HÍREK

„Ribancarcú barom, szemét erkölcsi nulla” – Orbán Viktorról kérdezték az ukrajnai Dnyipro polgármesterét, nem finomkodott

„Több ezer éve élünk itt, mi nem ez Urálon túlról másztunk elő” – nyomatékosította mondanivalóját Borisz Filatov, aki Trianont is elővette.

Link másolása

Korábban is írtunk róla, hogy nagy vihart kavart Orbán Viktor minapi kijelentése Ukrajnáról. A miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) médiakonferenciáján többek között a szomszédban zajló orosz-ukrán konfliktusról is beszélt. Megfogalmazása szerint Oroszország célja most az, hogy a leigázott országot egy kormányozhatatlan ronccsá tegyék, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. A miniszterelnök szerint ez már sikerült is. „Ez most Afganisztán [...] a senki földje” – fogalmazott.

Korábban emiatt már bekérették az ukrajnai magyar nagykövetet.

Most pedig a nemrég komoly ostrom alá vett Dnyipro városának polgármestere Borisz Filatov kelt ki a magyar miniszterelnök ellen.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak?

Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek”

– fogalmazott meglehetősen kendőzetlenül a város első embere.

Hozzátette: „Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők”.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Az oroszok megkezdték a Krím-félsziget kiürítését az ukrán hírszerzés szóvivője szerint
Andrij Juszov azt mondta, hogy az orosz katonai vezetés és a közigazgatás tagjai elkezdték eladni ingatlanjaikat, és a családtagjaik kimenekítését.
Címlapkép: MTI/AP - szmo.hu
2023. március 25.


Link másolása

Az orosz hatóságok már megkezdték a Krím-félsziget kiürítését – írja a Yahoo News Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője alapján. Egy nyugalmazott amerikai tábornok szerint az ukránoknak reális esélyük van arra, hogy nyár végéig visszaszerezzék a 2014-ben elcsatolt félszigetet.

Andrij Juszov március 23-án arról beszélt az egyik ukrán televíziós csatornának adott interjújában, hogy

az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték eladni ingatlanjaikat és kimenekíteni a családtagjaikat a Krím-félszigetről.

Juszov azt mondta, hogy a helyi rádióban a krími lakosokat a héten felszólították arra, hogy készüljenek fel az indulásra. Erről később orosz források azt állították, hogy az ukránok hackelték meg az adásokat. A katonai hírszerzés szóvivője szerint azonban ez valós volt, és a figyelmeztetés azokra a krímiekre vonatkozik, akik együttműködtek a megszálló hatóságokkal.

„Ahhoz, hogy béke és rend legyen, fel kell szabadítani a félszigetet, és vissza kell adni a törvényes ukrán kormánynak. Erre hamarosan sor kerül. Ezért mindazoknak, akik Oroszországnak dolgoznak, jobb, ha elhagyják a Krím területét”

– mondta Juszov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz invázió kezdete óta ígéri, hogy visszaadja Ukrajna teljes területét, beleértve a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetet is.

A Yahoo cikkében felidézi Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok februári nyilatkozatát. Az Egyesült Államok európai hadseregének volt parancsnok az Ukrinformnak ugyanis akkor arról beszélt: Ukrajnának reális esélye van arra, hogy nyár végéig felszabadítsa az oroszok által megszállt Krímet, ha nagy hatótávolságú rakétákat kap.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Mi történhetett? Rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor
Nem megszokott, hogy a kormány tagjai szombat este is tanácskozzanak.

Link másolása

Nemrég ért haza Belgrádból Orbán Viktor miniszterelnök, ahol a „brüsszeli csaták” után két biliárdmeccset is lejátszott Alexander Vucic államfővel.

A munka azonban nem áll meg:

a miniszterelnök rögtön egy kormánykabinet-ülést hívott össze a Karmelita kolostorba

– közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Pintér Sándor belügyminiszter, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Héjj Dávid kormánybiztos valamint Bordás Gábor, Takács Péter és Nagy János államtitkárok részvételével megtartott ülésen a Belügyminisztériumhoz tartozó ügyeket tekintették át.

Az eseményről Orbán Viktor a Facebookon is megosztott egy képet, ami mellé azt írta: „Egy hosszú nap délutánja. Belgrád után délután már kormánykabinet-ülés Budapesten”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Ezek a legnépszerűbb kutyanevek Magyarországon – kiderültek a legkedveltebb fajták is
A fajták között nincs nagy meglepetés, az első helyezett név is meglehetősen nagy előnnyel vezet.
Fotó: Myléne / Pixabay - szmo.hu
2023. március 25.


Link másolása

A hivatalos nyilvántartás szerint legkevesebb hárommillió kutyát tartanak Magyarországon – derül ki a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) által nyilvánosságra hozott adatbázisból, amit a 24.hu kért ki.

Az adatokból látszik, hogy

a francia bulldog a legnépszerűbb fajtiszta kutyafajta, a Picur pedig a leggyakoribb kutyanév Magyarországon.

A hivatalos statisztikák szerint toronymagasan keverék kutyafajtából él a legtöbb, megközelítőleg 1 millió 119 ezer Magyarországon. Ennél ugyan több tiszta kutyafajtát tartanak összességében az emberek (több mint kétmilliót), ám ha a konkrét fajtákat vizsgáljuk, akkor elég szoros az élmezőny.

A legnépszerűbb kutyafajták hazánkban (zárójelben a kerekített példányszám):

  • francia bulldog (160 ezer)
  • német juhászkutya (145 ezer)
  • tacskó (122 ezer)
  • puli (103 ezer)
  • yorkshire terrier (96 ezer)
  • amerikai staffordshire terrier (65 ezer)
  • labrador-retriever (56 ezer).

A MÁOK által kiadott összesítésben (amit a PetVetData rendszeréből gyűjtöttek ki) összesen 120 kutyafajta szerepel. A top tízes listát a csivavák (50 ezer), a beagle-ek (42 ezer) és az angol bulldogok (36 ezer) teszik teljessé.

Nevek tekintetében nagy fölénnyel vezetnek a Picurok – több mint 40 ezer kutya hallgat erre a névre. Nagy számban élnek Buksik is (32 ezren), őket nem sokkal lemaradva követik a Macik (30 ezer). Utánuk egy hármas közel holtverseny alakult ki: : Morzsiból, Liliből és Mollyból is egyaránt megközelítőleg 25-25-25 ezer szerepel a nyilvántartó rendszerben. Kicsit lemaradva tőlük jönnek a Bellák és a Lizák.Még mindig a top 10-ben, de már 20 ezer alatti létszámmal képviseltetik magukat az élbolyban a Brúnók és a Tappancsok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Riasztás! Zivatarok miatt adtak figyelmeztetést, sok helyen leszakadhat az ég
Erős széllökésekre is számítani lehet. Késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. március 25.


Link másolása

Zivatarok miatt 14 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Előrejelzésükben azt írják, hogy szombaton napközben a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik,

a záporok mellett pedig helyenként zivatarokra, és erős széllökésekre is számítani lehet.

Késő estére 5 és 10 fok közé csökken a hőmérséklet.

Vasárnap veszélyes időjárási jelenség már nem várható. Hajnalban többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, de

északkeleten több felhő lesz az égen, ott továbbra is előfordulhat eső, zápor, esetleg zivatar.

Napközben a Dunántúlon, később keleten is megvastagszik, késő este már mindenütt borult lesz az ég, és estétől egyre többfelé újra elered az eső. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, néhol erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 20 fok között valószínű.


Link másolása
KÖVESS MINKET: