HÍREK

Óriási káosz alakult ki a Pfizer-oltás miatt: tömegek várnak a kórházaknál, az időpontfoglaló még mindig elérhetetlen

Rengetegen akarják beadatni maguknak a Pfizer vakcináját, miután Orbán Viktor közölte, hogy erre hetekig nem lesz lehetőség a 16-18 évesek oltása miatt. Időpontot viszont továbbra sem lehet foglalni, sokan pedig regisztráció nélkül is sorba állnak a védőoltásért.

Link másolása

Mint megírtuk, péntek reggel 8 órától a koronavírus elleni oltásra regisztráltak már a Pfizer-vakcinájára is foglalhatnak (azaz csak foglalhatnának) időpontot, de csak a mai napra. Ez ma reggel derült ki, és

rögtön olyan óriási lett az érdeklődés, hogy mire ténylegesen megnyílt volna a lehetőség, az online időpontfoglaló oldal már össze is omlott, reggel 7 óra óta elérhetetlen.

Ez azonban nem tántorítja el az embereket attól, hogy megrohamozzák a kórházi oltópontokat, noha elvben csak azok mehetnének oltásra, akik regisztráltak és időpontjuk is van.

A fővárosi Honvédkórháznál például már délelőtt hosszú sorok alakultak ki. A várakozók a helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint türelmesek, bár a távolságot nem mindenki tartja be. Több száz méter hosszú lehetett a sor a fotósunk szerint.

Kollégánk kérdésére többen elmondták, hogy

nincs regisztrációjuk, csak úgy odamentek, hátha kaphatnak a Pfizer-vakcinából. Azért reménykednek, mert elterjedt a hír, hogy így is sorra kerülhetnek, és időpont sem kell.

Videó a hatalmas sorról:

A Telex szerint viszont előre engedik azokat, akiknek sikerült időpontot foglalniuk, ám ilyen alig van a sorban állók közül.

A kórház közben kiadott egy közleményt, amiben tájékoztatnak, hogy

"az újonnan érkezőket csak Astra Zeneca vagy Sinopharm oltóanyaggal tudják beoltani", mert a Pfizer már elfogyott.

A helyszínen készült fotóink:

A 11. kerületi Szent Imre Kórháznál is hasonló állapotok uralkodnak. A hvg.hu arról számolt be, hogy nagy a sor, de gyorsan halad. Egy ott lévő elmondása szerint fél 12 körül egy rendőr és egy katona végigment a soron, megszámolták, hányan vannak, majd szóltak, hogy többen már ne álljanak sorba, mert nagyjából annyi a kapacitás mára, amennyien már ott vannak.

Háromnegyed 12-kor hivatalosan is lezárták a sort, már nem lehet beállni. Mindenki kapott egy sorszámot, állítólag azok is, akiknek nem volt időpontjuk.

A Korányi kórháznál is óriási a sor. Egy újságíró a Twitteren azt írta, hogy nem kérnek regisztrációt, a várakozók sorszámot kapnak, és még ásványvizet is osztanak nekik. Azt is megtudta egy nővértől, hogy összesen 540 Pfizer-vakcinájuk volt a kezdéskor.

Az Uzsoki utcai kórháznál a hvg.hu egyik olvasója szerint délelőtt 11 körül 3-400 méteres sor állt, a tömeg pedig folyamatosan nő, percek alatt kb. 100 méterrel, de a sor viszonylag gyorsan halad. Állítólag ott mindenki megkaphatja a Pfizert, mert van elég az oltóanyagból, csak ki kell várni a sort. Ez persze gyorsan változhat a sor további növekedésével.

Ezzel ellentétben a Kútvölgyi kórháznál délelőtt csak azokat fogadták a hvg.hu szerint, akik tudtak időpontot foglalni.

De nem csak Budapesten, más nagyvárosok kórházi oltópontjain is óriási az érdeklődés a Pfizer-vakcina iránt.

Székesfehérváron késő délelőtt körülbelül

1000-1500 ember állt sorban

a Fehérvár Televízió tudósítása szerint. Az fmc.hu úgy tudja, hogy a Hunyadi utcai szakrendelő összes helyiségében oltanak délelőtt 10 óta, és hiába halad folyamatosan a sor, délelőtt nagyjából 1,5 óra volt a várakozási idő. Azt is írják, hogy nemcsak a kórháznál, de a környéken is olyan hatalmas a forgalom, hogy szinte lehetetlen parkolóhelyet találni arrafelé.

Cser-Palkovics András polgármester az alábbiakat közölte a helyzettel kapcsolatban: "Sajnos önkormányzatként nincs lehetőségünk befolyásolni az oltási program bármilyen elemét, de minden létező segítséget felajánlottunk a Kórháznak, valamint a sorban állók számára hamarosan vizet osztunk és mobilmosdókat állítunk fel a Városgondnokság segítségével. Reméljük, hogy a helyzet mielőbb megoldódik."

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontjánál is több száz méteresre duzzadt mostanra a sor, van, aki már kisszéket is vitt magával a Telex szerint. A katonák és rendőrök karszalagot és hozzájáruló nyilatkozatot osztogatnak a sorban állóknak – akinek jut, az biztosan kap oltást. Aki regisztráltként a kínai vakcinára vár, azt előreveszik.

Az egri Markhot Ferenc Kórháznál is több százan várakoznak a Telex beszámolója szerint. Ott is katonák irányítják az embereket, egyelőre senkit nem küldenek el, de azt nem tudják, jut-e majd mindenkinek a vágyott Pfizer-oltóanyagból.

Kora reggel érkezett a váratlan hír, hogy csak ma a Pfizer-vakcinájával való oltásra is lehet időpontot foglalni.

Elvileg 8-kor nyitották meg ezt a lehetőséget az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT), de akkorra már az online időpontfoglaló oldal összeomlott, így csak annak sikerült időpontot foglalni magának, aki nagyon korán kelt. Reggel 7 órakor már azt írta ki az oldal, hogy "A webhely nem érhető el", ez pedig azóta sem változott.

Az EESZT főoldala ekkor még bejött, az alábbi tájékoztatást adták:

"Az EESZT portálja jelenleg korlátozottan érhető el. A betegellátás menetét a fennakadás nem befolyásolja, a medikai rendszerek EESZT kapcsolata zavartalan. Amennyiben az EESZT portál szolgáltatásait kívánja igénybe venni, kérjük, látogasson vissza oldalunkra később. Kollégáink dolgoznak az elérhetőség visszaállításán. Megértését és türelmét köszönjük!"

Nem sokkal később viszont már azt se lehetett megnyitni, be sem tölt az oldal. A helyzet pedig reggel óta változatlan.

Az operatív törzs délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője azt mondta,

„terheléses támadás érte az informatikai rendszert, ezért leállt a lehetőség az oltásra való jelentkezésre".

Elmondása szerint a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, ezt már sikerült helyreállítani. Azonban az időpontfoglaláshoz szükséges informatikai alkalmazás helyreállításán még dolgoznak.

"A támadást felelőtlen emberek követték el. Ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már"

- mondta a rendőr alezredes.

Vélhetően az is sokat hozzátett a kialakult helyzethez, hogy Orbán Viktor a reggeli rádióinterjújában azt mondta, hogy aki a Pfizer védőoltását szeretné beadatni magának, az még ma megteheti, utána viszont hetekig nem lesz rá lehetőség, mivel május 10-től elkezdik oltani a 16-18 éves fiatalokat, és mostantól nekik teszik félre a Pfizer oltóanyagát, mert ők csak ezt kaphatják.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter nem lassít: Veszprémben is hatalmas tömeg volt kíváncsi a beszédére
A közvéleménykutatások szerint az ország második legnépszerűbb pártjának vezetője nem tud hibázni: ahol megjelenik, hatalmas tömeg gyűlik össze.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. május 02.


Link másolása

Rengetegen gyűltek össze szerda este fél hatkor a veszprémi Szent Imre téren, ahol Magyar Péter beszédet tartott országjárása keretében. A Tisza Párt alelnökével az esemény után kötetlenül lehetett beszélgetni is, majd háromnegyed héttől közös meccsnézést hirdetett a veszprémi kézilabda szurkolókkal.

A Magyar oldalára feltöltött videó és fotók alapján egy gombostűt sem lehetett volna leejteni a veszprémi Szent Imre téren, annyian voltak kíváncsiak a közéletbe lassan már három hónapja berobbanó politikusra, aki szokás szerint egy teherautó platóján állva szólt az összegyűltekhez.

A Tisza Párt politikusának teljes beszédét ITT tudod megnézni.

Magyar Péter csütörtök délelőtt több fotót is megosztott a szerdai gyűlésről:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Gyomorforgató éttermet zárattak be Budapesten, elképesztő állapotok uralkodtak a konyhában – videó
A Hidegkúti úti vendéglőben felsorolhatatlan mennyiségű hibát talált a hatóság. Szinte semmit nem tartottak be a szabályok közül.

Link másolása

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítását, továbbá a hatóság kedvező eredményű helyszíni ellenőrzését követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A konyhát általános takarítatlanság jellemezte, padozatán a szennyeződés vastagon lerakódott, az oda kifröccsenő sütőolajat kartonpapírral itatták fel, mennyezete és oldalfala poros, elszíneződött, helyenként repedezett, pókhálós volt.

Ezenfelül a padlóösszefolyó nyitott volt, fedele hiányzott. A kifröccsenő sütőolajjal vastagon szennyezett konyhai ablakot - a rovarháló hiánya ellenére - nyitva tartották. Az egységben több helyen a világítótestek törés elleni védelmét sem biztosították.

Az egység zöldség-gyümölcs előkészítő helyiségében hiányzott a szükséges munkaasztal, a kétmedencés mosogató esetében nem gondoskodtak a hideg-meleg folyóvízről, sem a szennyvíz hálózatra való rákötésről. A rendeltetésszerű használat helyett a mosogatóban szeletelt kenyeret, fűszerpaprikát, feketeborsot és csomagolt száraz állateledelt, míg a kézmosóban személyzeti ruhákat tároltak. Maga a zöldség és gyümölcs tisztítása - az erre szolgáló helyiségen kívül - a gazdasági bejárat előtti közlekedőben történt.

A felsorolt problémákon túl a létesítményre vonatkozó, kötelező HACCP dokumentációval sem rendelkezett a vállalkozás.

A Nébih közölte, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A felügyelők továbbá 7 tétel, mintegy 50 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési, illetve fogyaszthatósági idejű élelmiszer azonnali hatályú forgalomból való kivonása mellett döntöttek. Az érintett élelmiszerek felhasználását és forgalomba hozatalát megtiltották.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih honlapján a jogsértések listáján. A Hidegkúti úti horrorétteremről videót is közölt a hatóság:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Rendkívüli bejelentést tett a Mol, szombattól tovább csökken a benzin ára
Nagykereskedelmi árváltozást a héten már nem jelentenek be, de a MOL tovább csökkentette az árait. A piaci szereplők pedig igazodtak ehhez.

Link másolása

Május elsejére való tekintettel már nem jelentenek be nagykereskedelmi árváltozást a héten, a benzinkúti árak mégis jelentősen változnak, mert

április 29-én a MOL bruttó 10 forinttal csökkentette a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát.

Ez az ár május elsején további bruttó 3-3 forinttal csökkent, a piaci szereplők pedig igazodtak a kialakult helyzethez. Az átlagárak így az alábbiak szerint alakulnak majd szombattól a holtankoljak.hu szerint:

95-ös benzin: 635 Ft/liter

Gázolaj: 622 Ft/liter

A benzin literenkénti ára 65, a gázolajé pedig 29 forinttal nőtt év eleje óta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Novák Katalinnak gazdasszonyt is fizet az állam, Hadházy Ákos szerint ez a házvezetőnő lehet
A bukott köztársasági elnök négyfős titkársága közé rejtették el a gazdasszonyt. Három kollégájának Dunára és Országháza néző irodája van a független képviselő szerint.

Link másolása

Gazdasszonyt is fizet az állam a kegyelmi botrányba belebukott Novák Katalin korábbi köztársasági elnöknek, vette észre Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő szerint mivel Novák családja nem egy vidéki házban él, valójában a házvezetőnőt hívják így, akit a négyfős titkársági személyzet közé dugtak el.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a három titkárnőt megigényelte, de a házvezetőnőről eddig cselesen hallgattak. A minap azt válaszolta a hivatal a sajtónak, hogy HÁZAT nem igényelt Katalin asszony, de azt elfelejtették hozzáteni, hogy HÁZVEZETŐNŐT azt igen”

– olvasható a képviselő bejegyzésében.

Hadházy szerint az exelnökök juttatásairól szóló törvény erről szóló paragrafusa kétértelmű. Értelmezhető úgy is, hogy akkor is kaphat „gazdasszonyt”, ha nem igényel állami rezidenciát és a saját házában lakik. Az intranetes honlap szerint valószínűleg így értelmezték a dolgot, bár a képviselő azt sem zárja ki, hogy végül mégis igényelt házat a K. Endre pedofil bűnsegéd kegyelmi kérvényét aláíró volt köztársasági elnök.

Hadházy a poszt végén fotókat is ígér Novák háromfős titkárságáról, akiknek három különáűlló szobája van Dunára és Országházra néző kilátással.

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:


Link másolása
KÖVESS MINKET: