HÍREK
A Rovatból

Novemberre ugorhat meg a súlyos korona-megbetegedések száma a komplex rendszerekkel dolgozó fizikus szerint

Vattay Gábor szerint ennek csak részben oka a delta variáns agresszívabb terjedése, az oltások védettségi idejének lejárta is nagyban közrejátszik.

Link másolása

November környékén terhelhetik le a kórházakat a negyedik hullám hazai Covid-fertőzöttjei - állítja az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője. Vattay Gábor szerint mindez a legfrissebb izraeli kutatásból következik, ami szerint az oltások öt hónap után már nem védenek eléggé.

A hazai lakosság többsége áprilisban- májusban-júniusban kapta meg a második oltását, azaz október-novemberre veszítik el a legtöbben a védettségüket a vírussal szemben - ha nem kérik időben a harmadik adagot

- idézi a fizikust a Népszava. Most még elég sokakat véd az oltás. De nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak még mindig az oltatlanok, köztük sok a gyerek és az április előtt oltattak védelme is csökkent, így ők könnyen megfertőződhetnek - figyelmeztet Vattay.

Mint mondta, eddig általános konszenzus volt, hogy a jobban fertőző delta variáns miatt futottak fel a brit, az amerikai és az izraeli számok. Ugyanakkor a tudós szerint nem véletlen, hogy pont három, nyugati vakcinával oltott országban indult el újra a járvány. Ennek az a magyarázata, hogy ezek voltak a legkorábban oltó országok. Izrael lakossága már márciusra lényegében be lett oltva, mégis nyárra ott lett arányaiban a legtöbb kórházi eset és halálos áldozat.

Az is világossá vált, hogy mindezt nem az új mutáció okozza, hanem az emberi immunrendszer ilyen gyorsan felejt el egy koronavírus fertőzést, hasonlóan ahhoz, ahogy a "közönséges megfázás" koronavírusát is évente többször meg tudjuk kapni

- tette hozzá.

Nem véletlen, hogy múlt vasárnap az izraeli kormány úgy döntött, hogy hat havonta elavultnak tekinti az oltási zöld kártyákat és lehetőleg az előző oltás utáni 5. hónapban újra kell mindenkinek oltatnia magát, aki biztonságos védelmet akar a vírus ellen.

Vattay Gábor érdekességként említi, hogy Spanyolországban, ahol viszonylag le voltak maradva az oltásokkal, a lakosság jelentős hányada csak július/augusztusban kapta meg a második vakcinát. Ez viszont elég volt ahhoz, hogy az elmúlt hetekben leálljon náluk a delta hullám.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
A fideszes képviselők véletlenül megszavazták, hogy 1000 forint legyen az egy napos autópályamatrica
Így aztán ironikus módon az ellenzéki törvénytervezet nemsokára a parlament elé jut majd, az persze kérdés, hogy az Országgyűlésben végül megszavazzák-e. Nyilván nem.

Link másolása

Az Alfahír számolt be róla, hogy a Fidesz-KDNP képviselőinek figyelmetlensége okán a Jobbik-Konzervatívok egynapos sztrádamatricát sürgető javaslata elfogadásra került a Gazdasági bizottságban kedden.

Mire a honatyák észrevették, hogy mi történt, már késő volt, nem lehetett visszavonni a leadott szavazatot.

A lap szerint a kormánypárti politikusok megpróbálták visszavonni a szavazatukat, de ha egyszer megnyomták a gombot, már nem lehet azt megmásítani.

Két fideszes képviselő, Szatmáry Kristóf és Varga Gábor nyomott félre, ráadásul mindketten helyettesítettek.

Így aztán ironikus módon az ellenzéki törvénytervezet nemsokára a parlament elé jut majd, az persze kérdés, hogy az Országgyűlésben végül megszavazzák-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Magyar Péter: A kisrendőrök 80-90 százaléka velünk van, azt kérték, toljuk be őket az árokba
Varga Judit exférje arról is beszélt Nyíregyházán, hogy bármerre járnak, a kisrendőrök 80-90 százaléka támogatja őket. Az országjárás folytatódott.

Link másolása

A TISZA Párt országjárása kedden is folytatódott: Magyar Péter Nyíregyházán járt, ahol többek között beszélt arról is, hogy ha megválasztják, akkor jelentős változások lesznek majd a magyar politikai életben.

Varga Judit exférje először arra kérte a tüntetőket, hogy integessenek Pintér Sándor drónjainak a levegőben, majd így folytatta beszédét:

"Azt tudjuk, hogy a magyar rendőr velünk van! El kell mondanom, hogy bármerre járunk, a kisrendőrök 80-90 százaléka támogat minket. Jártam a rendőrkapitányságon a Teve utcai székházban, de a jókívánságaikat küldték Pintér Sándornak, és azt üzenték, hogy toljuk be őket az árokba"

- mondta Magyar Péter a beszédében Nyíregyházán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Teljesen besötétült a Balaton kedd délután, Fonyódligeten korai sötétség állt be
A Balatonnál zajló események a legfotogénebbek, Fonyódligeten például kora esti sötétség köszöntött be. Látványos jelenség volt.

Link másolása

Az Időkép írta meg friss cikkében, hogy kedden a Dunakanyarban és északkeleten mozogtak záporok, zivatarok, de a csapadéktömbök csak nagyon lassan helyeződnek át.

Kedd 6-7 óra magasságában nagyjából a Keszthely-Paks vonalon jár egy intenzívebb csapadéksáv, de a villámtevékenység jelenleg mindenhol alábbhagyott.

Viszont a Balatonnál zajló események a legfotogénebbek, Fonyódligeten például kora esti sötétség köszöntött be.

Keszthelyről pedig így nézett ki a sötétedés.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Ha megválasztanak, két ciklusig lehet valaki országgyűlési képviselő, mentelmi jog nélkül
Ha a magyar emberek bizalmat szavaznak a TISZA Pártnak, akkor két ciklusig lehet valaki miniszterelnök, két ciklusig lehet valaki országgyűlési képviselő. Erről is beszélt Magyar Nyíregyházán.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 07.


Link másolása

A TISZA Párt országjárása kedden is folytatódott: Magyar Péter Nyíregyházán járt, ahol többek között beszélt arról is, hogy ha megválasztják, akkor jelentős változások lesznek majd a magyar politikai életben.

"Itt szeretném elmondani, hogy ha a magyar emberek bizalmat szavaznak a TISZA Pártnak, akkor két ciklusig lehet valaki miniszterelnök, két ciklusig lehet valaki országgyűlési képviselő"

- mondta Magyar Péter a beszédében Nyíregyházán.

"Maximum két ciklus, mentelmi jog nélkül"

- folytatta Magyar, aki elmondta azt is, hogy nem lesz olyan, hogy valaki a Fidelitas tagjaként bekerül a parlamentbe, és onnan megy nyugdíjba.

A teljes beszédet itt lehet visszanézni!


Link másolása
KÖVESS MINKET: