HÍREK
A Rovatból

Orbán Viktor a Magyarországra kiszabott óriásbüntetésről: Töröm a fejem, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk

Reagált a döntésre a magyar miniszterelnök. Szerinte Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet.


A miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádiónak.

A választások utáni első ilyen interjúban a legfontosabb téma az volt, hogy 200 millió euróra büntette Magyarországot az Európai Unió Bírósága, mert nem teljesítette egy korábbi ítéletét.

"Soros György bírósága hozta ezt az ítéletet"

- reagált a döntésre Orbán Viktor, aki szerint a magyar származású amerikai üzletember célja, hogy eltűnjön a keresztény kultúra Európából.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy már gondolkodik a büntetés kifizetésén.

"Töröm a fejem azon, hogyan fizessük ki úgy a büntetést, hogy az jobban fájjon Brüsszelnek, mint Magyarországnak."

- mondta az interjúban Orbán Viktor, aki azt is hozzátette, azt kívánja, bárcsak ennyi pénzt oszthatna szét a magyar családok között.

(via Blikk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Francis Fukuyama: „Magyarország azt mutatta meg, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe”
A filozófus szeretné, hogy ne Magyarország jelentse a történelem végét, és szerinte katasztrófa lenne, ha az Egyesült Államokban újraválasztanák Donald Trumpot.


Francis Fukuyama japán származású amerikai filozófus. Máig leghíresebb és leginkább félreértett munkája az 1992-ben megjelent, A történelem vége és az utolsó ember című könyv. A Népszavának adott interjújában elmondta, nagyon reméli, nem Magyarország jelenti a történelem végét.

Véleménye szerint Orbán Viktor a szír menekültválságnak köszönheti igazi sikerét, és az minden szempontból katasztrófa lenne, ha Donald Trumpot újra megválasztanák.

Fukuyama beszélt arról is, hogy a klasszikus liberalizmus még mindig nagyon értékes, és nem érdemes elveszíteni az optimizmusunkat, hiszen az elmúlt év során világszerte tartott választások kedvezően alakultak a liberális politikai pártok számára.

Öt évvel ezelőtt egy bécsi rendezvényen elhangzott, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország. Az a történelem vége-koncepció, amit a 90-es években jósoltak, egy reményteli emberiségről szólt, míg a történelem illiberális vége egy eléggé negatív vég lenne. A kérdés felmerül, hogy Magyarország jelenti-e a történelem végét. Válaszában reményét fejezte ki Fukuyama, hogy nem Magyarország. Szerinte

Magyarország azt mutatta meg, hogy van út visszafelé is, vagyis, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe. A fő kérdés az, hogy több ország fogja-e követni Magyarországot ezen az úton, vagy a dán modell lesz az uralkodó.
Valószínűleg ez a mai világpolitika központi kérdése is.

Az interjúalany elgondolkodott azon, hogy ha mégis Magyarország lenne a történelem vége, akkor az ország a nietzschei utolsó emberként jelenne meg. Az illiberalizmus gátolhatja a szabad szellemek felemelkedését. Nietzsche érvelése az „utolsó emberrel” kapcsolatban az volt, hogy ha lenne egy békés és biztonságos társadalom, akkor megszületne a szándék valami ennél magasabb rendű cél elérésére.

„Utolsó embernek” lenni azt jelenti, hogy van étel az asztalon, senki sem fenyeget, az ember elégedetten belesüllyed egy individualista érdektelenségbe és semmi mással nem foglalkozik. Az emberek nem szeretik ezt a jövőt.

Olyan jövőt akarnak, ahol megküzdhetnek a dolgokért, ahol vannak magasabb célok és ideális törekvések, amelyekért dolgozhatnak. Ez az egyik probléma, amelyről részletesen írt A történelem vége és az utolsó ember című könyvében. Nietzsche is előre látta, hogy egy sikeres liberális demokrácia alááshatja önmagát azzal, hogy egy olyan társadalmat hoz létre, amely tele van utolsó emberekkel. Ez volt a liberális demokráciával szembeni elégedetlenség egyik mozgatórugója. Az emberek küzdeni akarnak az igazságosságért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Gyurcsány Orbánt elemzi: A mi Viktorunk olyan, mint Béla, aki belépve a kocsmába azt hiszi, hogy félnek tőle, azért húzódnak arrébb a többiek
A DK politikusa szerint a kormányfő „nem Európa erős embere, hanem a legkínosabb fickó a földrészen”, meg is indokolta, miért gondolja így.


Orbán, a szégyenember címmel hosszú bejegyzést tett közzé Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán.

A DK elnöke az unió és a magyar miniszterelnök viszonyát elemezte írásában. Azt írja:

"Emlékeznek, amikor szorítottak a megyei szavalóversenyen saját iskolájuk versenyzőjének? Nem biztos, hogy úgy egyébként kedvelték a lányt, talán valóban fura is volt egy kicsit, de ez a szavalóverseny egy másik helyzet volt. Ő egy kicsikét mi voltunk, mert minket képviselt, az iskolánkat. Pokoli volt, ha belesült a szavalatba, az ő kudarca a mi szégyenünk is volt, ha meg győzött, akkor felállva hujjogtunk, és vörösre tapsoltuk a tenyerünket" - kezdte a politikus. Majd rátért Orbán Viktorra:

"Orbán kudarca a mi kudarcunk. Szégyene akkor is a mi szégyenünk, ha nekünk, úgy konkrétan, semmi közünk hozzá"

- vélekedik. Majd egy példát is ír:

"El tudják képzelni a helyzetet, amikor a falusi kocsmába nem engedik be Bélát, mert nem odavaló, mert Béla kínos ember, akinek a jelenlétében mindenki pocsékul érzi magát. Ha meg mégis bemegy, akkor a többiek elhúzódnak, csendesebb lesz a beszélgetés, csak arra várnak, hogy menjen már el Béla. Még rosszabb, ha Béla nem veszi észre, hogy mindenki más szerint ő egy kínos pasas, és félreértve a helyzetet, azt hiszi, hogy azért nem áll vele senki szóba, mert félnek tőle. A mi Viktorunk olyan, mint Béla.

Nem veszi észre, hogy nem Európa erős embere, hanem a legkínosabb fickó a földrészen" - írja Gyurcsány.

Szerinte: "Az egyetlen miniszterelnök, aki olyan európai pártszövetségbe vitte be a pártját (Patriots for Europe), amely köré a többiek úgynevezett cordon sanitaire-t húztak. Ez az eredetileg a járványügyben használt francia kifejezés azt az egészségügyi karantént, zárlatot jelenti, amelyet azért állítanak fel, hogy a fertőző betegség ne jusson ki egy körülzárt helyről.

Európában pár évtizede ezt használják azokra a politikusokra, pártokra, frakciókra, akiket, amelyeket távol kell tartani az egészséges közélettől, akiktől félteni kell az európai életet, a hétköznapok még létező nyugalmát. Verheti a mellét Orbán, hogy elfoglalta Európát, ma a 720 fős parlamentben ez a csoport összesen 84 főt számlál. És igen, senki nem áll velük szóba.

Nem Orbán foglalta el Európát, hanem Európa szigetelte el Orbánt"

- állapítja meg. Majd hozzáteszi:

"Orbán, mint az EU elnökségét adó soros elnök a szokás szerint beszédet mondott volna az új Európai Parlament első ülésén, azaz a jövő héten. De a képviselők nem engedték meg neki, hogy akkor szóljon, amikor a többi miniszterelnök, elnök szokott, amikor fontos dolgokat tárgyalnak, amikor még tele van az ülésterem. A pénteki napra, az üres padsorok napjára száműzték Orbánt. Beszélhet, persze. Akkor, amikor se képviselő, se újságíró nem lesz jelen, azaz beszélhet a falnak.

Orbán, felismerve a megalázó helyzetet, inkább nem szólal fel. Csendben marad az Európát eredetileg meghódítani akaró szégyenember. Érzik, hogy nagyon kínos? Szeretnének Béla barátja lenni? És Orbáné?"

- zárja elemzését a DK-s politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A Balázs Kicks megnyitotta második üzletét a Westendben – százak álltak sorban az ajándék cipőkért
A nyitás előtt fél órával már szinte mozdulni sem lehetett az üzlet előtti részen.


A tavaly 1,5 milliárdos forgalmat elérő Pachert Balázs, a magyar sneakerpápa, a Westendben nyitotta meg második üzletét – írta meg a Telex.

Az ajándék cipőkkel és nyitási akciókkal beharangozott eseményre közel kétszáz, főleg tini gyűlt össze, hogy órákat várakozzanak a viszonylag kis üzlethelyiség bejárata előtt.

A nyitás előtt fél órával már mozdulni sem lehetett az üzlet előtti részen, ezért a szervezők szalagokkal választották el a várakozókat a többi vásárlótól, hogy ne bénuljon le a bevásárlóközpont Nyugati pályaudvar felőli bejárata.

Sok szülő is beállt a sorba, akik tizenéves gyerekeiket kísérték el a Z generáció talán legnagyobb közösségi élményére.

A hangulat leginkább arra emlékeztetett, amikor az emberek hosszú évekkel ezelőtt az új iPhone-okért várakoztak órákig, sőt, napokig az üzletek előtt. A sor első részén állók elmondták, hogy már reggel nyolc óta vártak az üzlet előtt, de olyan szerencsés is akadt, aki már előző este elfoglalta a helyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Komoly bírságok jöhetnek pályamatrica nélkül: útdíjfizetési reformot tervez a kormány
Ha valaki elmulasztja befizetni a büntetését, akkor az emelt pótdíj már 155 százaléka lenne az eredeti díjnak.


4,78 milliárd forintot vár a kormány attól a rendeletmódosítástól, amely szerint átalakítanák a használati díjas útdíjrendszerhez tartozó pótdíjfizetési kötelezettségeket – számolt be róla a Portfolio.

A kormány szerint az új tervezet alapján átalakul az idő alapú, használati díjas útdíjrendszer, azaz az e-matricák szabályozása.

A pótdíjfizetés rendszerét jelentősen átalakítják, sokkal magasabb díjtételekre számíthatnak a vétő járművezetők.

Az idő alapú, használati díjas útdíjrendszerben (az e-matricáknál) a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, és a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése érdekében felülvizsgálatra kerül a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjak és pótdíjkülönbözetek mértéke és számításának módja – írja a társadalmi egyeztetésre adott tervezet indoklásában a kormány.

A tervezet szerint, amennyiben valaki nem fizeti meg időben a használati díjat ezeken az utakon, az alappótdíj mértéke az eredeti díj 45 százaléka lenne, ha a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást; de

ha elmulasztja a határidőre rendezni a büntetését, az emelt pótdíj már 155 százaléka lenne az eredeti díjnak.
A pótdíj fizetésére kötelezett a pótdíj esedékessé válásától számított 60 napon belül alappótdíjat, a pótdíj esedékessé válásától számított 60. napot követően emelt pótdíjat fizetne.

Emellett változnak az útdíjköteles szakaszok is. A szakaszhatárokat ide kattintva tekinthetitek meg. Több mint 2600 tétel szerepel a listában, így szinte lehetetlen előre meghatározni, melyik útszakaszok válnak fizetőssé.


Link másolása
KÖVESS MINKET: