HÍREK
A Rovatból

OKSZ: Úgy kell spórolniuk a rezsivel a kereskedőknek, hogy a vevőket ez ne befolyásolja

Számos tippet is összeszedtek az üzletek számára, amikkel pénzt takaríthatnak meg, de a vásárlóknak nem okoz kellemetlenséget.


Mint arról mi is beszámoltunk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy javaslatot tettek a kormánynak, hogy hogyan lehetne segíteni a vállalkozásokat az elszálló energiaárakkal vívott harcukban. A kamara elnöke szerint egyre több vállalkozás kerül bajba az emelkedő energiaárak miatt, és vannak olyan cégek, amelyeknek megtízszereződött a rezsijük. Parragh László igazat adott azoknak a véleményeknek, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne. Mint mondta, egy vásárlásból Magyarországon családi program lehet, ami nem feltétlenül szerencsés.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az RTL.hu-nak elmondta, hogy a boltzár kapcsán konkrét javaslatot még nem láttak, ezért egyelőre nem foglalkoztak a kérdéssel.

Az OKSZ segítségként összegyűjtötte azokat a lehetőségeket, amelyekkel hatékonyan takarékoskodhatnak az energiával a kereskedők. Vámos szerint ezek nem befolyásolják a vásárlást, a vevők továbbra is kényelmesen nézelődhetnek, válogathatnak az üzletekben, áruházakban.

Íme néhány példa:

• a nyitvatartási időben az eladótéri világítás felülvizsgálata, ahol lehet, a világítás csökkentése,

• az üzlet egyéb részeinek gyengébb világítása, (pl. raktárbejárat előtt, bevásárlókocsik, kosarak tárolóhelye körül),

• a légkondicionálók hőmérsékletének szabályozása, optimális hőmérséklet beállítása,

• használaton kívüli hűtőkamrák lekapcsolása,

• tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolása az üzlet zárása után,

• kirakatok világításának lekapcsolása a zárórát követően,

• parkolók világításának lekapcsolása zárás után.

Arról, hogy lesznek-e elbocsátások, Vámos azt mondta: egyelőre továbbra is a munkaerőhiány jellemző a kereskedelemben, de van olyan vállalkozás, aki már nem keres munkaerőt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
40 évvel fiatalabb tanítványát vette feleségül a 88 éves magyar festő
Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét. A Blikknek mesélt a feleségéről.


A Blikk számolt be a 88 éves Gyémánt László festőművész ás Ardey Edina kapcsolatáról.

"Huszonkét évet éltem együtt az előző feleségemmel, a sors úgy hozta, hogy a halála okozta űrt Edina töltötte be, visszaadva ezzel az alkotói és életkedvemet. Tíz éve vagyunk házasok, és bár nagy korkülönbség, pontosan negyven év van köztünk, a boldogság nem ezen múlik"

– mondta a Kossuth-díjas művész.

Azt is hozzátette: ők egymást inspirálják.

A mesternek és tanítványának azóta mindenütt nagy sikere van.

"Jó három évtizeddel ezelőtt egy tizenhat éves rajzszakkörös sárospataki gimnazistalány felvételizett az óbudai festőiskolám nyári művésztáborába. Edina volt, akit tehetségesnek ítéltem meg, ezért természetesen felvettem, utána azonban sokáig nem láttam, mert távol élt Budapesttől és az érettségire készült. Aztán egy kiállításomra mégis eljött Sárospatakról"

- mondta a festőművész a lapnak.

Gyémánt László július 26-án tölti be a 89. évét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
A Wizz Air késése miatt Milánóban ragadtak a Budapestre tartó utasok
A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. július 23.Több mint száz Budapestre tartó utas ragadt Milánóban hétfő este, miután a Wizz Air esti járata egyáltalán nem érkezett meg az olasz városba. A gépnek eredetileg este fél nyolckor kellett volna felszállnia Budapestről, de az indulás időpontja folyamatosan csúszott.

Először egy 20 perces késést jelentettek be, majd másfél órára módosították, aztán még egy órát hozzácsaptak, végül törölték a járatot. Ez a gép lett volna az, amelyik hazahozta volna a Milánóban rekedt utasokat, akik így Olaszországban ragadtak.

A milánói reptéren rekedt utasok csak az információs táblákról próbálták kitalálni, hogy mi történik, mivel a Wizz Air csak este 11 körül küldött egy emailt a késésről. Végül a reptér dolgozói nyújtottak segítséget az utasoknak, információt adva nekik, majd elhelyezték őket a környékbeli szállodákban. A Budapestre tartó utasok elvileg reggel fél 9-kor próbálnak újra hazajutni.

(via Blikk)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Felhőszakadás, villámárvizek, jégeső és szélvihar – az egész országra figyelmeztetést adtak ki
A durva kánikula már lecsengőben, de a nyári ítéletidő ezzel még nem ért véget. Most a viharok miatt figyelmeztetnek a meteorológusok.


Zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban – derül ki a met.hu-ról. Az egyes szintű figyelmeztető előrejelzés az egész országra érvényes. Ez nem minden: felhőszakadás miatt a Duna vonalának környékén, valamint attól keletre kettes fokú figyelmeztetést is kiadtak:

A legdurvább zivatarokra a Duna és a Tisza vopnala között számíthatunk.

Már a délelőtt folyamán elkezdenek szaporodni a viharok, és egyre több helyen csaphatnak le. A Dunántúl nyugati és középső részén is van rá esély, hogy néhány viharcellával találkozzunk.

A felhőszakadások villámárvizeket hozhatnak, percek alatt akár 25-50 mm eső is eshet.

Emellett 1-2 centis jégesőre és óránként 65-90 kilométeres széllökésekre is figyelmeztetnek a meteorológusok.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul – a hőség miatt az ország középső részére adtak ki első fokú figyelmeztetést. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Gyomorszájon talált, és elég messzire repültem” - Négy volt tanítványa is vallott a kisfiút felrúgó karateedző módszereiről
Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még mindig kísértik őket. A régi edzőtársaikkal többen ma is tartják a kapcsolatot, és van, akinek a karate még mindig az élete része.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. július 23.Az egész országot sokkolta a felvétel, amelyen A. Tibor felrúgott egy kisfiút a szolnoki kalandparkban, és azóta egyre több áldozata fordul a nyilvánossághoz, hogy elmondják, mit követett el velük szemben az edző.

Most az rtl.hu-nak négy volt tanítványa mesélt arról, miket éltek át gyerekként a karateedzéseken. Az egyikük például arról számolt be, hogy amikor megsérült és szólt az edzőnek, A. Tibor direkt a sérült testtájára csapott. Mások sokszor sírva, félve mentek edzésekre, egy tanítvány pedig felidézte, hogy egy véletlen rúgásért úgy gyomorszájon rúgta az edző, hogy elrepült, és a földön maradt.

Az rtl.hu kérdéseire írásban válaszoló négy volt tanítvány – férfiak és nők vegyesen – gyerekként jártak A. Tibor jászberényi harcművész-egyesületébe. Többségük 4-4 és fél évet töltött ott, de volt, aki több mint 10 éven át tanult az edzőtől.

Mindannyian kiemelték, hogy a közösség és a mozgás jó hatással volt rájuk, de az edző által okozott lelki és fizikai sérülések még mindig kísértik őket. A régi edzőtársaikkal többen ma is tartják a kapcsolatot, és van, akinek a karate még mindig az élete része.

Ugyanakkor ma mindannyian borzongva gondolnak vissza arra az időszakra, amit A. Tibor keze alatt töltöttek. Az edző rendszeresen folyamodott agresszióhoz az edzéseken.

„Rengetegszer kaptunk büntetést azért, ha valamit elrontottunk, nem úgy állt a hajunk, nem volt tiszta a ruhánk, stb. Sokszor sírva és félve mentem edzésre, de otthon nem mertem beszélni róla. Nem mertem elmondani a szüleimnek, hogy a sok jó eredményem ellenére sorozatosan bántanak verbálisan és fizikálisan is”

– fogalmazta meg élményeit az egyik volt tanítvány.

Egy másik volt küzdősportoló arról számolt be, hogy A. Tiborral átélt élményei bizalmatlanná tették későbbi edzőivel szemben, és végül a sporttal is felhagyott.

„A karate mint sport és mozgás jó hatással volt a mozgáskoordinációmra és az erőnlétemre, ugyanakkor későbbi edzőimmel szemben bizonytalan és távolságtartó voltam, nem tudtam egészséges viszonyt kialakítani. Ezért az egyesületi és csapatsportokkal végleg felhagytam 14 évesen.”

- tette hozzá a volt tanítvány.

Egy másik tanítvány pedig egy olyan edzésről mesélt, ahol új tagokkal kellett küzdeniük:

„Összekerültem egy újonccal, és tekintettel arra, hogy tapasztalatlan volt, játékosan küzdöttem. Véletlenül a fiú az egyik rúgásomba belefordult, és orron találtam. Az edző a rá nem jellemző módon odament hozzá, és pátyolgatni kezdte. Én sűrűn elnézést kértem a fiútól, mert nem akartam bántani. A. Tibor rám se nézett, csak egy jokogerivel (oldalirányú rúgással) elrúgott.

Gyomorszájon talált, és elég messzire repültem (gyerekszemmel legalábbis mindenképp). A földön fekve alig bírtam lélegezni, mert beszorult a levegő a mellkasomba. Ekkor fölém állt, és elkezdett üvölteni. Nem maradtak meg a szavai, de nem mertem felnézni rá, de még sírni sem.

Az edzés folytatódott, mintha semmi sem történt volna. A társaim jöttek oda hozzám később, ők segítettek fel. Nem értettem, miért érdemeltem ezt, de elfogadtam mint büntetést.”

Több tanítvány is megfogalmazta, hogy az ilyenfajta fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak. „Ez volt a módszere a testi-lelki edzéshez kortól és nemtől függetlenül”

– mondta a tanítvány.


Link másolása
KÖVESS MINKET: