News here
hirdetés

HÍREK

Orbán Viktor: „Van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud”

A háborúról, az ellenzékről és az inflációról is beszélt a kormányfő a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban.

Link másolása

hirdetés

Ukrajna és Oroszország háborúja már nem lokális, a szankciók változtatták globális gazdasági háborúvá - mondta a Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Balatonalmádiban, ahol arra kérte frakciója tagjait: mindent tegyenek meg azért, hogy Európa legkésőbb év végén visszavonja a szankciókat.

A lap beszámolója szerint a kormányfő arról beszélt: ma már mindenki számára világos, hogy egy elhúzódó háborúra kell számítanunk, arra kell készülni, hogy ez a háború a szomszédunkban folytatódni fog idén és jövőre is. A miniszterelnök szerint éppen ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme, ezért hozták létre honvédelmi alapot. A katonákat visszavonták a határok védelméről, létrehozták a határvadász alakulatokat - sorolta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy

több katonára van szükség és az ország védelmére kell készülniük.

Orbán Viktor értékelése szerint a háború aggasztja az embereket, követik az eseményeit, de ami közvetlenül érinti a családokat, az jelenleg az infláció - írta a lap. A Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök tisztázta: a választások előtt azt gondolták, hogy tervezhetően alakulnak a gazdasági körülmények a háború ellenére is, azonban 2022 júniusában Brüsszelben elfogadták a gazdasági, kereskedelmi szankciókat, köztük az olajszállítási szankciókat is, majd rögtön az asztalra került a földgázvásárlási szankció is, ezért utána a földgáz ára egy hónap alatt megkétszereződött, majd újabb hónap alatt megháromszorozódott.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön megfeleződnének és az infláció is.

A szankciók nélkül Európa gazdasága újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót. A pártelnök tájékoztatása szerint amikor ezeket a szankciókat nyár elején Brüsszelben Európára erőltették, akkor az uniós bürokraták nem ezt ígérték, hanem azt, hogy ezek Oroszországnak fognak fájni, nem az európai embereknek. Orbán itt is elmondta, hogy szerinte a bevezetett szankciók több kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

hirdetés

A szankciók felülvizsgálatára a Magyar Nemzet információi szerint novemberben lesz érdemi politikai lehetőség, ezért arra szólította fel a frakció tagjait, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végén visszavonja.

A miniszterelnök helyzetértékelése szerint a szankciókat a brüsszeli bürokraták erőltetik Európára, a szankciók okozzák a gazdasági problémákat, az energiaválságot és az inflációt. A szankciókat pedig a magyar baloldal támogatja. Az ellenzék kapcsán Orbán azt mondta, hogy - ahogyan arra már a választási kampányban is felhívták a figyelmet - a Gyurcsány-korszak és annak a képviselői akarnak visszatérni, akik egyszer már tönkretették Magyarországot.

A miniszterelnök ezen szavainál a lap értesülése szerint egyszerre horkantak fel,

egyesek még azt is bekiabálták, hogy "soha többet Gyurcsány!"

Azzal, hogy megalakult a Gyurcsány-Dobrev-árnyékkormány - folytatta a miniszterelnök -, a brüsszeli bürokraták és a Soros-NGO-k ezt az árnyékkormányt szeretnék hatalomra juttatni. Véleménye szerint ez onnan is világos, hogy ők fizetik őket, ezt tették a választási kampányban és ezt teszik most is - idézte a lap Orbán Viktort.

A baloldal értékelését követően a Magyar Nemzet beszámolója szerint a pártelnök megfogalmazta a Fidesz-KDNP jövőbeni feladatát: biztosítaniuk kell az energiaellátást, védeniük kell a családokat és a munkahelyeket. A családokat a rezsicsökkentett ár, tűzifaprogram és barnaszénprogram védi, míg a vállalkozásokat három dologgal fogják segíteni:

 • egy több mint kétszázmilliárdos programmal az energiaintenzív kis- és középvállalkozások segítésére,
 • termelő vállalatokat támogatnak az energiaköltségük részbeni átvállalásával és energiamegtakarítást eredményező beruházások támogatásával,
 • lesz gyármentő programjuk, és a szolgáltató szektor számára lesz új munkahelyvédelmi akcióterv is.

  Beszéde végén a miniszterelnök leszögezte: Magyarország energiaellátása biztosított. Lesz elegendő földgáz, van villamosenergia és van kőolaj is.

  "A szankciók súlyos károkat okoznak az országnak, de kemény munkával van esély arra, hogy ebből a válságból Magyarország úgy jöjjön ki, mint az az ország, amelyik a kanyarban előzni tud!"

  - idézte a Magyar Nemzet a kormányfőt.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  Gáz-armageddon jön októbertől, tömeges kikapcsolásra, dominószerű borulásra figyelmeztet a Párbeszéd
  Elsejétől szerződés nélkül maradnak az intézmények a birtokukba került dokumentum szerint.

  Link másolása

  hirdetés

  Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt birtokába került egy jegyzőkönyv a földgázelosztók és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közti iparági egyeztetésről, amely drámai képet fest a közintézmények energiaellátását illetően.

  A képviselő szerint a jegyzőkönyvből kiderül, hogy október 1-jétől szerződés nélkül marad sok ezer intézmény, többségük közintézmény (önkormányzatok, iskolák, kórházak stb.) – számukra nem tudják biztosítani a gázszolgáltatást.

  A dokumentum szerint fel kell készülni a tömeges kikapcsolásra, mert dominószerű lesz a borulás, ezen az időtávon nem reális más megoldás - hangsúlyozta.

  Tordai szerint már kimentek a kikapcsolási értesítők, és a fizikai kikapcsolás is megtörténik a szerződés lejárta utáni 2-4 hétben.

  Az államtól egy szereplő kijelölését kérik a felek, kizárásos alapon az MVM-et, amely azokban az esetekben is szerződést ajánl és biztosítja a gázellátást, hogyha ezt a meglévő földgázelosztók nem képesek megtenni.

  A jegyzőkönyvben azt is írták, hogy fel kell készülni arra, hogy "tömeges elzárás várható", és hogy amennyiben nem lesz az állam által szolgáltató kijelölve, akkor a "gázpiac napok alatt" összeomolhat.

  hirdetés
  Tordai szerint a probléma, hogy van, hogy az MVM ajánlatai is elfogadhatatlanok, idézte a szentendrei esetet, amikor a piaci ár duplájáért adott volna el az ellenzéki vezetésű városnak az MVM.

  A Párbeszéd képviselője szerint az is kérdés, meddig tudja megoldani az MVM a finanszírozását, szerinte állami beavatkozás nélkül a gazdasági összeomlás fenyegeti a céget.

  A Párbeszéd felszólítja a kormányt, hogy adjanak számot arról, hogy október 1-jétől hány intézmény marad szerződés nélkül, hány százezer főt érint a gázszolgáltatás kikapcsolása, és mondják el, hogy kijelölték-e az MVM-et a hiányzó szerződések megkötésére, illetve mit tesznek a cég folyamatos működésének biztosítása érdekében - fogalmazott Tordai.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  MNB: most jön csak a legnehezebb időszak, durva reálbércsökkenés várható
  Számításaik szerint a reálbérek jövőre 2,7-3,7 százalékkal csökkenhetnek. A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest.
  Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
  2022. szeptember 29.


  Link másolása

  hirdetés

  MNB friss Inflációs jelentésébe szerint jön a 20 százalék fölötti infláció és jövőre is két számjegyű lesz a drágulás, a cégeknek pedig valahogyan egy durván lelassuló növekedés időszakát kellene kibírni.

  Az MNB háromhavonta teszi közzé az előrejelzését arról, mit vár a magyar gazdaságban. A legutóbbi, júniusban kiadott előrejelzést szinte teljesen át kellett írni.

  Ebből az is kiderült, hogy az 1592 milliárd forint pluszból, amit az első félévben kaptak az emberek a választás előtti időszakban, már több mint 1000 milliárd forintot elköltöttek vásárlásra, házra, autóra vagy nyaralásra.

  Az előrejelzés szerint az infláció 13,5-14,5 százalék között lehet idén, jövőre pedig 11,5-14 százalék között, míg a GDP idén 3-4 százalékkal nőhet, jövőre csak 0,5-1,5 százalékkal.

  Nem számítanak nagyobb munkanélküliségre, idén 3,5 százalékos lesz, jövőre 3,5-3,7 százalék közötti a számításaik szerint.

  Nincs ennyire jó hírük a reáljövedelem terén, ahol idén 3,6-3,8 százalékkal nőhet, jövőre viszont már 2,7-3,7 százalékkal csökkenhet.

  A 2023-as előrejelzés sokat romlott a júniusi jelentéshez képest, amikor még 6,8-9,2 százalékos inflációt és 2-3 százalékos GDP-növekedést mondtak a következő évre.

  hirdetés

  Az MNB úgy számol, hogy a lakossági energiaár emelése idén szeptembertől egy éven át 2,5-3 százalékponttal dobja meg az inflációt. A szabályozott energia ára idén 20 százalékkal nőhet 2021-hez képest úgy is, hogy a drágább rezsit csak szeptembertől kell fizetni. Tovább súlyosbítja a bajokat az aszály, ez akár 1 százalékponttal is megnövelheti az áremelkedést.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Több száz fővárosi diák nem már nem jut melegvízhez, és nem kap meleg ebédet hétfőtől Bősz Anett szerint
  A főpolgármester-helyettes szerint kölcsönös együttműködéssel meg lehet oldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeket, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.

  Link másolása

  hirdetés

  Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be közösségi oldalán, hogy Dr. Illés Valér, a Budapesti Gazdasági SZC Teleki Blanka Közgazdasági Technikum igazgatója tájékoztatta őt, hogy spórolásra hivatkozva „felfüggeszti” az épületben található tálalókonyha működését 2022. október 3-tól.

  Az iskola a diákjait 14 óra után a közel lévő BGSZC Szent István Technikum konyhájára küldik át ebédelni. A melegvizet már elzárták az iskolában.

  Hasonló esetről számolt be a Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum esetében is. Ott a tegnapi napon, külön értesítés nélkül megszüntették a melegvíz-szolgáltatást, emiatt pedig az intézményekben nem lesz megoldható a gyermekek étkeztetése.

  "Ezek a döntések nemcsak jogszerűtlenek, de embertelenek is."

  - jelentette ki Bősz Anett.

  Mint írja, ezek az intézmények semmilyen körülmények között sem jogosultak a konyha működésének felfüggesztésére, mivel az a terület kizárólag a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében van, az a fővárosi étkeztetési szolgáltató (ÉSZGSZ) kizárólagos üzemeltetési területe, feladatellátási helye.

  hirdetés
  "Nem hiszem, hogy az állami fenntartó által irányított technikum igazgatója saját szakállára hozna olyan döntést, amelynek következménye, hogy több száz diákja hétfőtől nem jut meleg ételhez időben."

  - írja a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy ezeket az ebédeket a családok már megrendelték, kifizették

  Bősz Anett levélben fordult és személyes egyeztetésre hívta a tankerületi központok vezetőit és a szakképzési centrumok kancellárjait, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonaiban levő oktatási intézményekben biztosítsák a közétkeztetési feladatok elvégzését.

  "Nem fordulhat elő, hogy „spórolásra” hivatkozva lezárják a konyhát vagy az étkezőt úgy, hogy nincs megoldva a gyerekek ellátása időben és megfelelően. "

  - tette hozzá.

  Főváros elhivatott abban, hogy a kölcsönös együttműködéssel próbálják megoldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeit, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Beálltak a sorba: Magyarország sem ismeri el az ukrán területek elcsatolását
  Gulyás Gergely szerint elsősorban a párbeszéd az ukrajnai béke záloga.

  Link másolása

  hirdetés

  A közös uniós álláspontot támogatva, Magyarország nem ismeri ez az ukrajnai területek annexióját – mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón, aki szerint a helyzet nemzetközi jognak egyedül megfelelő megoldása az lenne, ha az oroszok kivonulnának Ukrajnából.

  Arra a kérdésre viszont nem tudott válaszolni a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter miről beszélgetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel legutóbbi találkozójukon.

  Gulyás szerint, elsősorban a párbeszéd az ukrajnai béke záloga.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: