HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktort hibáztatja a többség az uniós források felfüggesztéséért – ez derül ki a Publicus felméréséből

A bizonytalanok 61 százaléka a miniszterelnököt hibáztatta, de még a kormánypárti szavazók egy része is ezt gondolja.

Link másolása

A megkérdezettek csaknem kétharmada szerint a kormány, a Fidesz és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök a felelős azért, hogy az Európai Bizottság (EB) a források egy részének befagyasztását javasolta még a múlt hónap végén - ez derül ki a Publicus által a Népszavának készített felmérésből.

Az Európai Bizottság még november 30-án ismertette a javaslatát, amelyben a Magyarországnak járó három kohéziós alap forrásainak 65 százalékát függesztették volna fel a korrupciós kockázatok miatt. A végleges döntés hétfőn született meg az ügyben, és bár az eredeti javaslat némileg felpuhult, így is az említett források 55 százalékát függesztették fel.

A Publicus december 5-8 között készítette felmérésben az EU-t a válaszadók ötöde, az ellenzéket a tizedük hibáztatja, az orosz-ukrán háborút és a konfliktussal járó szankciókat 7 százalék nevezte meg, de még Soros György felelősségét is felvetette a válaszadók 3 százaléka.

Az ellenzéki szavazók 91 százaléka a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort nevezték még felelősnek a pénzek visszatartása miatt.

A bizonytalanok körében ez az arány 61 százalék volt, és még a kormánypárti szimpatizánsok szűk nyolcada is a hatalmat és a miniszterelnököt hibáztatta emiatt.

A lap azt írja a felmérés alapján, hogy egyelőre nem túl hatásos a kormánypropaganda, amely az ellenzékre hárítaná a felelősséget, hiszen

még a kormánypárti szavazóknak is csak 31 százaléka hitt ebben.

Azt, hogy az orosz-ukrán háború és a konfliktussal járó szankciók következménye lenne a kohéziós pénzek felfüggesztése, csak a Fidesz-KDNP-seknek és a bizonytalanoknak is csak alig több, mint tizede gondolta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Jégeső se kizárt: figyelmeztetést adtak ki négy megyére vihar miatt
Véget ér a nyárias idő. A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. május 01.


Link másolása


Ciklon érkezik hazánkba nyugat felől szerda késő délután.

Vége a nyárias időnek, sok helyen pedig zivatarok alakulhatnak ki, és a Hungaromet elsőfokú figyelmeztetést is kiadott Vas, Zala, Somogy és Baranya vármegyékre.

A zivatarokon kívül intenzív csapadékra, átmeneti szélerősödésre és apró szemű jégre figyelmeztetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Tömegbaleset az M7-esen, három kilométeren áll a dugó
Négy autó ütközött össze Tárnok közelében.

Link másolása

Négy gépkocsi ütközött össze az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 20-as és 21-es kilométer között, a torlódás jelentős – írja honlapján a katasztrófavédelem.

Az Útinform szerint

három kilométeres torlódás alakult ki a baleset következtében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Könnygázzal mentek neki a rendőrök a külföldiügynök-törvény ellen tiltakozókkal szemben Grúziában
Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

Link másolása

Több ezren követelték a külföldiügynök-törvény visszavonását a grúz fővárosban kedden - írta meg a Telex.

A közösségi oldalakra felkerült, erőszakos videófelvételeken látható, hogy a rendőrség aránytalanul lépett fel a békés tiltakozókkal szemben.

Az ellen a külföldiügynök-törvény ellen tiltakoztak, amely előírná, hogy azok a médiumok és nem kormányzati szervezetek, amelyeknek anyagi forrásai több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi befolyásoló ügynökökként kell regisztráltatniuk magukat, különben súlyos bírsággal sújtanák őket.

A tüntetők azt skandálták a Tbilisziben tartott tiltakozáson, hogy nem akarnak szovjet rezsimet az országban. A tiltakozók attól tartanak, hogy a törvényjavaslatot felhasználhatják a kritikus hangok elhallgattatására az év végén esedékes parlamenti választások előtt.

A kedd esti tüntetésen legalább 63 tüntetőt vettek őrizetbe a grúz hatóságok.

Csak annyit lehet tudni, hogy 6 rendőr sérült meg, és a sebesültek között van Levan Khabesvili, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) vezetője is, akit jelenleg kórházban ápolnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Szerbiai magyarok gyűjthettek aláírást a Fidesznek Szentesen
A kérdésekre sem a Fidesz helyi szervezete, sem a polgármesterjelöltjük nem válaszolt. A gyakorlat egyébként nem törvénysértő.

Link másolása

Már az aláírásgyűjtő ívek felvételének napján összegyűltek az ajánlások Bozó Zoltánnak, Szentes fideszes polgármesterjelöltjének, illetve a képviselőjelöltjeiknek is, de Bozó videóüzenete szerint folytatták az aláírást.

Egy szentesi nő a Magyar Narancshoz juttatott üzenetében azt írta:

„Öten voltak, három férfi, két hölgy. Azt kérték, írjak alá a körzetben induló fideszes jelöltnek, de a nevét nem mondták. Pedig az íven rajta van.

Az, hogy nem helyiek, érződött a beszédjükön, és aztán egy szerb és egy magyar rendszámú autóba ültek be. Hallottam később, hogy mások egy képviselőjelölthöz is odamentek így, hogy a fideszes jelöltnek gyűjtenek aláírást.

Akit megszólítottak, szintén aláírást gyűjtött, de magának, és a saját plakátja alatt állt, de nem ismerték föl.”

Az információt a Szentesi Skacok nevű portál is megerősítette.

A Magyar Narancs megkérdezte az ügyről a helyi Fideszt, de válasz egyelőre nem érkezett.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Választási Iroda vezetője, Égető Gábor viszont elmondta, hogy a törvény nem köti ki, hogy csak magyar állampolgár és csak helybeli gyűjthet ajánlást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk