HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor kitalálta, kikkel fizetteti meg a Magyarországra kiszabott hatalmas uniós bírságot

A Mercedes titkos, új fejlesztéseiről, európai lakosságcseréről és Mark Rutte támogatásáról is beszélt a kormányfő a Kossuth Rádióban.


A magyar uniós elnökségről folytatott tárgyalásokat a német kancellárral, ezt megelőzően pedig a Mercedes vezetőivel találkozott, mondta Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amit az Infostart szemlézett. A megbeszélések során a Mercedes új, kecskeméti beruházásáról is szó esett, amely több ezer új munkahelyet teremt majd.

„Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Berlinben tartózkodva elsősorban a gazdasági együttműködés megerősítésére fókuszál a német kancellárral. „Ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon” – fogalmazott Orbán.

A magyar uniós elnökséggel kapcsolatban Orbán kiemelte, hogy a versenyképesség ügyében kell tárgyalni. Az uniós csúcsvezetők megválasztásáról szólva elmondta, hogy a brüsszeli informális találkozón jogi értelemben nem születhetett döntés, de a baloldali pártok már szétosztották a pozíciókat. „Nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni” – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, amelynek gondolkodása merőben eltér a békepárti magyarokétól.

„Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt”

– fejtette ki.

A migráció kérdésével kapcsolatban Orbán kijelentette:

„Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll.”

Véleménye szerint az EP-választásokon sokan inkább a mérsékelt pártokra voksoltak, amit a Néppárt képviselt. „Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.”

Mark Rutte NATO-főtitkári támogatásával kapcsolatban Orbán elmondta, hogy az USA Oroszország legyőzésére törekszik, és Ukrajna megtámadása után most lehetőséget kapott a nyugati világ, hogy ezt az ukrán katonákon keresztül megvalósítsa. „Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja, vagy orosz zászló lesz” – fogalmazott.

Orbán szerint reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert az ár túl magas. „Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, akiknek kilátástalan lesz az élete” – mondta. Megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan kifejezték, hogy nem akarnak részt venni a háborúban.

„Mi erről a háborúval tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi” – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban Orbán kijelentette, hogy Weber egyetlen célja Magyarország ártása, és amíg ő ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Utalt a Brüsszel által kiszabott bírságra is, mondván, hogy

azokat fogják megterhelni, akik a legtöbbet profitálnak a migrációból és háborúból.

„Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni” – tette hozzá.

Orbán hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán pedig a francia elnökkel is tárgyalni fog.

A teljes interjút itt lehet meghallgatni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Visszavonta olimpiai kiadványát a Nemzeti Sport, miután egy női sportoló sem volt a címlapján – új verziót nyomtattak
Elnézést is kértek a nőktől és mindenkitől, akit a borítóval megbántottak vagy felháborítottak.


Többeket megdöbbentett és felháborított az utóbbi napokban a Nemzeti Sport Magazin olimpiai különszáma, annak is leginkább a borítója, ami így nézett ki:

Nem kell ahhoz radikális feministának lenni, hogy feltűnjön:

bár az olimpián női sportolóink között is vannak éremesélyesek, ők valahogy nem fértek fel a magazin címlapjára.

Miután többen elítélték a Nemzeti Sport gyakorlatát, a lap elismerte hibáját, és javított is az olimpiai kiadáson. Mint írják:

„Miután nyomdába adtuk a párizsi olimpia menetrendjét, magyar esélyeit, sportági programját részletesen bemutató Nemzeti Sport Magazint és elindítottuk annak reklámkampányát, többen felhívták a figyelmünket arra, nagyon nem szerencsés, hogy kizárólag férfi sportolóink fotója, neve került ki a címlapra. Miután a magyar csapat tagjai és az esélyesnek számító versenyzőink között is meghatározó a hölgyek száma és aránya, sem szakmai, sem egyéb indok, mentség nincs arra, hogy ilyen bántóan egyoldalú címoldalt készítettek a kollégáink, amit különösen sajnálunk annak tükrében, hogy mi magunk is rengeteget dolgozunk és publikálunk a nők szerepének, képviseletének, megbecsülésének növelése érdekében a sportban és a sportmédiában. [...]”

„A hibát elismerve, minden magyarázkodás helyett úgy döntöttünk, hogy újranyomjuk a magazin olimpiai számát egy sokkal méltóbb és a valóságot jobban tükröző címlappal, amelyre már le is cseréltük az összes digitális megjelenést, hirdetést, míg a magazin maga a napokban kerül a standokra, a régi példányok visszaszedése mellett.”

„Egyúttal elnézést kérünk azoktól a hölgyektől, akiket – jogosan – rossz érzésekkel töltött el vagy felháborított az elhibázott címoldal”

– írja a Nemzeti Sport, amelynek új címlapja így néz ki:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Brutális mennyiségű eső eshet – nem tesszük zsebre, amit az időjárásól kapunk a következő napokban
Rövid idő alatt akár 50 milliméternyi csapadék is eshet az intenzív zivatarokból. Hét megyére narancs figyelmeztetést adtak ki a felhőszakadás miatt.


Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében kell kedden felhőszakadásra számítani.

Az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternyinél több csapadék hullhat. Emiatt a hét érintett megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom megye területére elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adtak ki kedd éjfélig felhőszakadás veszélye miatt, ezekben a vármegyékben az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméternyi csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden leginkább a Duna vonalának környezetében és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, ezek száma a késő délelőtti óráktól gyorsan nőhet.

A zivatarokat felhőszakadás kísérheti: rövid idő alatt az egymást követő intenzív cellákból 50 milliméternyinél is több csapadék hullhat,

elsősorban az Északi-középhegységben villámárvíz is létrejöhet.

Az intenzív gócokban jégeső, környezetükben viharos, óránkénti 65-80 kilométeres – légzuhatagokban akár 90 kilométeresnél erősebb – széllökések is előfordulhatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint még ebben a ciklusban beérik a Fideszt, utána pedig a kormánypártnak „esélye sem lesz”
A TISZA Párt újdonsült elnöke beszélt az európai parlamenti munkáról, az ötkertes bulizásról, de még Joe Biden visszalépéséről és az amerikai elnökválasztás lehetséges kimeneteléről is.


Interjút adott a Telexnek Magyar Péter, akit éppen ma választottak meg a TISZA elnökének a párt tisztújító közgyűlésén.

Magyar Péter szerint fontos volt felvenni az EP-mandátumot, mert a legnagyobb ellenzéki pártként külföldi szövetségeket is kell kötniük. Az EP-munka tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre is remek lehetőség. Szerinte a Tisza Párt feladata, hogy megmutassák a magyar embereknek, miről szól az uniós munka, mert eddig ilyen tájékoztatást nem kaptak. Magyar be fog ülni a mezőgazdasági és az alkotmányügyi bizottságba, mert ezek a területek kiemelten fontosak az ország számára. Elmondta: az Európai Néppárt vezetése is azt kérte, hogy vegye fel a mandátumot, mert így van súlya a Tisza Párt jelenlétének. Elismerte, hogy néha hoz olyan döntéseket, amiket nem kéne. „Ember vagyok, lehet, hogy ez is része a Magyar Péter-jelenségnek.”

Magyar Péter reálisnak tartja, hogy még ebben a ciklusban beérjék támogatottságban a Fideszt.

A Medián legutóbbi mérése szerint a Tisza Párt 12 százalékpontra van a kormánypárttól. Szerinte azért félnek a fideszesek, mert minimális erőforrásokkal építettek fel egy 30 százalékos pártot. Azt ígérte, hogy kedden vagy szerdán nyilvánosságra hozzák az összes EP-képviselőjük vagyonnyilatkozatát.

A pártépítés óriási munka, tízezren jelentkeztek párttagnak, emiatt etikai szabályzat alapján fogják szűrni a jelentkezőket – mondta el Magyar Péter. Kijelentette, hogy magas rangú fideszes politikus nem lehet a Tisza Párt tagja, amíg ő vezeti a pártot. Hangsúlyozta, hogy nem Magyar Péter-fókuszú lesz a párt, a választókerületi jelöltek kiválasztása teljesen transzparens lesz.

A budapesti munkájukról elmondta: Karácsony Gergely még nem egyeztetett vele a közös munkáról, de Magyar nyitott az egyeztetésre. A Tisza Párt nem fog delegálni tagokat a fővárosi cégek vezetőségébe, és főpolgármester-helyettest sem javasolnak. Szkeptikus az új közgyűléssel kapcsolatban, mert szerinte Karácsony emberei azt terjesztik, hogy meg fogják vásárolni a Tisza Párt képviselőit. Ügyek mentén együttműködnek más pártokkal, de nem szavazzák meg a DK és az MSZP bázisát.

Magyar Péter szerint az Ötkertben történt elhíresült bulizásának eset egyik tanulsága, hogy egy 30 százalékos párt vezetőjeként már nem egy magánszemély.

Azért nem hozzák nyilvánosságra a szórakozóhelyen készült felvételeket, mert megvárják, hogy mivel áll elő még a propaganda, és utána tesznek meg szükséges feljelentéseket. Szerinte példátlan, hogy egy állítólagos garázdaság miatt 30 rendőrt rendeltek ki, és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvárait beküldték az áradó Dunába.

Magyar Péter szerint le kell váltani a hatalom fenntartásában érdekelt médiaelitet is. A Tisza Párt szívesen megvédi azokat az újságírókat, akiket célba vesz „az új ÁVH, a Szuverenitásvédelmi Bohóchivatal”, még akkor is, ha őt kritizálják. Nem akar médiaháborút kirobbantani, de úgy érzi, a hatalommal szemben kritikus sajtót is ellenőrizni kéne. Az Index szerinte veszélyesebb, mint a Hír TV, mert úgy tesz, mintha kormánykritikus lenne, pedig ugyanúgy a Karmelitából irányítják.

Magyar Péter nemrég Ukrajnába utazott, ahol a lebombázott kijevi gyermekkórházat, Bucsát és Ungvárt is felkereste. A katonasírok és a kórház látványa sok mindent átértékelt benne.

Szerinte a kárpátaljai magyarságnak „nagyjából vége van”, mert csak az öregek maradtak, a fiatalok és családok elmenekültek.

Joe Biden visszalépéséről azt mondta, meg kell várni, hogy Michelle Obama beszáll-e az elnökjelölti versenybe. Szerinte Kamala Harris elnöksége barátibb lenne Európa számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Milliós villanyszámlákat kapnak kisvállalkozások olyan időszakból, amit már rég befizettek
Van logikus magyarázat a történtekre, a Vállalkozók Országos Szövetsége méltányosságot kér az így bajba került cégekre.


Három villanyszámlát kapott három évre visszamenőleg az E.ON-tól az elmúlt hetekben egy népszerű Balaton-parti bisztró – számol be az RTL Híradója. A három csekk összesen hatmillió forintról szól.

A társtulajdonos, Nagy Attila egyelőre nem tudja, mi tévők lesznek, mert ahogy fogalmaz: „nem tudjuk befizetni, az biztos”.

A számlákat egyszer ugyanis már kifizették. Most ugyanazokat a számlákat kapták meg újra. Összegző számlát is kaptak, amin szerepel „javasolt befizetési határidő” is, ami azonban már rég lejárt.

„Az áramszolgáltató a mi esetünkben 2021 augusztusig sztornózta az összes kifizetett számlánkat. Ezeket mi az alapján fizettük, amit ők kiszámláztak. És most kiszámlázták újra, egyetemes szolgáltatásban részvétel vagy nem részvétel magyarázatával, amit én nem is igazán értek, hogy mit jelent”

– mondta el a Híradónak Attila.

Nem ő volt azonban az egyetlen kisvállalkozó, aki hasonló levelet kapott az E.ON-tól. A levelek magyarázata a szabályok tavalyi szigorítása: már csak azok a vállalkozások kaphatják olcsóbban az áramot, amelyeknek az árbevétele kevesebb, mint évi 2 millió euró – vagyis körülbelül 800 millió forint –, és 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztatnak – írja az RTL.

Montli Katalin, Nagy Attila bisztrójának könyvelője úgy fogalmazott: „Gondolom a NAV-tól szerezte meg az adatokat az E.ON, és ott kerekítenünk kell a létszámot 10 főre, attól ő még a 9,5-lel mikrovállalkozás”.

Az alkalmi és részmunkaidősök miatt jön ki 9 és fél főre az átlagos létszám. Vagyis Nagy Attilának még most is kedvezményes árat kellene fizetnie a villanyért. Csakhogy

erről tavaly nyilatkozni kellett volna, amit sok mikrovállalkozással együtt elmulasztott. Nekik kellene most milliókat kifizetniük, évekre visszamenőleg.

A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) méltányosságot kér az így nehéz helyzetbe került kis cégeknek. Perlusz László, a VOSZ főtitkára a Híradónak elmondta, részletfizetési lehetőséget kérnek azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek túl nagy terhet jelentene egyben kifizetni a jogosulatlanul igénybe vett olcsóbb tarifát.

Az MVM a Híradónak azt írta: ha benyújtják a megfelelő igazolásokat, készek „visszamenőleg elismerni őket az egyetemes szolgáltatásban”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: