hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

November végén indulhat a budapesti pedagógusok ingyenes tesztelése

A fővárosban körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek – mondta Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt - szmo.hu
2020. november 06.

hirdetés

Mint azt megírtuk, Karácsony Gergely szerdán bejelentette, hogy a fővárosi önkormányzat saját, intenzív tesztelési programot indít, ennek részeként napokon belül 100 ezer új antigén koronavírus-teszt beszerzését indítják el.

Azt is elmondta, hogy a kerületek önkormányzataival közösen megkezdik a budapesti pedagógusok és oktatási dolgozók ingyenes szűrését, amihez saját forrásból, illetve adományokból biztosítanák a teszteket.

Most az is kiderült, mikor indulhat a fővárosi oktatási dolgozók tesztelése. Havasi Gábor, Budapest egészségügyi tanácsnoka a 24.hu-nak azt mondta, folyamatosak zajlik majd a tesztek beszerzése,

a jelenlegi számítások szerint november végén érkezik meg 25 ezer darab, majd utána hetente-kéthetente újabb 25 ezer. Az első teszteket már nagyjából három hét múlva el is végezhetik.

hirdetés

Már azon is dolgoznak, hogy a téli szünet után újabb tesztelési körben végezhessék el a szűrést az oktatási intézmények dolgozóinál.

Az ígért 100 ezer antigén gyorstesztet egy holland gyártó magyarországi forgalmazójától szerzik majd be, ezeket használja a holland kormány is. Havasi Gábor szerint a fővárosi önkormányzat több kerülettel is egyeztetett már, és mindegyik nyitott volt a lehetőségre. Van, ahol az óvodai, bölcsödei dolgozókat is tesztelnék, máshol pedig az egészségügyi dolgozókat.

"Ötvenezer tesztet lakosságarányosan fogunk szétosztani a kerületi önkormányzatok között, a mintavételt pedig nekik kell megszervezniük. Annyit kérünk tőlük, hogy a náluk jelentkező oktatási dolgozóknál – a pedagógusoktól a portáson át a konyhás néniig – végezzék el a tesztet, a fennmaradó mennyiséget pedig saját döntésük szerint használhatják fel"

- mondta el a tanácsnok.

Azt mondta, ha egy budapesti pedagógus nem érzi magát biztonságban, vagy bármilyen okból szeretné, hogy leteszteljék koronavírusra, nem kell a betegség tüneteit mutatnia ahhoz, hogy teszthez jusson, csak jelentkeznie kell a kerületi önkormányzatnál.

Közölte, hogy

Budapesten körülbelül 30 ezer iskolai dolgozó van, így az 50 ezer tesztből biztosan jut mindenkinek. Mivel azonban a program önkéntes, és valószínűleg nem vesz majd benne részt mindenki, így igény szerint egyeseket akár másodszor is tesztelhetnek.

Havasi Gábor arról is beszélt, hogy szerinte a járvány jelenlegi szakaszának fő problémája az, hogy "teljesen kezdünk elszakadni a valós adatoktól", és szembetűnő, hogy az elvégzett tesztek egyre nagyobb arányban pozitívak, ami azt jelzi, hogy jóval több koronavírus-fertőzött lehet, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Ezért

a fővárosi tesztelési programmal az is a céljuk, hogy pontosabb képet kapjanak arról, mekkora a baj Budapesten.

A tanácsnok szerint a kormánynak azért nem fontos az oktatásban dolgozók tesztelése, mert a kormányzati sikerpropaganda továbbra is azt a látszatot kelti, hogy a magyar védekezés sikeres és nincs szükség lezárásra. Szerinte a kormányt megrémiszthette az első hullámot követő gazdasági visszaesés, ezért nem akarnak nagyon szigorítani.

"Orbán Viktor azt mondja, hogy Ausztriában milyen szörnyű a helyzet, ezért óvatosnak kell lennünk, miközben hazánkban szörnyű, és ott kevésbé. Ehhez képest Ausztria nagyon szigorú intézkedéseket hozott, mi pedig látszatintézkedéseket"

- mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Olyan hideg volt, hogy ráfagytak a hattyúk a tóra Barládnál

A város tűzoltói mentették ki a madarakat a jég fogságából.
Címkép: Vaslui megyei sürgősségi felügyelőség - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Olyan hideg volt Romániában vasárnap, hogy ráfagytak a hattyúk egy tóra Vaslui megyében - írja a Transindex.ro. A Barlád (Bârlad) melletti Prodana nevű tó felszínén ugyanis

olyan gyorsan terjedt a jég, hogy foglyul ejtett négy hattyút.

A város tűzoltói mentették ki a madarakat a jég fogságából. A tűzoltók két különleges járművel és speciális felszereléssel érkeztek a madarak megmentésére, akik kb. 50 méterre lehettek a parttól.

Feltörték a nem túl vastag jégréteget, majd a madarak kiszabadulhattak és a bevetés után pár perccel el is repültek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Könyvelők: hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint most már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna hamis ESZJ terhelésekkel.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Hamis adatok alapján terheli a NAV az egészségügyi szolgáltatási járulékot - íjra közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

Mint írják, az egészségügyi szolgáltatási járulék a NAV feladata lett. Minden biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező, de TB rezidens személy számára - aki Magyarországon lakóhellyel rendelkezik - ki kell terhelni az egészségügyi szolgáltatási járulékot (ESZJ). Ennek havi mértéke jelenleg 8 ezer forint.

A szervezet szerint viszont a NAV társadalombiztosítási nyilvántartásai jelenleg is hiányosak, hézagosak, pontatlanok. Az adóhatóság 2007-től gyűjti a TB bejelentéseket, miután a biztosítási jogviszonyok nyilvántartása kapcsán megbukott az egészségbiztosító pénztári rendszer. A NAV az OEP jogutódjától, a Magyar Államkincstártól is kér adatokat, azonban onnan hamis adatok is érkeznek a 2007 előtti biztosítási jogviszonyokról - írják a közleményben.

A NAV ezt követően, az adatok felülvizsgálata nélkül, papíron kézbesíti az ESZJ határozatokat, akkor is, ha az illetőnek ügyfélkapuja van és azt is kell használnia (pl. egyéni vállalkozó).

Mindennek eredményeképpen a NAV egyik részlegének hamis felkönyvelése alapján a másik részleg például törli a köztartozásmentes státuszt (KOMA), vagy végrehajtást indít

- fogalmaznak.

hirdetés

A szervezet szerint most már alig van olyan könyvelő, bérszámfejtő, aki ne találkozott volna ilyen hamis ESZJ terhelésekkel.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete azt írja közleményében, követelik, hogy a NAV azonnal állítsa le a terheléseket, a határozathozatal, vagy a további intézkedések előtt előzetesen vizsgálja meg az adatokat, tájékozódjon az adózónál, vagy a képviselőjénél, előzetesen!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Lemond az SZFE Hallgatói Önkormányzatának elnöke

Csernai Mihály úgy érzi, eljött az a határ, amikor már „minden elvével ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot”.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Lemond tisztségéről Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke - adta hírül az SZFE HÖK Facebook-oldala.

Mint írják, „a mai nappal Podlovics Laura, korábbi általános elnökhelyettes veszi át a helyét. [...] A közeljövőben az ügyvivő elnök és a jelenlegi elnökség elsődleges feladatát, a hallgatói fórummal továbbra is szoros együttműködésben folytatott érdekvédelmen túl, az új HÖK választásának kiírása jelenti majd”. Egyben megköszönik Csernai 2019 novemberétől 2021 januárjáig tartó munkáját.

A távozás okáról maga a leköszönő elnök beszél Facebook-üzenetében. Többek között azt írja:

„mit kezdjen egy vezető, ha úgy érzi, azt az örökséget, amit maga után hagy, csak akkor tudja biztosítani, ha lemond pozíciójáról és amennyire tud, saját eszközeivel gondoskodik az utódlásáról? Mit kezdjen egy vezető, ha egyáltalán nem látja annak a válságnak a végét, aminek folyamata közben épp lemondani készül? Az elmúlt másfél évben igyekeztem mindent a hatályos szabályok szerint jól és értékrendemnek megfelelően csinálni, képviselve nemcsak magamat, hanem mindazokat, akik megválasztottak. Sőt, a képviseletet mindig igyekeztem kiterjeszteni azokra is, akik nem rám szavaztak, megnyerve az ő bizalmukat is, figyelembe véve az érdekeiket, bebizonyítva nekik, hogy a végső döntés, ami meghatározza egyetemi életük minőségét, és becsatornázottságukat az egyes döntési folyamatokba, nem felesleges és nem egy rossz döntés. Az elmúlt másfél évben minden cselekedetemet a logika, az empátia, a racionalitás és a jószándék határozta meg. Rendkívül örülök, hogy a választási programomból, még ha némileg kényszer hatására is, több minden mostanra megvalósult és egy nyitott, saját magára reflektálni képes, részvételi demokráciát működtető közösség vezetője lehettem.

Minden eszközzel arra törekedtem, hogy – akár még saját véleményemet vagy éppen egyetemi tanulmányaimat háttérbe szorítva – a hallgatók érdekeit szolgáljam. Úgy érzem, ezen a ponton munkám elért egy határt. Nemcsak arra gondolok, hogy én magam elfáradtam, hanem arra is, hogy úgy érzem, elértem reális cselekvési határaimra, és minden elvemmel ellentétes fenntartani a jelenlegi állapotot. [...] Életre szóló tapasztalatokkal távozom pozíciómról, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatósága pedig – ahogy eddig is – a továbbiakban is számíthat segítségemre, de egyetemi hallgatóként, a Hallgatói Önkormányzattal kapcsolatos tisztséget a továbbiakban, amíg a jelenlegi vezetés összetételében, hozzáállásában és hallgatókhoz való viszonyában nem áll be drasztikus változás, nem kívánok betölteni.”

A teljes posztot itt lehet megnézni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

-20 fok volt a Bakonyban, de máshol is cudar időre ébredhettek

Jellemzően még a nagyvárosokban is mínusz 10 fok körül maradt a levegő hőmérséklete.
Fotó: Ocso197 / Időkép - szmo.hu
2021. január 18.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Bakonyban, azon belül is Bándon volt a legcudarabb idő hétfő hajnalban: a településen mínusz 20,4 fokig süllyedt a hőmérséklet.

De az Időkép.hu adatai szerint nem sokkal maradt el az éjjeli rekordtól Oroszlány -16,7 fokkal, majd Kecskéd -16,2 fokos minimum értékkel.

A következő napokban ennyire hideg időre már nem kell számítanunk: keddtől folyamatosan melegszik a levegő, pénteken az ország egyes részen már +10 fok feletti hőmérsékletet mérhetünk.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: