HÍREK

Olasz karantén: „pár hülye akad, aki megszegi a szabályokat, de a többség alkalmazkodik”

Az idősebbek szerint a fiatalok most megtapasztalják, hogy van élet bulizás nélkül is.

Link másolása

Olvasás, tévézés, netezés, főzés - nagyjából ezzel tölti két olasz ismerős is az idejét a karantén alatt. Mint azt megírtuk, a koronavírus terjedése miatt napokban az eddiginél is szigorúbb rendelkezések léptek életbe Olaszországban: többek közt bezárnak a nem alapvető szükségleteket ellátó üzletek, szolgáltatások, szállodák és a vendéglátó egységek is, amelyek eddig este hat óráig nyitva tarthattak.

Olaszország egésze karanténba került, az időseket mért korábban felszólították, hogy ha lehet, ne menjenek utcára. Itália Európa legsúlyosabban érintett országa.

Két idős férfi mondta el nekünk, milyen most az élet. Mindketten egy csendes kisvárosban laknak, Emilia-Romagna tartományban, ahol rendszerint a turistaforgalom nem nagy. D már ott is találtak néhány koronavírussal fertőzött személyt, őket Bolognában kezelik az egyik kórházban.

"Egyelőre mindketten jól érezzük magunkat, egészségesek vagyunk. Egész nap otthon vagyunk, és csak akkor mozdulunk ki, ha bevásárolunk vagy ha kisüt a nap, és sétálunk egyet"

- meséli Pietro.

"A szinte kihalt város persze furcsa látvány, de ez most a szükséges rossz. Az emberek többsége alkalmazkodott az új szabályokhoz, a rendeletekhez és nagyon kevesen próbálják megszegni.

Nyilván, mint világszerte máshol is, hülyék itt is vannak, ők néha szerepelnek a hírekben" - teszi hozzá.

Az aggodalmaskodók nem a levegőbe beszélnek. Valóban akadnak problémák a fegyelmezettséggel. Egy Facebook-csoportban például arról érdeklődött egy olasz férfi, hogyan tud most külföldre utazni. Amikor többen megírták neki, hogy egyrészt lezárták az osztrák és a szlovén határt, másrészt karantént rendeltek el Olaszországra, azt felelte, hogy ő jól van, neki semmi baja.

"Nekünk, idősebbeknek könnyebb volt alkalmazkodni ehhez az újfajta életmódhoz, mert amúgy is kevesebbet mozdulunk ki, de szerintem a fiatalok számára is kifejezetten pozitív változást hozhat, ha megtapasztalják, hogy buli és nyüzsgés nélkül is van élet" - mondja Pietro

Nagyon sokan - fiatalok és idősek egyaránt - próbálják egymást azzal biztatni, hogy mennyi jó oldala van karanténnak. Több ezer poszt jelent meg csak Instagramon #iorestoacasa és #restoacasa (itthonmaradok) hashtaggel, amelyekben az otthoni élményeiket osztják meg az olaszok. Főznek, sütnek, rajzolnak, jógáznak, a macskával játszanak.

A mozgalmat cégek is meglovagolják, és megpróbálják pozitív kommunikációra használni, mint például ez a könyvesbolt. Az alábbi bejegyzésben azt írják, hogy a könyvkereskedők is otthon maradnak, és hogy biztosan mindenkinél akad egy halom könyv, ami csak arra vár, hogy belelapozzanak, használják hát arra az időt, hogy bepótolják az elmaradt olvasnivalót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Libreria Ubik Civitanova (@ubik.civitanova) által megosztott bejegyzés,

Pietro szerint a mostani olaszországi minta, az üzletek, közösségi helyek bezárása ragadós lehet, és jó is lesz, ha mások is átveszik. Egyetlen földrész sem fogja megúszni tömeges megbetegedések nélkül, ezért az olasz karantén példa lehet mások számára arra, hogy ki lehet bírni a bezártságot, és hogy ezek a kényszerűségből megtett korlátozó intézkedések lassíthatnak a járvány terjedésén.

Egy másik ismerős, egy szintén 70 éves férfi arról számolt be, hogy amikor február utolsó hetében visszautazott Magyarországról Olaszországba, a szokásosnál sokkal kevesebben voltak a repülőn. A szinte mindig tele járaton harmadannyian voltak.

Ő is jól van, az elmúlt 2 hétben nem igazán mozdult ki otthonról. Ő is azt hangsúlyozza, hogy hiába unalmas mindig otthon lenni, nem lát más eszközt arra, hogy a már így is jelentős mértékű fertőzöttséget valamiféleképpen kordában tudják tartani.

Azt is hozzáteszi, hogy ez az egész helyzet nem vált volna ennyire súlyossá, ha az emberek Olaszországban már rögtön az elején komolyan veszik azt a veszélyt, amit a koronavírus jelent. Sokan nem tartották be a hivatalos ajánlásokat, volt, aki a szabályokat is tudatosan megszegte, ennek isszák most a levét.

"Az elmúlt hetekben az iskolák bezárása után a sípályák tele voltak gyerekekkel és a szüleikkel, sőt, márciusban az első meleg napon zsúfolásig megteltek a (tengerparti) strandok belföldi turistákkal. Ez elképesztő.

Most már persze mindent bezártak, remélve, hogy az emberek inkább otthon maradnak, ez az egyetlen eszköz ugyanis a vírusfertőzés terjedésének megfékezésében."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Óriási kínai zászló a Karmelitán – Orbán Viktor videóban mutatta meg, hogyan készülnek Hszi Csin-ping fogadására
A rövid felvételen látható, hogyan készítik fel az épületet a kínai elnök fogadására. Orbán azt írta: készen állunk!

Link másolása

Szerda délután egy videót tett közzé Orbán Viktor a Facebook-odlalán arról, hogyan készülnek a kínai elnök fogadására a Karmelitában.

A felvételen látható, ahogy a szakemberek előkészítik az épületet Hszi Csin-ping fogadására, és hatalmas kínai, illetve magyar zászlókat függesztenek ki a Karmelitában.

Orbán Viktor a videó mellé azt írta:

„Magyar-kínai csúcs. Készen állunk!”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Mi történhetett? Orbán Viktor telefonon tárgyalt Zelenszkijjel
A magyar miniszterelnök és az ukrán elnök áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.

Link másolása

Telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke, írja az MTI a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása alapján.

Havasi Bertalan közleménye szerint a megbeszélés során áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják, áll a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Kínai zászlókkal várják a Könyves Kálmán körúton Hszi Csin-pinget – fotók
Itt fog majd elhaladni a kínai elnök konvoja. Egy molinót is kifeszítettek az út mentén.

Link másolása

Kínai zászlókkal és molinókkal várják a kínai elnököt az Üllői út mentén, ahol várhatóan elhalad majd Hszi Csin-ping konvoja.

Munkatársunk a Groupama Aréna közelében készített néhány képet, amelyeken több ázsiai fiatal látható zászlókkal a kezében.

Emellett láthatóan egy hosszú molinót is kifeszítettek, amelyen kínai felirat látható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Borkai-féle hajókázással vádolja a DK Magyar Péter egyik polgármester-jelöltjét
Molnár Csaba nem hiszi, hogy Magyar jelöltjei nyerhetnek, szerinte csak az ellenzéki szavaztok megosztása a cél.

Link másolása

Magyar Péter pártjának budapesti polgármester-jelöltjeiről írt Molnár Csaba a Facebook-oldalán, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szerint „velük próbálják megosztani az ellenzéki szavazókat”.

„Az egyik volt Fidelitas-os aktivista, aki Magyar Pétert még egy hónapja is »nárcisztikus idiótának« nevezte és nem mellesleg eddig a Vitézy-kampányban dolgozott. Őt még a fővárosi listára is rátették.

A másik jelölt saját Facebook-oldala szerint az interneten toborzott »vállalkozó szellemű« lányokat egy kis olasz kiruccanásra. Azt ígérte, lesz »pihi, hajókázás, miegymás…« - igazi Borkai-módi”

- írta a bejegyzésben a DK politikusa. Molnár nem hiszi, hogy ők győzhetnek a polgármester-választáson, a cél szerinte csak az ellenzéki szavaztok megosztása.

A poszt alatt később Magyar Péter is kommentelt. A Tisza Párt alelnöke azt írta:

„Önök akkor is hazudnak, amikor kérdeznek. Talán nem véletlen, hogy vidéken a DK a megszűnés szélén áll. Hallom a nyíregyházi alapszervezetükből szinte mindenki kilépett...”

Erre Molnár azzal vágott vissza, hogy ő csak a posztja végén hivatkozott cikkekből idézett.

„Ezek szerint Ön hazugsággal vádolja a 444-et, a Telexet és a 24-et? Nem szép dolog így beszélni újságírókról” - írta a DK-s politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET: