HÍREK
A Rovatból

Picasso festményére ragasztotta magát két ausztrál klímaaktivista

Vagyis a tenyereiket.

Link másolása

Vasárnap letartóztatták az Extinction Rebellion aktivista szervezet két tagját Melbourne-ben, miután az ausztrál Victoria állam nemzeti galériájában egy Picasso-festményre ragasztották magukat - számolt be róla a CNN.

Az 1951-ben készült Mészárlás Koreában című kép szerencsére nem sérült meg az akció során, ugyanis az aktivisták a képet borító plexiüvegre ragasztották a tenyerüket. Az Extinction Rebellion szóvívője szerint tisztában voltak vele, hogy az akció nem tesz kárt a festményben.

A demonstrációval a környezetvédelemre akarták irányítani a figyelmet, mivel Victoria államban hamarosan választásokat tartanak, így a környezeti katasztrófa elleni küzdelem most aktuálisabb mint valaha.

A demonstrációról készült videófelvételeken látszik, hogy az aktivisták a

Klímakáosz = háború és éhség / Nem a szénre, nem a gázra, nem az olajra, nem a fakivágásra

feliratú transzparenseket is felmutatnak. A két aktivistát, a 49 éves Új-Dél-Wales állambeli nőt és a melbourni 59 éves férfit miután leszedték a képről a rendőrség őrizetbe vette, később pedig elengedték mindkettejüket.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
15 évesen szexuálisan zaklatta egy kaposvári fideszes képviselő – ezt állítja egy egykori fidelitásos
Kozma Lilla Rita azt mondta, hogy a férfi a fogdosta a mellét és a combját, amitől teljesen lefagyott. Az érintett politikus nem cáfolta, hogy ismeri a nőt, de szerinte ő senkit nem zaklatott soha, és hazudik, aki ilyet állít.

Link másolása

15 évesen, amikor a Fidelitas tagja volt szexuálisan zaklatta egy most is aktív kaposvári fideszes képviselő - erről beszélt Kozma Lilla Rita író a HVG-nek adott interjújában. Az érintett politikus a lapnak tagadta, hogy bármi történt volna köztük.

Kozma Lilla Rita elmondása szerint a 2009-es EP-kampány alatt csatlakozott a Fidelitashoz. Mivel ekkor még nem volt fidelitasos telefonja, ezért a szavazásra buzdító hívásokat a saját mobiljáról intézte, és megígérték neki, hogy a számlát megtérítik neki. A helyi Fidesz akkori irodavezetője irányította az önkormányzati képviselőhöz, mondván, tőle fogja megkapni majd a 3500 forintot.

A lakóhelyéhez közel beszéltek meg egy találkozót, ahol a politikus az autójában várta. Lilla megmutatta a telefonszámlát, és várta, hogy megkapja a pénzt, de a férfi sürgette, hogy szálljon be a kocsijába.

„A kocsiban aztán újra elmondtam, hogy itt a számla és csak a 3500 forintomat szeretném elkérni, de ő mosolygott és elindult, miközben észleltem, hogy kattant a zár. Ekkor kezdtem magamat rosszul érezni. Folyton csak azt kérdezgette tőlem, hogy én mit szeretnék.

Erre válaszul mindig azt feleltem, hogy a telefonszámlámat szeretném, ha kifizetné. Ő meg úgy csinált, mintha ezt nem akarná meghallani. Ekkor, először és utoljára azt mondtam neki, hogy szeretnék hazamenni. Ezt a kérésemet is ignorálta, helyette a magánéletemről tett fel kérdéseket, például azt, hogy van-e barátom, illetve szexuális jellegű kérdései is voltak, amelyekre nem válaszoltam.”

Végül egy szántóföld szélén parkoltak le, ahol a politikus leállította az autót és újra megkérdezte Lillát, hogy mit szeretne?

„Simogatni kezdett. Először a hajamat, aztán a bal karomat, amit egy idő után az ölébe húzott. Elhúzódtam, de nem hagyta abba: fogdosni kezdte a mellemet, és a belső combomat. Innentől kezdve kiesett minden. Képszakadás. Lefagytam, leblokkoltam, semmit sem tudtam csinálni, teljesen megsemmisültem mellette. Ezt követően egy évig nem menstruáltam, később pedig idegösszeomlásom lett, ami miatt elkezdtem terápiába járni.”

A történtek után néhány nappal Lilla szólt két idősebb nőnek, akik Fidesz-tagok voltak. Erre az egyikük azt mondta, hogy egy kis „simi” nem nagy dolog és biztos nem is volt olyan rossz.

Bár az írónő az interjú során nem nevezte meg a ma is aktív kaposvári fideszes politikust, a HVG az elmondottak alapján be tudta azonosítani a férfit.

Az érintett azt nem cáfolta, hogy ismeri Lillát, de azt igen, hogy az autójában ült volna.

„Soha senkit nem zaklattam, aki ilyet állít, az hazudik. Soha senkit, se férfit, se nőt, se gyereket nem bántottam. Nem vagyok erőszakos ember, a városban mindenkivel jó a kapcsolatom”

– mondta a kaposvári fideszes politikus. Azt is hozzátette, hogyha a nevét leírják, akkor jogi lépéseket fog tenni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Vona Gábor elmondta a véleményét Magyar Péterről: „csak egy epizódszereplő lett volna”
Szerinte a kegyelmi botrány kirobbanását követően szervezett influenszertüntetés egyfajta korszakváltást jelentett a hazai politikában, hiszen a tartalomkészítők olyan tömeget tudtak összehozni, amekkorára egyetlen ellenzéki szereplő sem volt képes korábban.

Link másolása

A Második Reformkor elnöke az Indexnek adott interjút. A beszélgetés során szóba került az elmúlt hónapokban több tüntetést is szervező politikus, Magyar Péter is.

Vona Varga Judit exférjét illetően is megfogalmazott néhány gondolatot. Véleménye szerint a kegyelmi botrány kirobbanását követően szervezett influenszertüntetés egyfajta korszakváltást jelentett a hazai politikában, hiszen a tartalomkészítők olyan tömeget tudtak összehozni, amekkorára egyetlen ellenzéki szereplő sem volt képes korábban. Az elnök szerint Magyar Péter is ennek az okozata.

"Ha akkor az influenszerek közül valaki bejelenti a színpadról, hogy pártot alapít, Magyar Péter csak egy epizódszereplő lett volna, és akkor most ők lennének, akik ezt a tömeget megmozdítják"

– mondta a Második Reformkor elnöke a lapnak.

Az interjúból az is kiderült, hogy a Vona Gábor vezette Második Reformkor is összegyűjtötte az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Mi is emberek vagyunk, hibáztunk” - megszólaltak a kosz miatt bezárt budai étterem tulajdonosai
A tulajdonosok nem tagadják, hogy hibáztak, de szerintük családi okok miatt nem tudták elvégezni a nagytakarítást. Azóta megtették, és újra kinyithattak.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. május 02.


Link másolása

A mosogató rá se volt kötve a vízhálózatra, a tűzhelyre vastagon ráégett a kosz - azonnal bezárattak egy éttermet a NÉBIH ellenőrei Budán.

A tulajdonosok nem tagadják, hogy hibáztak, de szerintük családi okok miatt nem tudták elvégezni a nagytakarítást. Azóta megtették, és újra kinyithattak.

Azt még nem tudni, mennyi büntetést kell majd fizetniük a szabálytalanságok miatt.

Az RTL Híradó elérte a tulajdonosokat, akik elismerték, hogy hibáztak. Kifestettek, kitakarítottak és a hűtőben lévő ételeket megfelelően felcímkézték. A Nébih szakemberei ezek után ismét ellenőrizték az éttermet, és mindent rendben találtak.

Ezek után újra kinyithatott az étterem.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter pártjának összejött a három polgármesterjelölt a fővárosi listához
A politikus szerdán Sümegen beszélt arról, hogy nemcsak az EP-választáson, de az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fővárosi listát is fognak állítani. Az ehhez szükséges három fővárosi polgármesterjelölt összejött nekik.

Link másolása

Újabb két budapesti polgármesterjelöltjéről adott hírt a Tisza Párt.

A korábban már bejelentett Balogh Balázs után a VII. kerületben a Színes Erzsébetváros elnökét, Lajos Bélát, míg a XI. kerületben Orbán István Árpádot indítják Magyar Péterék.

Lajos Béla a Színes Erzsébetváros Egyesület elnökeként még 2023 decemberében közölte, hogy önálló polgármesterjelöltet indítanak a 2024-es önkormányzati választáson, emellett mind a tíz helyi választókerületben saját jelöltjük lesz.

Magyar Péter szerdán Sümegen beszélt arról, hogy nemcsak az EP-választáson, de az önkormányzati választáson is el akarnak indulni, és fővárosi listát is fognak állítani. Az ehhez szükséges három fővárosi polgármesterjelölt összejött nekik.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk