HÍREK

Orbán Viktor: „A háború csak a felszín, Európa hatalmi szerkezetének újjászerkesztéséről van szó”

A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján arról is beszélt, hogy bár szerinte is kívánatos lenne az orosz gazdasági kapcsolatok visszaépítése, ez szerinte nem fog bekövetkezni. Azt is megígérte, hogy Magyarország ki fog maradni a háborúból, de az orosz energiaellátást fenn fogja tartani, és megvétózza a magyar érdekeket sértő szankciókat.

Link másolása

Orbán Viktor is beszédet tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Szerinte a 2022-es választási évben a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent, pedig választási években ezek mindig mindenhol növekedni szoktak – írja a Telex.

A 2022 és 2026 között működő magyar kormány szerinte gazdasági fókuszú, mert már a megalakuláskor tudták, hogy komoly gazdasági kihívások vannak. A háború kirobbanása után gyorsan egyértelművé vált, hogy a brüsszeli szankciók miatt szükség van önálló energiaminisztériumra, ahova a kormányfő szerint a vállalati szektorból érkezett Lantos Csaba miniszter.

A kormány szerinte nem lett szocialista, sem kommunista, a piaci finanszírozásban hisz. Ez viszont csak akkor működik, ha elfogadható mértékű kamatszintek mellett lehet finanszírozást biztosítani, ha ez nincs – és most a nagyon magas kamatok miatt nem így van – akkor szükség van állami kamattámogatásra.

"Csak azért avatkozik be a kormány és csak addig, amíg a piaci finanszírozás nem áll teljesen helyre és megpróbálja a hiányzó összegeket, valamint az elérhető kamatszinteket állami beavatkozás segítségével pótolni. De ez egy válságkezelés és nem irányváltás a kormány részéről"

– szögezte le a kormányfő.

Utalt Parragh László korábbi gondolatára is, aki szerint kívánatos lenne visszaépíteni az Oroszország felé fennálló gazdasági kapcsolatokat. A kormányfő szerint is kívánatos lenne, de ő nem hiszi, hogy ez be is fog következni.

„Ha jól ránézünk arra, hogy mi történik, akkor jól láthatjuk, hogy Európa hatalmi szerkezetének újraszerkesztése zajlik. Nem egyszerűen háború van, ez a felszín, ez az újságok és a publicisztikák szintjén van így, meg persze az elvesztett életek szintjén, ami jelentős. De az még nem derült ki, hogy már eleve ezért robbantották ki a háborút, vagy közben derült ki, hogy a háború alkalmas Európa gazdasági szerkezetének átalakítására”

– mondta a miniszterelnök.

Most szerinte az a helyzet állt elő, hogy az európai gazdaságot leválasztották az orosz függőségről. Egy ideig teljesen abszurdnak tűnt, hogy Ukrajna EU-tag és NATO-tag lehet, ma már viszont tényleg erről van szó.

Végül a termelési rekordokról számolt be, illetve megígérte többek között azt, hogy a háborúból Magyarország ki fog maradni, és megvétózza a számára kedvezőtlen szankciókat. Az orosz energiaellátást fenn fogják tartani, az ársapkákat is tudják biztosítani, és le fogják törni az inflációt.

A miniszterelnök egy – általában egyébként pont a kétértelműséget bizonyító – Bánk bán-idézettel köszönt el:

„Nem kell félnetek jó lesz”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Reagált a kormány Magyar Péter állításaira
Igaz, nem igazán kommentálták Varga Judit volt férjének kijelentéseit. Ugyanakkor most először nevén nevezték válaszukban.

Link másolása

Mióta két és fél hete a nagyobb nyilvánosság elé lépett, és alaposan beleszállt a NER-be Magyar Péter, a Fidesz többféleképp próbálta már hitelteleníteni. A Megafon kormányzati közösségi médiás platformon a kormányközeli influenszerek nagy erőkkel igyekeznek lejáratni Varga Judit volt férjét, a leginkább súlytalan és sértett figurának beállítani. Erre pár hét alatt több mint 50 millió forintot elköltöttek.

Magyar Péter azonban nem állt le, nemrég pedig az ellenzéki pártok elkezdték elküldeni kérdéseiket a kormánynak az ügyvéd állításaival kapcsolatban.

Tóth Bertalan és Vajda Zoltán MSZP-s képviselők például azt kérdezték a miniszterelnöktől, hogy milyen személyes szerepe volt „napjaink legnagyobb politikai botrányában” – írja a Telex.

A címzett Gulyás Gergely és Rogán Antal helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára adott választ, amelyben azt írja:

„A kormány nem tartja feladatának, hogy Magyar Péter aktuális nyilatkozatait kommentálja.”

Válaszában kormánypárti szereplő most először nevezi néven Magyar Pétert korábban, ha reagáltak egyáltalán, leginkább csak Varga Judit férjeként emlegették.

Jámbor András, a Párbeszéd képviselője Orbán Viktornak címezte kérdését, hogy miért nem mentette fel a később vesztegetés elfogadásával és hivatali visszaéléssel megvádolt Völner Pál államtitkárt, amikor (Magyar Péter szerint) Varga Judit ezt kezdeményezte.

A választ Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára adta meg, Tuzson Bence miniszter megbízásából: más kérdésekkel összevonva:

„Varga Judit volt igazságügyi minisztert nagyra becsüljük, nem foglalkozunk a volt férjével.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Meghalt Lusztig Éva
A magyar zsidóság egyik legfontosabb gyűjteményének társalapítója 94 éves volt.

Link másolása

Elhunyt 94 éves korában Lusztig Éva (Hava), a magyar nyelvterületről származó zsidóság cfáti emlékmúzeumának, a magyar zsidók egyik legfontosabb gyűjteményének a társalapítója – közölte kedden a családja.

Lusztig Éva 1987-ben határozta el nyolc éve elhunyt férjével, Lusztig Józseffel együtt, hogy létrehozzák a magyarajkú, magyar kultúrájú zsidóság emlékmúzeumát az észak-izraeli Cfát városban.

Felhívásukra a világ számos pontjáról gazdag tárgyi és levéltári anyagot kaptak, amelynek a bemutatására a cfáti városháza melletti épületben 1990-ben megnyitották az emlékmúzeumot. Ez azután látogatók ezreit vonzotta évente, és fontos helye lett a világ legkülönbözőbb pontjain élő magyar zsidóknak.

Lusztig Éva 1930-ban született Budapesten egy orvosházaspár gyermekeként. Gimnazista volt, amikor a nyilas uralom idején, 1944 novemberében szüleit elhurcolták, és soha többé nem látta őket. Őt öccsével együtt a budapesti gettóba vitték, ahol embertelen körülmények között éltek a főváros felszabadulásáig.

A háború után csatlakozott a Dror-Habonim nevű cionista ifjúsági mozgalomhoz, amelyben megismerkedett leendő férjével, a mozgalom oktatójával. Olaszországon keresztül kivándoroltak Izraelbe, ahová az ország megalapításának napján, 1948. május 14-én érkeztek meg.

Először részt vettek a Beit Haemek nevű kibuc megalapításában, majd Cfáton telepedtek le, ahol mindketten pedagógusként dolgoztak nyugdíjba vonulásukig. Nyugdíjasként a magyar zsidóság emlékét ápoló múzeum létrehozásáért, majd fejlesztéséért és működésért tevékenykedtek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
444: Magyar Péter párt alapításán gondolkozik, Simicska Lajos neve is felmerült
Varga Judit volt férje egy kispártba szállhat be, a Fidesz volt pénzembere financiálisan támogathatná, hogy már az idei EP-választáson is el tudjanak indulni.

Link másolása

Két és fél hete annak, hogy Magyar Péter berobbant a magyar közéletbe: Varga Judit exférje Novák Katalin és volt felesége lemondásának napján szállt bele páros lábbal a NER-be, és azóta is folyamatosan a kormányközeli prominensek ügyeiről beszél, vezető politikusokat sem kímélve.

A korábban állami cégekben pozíciókat betöltő Magyarnak ez idő alatt közel 100 ezer követője lett a Facebookon, a 444 információi szerint a hirtelen jött népszerűséget politikai tőkévé kovácsolná.

A lap értesülései szerint az üzletember már egy párt alapításán gondolkozik.

Magyar Péter azt többször kifejtette már, hogy politikailag jobboldalon áll, a jelenlegi ellenzéki pártokkal pedig – ahogy a Telexnek fogalmazott – nincs feladata. Azt is mondta: „Bizonyos pártok kerestek vagy üzentek, és én ezeket nagyjából elhárítottam”.

A 444 felkereste a parlamenti pártokat, hogy megkérdezze: vette-e fel valamelyikükkel a kapcsolatot Magyar. A Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közölte, hogy semmilyen kapcsolatfelvétel nem történt, a Demokratikus Koalíció eddig nem válaszolt. (Igaz, első interjújában Magyar Péter Gyurcsány Ferencet megemlítette mint az ellenzék hiteltelenségének egyik forrását.)

A Mi Hazánk szintén nem tárgyalt még Magyarral, azonban a jelek szerint ők a leglelkesebbek az ügyvéd kormánykritikus megnyilvánulásai kapcsán. Válaszukban azt írták: „Már az első pillanatban történt egy kísérlet a kapcsolatfelvételre, és örülnénk, ha sikerülne is a kapcsolatfelvétel. Rajtunk nem múlik.”

A Jobbik arra emlékeztetett, hogy Magyar Péter a múlt héten egyeztetett a párt egyik tagjával, Sas Zoltánnal, a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökével.

A 444 úgy értesült, hogy

a Jobbikot korábban támogató, a Fidesszel látványosan szakító Simicska Lajos a napokban megpróbálta felvenni a kapcsolatot Magyarral.

Szintén a lap információja szerint az elmúlt napokban Magyar azon dolgozott, hogy összehívjon egy kört, ami egy jövőbeli párt magja lehet. Egyes források szerint egy már bejegyzett kispártot keres magának, hogy meglegyen az alapja egy esetleges politikai tömörülésnek. Új pártjával állítólag már a júniusi EP-választáson is indulnának. Értesülések alapján ebbe szállna be Simicska Lajos finanszírozóként.

Magyar ezt cáfolta. Úgy fogalmazott a 444-nek: „Simicska Lajos nem keresett, vele soha nem beszéltem”. Azt azonban nem cáfolta, hogy új párt felépítésén dolgozik. „Mindenképp szükség van egy olyan friss erőre, amely képes kontrollálni a jelenlegi hatalmat, ki tudja mozdítani az apátiából a jószándékú emberek millióit, és képes a semmiből, egy új, más világot teremteni Magyarországon. Egy ilyen erő létrehozásáért szívesen dolgozom együtt minden becsületes honfitársammal. »Most, vagy soha!«”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Már 1990-ben is tudhattak arról, hogy pedofil a bicskei gyerekotthon igazgatója
Előállt egy minden eddiginél korábbi áldozat. Mint mondja, az otthonban már a 90-es évek elején mindenki tudta, hogy „János bácsival vigyázni kell, mert buzi”.

Link másolása

Újabb áldozat állt elő, aki azt mondja: zaklatta őt a bicskei gyerekotthon pedofíliáért elítélt igazgatója. A mostani megszólaló esete ráadásul minden eddiginél korábbi: állítása szerint 1990-ben, azaz a volt igazgató kinevezése után nem sokkal vált áldozattá. Azt mondja, már akkor tudtak arról, hogy Vásárhelyi Jánosnak pedofil hajlamai vannak – írja a Szabad Európa, aki megszólaltatta az áldozatot.

A névtelenséget kérő, a lap által Balázsnak nevezett áldozat elmondása szerint 13 éves volt, amikor 1990-ben bekerült a gyermekotthonba, amelynek akkoriban kifejezetten jó híre volt. Vásárhelyi Jánost nem sokkal ezután nevezték ki az otthon élére, Balázs pedig elmondása szerint hamar megtudta, hogy

„János bácsival vigyázni kell, mert buzi”.

Mivel ő magát az otthonon belül balhés gyereknek írja le, többször került kapcsolatba személyesen is János bácsival, aki segített neki kimászni akár rendőrségi ügyekből is. Egy ilyen eset után az igazgató egyszer levitte őt az irodája mellett lakórészbe, majd azt mondta neki, hogy fürödjön meg, és rázárta a lakást. Amikor visszatért, elkezdte őt fogdosni, és arra kérte, hogy ő is tegyen így. Az igazgató nem erőszakolta meg, de amikor összehúzta magát, elkezdte őt ölelgetni. Végül elhagyta a lakást.

Balázs testi fenyítésekről, pofozásokról is beszél, de, mint mondja, ezeket annak idején jogosnak és igazságosnak érezték. A beszámoló szerint az igazgatót egyébként mindenki szerette, egyrészt mert mindenkihez volt egy kedves szava, másrészt pedig mert mindig kihúzta őket a slamasztikából, de a fiúk ettől még tudták, hogy vigyázniuk kell vele. Balázs szerint az abúzusról még az intézményen belül sem beszélt senkinek, így nem tudja, hány áldozata lehetett még akkor János bácsinak. A saját életére komoly hatása volt az egésznek, pláne azután, hogy az exigazgató ügye 2016-ban kibukott. Néhány éve pedig egy másik traumája után terápiára ment, hogy feldolgozza a történteket.


Link másolása
KÖVESS MINKET: