News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Országszerte megkezdődött a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja

A közoktatásban dolgozók többek között a versenyképes bérek, a súlyos tanárhiány megoldása, valamint a pedagógusok és a diákok terheinek csökkentése érdekében kezdtek munkabeszüntetésbe.

Link másolása

hirdetés

Szerda reggel országos méretű, határozatlan idejű sztrájkba kezdett számos iskola tanára, miután a kormány eddigi tárgyalásokon nem mutatkozott nyitottnak követeléseik teljesítésére, sőt legtöbbször egyszerű pártpolitikai mozgalomnak igyekezett beállítani a figyelmeztető sztrájkot és az elmúlt hetek munkabeszüntetéseit.

A sztrájk fő okait és követeléseit – többek között – a Tanítanék Mozgalom szedte össze Facebook-oldalán. Mint írják,

„a gyerekek túlterheltségén, a korszerűtlen és irdatlan mennyiségű tananyagon, az épületek, oktatási eszközök fizikai állapotán, és a tanári pálya presztízsén az elmúlt 12 év alatt nemhogy javítani nem sikerült, de ezek romlottak, és oda jutottunk, hogy egyre nagyobb a tanárhiány is”.

Megemlítik azt is, hogy az elmúlt években számtalanszor próbáltak jogszerűen megoldást találni a problémáikra, de cserébe a kormány „olyan feltételeket támasztott a sztrájk idejére, melyek az egyszerű napi gyakorlatban sem kivitelezhetők, s a tanároknak lényegében végig kell dolgozniuk a sztrájkjukat, csak a bérükről mondhatnak le az alatt. Tette ezt a kormány úgy, hogy a veszélyhelyzetben kapott felhatalmazásával visszaélt, hiszen jogerős bírósági határozat szól arról, hogy a járványhelyzet nem befolyásolja a pedagógusok sztrájkjogát”.

A tanárhiányról szólva a Tanítanék kiemeli: „a bérek, melyek nem csak nemzetközi összehasonlításban, de más hazai diplomások béréhez mérten sem voltak sosem magasak, a mostani infláció mellett sokak számára már a megélhetést is ellehetetlenítik. Egyre többen kénytelenek elhagyni a pályát, és a nyugdíjba vonulók számához viszonyítva nagyon kevesen jelentkeznek pedagógusképző felsőoktatási intézményekbe”.

„Azok a pedagógusok, akik a kiüresített sztrájkot nem tartják elegendőnek, helyette a polgári engedetlenség eszközével élve tegyék láthatóvá munkabeszüntetésüket ezen a napon, így álljanak ki sztrájkjogukért, munkakörülményeikért és egy jobb oktatási rendszerért”

– kérik, hozzátéve, hogy aki nem pedagógusként egyetért a követelésekkel és szimpatizál a munkabeszüntetésben részt vevőkkel, az egy kockás ing viselésével vagy kockás zászlók, szalagok kitűzésével tudja kifejezni szolidaritását a közoktatásban dolgozókkal.

hirdetés

A sztrájkkal egy időben „Diáktüntetés a tanárainkért” címmel tartanak ma rendezvényt a Kossuth téren 10 órától. Az eseményt az ADOM diákmozgalom és az aHang támogatja.

A sztrájkban és a polgári engedetlenségben részt vevő iskolák, oktatási intézmények listáját folyamatosan frissítjük.

(A listában szereplő oktatási intézményeken kívül is volt, ahol sztrájkoltak vagy részt vettek a polgári engedetlenségben a tantestület tagjai, ám ezt – különböző okokból – nem dokumentálták, illetve nem osztották meg a nyilvánossággal.)

Erkel Ferenc Általános Iskola (Budapest)

Hungária Általános Iskola és Kollégium (Budapest)

Kispesti Deák Ferenc Gimnázium (Budapest)

Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

Pannónia Általános Iskola (Budapest)

Puskás Ferenc Általános Iskola (Budapest)

Arany János Általános (Szeged)

Deák Ferenc Gimnázium (Szeged)

PTE GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolája (Pécs)

PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban (Pécs)

Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolája (Szeged)

Szent László Gimnázium (Budapest – egész hetes sztrájk)

Leőwey Klára Gimnázium (Pécs – egész hetes sztrájk)

Radnóti Miklós Gimnázium (Szeged)

Baranya megye – kb. ezer sztrájkoló (a PSZ információja)

Győr-Moson-Sopron megye – közel az összes megyei iskola (a PSZ információja)

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Debrecen)

Pécsi óvodák

Szigetvári óvoda

Görgey utcai Óvoda (Debrecen)

Arany János Óvoda (Debrecen)

Ujhelyi Imre Általános Iskola (Mosonmagyaróvár)

Berzsenyi Dániel Gimnázium (Budapest)

Arany János Általános Iskola (Szeged)

Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium (Budapest – szolidaritás)

Kölcsey Ferenc Gimnázium (Budapest)

Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium (Ajka)

Teleki Blanka Általános Iskolában (Budapest)

Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Radnóti Miklós Gimnázium (Dunakeszi)

Pasaréti Szabó Lőrinc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)

Lauder Javne Óvoda és Iskola (Budapest – szolidaritás)

Lovassy László Gimnázium (Veszprém)

Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium (Budapest)

Herman Ottó Gimnázium (Miskolc)

Budenz József Általános Iskola (Budapest)

Illyés Gyula Gimnázium (Budaörs)

Szent István Gimnázium (Budapest)

Dobó Katalin Gimnázium (Esztergom)

Városmajori Gimnázium (Budapest)

Fillér Utcai Általános Iskola (Budapest)

II. Rákóczi Ferenc Gimnázium (Budapest)

Madách Imre Gimnázium (Budapest)

Veres Pálné Gimnázium (Budapest)

Deák Ferenc Gimnázium (Budapest)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Halálos baleset történt az M7-esen Budapest felé
A 90-es jelű Balatonfüred csomópont után halálos baleset történt, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett.

Link másolása

hirdetés

Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópályán Budapest felé vasárnap délelőtt, a 90-es jelű Balatonfüred csomópont után.

A 84-es kilométernél mentőhelikopter érkezett a helyszínre, ezért a forgalmat bizonytalan ideig megállították.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy vasárnap délelőtt, 9 óra 40 perc körül egy autós a Balaton felé haladt, majd a 84-es kilométernél eddig ismeretlen okból átszakította a szalagkorlátot, és áttért az ellentétes oldalra.

A baleset következtében egy nő a helyszínen meghalt.

Olvasói fotó

Budapest irányába a rendőrök Balatonvilágosnál a 7-es főútra terelték a járműveket, visszatérni a pályára a Polgárdi csomópontnál lehetet.

hirdetés
A kiterelés mögött óriási, 5-6 kilométeres a torlódás alakult ki.

Mivel sokan már a Siófok- Sóstó csomópontnál lehajtottak a pályáról ott is több kilométeres az araszoló kocsisor alakult ki a főváros irányába.

A 7-es főúton Lepsény térségében is megtorpant a kocsisor, és a 71-es főúton Balatonakarattya és Lepsény között is araszolásra számíthattak az autósok.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Két hidegfront is jön a jövő héten, vége egy időre a kánikulának
Hétvégén már lesz, ahol 20-23 fokot mérhetünk csak majd. Záporok, zivatarok is lesznek bőven, néhol viharokkal érkezik a front.

Link másolása

hirdetés

Kánikulával kezdődik a jövő hét, de aztán előbb egy, majd várhatóan még egy hidegfront is eléri az országot, hatásukra pedig több fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már jellemzően 30 Celsius-fok alatt alakulnak a csúcsértékek, vasárnap néhol csak 20 fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az országos tisztifőorvos hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

A hőség veszélye miatt a meteorológiai szolgálat is az egész országra figyelmeztetéseket adott ki hétfőre: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokút, Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére másodfokút, a többi megyére elsőfokút.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az egész országban nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az előrejelzés szerint hétfőn többnyire derült, napos idő várható. Délután az Alpokalján és a Kisalföldön fordulhat elő zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon zivatarok környékén a szél is megerősödhet, viharossá fokozódhat. A minimumok jellemzően 15 és 22 fok között alakulnak, de a hidegre érzékeny helyeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32 és 38 fok között valószínű.

Kedden több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de ekkor már egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett. A Dunántúlon többfelé, másutt elszórtan valószínű zápor, zivatar. Estétől nyugat felől csökken a "csapadékhajlam". A szél többfelé is megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali 14-23 fokról délutánra a Dunántúlon 26-31, máshol még 30 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

hirdetés

Szerdán sok napsütés valószínű. A nap első felében az ország keleti harmadán fordulhat elő zápor, zivatar. Zivatarban viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-21, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

Csütörtökön egy újabb hidegfront szakadozott felhősávja vonulhat át az ország felett. Emellett az ország nagy részén több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. Elszórtan valószínű eső, zápor. A szél sokfelé megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali 12-18 fokról, délután 26-32 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken a napsütés mellett helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A szél sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet általában 12 és 19, a maximumhőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

Szombaton több helyen várható záporeső, zivatar. Sok helyen megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik a szél is. Hajnalban 9 és 17, délután 23-30 fokos értékekre kell készülni.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellet szórványosan kialakulhat zápor, zivatar.

A szél is sok helyen megerősödik, zivatarban viharos lökések is lehetnek. A minimumok 8 és 15, a maximumok 20 és 26 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Valaki milliárdos lett: volt telitalálatos a hatoslottón
A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít.

Link másolása

hirdetés

Volt telitalálatos a hatoslottón, 1,88 milliárd forintos főnyereménnyel - közölte a Szerencsejáték Zrt. vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: 19 hetes halmozódás után a hatoslottó történetének ötödik legnagyobb nyereményét viheti haza a mostani nyertes, akinek 90 napja van arra, hogy jelentkezzen az összegért. Magyarországon nyitott folyószámlával kell rendelkeznie, mivel a nagy összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalással történik - ismertették.

A hatoslottó történetében ez kiemelkedő összeg, ennél magasabb főnyeremény csak négyszer volt. Egy nyertesnél pedig ez az összeg a harmadik legnagyobb nyereménynek számít

- emelték ki.

A 34 éves számsorsjáték eddigi legmagasabb nyereményét tavaly december 26-án húzták ki, akkor 3,165 milliárd forinttal lett gazdagabb a nyertes - olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Brutálisan sok a turista Horvátországban, ha így megy tovább, rekordot dönt a vendégek száma
A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

Link másolása

hirdetés

Az első fél évben 5,7 millió turista látogatott Horvátországba és 24,7 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 120 százalékkal, a vendégéjszakák száma 107 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban - közölte vasárnap a Jutarnji List című napilap a horvát Turisztikai Szövetség (TZ) adataira hivatkozva.

A lap szerint az első idei erős hétvége a horvát turizmusban egy hónappal megelőzte a tavalyit. A horvát turisztikai minisztérium által elindított eVisitor rendszer adatai alapján jelenleg 640 ezer turista nyaral az országban, ez a szám pedig még ebben a hónapban elérheti a napi egymilliót.

A legtöbb vendégéjszakát a németek töltötték el (4,4 millió), őket az osztrákok (1,4 millió), a szlovénok (1,3 millió), a lengyelek (millió), a britek és a csehek (egymillió alatt) követték.

A legtöbb turistaéjszakát Isztriában (7,9 millió), Split-Dalmácia megyében (15,5 millió) és a Tengermellék-fennsík megyében (4,2 millió) realizálták. A legtöbb látogatót Rovinj (730 ezer ), Porec (560 ezer) és Dubrovnik (530 ezer) fogadta.

A horvát turisztikai szövetség idén 21,4 millió külföldi turistával számol az előfoglalások alapján, ami meghaladja a 2019-es rekordévet, amikor közel 20 millió turista érkezett az országba.

A számok arra utalnak, hogy amennyiben nem történik valami rendkívüli esemény, ez a turisztikai idény emlékezetes marad mind a turisták számát, mind a bevételeket illetően, ideértve az államkasszát is

- írta a lap.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: