz állandó katonai támaszpontnak kellene majd garantálnia a régió biztonságát "a külső agresszió és az ukrán nacionalisták terrorja ellen", miután a megszállt ukrajnai területen megtartják a népszavazást az Oroszországhoz való csatlakozás ügyében.

Az orosz kormány vasárnapi közlés szerint felvette a Bahamákat, a Man-szigetet és Guernsey-t az Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára. A lépés lehetővé teszi az orosz magán- és jogi személyek számára, hogy a felsorolásban szereplő külföldi hitelezőkkel szembeni kötelezettségeket rubelben fizessék meg.

Guernsey és Man azért került fel a listára, mert támogatta az Oroszország elleni brit szankciókat, míg a Bahamák azért, mert megtiltottak minden tranzakciót az orosz jegybankkal, az orosz pénzügyminisztériummal és számos hitelintézettel. A listán jelenleg közel félszáz állam és terület szerepel, köztük az összes uniós ország.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A fejükre zsákot húzva akaszthattak fel civileket az oroszok Luhanszk közterületein
A meggyilkolt áldozatok nyakába gyalázkodó feliratokat is akasztottak. Egyiküket vélhetően meg is kínozták az akasztás előtt.

Link másolása

Döbbenetes képeket osztott meg Szerhij Szternenko civil aktivista vasárnap a Telegramon. Posztja szerint az orosz megszállók a lakosság elrettentésére állítólag civileket akasztottak fel a kelet-ukrajnai Luhanszk megye területén - vette észre a 444.

A fotók hitelességét egyelőre senki nem tudta igazolni.

Ezeken az látható, hogy a meggyilkoltak nyakába gyalázkodó feliratokat akasztottak, amin olyan szövegek szerepeltek, mint “segítettem az ellenségnek” vagy “a luhaszki nép ellensége”.

Az egyik áldozat nyakában a SZMERS mozaikszó látható, ami egykor a sztálini Vörös Hadsereg rettegett belső kémelhárításának a neve volt. Ennek célja az volt, hogy a háború alatt a Vörös Hadseregbe beszivárgó német kémeket leleplezzék, de valójában a legkülönbözőbb tisztogatásokhoz és politikai gyilkosságokhoz használt szervezetről volt szó - idézi fel a lap.

Az áldozatok fejére zsákot is húztak a kivégzőik. A közzétett képeken öt halott látható, nagy valószínűséggel férfiak.

Egyikük lábán nagy méretű vérfolt látható - őt vélhetően az akasztás előtt megkínozták, vagy súlyosan megsebesítették.

A képeket csak erős idegzetűek nézzék meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán Putyin trójai falova, és csak az EU-s pénzeknek köszönheti hatalmát a bajor közmédia cikke szerint
A szerzők úgy vélik, a magyar miniszterelnök „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Link másolása

Kritikus cikk jelent meg Orbán Viktorról a bajor közmédia oldalán - szúrta ki az Index. A bevezetőben ezekkel a kérdésekkel indítanak:

„Mi az oka annak, hogy Orbán közel áll Putyinhoz? És miért engedi meg ezt neki az Európai Unió?”

A három szerző szerint a magyar miniszterelnök az orosz elnök bábja, trójai falova Európában, ezért tartja akadályozza hónapok óta az Oroszország elleni háborús szankciókat. Úgy vélik, ez veszélyes kettős játék, amivel gyengíti az Európai Unió egységét.

A kormányfő oroszbarát politikájának magyarázata szerintük az, hogy Magyarország gazdasága függ Oroszországtól. Mint írják,

a háború ellenére Orbán „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Arra is kitérnek a cikkben, hogy 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrást kapott Magyarország.

„A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” - állapították meg a szerzők.


Link másolása
KÖVESS MINKET: