HÍREK
A Rovatból

Reagált Karsai Dániel annak a megafonosnak, aki azt üzente neki, hogy kapja be

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász nem a megszólalást minősítette, sokkal inkább a szabad akarat fontosságáról mondta el véleményét.


„Az elmúlt napokban több helyről elhangzott, hogy az életről csak Isten dönthet. Ebben a kontextusban kissé meglepő módon az orális szex is felmerült. Most erről szeretném kifejteni az álláspontomat”

– írja a Facebookon a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász, aki hónapok óta küzd az aktív eutanázia törvényi elismeréséért.

Szakács István, a Megafon egyik megmondóembere durván beszólt szombaton a halálos betegséggel küzdő Karsainak. Úgy fogalmazott, „kapja be”, majd két levél Xanaxot ajánlott neki. Ezután először bocsánatot kért, majd bejelentette, hogy egy jó darabig (talán örökre) visszavonul a közéleti kommentártól.

Karsai a posztban viszont nem a megszólalást minősítette, hanem a szabad akarat fontosságáról írta le gondolatait:

„Én vallásos vagyok. Hiszek abban, hogy egy felsőbb entitás teremtett minket. Ugyanakkor a teremtés nem lenne teljes a szabad akarat nélkül. Ha nem tudunk elkövetni jót és rosszat egyaránt, nem lenne értelme a létezésnek”

– írja. Megjegyezte azt is, hogy még ha fel is tesszük, hogy az életvégi döntés meghozatala „rossz”, evilági, azaz jogi eszközökkel megtiltani akkor sem lehet. Az Isten által adott szabad akaratot ugyanis nem lehet korlátozni, ám ez szerinte természetesen nem jelenti azt, hogy akkor engedélyezzük a gyilkosságot, gyerekek abuzálását, a korrupciót is. A mások sérelmére elkövetett „rosszat” nem szabad hagyni.

„Ez Isten és ember ellen való vétek lenne. És súlyos emberi jogi sérelem. Az elmúlás ugyanis az élet része. Tehát az elmúlás: létkérdés. Az Alaptörvény egyik legszebb mondata szerint a létezés alapja az emberi méltóság. Aminek integráns része az önrendelkezési jog. Ami kiterjed az elmúlás idejének és módjának megválasztására is.

Összefoglalva Isten és az emberi jog is azt mondja: szabadságot mindenkinek!”

– zárta posztját Karsai, aki a poszt végén üzent a magyar válogatott következő Eb-ellenfelének, a németeknek is egyet: „Németoszrág, reszkess!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Döbbenetes részletek derültek ki Trump merénylőjéről: republikánus szavazóként volt nyilvántartva a 20 éves férfi
Thomas Matthew Crooks 2022-ben végzett a középiskolában, tudományos tevékenységéért korábban díjat is kapott. A CNN elérte a merénylő apját is.


Egyre több részlet derül ki Thomas Matthew Crooksról, aki szombaton egy választási gyűlésen rálőtt Donald Trumpra a pennsylvaniai Butlerben. A 20 éves férfit a támadás után lelőtték.

A CNN szerint Crooks a Butlertől nem messze fekvő Bethel Parkban élt, egy helyi középiskolában tanult, és 2022-ben végzett. Tudományos, illetve matematikai tevékenységéért korábban 500 dolláros díjat is kapott.

Crooks a pennsylvanniai választói nyilvántartásban republikánusként volt regisztrálva.

A Szövetségi Választási Bizottság adatai szerint azonban egy Thomas Matthew Crooks nevű adományozó 2021-ben 15 dollárral támogatott egy demokrata kapcsolódású szervezetet, a Progressive Turnout Projectet is.

A hatóságok a támadás után házkutatást tartottak a férfi bejelentett lakcímén, hogy többet megtudjanak a motivációjáról.

A CNN elérte Crooks apját is, aki azt mondta, hogy jelenleg ő is próbál rájönni, hogy „mi a pokol folyik itt”,

és nem nyilatkozik részletesebben addig, amíg nem beszélt a hatóságokkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Hihetetlen: kizuhant egy kisfiú a harmadik emeletről, egy járókelő azonban elkapta
Az egyéves német kisgyerek könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Valószínűleg felmászott az ablakpárkányra, majd kiszédült a nyitott ablakon.


Elképesztően szerencsés körülmények között maradt életben egy egyéves német kisfiú, aki kiesett egy harmadik emeleti lakás ablakából Darmstadtban: mielőtt földre zuhant volna, a gyereket elkapta egy járókelő a levegőben!

A Spiegel szerint eddig tisztázatlan körülmények között zuhant ki a harmadik emeletről a kisfiú, aki a balesetet megúszta könnyebb sérülésekkel.

Az eddigi információik alapján az édesanyja és a hétéves testvére is a darmstadti lakásban volt, amikor a hihetetlenül szerencsés kimenetű baleset történt.

A rendőrség szerint a kisfiú valószínűleg felmászott az ablakpárkányra, majd kiszédült a nyitott ablakon.

Ám a család aznapi megpróbáltatásai itt még nem értek véget: miközben az anya a kórházban volt a fiával, tűz ütött ki az otthonukban. A hétéves kislányt a tűzoltók mentették ki a lakásból, és megfigyelésre ő is kórházba került.

A német rendőrség keresi a férfit is, aki elkapta a kisfiút, a család pedig cserelakást kapott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Pánik, sikoltozás és káosz – drámai képeken a Trump elleni merénylet
Szombaton egy választási gyűlésen lőttek rá a republikánus elnökjelöltre a pennsylvaniai Butlerben. Trump a fülén sérült meg, a támadóját lelőtték.


Rálőttek Donald Trumpra szombaton, amikor egy választási gyűlésen beszédet mondott a pennsylvaniai Butlerben. A merénylő több száz méterről, egy távoli épület tetejéről tüzelt.

Trump a lövések után a füléhez kapott, majd lebukott az emelvény mögé. Ezután két testőr ugrott oda hozzá, hogy a testükkel védelmezzék, miközben oldalról újabb testőrök érkeznek.

A politikus végül a testőrök gyűrűjében, a saját lábán hagyta el a színpadot, miközben többször is felemelte az öklét és megrázta, amit a tömeg ujjongva fogadott.

Trump két órával később megerősítette, hogy jól van, és hogy a jobb füle sérült meg. Azóta már a kórházat is elhagyhatta. A merényletben a több tízezres közönség egyik tagja meghalt, két másik ember megsérült. A támadót is lelőtték.

A drámai eseményeket több fotón is megörökítették, ezekből válogattunk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Merénylet Trump ellen: Az FBI szerint megdöbbentő, hogy a támadó ennyi lövést le tudott adni
A képviselőházban vizsgálatot indítanak, és kikérdeznék a titkosszolgálat igazgatóját is „a hatalmas biztonsági mulasztásról”.


Az FBI megdöbbent azon, hogy Thomas Matthew Crooks, aki megkísérelte megölni Donald Trump volt elnököt, sok lövést le tudott adni, mielőtt a titkosszolgálat mesterlövészei ártalmatlanították volna - írja a New York Post.

A lap szerint egy vasárnap reggeli sajtótájékoztatón az FBI és a pennsylvaniai állami rendőrség tisztviselői több biztonsági kérdést a titkosszolgálatra hárítottak, amelynek képviselői nem voltak jelen az eseményen.

A Szövetségi Nyomozóiroda „megdöbbentőnek” nevezte azt, hogy mennyi lövést le tudott adni a merénylő a titkosszolgálat beavatkozása előtt.

Kevin Rojek, az FBI Pittsburgh-i irodájának különleges ügynöke azt mondta, „a titkosszolgálatnak kellene erre a kérdésre válaszolnia, hiszen ők felelnek a helyszín biztosításáért, az FBI csak támogató szerepet tölt be.”

Ugyanakkor George Bivens, a pennsylvaniai állami rendőrség alezredese védelmébe vette a titkosszolgálatot: „A védelmükben azt szeretném mondani, hogy hihetetlenül nehéz egy nyilvános rendezvény helyszínét minden lehetséges fenyegetéstől megóvni.”

James Comer, a Képviselőház Felügyeleti Bizottságának elnöke bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a Trump elleni lövöldözés ügyében, és kikérdezik Kimberly Cheatle titkosszolgálati igazgatót „a hatalmas biztonsági mulasztásról”.

A merénylő egy épület tetején helyezkedett el, akadálytalan rálátással a volt elnökre, mintegy 130 méterre a vásártéren felállított színpadtól. Crooks tüzet nyitott, miközben Trump beszélt, és eltalálta a republikánus elnökjelölt fülét, továbbá megölt egy résztvevőt és súlyosan megsebesített egy másikat.

A titkos ügynökök azonnal elvezették a vérző Trumpot a színpadról, Crooksot pedig a titkosszolgálat mesterlövészei gyorsan ártalmatlanították.

A vasárnapi sajtótájékoztatón az FBI nem erősítette meg, hogy a merénylőt Thomas Matthew Crooksként azonosították, mint ahogyan a támadás indítékát sem nevezték meg.

Rojek azt mondta, egyelőre egy támadót - akit a mesterlövészek ártalmatlanítottak - beazonosítottak, de még nem tudják biztosan, hogy magányos merénylőről van-e szó, vagy voltak-e segítői.

„Nagyon sok információval foglalkozunk, ezért beletelik egy kis időbe, amíg minden kérdést minden kétséget kizáróan tisztázunk” - mondta az FBI Pittsburgh-i irodájának különleges ügynöke.


Link másolása
KÖVESS MINKET: