HÍREK

Pankotai Lili pert indít volt iskolája ellen, amiért megalázták a véleménynyilvánítása miatt

A már Budapesten tanuló diáklány szerint nem személyes bosszúról van szó, inkább figyelemfelhívásnak szánja, és példát akar vele mutatni.

Link másolása

Perre készül korábbi iskolája ellen az október 23-i tanártüntetésen ismertté vált Pankotai Lili. Mint azt mi is megírtuk, miután a demonstráción elszavalta szókimondó slam poetry-beszédét, iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium szinte azonnal elhatárolódott a lánytól, mondván: az előadás tartalma és narratívája „a keresztény értékekkel össze nem egyeztethető” volt. Lili később azt mondta, hogy ellehetetlenítették az iskolában, ezért végül tavaly novemberben úgy döntött, hogy átiratkozik máshová. Azóta a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákja.

Most a Telexnek beszélt arról, hogy miért döntött úgy, hogy pert indít volt iskolája ellen.

„Ez nagyon összetett döntés volt, sok csatát vívtam meg belül, nem tudtam, hogy mit kezdjek a kialakult helyzettel. Most belekóstoltam egy teljesen más világba az AKG-val, és látom, hogy lehet ezt így is csinálni. Azért döntöttem el, hogy nem zárom le az ügyet, mert szerintem ma Magyarországon a határainkat kitolták, és hozzászoktattak minket a most működő rendszerhez. Ideje lenne már szépen lassan elkezdeni visszatolni ezeket a határokat. Számomra ez nem egy személyes háború, de elfogadhatatlan dolgok történtek velem”

- mondta.

Szerinte nem személyes bosszúról van szó, inkább figyelemfelhívásnak szánja, hogy „a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van”.

„Az én eltávolításom egy fájdalomcsillapító az ellen, hogy szembenézzünk a valósággal: magával a rendszerrel van hatalmas probléma. Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem”

- véli a diáklány.

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője elmondta, hogy „Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége, azt mutatja, hogy valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni”. Most ott tartanak, hogy meg kell írni a keresetet az iskola ellen, amelyet úgy perelnek be, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni majd. A per tárgya az lesz, hogy megsértették Lili személyiségi jogait, a véleménynyilvánítása miatt más bánásmódban részesült. A szakértő arra számít, hogy fél évig tarthat a per, szerinte meg is nyerik.

„Azt remélem, hogy ez a per egy precedens lehet a többi intézménynek is. Egymilliószor hallottam életemben, hogy az iskolában nem lehet politizálni, ami nem így van. Egyszerűen valamit kezdenie kell az iskolának azzal, hogy egy diák aktív, van politikai véleménye, erre nem reagálhat úgy, hogy retorziókat alkalmaz vele szemben. A véleményszabadság, és akár a politikai vélemény kifejtése alapjog, és azt nem korlátozhatja egy iskola”

- mondta Zeller Judit.

Lili elmondta, hogy ő azzal lenne elégedett, ha a volt iskolája és az ország többi intézménye is végiggondolná, jó-e, amit csinálnak, és a diákok érdekeit helyezik előtérbe.

„Én nagyon szeretném, ha erre nem úgy reagálnának, hogy akkor most belemegyünk egy harcba, és győzzön a jobb. Inkább gondolkodásra szeretném késztetni az összes iskola vezetőségét. És a diákok figyelmét fel szeretném hívni arra, hogy nem szabad mindent hagyni.”

Szerinte egy nyilvános bocsánatkéréssel nem lehetne jóvátenni a történteket, de egyelőre ő sem tudja, hogy mivel lehetne. Mint mondta, nagyon megváltozott az élete október óta, még őszült is. Továbbra is tervezi, hogy felszólal tüntetések színpadán, de szervező nem szeretne lenni. A jövöről szólva leszögezte, hogy Magyarországon biztos, hogy nem megy egyetemre, és az is egyértelműnek tűnik már, hogy az érettségi után valószínűleg külföldön folytatja az életét.

„Én voltam mindig az a gyerek, aki gondolkodás nélkül azt mondtam: nem maradok itthon. Az elmúlt hónapokban úgy éreztem ugyan, hogy de, itt maradok, és mindent megteszek azért, hogy élhető legyen az ország. De addig, ameddig ezt a magyar emberek többsége nem akarja, nem tudunk drasztikus változást elérni. A barátaim is ugyanebben gondolkodnak, úgyhogy itt már sajnos nem azon mennek a viták, hogy melyik egyetemre menjünk, hanem azon, hogy melyik országba”

- mondta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kunetz Zsombor: a bukás beismerése, hogy „kompenzáló támogatást” ad a kormány a háziorvosoknak és a fogorvosoknak
Ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak, az nem működik, azaz megbukott – írta az egészségügyi elemző egy szerdán megjelent módosítás kapcsán.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2023. március 30.


Link másolása

„Kompenzáló támogatást” kapnak a háziorvosok és fogorvosok áprilisra, májusra és júniusra, feltéve, hogy az idei új számítás szerint rosszabbul jártak, mint a korábbi alapján - írja a HVG a szerdai Magyar Közlöny alapján. A kompenzációra a „gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka” nevű költségvetési rovatból vettek ki 630 millió forintot a háziorvosok és 282,6 milliót a fogorvosok számára.

A jogszabályból az nem derül ki, hogy mi lesz június után.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző szerint az Orbán Viktor által jegyzett módosítás értelmében azon háziorvosok és fogorvosok, akik bázisfinanszírozása április, május, júniusban 100, illetve 75 ezer forinttal kevesebb lesz, az kompenzációs támogatást kap.

„Márpedig, ha valamit kompenzálni kell, akkor az, amit kompenzálnak - azaz maga a tanácselnök által kidolgozott indikátor rendszer - az nem működik, azaz megbukott!”

- írta Facebook-bejegyzésében Kunetz.

Az elemző szerint ez „a második figyelmeztetés a politikai értelemben már rég megbukott egészségügyi államtitkárnak”. Az első szerinte az volt, amikor az Orvosi Kamara beszántására tett kísérlet után azonnal két helyettes államtitkárát menesztették.

„Most itt a második figyelmeztetés, amely egyben azt is jelzi, hogy megbukott a nagy hévvel, és arccal elindított, azonban át nem gondolt és ennek folyományaként betegek életét veszélyeztető egészségügyi átalakítás” - írta Kunetz Zsombor a szerdán megjelent módosítás kapcsán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Földrengés volt Ausztriában, Sopronban is érezni lehetett
A 4,1-es erősségű földmozgás Bécsújhely környékén, a magyar határtól mindössze 25 kilométerre volt.

Link másolása

Földrengés volt Ausztriában, a 4,1-es erősségű földmozgást Sopron térségében a lakosság is érzékelte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) péntek reggel.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint 2023. március 30-án, helyi idő szerint 22 óra 26 perckor földrengés volt Ausztriában, Bécsújhely térségében, az országhatártól megközelítőleg huszonöt kilométerre. A földmozgás erőssége 4,1-es volt a Richter-féle skálán.

A közlemény szerint

a rengést Sopron térségében a lakosság is érzékelte,

de károkról egyelőre nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Orbán Viktor csocsózással ünnepelte a Fidesz születésnapját – nem akárki volt az ellenfél
35 éves lett a nagyobbik kormánypárt.

Link másolása

35 éves lett a Fidesz – ez alkalomból pedig összegyűltek a párt prominensei, hogy megünnepeljék a rendszerváltás utáni legsikeresebb párt születésnapját. Az eseményről egyelőre hivatalos sajtófotót nem tettek ki, így nem lehet pontosan tudni, kik vettek részt az ünnepségen.

Orbán Viktor azonban posztolt egy fotót Facebook-oldalára, ahol egy aranyos kislánnyal csocsózik.

Azt ugyan nem lehet tudni, hogy ki a kisgyerek, ahogy arról sincs információ, hogy ki nyerte a meccset. Arra azonban lehet következtetni, hogy a miniszterelnök nem aggódik a jövő miatt. „Van utánpótlás” – írta a képhez, bár az kérdés, hogy a csocsóra vagy a 13 éve egyhuzamban kormányzó pártra gondolt-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem lehet kizárni, hogy elmarad Ferenc pápa magyarországi látogatása, bár „jó kezekben van”
Jelenleg bizonytalan az is, hogy a nagyhét minden programján részt tud-e venni az egyházfő, akit tegnap kórházba kellett vinni.

Link másolása

Szerdán mi is írtunk róla, hogy kórházban van Ferenc pápa. Bár eleinte arról szóltak a hírek, hogy a katolikus egyházfő előre tervezett vizsgálatokra érkezett, kiderült, hogy ez nem teljesen így volt.

A Szemlélek blog több külföldi forrásra hivatkozva azt írja, a szentatya a hét elején fáradtnak és betegnek érezte magát. Bár keddre jobban lett, szerdára biztossá vált, hogy valamilyen betegségről van szó: a rendszeresen szerdai napokon tartott úgynevezett „általános kihallgatás” után nagyon fáradt volt, nyomást érzett a mellkasán, a kezei is vaskosabbnak tűntek és fájdalmai is voltak.

Alapos kivizsgálás után úgy tűnik, a pápa

nem koronavírusos, azonban valamilyen légúti fertőzés, feltehetőleg tüdőgyulladás lehet a fő betegség, sajtóértesülések kardiológiai problémákra is utalnak.

Az egészségi állapota miatt lemondták az egyházfő összes heti programját, bár arról is hírt adtak, hogy Ferencet szerda este derűsnek látták, és a mellkasi CT-vizsgálat során sem találtak semmilyen rendellenességet.

A szentatya egészsége azért is foglalkoztatja a világ híveit, mert a jövő heti, nagyheti ünnepségsorozat különösen sűrű és megterhelő szakasza az évnek a pápa életében. Feltehetőleg vagy korlátozottan lesz jelen ezeken a programokon az egyházfő, vagy helyettesítéssel fognak élni a Vatikánban.

A Szemlélek arról is ír, hogy a hírek miatt kérdésessé vált Ferenc pápa április végére tervezett budapesti látogatása is. A portál szerint jelenleg nem lehet semmi biztosat mondani, azon kívül, hogy

egyáltalán nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy az áprilisi magyarországi pápalátogatás elmarad.

A pápát az orvosi segítségen kívül sokan támogatják lélekben is. Ferencet a világ számtalan helyéről támogatják imádságaikkal a hívek, még a katolikus amerikai elnök, Joe Biden is „extra imádságra” szólította fel az embereket. A Vatikán hivatalos közlése szerint Ferenc pápát meghatotta az a sok üzenet, jelzés, amely eljutott hozzá – ki is fejezte köszönetét „a közelségért, az imákért”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: