hirdetés

HÍREK

Nyíltan beszélt róla Elon Musk, hogy Asperger-szindrómával él

Az üzletember leszögezte: ő valójában olyan furcsa figura, mint amilyennek sokan eddig is tartották.
Fotó: Saturday Night Live/YouTube - szmo.hu
2021. május 09.


Link másolása

hirdetés

Elon Musk az első Asperger-szindrómás műsorvezető a Saturday Night Live történetében - írja a Guardian. Ezt maga a milliárdos feltaláló jelentette be az amerikai showműsor első adásában, amit már ő vezetett.

A bemutatkozása során a Tesla és a SpaceX tulajdonosa arról is beszélt, hogy néha fura kommenteket oszt meg a közösségi médiafelületein, de ennek megvan az oka:

“Ha bárkit megsértettem volna, üzenem neki, hogy újra feltaláltam az elektromos autókat, és űrhajóval küldök embereket a Marsra. Komolyan azt hitted, hogy egy laza, normális srác vagyok?” - tette fel a költői kérdést.

Musk az adásban édesanyját, Maye-t is bemutatta, aki elmondta, izgatottan várja az anyák napi ajándékot. Hozzátette: reméli, nem a feltaláló által viccből piacra dobott, ám elsöprően sikeressé vált kriptovaluta, a dogecoin lesz az.

hirdetés

“De igen, az lesz” - válaszolta erre Musk.

A feltaláló arról is beszélt, hogyan kell kiejteni legfiatalabb fia, X AE A-Xii nevét: “Mint ahogyan egy macska átfut a billentyűzeten.”

Amerikában már napokkal a Saturday Night Live előtt Musk szereplésével volt tele a média, így lehetősége volt egy futurisztikus “cyber-teherautót” is bemutatni, amit a Tesla már napokkal az adás előtt Manhattanbe szállított.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Újra 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer-vakcina második adagját

Vakcinabőség van, most már nem kell 35 napot várni a második oltásra.

Link másolása

hirdetés

Péntektől ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását - közölték a kormányzati koronavírus-tájékoztató oldalon.

Mint írják, az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban résztvevő egészségügyi szolgáltató megkapja.

Az operatív törzs a harmadik hullám kezdetén rendelte el, hogy a Pfizer vakcinát az akkor aktuális alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be annak érdekében, hogy az akkor még korlátozott mennyiségben érkező vakcinákból minél előbb minél többen megkapják az első oltásukat.

A változtatást most azzal indokolták, hogy a tömeges oltási szakasz már véget ért és vakcinabőség van Magyarországon, így a továbbiakban már nem szükséges ezt a protokollt fenntartani.

Ezért, akik ezután kapják meg a Pfizer vakcinából az első oltásukat ismét 3 hét különbséggel számíthatnak a második oltásra. Akik már korábban megkapták az első oltásukat és már időpontot is kaptak a második oltásra, azok számára nincs változás.

A Pfizer-vakcinából heti rendszerességgel érkezik szállítmány, így a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglalóban folyamatosan lehet Pfizer-oltást foglalni. Emellett a háziorvosok is kapnak Pfizer-oltóanyagot, ha ezt az igényüket a megyei oltási munkacsoport felé jelzik. Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Jelentős útlezárások lesznek a Puskás Aréna környékén szombaton a foci Eb miatt

Előreláthatóan már délelőtt 11 órától várhatóan 19 óráig kell korlátozásokra számítani.

Link másolása

hirdetés

Járatsűrítésekkel készül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a szombati magyar-francia labdarúgó Eb-meccsre, ugyanakkor pénteki közleményükben arra is figyelmeztettek, hogy jelentős lezárásokra kell számítani a Puskás Aréna környékén.

Szombat délután 15 órától játssza a magyar válogatott a második, Franciaország elleni csoportmérkőzését a budapesti társrendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságon.

A lezárások miatt, aki csak teheti, válasszon más útvonalat úti célja eléréséhez, és ne autóval menjen, mivel a stadionnál és környékén változatlanul nincs parkolási lehetőség, és előreláthatóan már délelőtt 11 órától várhatóan 19 óráig jelentős közúti korlátozásokra kell számítani.

Kiemelték, hogy a Puskás Aréna környezetében várhatóan délelőtt 11 órától lezárják a közúti forgalom elől a teljes Verseny utcát, a Dózsa György utat a Kerepesi út és a Thököly út között, a Stefánia utat a Hungária körút és a Thököly út között, az Egressy utat a Hungária körút és a Stefánia út között, a teljes Istvánmezei utat, valamint az Ifjúság útját a Kerepesi út és a Stefánia út között. Emellett a Hungária körúton is számítani lehet egyes forgalmi sávok időszakos korlátozására az Egressy út és a Stefánia út között - sorolták.

A mérkőzésre elsősorban a megszokottnál lényegesen gyakrabban induló 2-es és 4-es metróval, valamint az 1-es villamossal érdemes utazni, az aréna a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion megállótól gyalog közelíthető meg.

Jelezték azt is, hogy a BKK munkatársai folyamatosan figyelik, a szurkolók kényelmesebb utazása érdekében melyik vonalon szükséges további járatsűrítést bevezetni.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Országos demonstrációra készülhetnek az egészségügyi dolgozók

Egyre nagyobb az elégedetlenség az ágazatban: sok a feladat, kevés a fizetés, rengetegen elhagyhatják a pályát.

Link másolása

hirdetés

Országos demonstráció megszervezésére hatalmazta fel tagsága a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vezetőit - írja a Népszava.

Balogh Zoltán a köztestület elnöke a lapnak azt mondta: akciójukra még a nyáron sor kerül, a részletekről, arról, hogy pontosan hol, mikor és milyen formában tüntetnek, a területi elnökök gyűlése dönt hamarosan.

A kamara honlapján szokatlanul sokan, majdnem tízezren kitöltötték azt a kérdőívet, ami a tagság demonstrálási hajlandóságát tesztelte. A kérdésekre válaszolva az is kiderült,

a válaszolók mintegy hatoda – 1623 dolgozó – tervezi, hogy még ebben az évben elhagyja a pályát.

Balogh szerint, ha ezt az arányt kivetítik a teljes tagságra, akkor több ezer embert veszíthetnek el a betegellátásból. Ez azért különösen aggasztó, mert ha az OECD országok számait nézzük, akkor nálunk már 20-25 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint ami a biztonságos betegellátáshoz kellene.

A szakdolgozók közérzete meglehetősen rossz, különösen mióta az új szolgálati jogviszony bevezetése rájuk csak terheket rótt, miközben a mellettük dolgozó orvosok tekintélyes béremelést kaptak - írja a lap.

hirdetés

Páva Hanna, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese szerint a járvány előtt betöltetlen volt a szakdolgozói állások 15 százaléka, ami 5500 üres pozíciót jelentett. Ezt követően távozott további 3000 szakdolgozó március elsején.

Arra kérdésre, hogy mennyit segít a kormány által minap bejelentett tíz nap extra szabadság, Balogh Zoltán azt felelte: ez csak újabb problémákat generált. Az ápolási igazgatók ugyanis az eddig ki nem vett szabadságokat is képtelenek kiadni az emberhiány miatt. A rendszer pedig most kezd visszaállni a normál üzemmódra.

Az emberek mostanra nagyon fáradtak, elcsigázottak, a járvány kimerített mindenkit

– magyarázta a lapnak az érintettek elkeseredését a kamarai elnök, aki szerint, ha a válaszadóik valóban elmennek, akkor a mostani katasztrofális létszám helyzet tovább romlik.

Gy. Németh Erzsébet (DK), a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes pénteken egy online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy több ezer egészségügyi dolgozó tervez felmondani a kormány koronavírus-járvány alatt hozott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénymódosítása miatt.

A politikus szerint a kormány a lehető legrosszabbkor, a járvány harmadik hullámának az elején fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Mint mondta,

akkor négyezer egészségügyi dolgozó mondott fel, és most ennél is többen távozhatnak. Szerinte ez a magyar állami egészségügy végét jelentené, hiszen jelenleg is legalább húszezer ember hiányzik onnan.

A DK szerint azt kell tenni, amit Dobrev Klára DK-s miniszterelnök-jelölt javasolt: fel kell függeszteni "az egyeztetés nélkül elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt", és meg kell kezdeni az egészségügy humánforrásának fejlesztését, vagyis legalább háromezer új orvost, kilencezer új ápolót és ötszáz új háziorvost kell munkába állítani a következő években. Ha ezek nem történnek meg, az emberek nem fognak vizsgálatokhoz, műtétekhez jutni - tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Vészesen lecsökkent a Velencei-tó vízszintje, brutális méretű a halpusztulás

A környékbeli lakosok folyamatosan töltik fel a képeket a közösségi oldalakra a károkról, több száz kiló elpusztult halról lehet szó.

Link másolása

hirdetés

A Velencei-tó vízállása jelenleg 101 cm, ami az aktuális minimális szabályozási szinttől 39 cm-rel tér el, és ez jelentősen befolyásolhatja a tó élővilágát is - írja az Index.

Nemrég a környékbeliek is megkongatták a vészharangot, közösségi oldalukon fotókkal illusztrálva, hogy az alacsony vízállás miatt megindult a halpusztulás is.

A Civilek a Velencei-tóért Facebook-csoport fotóin a tóban több száz kiló döglött és döglődő halat látni Velence, Velencei-sziget, Sukoró és Gárdony vonalában.

Körülbelül 90 cm vízmennyiség hiányzik a tóból, mondja Gerhard Ákos, Velence polgármestere, aki megerősíti a halpusztulást:

A Tóbíró Strandon jelezték, hogy ott jó pár haltetemet szedtek össze. Felhívtam a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, és tájékoztatást kértem.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: