News here
hirdetés

HÍREK

Orbán: „az árbefagyasztás a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet”

Az ellenzéknek egyet kellene értenie a járványkezeléssel, a rezsicsökkentéssel és az élelmiszerárstoppal a miniszterelnök szerint, ehelyett túl messzire mennek a bírálatokban.

Link másolása

hirdetés

A Kossuth Rádió reggeli műsorában megtartott szokásos reggeli interjújában Orbán Viktor a heti eseményekről is beszélt.

Miért támadja az ellenzék a járványkezelést? Orbán válasza az, hogy az ellenzék túl messzire megy, amikor rablógyilkosságnak nevezi a járványkezelést. Mindent lehet jobban csinálni, de a pártok részérdekeket képviselnek, és az egészet kellene szolgálniuk.

Az Operatív Törzs két éve működik, és nagyon komoly munka folyik ott Orbán szerint. Nem azt érdemlik, hogy támadják őket, ahogy az ápolónők és az egészségügyi szakemberek sem. Igaz, ezt senki nem is mondta.

Az Afrikába küldött vakcinákról azt mondta Orbán, hogy mindig kell lenni elég oltásnak, és bár az omikron talán kevésbé veszélyes, ráhagyással kell dolgozni a készletekkel. Jobb, ha odaadjuk valakiknek, mintha kidobnánk a szavatosság lejárta közeledtével.

A kérdező szerint a keleti vakcinákat támadja az ellenzék, ami szerinte üzleti kérdés. Orbán szerint a vakcinákat gyárakban készítik, pénzért adják. A gyógyszergyárak fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat az EU által összeszervezett gyógyszergyárak klubjának. A kétszer olyan drágán beszerzett kínai vakcina a miniszterelnök szerint azért kellett, hogy ne legyünk zsarolhatók.

Élelmiszerárstop: a miniszterelnök elmondta, az infláció és az életszagú megközelítés két dolog. Normális esetben a kormánynak nem kell beavatkozni. Vannak rendkívüli helyzetek, amikor nem bízható a gazdasági szereplőkre. A világgazdaság egésze szenved az inflációtól, a kormánynak új szereplőként kell fellépnie. Szerinte a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak ez jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet.

hirdetés

Szerinte nem komoly az, hogy a kormány politikájának következménye a magas infláció. Az energiaárak növekedése a legfőbb ok szerinte, és ez Brüsszel döntése volt. Orbán úgy véli, hogy a klímavédelemhez magas energiaárak kellenek. A családokat védeni kell a növekvő energiaárak ellen. Szerinte a franciák és a spanyolok most vezetik be a rezsicsökkentést. Normális ember Orbán szerint nem támadja a rezsicsökkentést. Ebben szerinte az ellenzék is egyetérthetne, ők kitartanak a rezsicsökkentés mellett.

A

Családtámogatások ki fognak idén futni, ezek kampányígéretek voltak? Orbán szerint ők felépítettek egy rendszert, egymáshoz illesztve, és ez működik. Még néhány elemet be kell illeszteni, bár így is példátlanul kifejlett rendszer.

Megismételte egy korábbi szövegét, amely szerint a németek beírták a kormányprogramba, hogy Németország bevándorlóország. Ő inkább levágná a kezét, hogy ilyet beleírjon.

Azt szeretné, hogy kézzelfogható haszon származna a gyerekes családoknak. Szerinte a gyerekeseket egyenlő szintre kell hozni a gyermektelenekkel. Ő a gyerekeinkre szeretné hagyni az országot, nem idegenekre, ő felelős a magyar jövőért.

2021 szerinte fantasztikus év volt, a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően persze, 6 százalék fölötti növekedéssel. Ezért tud pénzt adni a nyugdíjasoktól a gyereket nevelőkig. Mikor, ha nem most?

Spanyolországba és Moszkvába utazik. Az ellenzék szerint Putyin odarendelte, de őt nem lehet sehova odarendelni. Ő a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. A pandémia előtt is volt ilyen csúcstalálkozó mindig. A gáz mennyiségét szeretné növelni, ami az oroszoktól jön. Van még jó néhány területe az együttműködésnek, amit lehet erősíteni. A magyarok az ukrán helyzetben a békében érdekeltek, minden ilyen találkozó előtt egyeztet a NATO és az EU illetékeseivel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Varga Judit kimondta: nagyon nagy megszorítások vannak a költségvetésben
A miniszter szerint „a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál”.

Link másolása

hirdetés

Varga Judit az Országos Bírói Tanács ülésén szólalt fel. A jegyzőkönyv szerint a miniszter is megjelent az OBT június 13-i ülésén, ahol egyébként államtitkár szokta képviselni az Igazságügyi Minisztériumot - írja a Magyar Narancs.

A miniszter beszámolt az új kormány prioritásairól és válaszolt a bírók kérdéseire.

Többek között azt mondta:

"a költségvetés az most abszolút az egész európai gazdasági recesszióra figyelemmel született meg, tehát nagyon nagy megszorítások vannak benne, ugye a honvédelmi és a rezsivédelmi alap is egy olyan újítás, amely a helyzetre reagál."

A lap megjegyzi, hogy a kormány eddig nem mondta ki a "megszorítás" szót. Emlékeztetnek rá, hogy Orbán Viktor június 27-én az ellenzéki kritikák kapcsán azt mondta a parlamentben, hogy "nincs megszorítás és nem is lesz." Varga Mihály is visszautasított a megszorítás kifejezést, és közösségi oldalán azt írta, hogy "erősödik a magyar gazdaság teljesítménye, csúcson a foglalkoztatás, kisebb az adóelkerülés, így a folyamatosan csökkenő adók ellenére is magasabb bevétellel számolhatunk."

Az igazságügyi miniszter annak kapcsán beszélt a megszorításról, hogy szóba került az igazságügyi alkalmazottak béremelése is. Úgy vélte, hogy erre most nincs forrás.

hirdetés
"A piaccal vagyunk versenyben, én magam is tudom személyes beszámolók tapasztalataiból, hogy a Tescóval meg egyéb cégekkel versenyeznek a bíróságok, amikor a jó leírókról vagy jó hivatalnokokról van szó, és ugye itt a bíróságok működésének kulcsszereplőiről van szó. Itt is igyekszem valamit tenni, bár sajnos azt meg kell hogy említsem, hogy egy válságos időszak következik Európára,

tehát látszik a recessziónak a fellege mindenfelé, a háború és a háborúból fakadó energiaárnövekedés, amely a jövőben is velünk fog élni mind Európában, mind a világban, nyilván befolyásolni fogja a költségvetés mozgásterét" – mondta a miniszter a találkozón.

Elismerte, hogy az igazságügyi alkalmazottaknak alacsony a fizetése, de Varga Mihály most nem tudja biztosítani a béremelést.

"Viszont érdemes elkezdeni a belső logikát átvilágítani, hogy ott hogyan lehetne akár a meglévő keretek között [kezelni] belső igazságtalanságokat, aránytalanságokat, hogy ha valaki 20 éven át végzi ugyanezt a munkát, akkor legalább a díjazásban legyen különbség aközött, hogy csak féléve végzi-e valaki ugyanazt" – tette hozzá.

Varga Judit azt kérte, hogy az OBT tagjai "amikor Magyarország megítéléséről van szó, akkor segítsék az objektív, pártatlan információk áramoltatását Magyarország területéről akár Strasbourg, akár Brüsszel, akár más nemzetközi fórumok irányába, hiszen sokszor tényleges tárgyi tévedésben vannak az Európai Bizottság jelentései, sokszor felnagyítanak, aránytévesztésben vannak jelenségekkel kapcsolatban. Én arra szeretném Önöket kérni, hogy az objektivitás, a statisztikai adatok korhű ábrázolása mentén segítsék a nemzeti szuverenitás védelmét, segítsék azt, hogy a magyar álláspontot és a magyar valóságot jobban megértsék Brüsszelben is és Strasbourgban is".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Szabadesésben zuhan a forint az euróval és a dollárral szemben
Szerda délutánra már 416 forint fölé emelkedett az euró ára, a dolláré pedig a 408 forintot is elérte.

Link másolása

hirdetés

Tovább zuhan a forint az euróval és a dollárral szemben. Szerdán röviddel 10.45 után az euró 410,68 forint, a frank 413,83 forint, a dollár pedig 401,19 forint rekordszintre emelkedett. 13 óra előtt az euró a 412 forintos határt is átlépte, a dollárt pedig 403 forint fölött jegyezték.

14 óra után pedig már 413 forint fölé emelkedett az euró ára, ezzel párhuzamosan pedig a forint a nemzetközi piacon jelentősen erősödő dollárral szemben is tovább gyengül - írja a hvg.hu.

A kedd reggeli 384-es szinthez képest szerda reggel már 398-ról indult a kereskedés, délután pedig már 406 forintot is adtak egy dollárért.

15.20-kor még tovább gyengül a forint: az euró ára 416, a dolláré pedig 408 forint lett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hoppál Péter a kórházból jelentkezett: tüdő- és vakbélgyulladása van, megműtötték
„Itt is megerősítem, hogy a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló, aki külföldön kipróbálta már ezt, mindenki itthon kezelteti magát, nem véletlen” - írta a politikus, aki beszámolt arról is, hogy mit tapasztalt az állami kórházban.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, kedden mentő vitte kórházba a Parlamentből Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárt.

A politikus szerdán egy hosszú posztban írta meg, hogy mi a baja és hogy érzi magát. Megköszönte az együttérző sorokat és megemlítette, hogy kapott pár kellemetlen hozzászólást is, miután kiderült, hogy lebetegedett.

Azt írta:

"Íme válaszként egyben a tények a jó- és rosszindulatú érdeklődőknek:

hirdetés

- az Országgyűlés Hivatala (nem csak a képviselőknek, a bő ezer munkatársnak is) orvosi szobát működtet, mint minden nagyobb munkahely, luxus nélkül. Ott kétszer vizsgáltak hétfőn gyengeség, vízverés, görcsök miatt, először déltájt. Másodszorra az új ÁSz elnök 2/3-os titkos szavazása után 17 óra tájban, azonnal infusiot kötöttek be, mentőt hívtak;

- a mentőre VÁRTUNK, az OMSZ szállított, nem magánmentő, sziréna nélkül;

- a kijelölt, terület szerinti, ÁLLAMI kórház Sürgősségi Betegellátási Osztályára vittek, és igen, nekem is, mint mindenkinek várakozni kellett kora estétől;

- késő este-éjjel lezajlottak a vizsgálatok, amik között szintén várakoztunk, ezek közben derült ki, hogy egyrészt enyhe tüdőgyulladásom van (légkondi okozta!), másrészt a hasi panaszok oka vakbélgyulladás, amit műteni kell;

- a műtő foglalt volt, természetesen vártunk, hajnalban került rám a sor, tegnap 3.30-kor toltak ki a sikeres altatásos műtét után;

- tegnap még nem ehettem, ma csak pépeset, közben folyamatosan vénás antibiotikum koktélt kapok a tüdőgyulladás kezelésére;

- a sebeim gyógyulnak, emiatt ma már el is engedhetnének, de a tüdőgyulladás miatt még 1-2 napot benn kell maradnom.

Mindezt a kemény munka, a túlhajtott tempó következményeként élem meg, mint kényszerpihenőt, lassítási figyelmeztetést.

Itt is megerősítem, hogy a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló, aki külföldön kipróbálta már ezt, mindenki itthon kezelteti magát, nem véletlen.

Sokadszorra itt is elmondom, a magyar egészségügyi dolgozók szuper szakemberek, köszönetemet fejezem ki az orvosok és ápolók heroikus, kiváló munkateljesítményéért.

Végül köszönöm Feleségemnek, hogy végig betegágyam mellett van, családomnak, barátaimnak, kollégáimnak, idegeneknek a folyamatos támogatást, bátorítást, az imákat!"

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Visszaállítják a kötelező sorkatonaságot a fiatal férfiak számára Lettországban
A 18 és 27 év közötti férfiaknak 11 hónapos szolgálati időt kell teljesíteniük, a nők önkéntesként vonulhatnak be.

Link másolása

hirdetés

Lettország visszaállítja a kötelező katonai szolgálatot a fiatal férfiak számára válaszul az orosz agresszióra - jelentette be kedden Artis Pabriks védelmi miniszter.

A 18 és 27 év közötti férfiaknak 11 hónapos szolgálati időt kell teljesíteniük, és a követelmények teljesítéséhez többféle lehetőség áll rendelkezésre.

Mehetnek például a fegyveres erőkhöz vagy más szolgálatoknál vagy kormányzati minisztériumoknál teljesíthetik a katonai szolgálatot. A nők önkéntesként jelentkezhetnek - írja a Politico.

Pabriks azt mondta, arra számít, hogy az új intézkedést ősszel megszavazza a parlament, és jövő év januártól vagy februártól életbe is léphet a rendelkezés.

Lettország 2007-ben megszüntette a kötelező katonai szolgálatot. De válaszul Oroszország Ukrajna elleni háborújára, Riga növelte védelmi képességeit. A 2 millió lakosú országnak becslések szerint 7000 aktív katonája van. Pabriks elmondta, hogy a terv szerint 30-40 ezer embert szeretnének katonai kiképzésben részesíteni.

Márciusban a kormány bejelentette, hogy a GDP 2,5 százalékára emeli katonai kiadásait, ami meghaladja a NATO 2 százalékos célját. Múlt héten Kanada és Lettország megállapodást írt alá a NATO-katonák számának növeléséről a balti országban, bár a létszámot nem határozták meg.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: