HÍREK
A Rovatból

Orbán: Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt?

A parlamenti beszédében a miniszterelnök beszélt a kegyelmi ügyről, Sulyok Tamás leendő államfőt méltatta, és kifejtette véleményét a svédek NATO-csatlakozásáról, a velük kötött üzletről, és az orosz-ukrán háborúról is.

Link másolása

"Sűrű nap áll előttünk" - ezzel kezdte Orbán Viktor a beszédét a parlamentben, és valóban: a beszéde után elfogadják Novák Katalin lemondását, megválasztják az új köztársasági elnököt, és jóváhagyják Svédország NATO csatlakozását is.

A miniszterelnök beszéde elején kitért a kegyelmi bottrányra.

"Az elnökasszony lemondásának oka egy olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni, el kellett volna utasítani, nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt."

- mondta.

Hozzátette, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik. A kormányfő azt mondta, a jogszabályoknak is garantálniuk kell, hogy ilyen még egyszer ne fordulhasson elő. "A kegyelmi ügyön túl megoldandó feladat az is, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal."

Orbán szerint a bicskei gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények a kegyelmi ügytől függetlenül is súlyos aggályokat vetnek fel.

"Miért csak a második kísérletre sikerült elítélni egy pedofil gyermekotthon-vezetőt? Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek egy gyermekvédelmi intézmény élén mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie."

Ezután rátért a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin lemondására és az új államfő megválasztására is. A leendő elnökről ezt mondta:

"Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke. Óriási tapasztalat, tiszteletre méltó tudás és vitathatatlan tekintély. Az Alkotmánybíróság döntései a legfontosabb kérdésekben világos utat mutattak az elmúlt években, és ezek a döntések a jogászok és az emberek egyetértésével is találkoztak. Úgy vélem, Magyarországnak most ilyen elnökre van szüksége."

A svéd NATO-csatlakozásról, amelyet a magyar parlament utolsóként ratifikál a tagországok közül, azt mondta, a vitákba többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni.

"Ez azonban nem segítette, hanem hátráltatta az ügyet. Magyarország szuverén ország, nem tűri, hogy mások diktáljanak neki, legyen szó a döntések tartalmáról vagy időzítéséről."

Szerinte a svéd miniszterelnök pénteki látogatása hozzájárult a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. A két ország katonai együttműködéséről is szólt.

"Magyarország légvédelmi és légi támadóképességét svéd gyártmányú vadászgépek biztosítják. A vadászgépekről szóló korábbi szerződést meghosszabbítjuk, és négy új vadászgépet vásárolunk. Ezzel a magyar légierő az ország területén kívül is képes lesz NATO feladatok ellátására, a saját nemzeti hadrendünkben tartott vadászgépekkel."

Hozzátette, közös kutatóközpontot nyit a svéd hadiipari vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet.

Az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról is megemlékezett Orbán:

"Mi magyarok kezdettől fogva tudjuk és mondjuk, ennek a konfliktusnak nincsen katonai megoldása. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kellene, hanem véget vetni neki."

"Magyarország ezért a háború évfordulóján újra azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor a Védelmi Tanács ülése után: Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják
A miniszterelnök videójában bejelentette, hogy kedden Brüsszelbe utazik, ahol az európai vezetőkkel áttekintik a kialakult háborús helyezetet.

Link másolása

Orbán Viktor vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot, miután Iran drónokkal és rakétákkal lőtte Izraelt.

A miniszterelnök videón számolt be arról, hogy mit tárgyaltak.

"Tegnap éjjel bekövetkezett az, amitől tartottunk. Irán drónokkal és rakétákkal megtámadta Izraelt. A támadást elítéljük. A támadás azonban azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet, ez pedig fenyegetést, súlyos fenyegetést jelent az egész világra, benne Magyarországra is.

A mai napon összehívtma a Védelmi Tanácsot, hogy számot vessünk a konfliktus Magyarországra gyakorolt nemzetbiztonsági és gazdasági következményeivel.

Utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják.

Kedden pedig Brüsszelbe utazom, ahol az európai vezetőkkel áttekintjük a kialakult háborús helyezetet. Mindent meg kell tennünk, hogy a világban zajló háborúk ne veszélyeztessék a magyar családok békéjét és biztonságát".

VIDEÓ: Orbán Viktor bejelentése


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
A Rovatból
Szuperszonikus rakétákkal felszerelt orosz hadihajó hatolt be a Földközi-tengerre
Az orosz külügyi tárca közleményében azt írta, hogy egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

Link másolása

Orosz hadihajó hatolt be a a Földközi tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, a hajó szuperszonikus rakétákkal van felszerelve - írja a 24.hu.

Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy a hajó egy tervezett haditengerészeti gyakorlat részeként hajózott a területre.

A Saposnyikov marsallról elnevezett fregatt folytatja az expedíciós terv szerint rá bízott feladatok végrehajtását - írták a közleményben, de az nem derült ki, hogy mi a feladata.

Az orosz külügyminisztérium vasárnap - a múlt hét után újra - önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket. Aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt.

"Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet"

– írta az orosz külügyi tárca. Bíznak abban, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter az orosz-ukrán háborúról: A háború lezárására szinte semmilyen érdemi hatással nincs Magyarország pozíciója
A politikus szerint: „Amikor Magyarország eddig bármilyen világméretű konfliktusban oldalt választott, mindig óriási veszteségeket szenvedett el”.

Link másolása

Vasárnap este Magyar Péter a közösségi oldalán írt arról, hogy mit gondol az orosz-ukrán háborúról és Magyarország lehetőségeiről a háborúval kapcsolatban.

A TISZA párt alelnöke tíz pontba foglalta össze gondolatait. Azt írja:

Még egyszer a háborúról

1. Oroszország az agresszor

2. Ukrajna területvédelme jogos

3. A magyar kisebbség helyzete számunkra kulcsfontosságú

4. A háborút Putyin indította, ő tudja befejezni.

5. A háború lezárására szinte semmilyen érdemi hatással nincs Magyarország pozíciója.

6. Amikor Magyarország eddig bármilyen világméretű konfliktusban oldalt választott, mindig óriási veszteségeket szenvedett el.

7. Ukrajna függetlenségét 5 különböző biztonsági garancia védte (többek közt a nálunk aláírt 1994-es Budapesti memorandum), amelyeket Oroszország a támadással megszegett. Amennyiben elfogadjuk az ukrán területveszteséget, azzal újra legitimáljuk Európában a hódító háborúkat, az államközi biztonsági garanciákat pedig érvénytelenítjük.

8. Tűzszünet és béke nem Facebook posztoktól és propagandától lesz, hanem a nagyhatalmak és Ukrajna tárgyalásának eredményeképpen.

9. Hazánknak minden humanitárius segítséget meg kell adnia Ukrajna számára-

- áll a bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter korrigálta, hogy hol kezdi országjáró körútját, majd elnézést kért
A TISZA párt alelnöke elkezdi kampányát, vidéken és a fővárosban is lehet majd találkozni vele és a stábjával.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. április 14.


Link másolása

Magyar Péter vasárnap a közösségi oldalán közölte, hogy országjáró körútra indulnak. Az első posztjában megadott helyek és időpontok azonban változtak.

Erről szintén a Facebookon írt. Eszerint várhatóan az alábbi helyeken lehet majd találkozni velük:

"Korrekció. A TISZA Párt és Talpra Magyarok Közössége országjáró túrája április 17-én kezdődik Békés megyében. Április 20-án délelőtt közös kerékpározásra hívjuk a budapestieket, délután pedig Pest megyei településekre látogatunk. Április 22-én pedig már Baranya megyébe érkezünk".

Majd hozzátette: "Részletek hamarosan. Elnézést a pontatlanságért".


Link másolása
KÖVESS MINKET: