hirdetés

HÍREK

Norvégia alaposan vizsgálja a Pfizer vakcinájának biztonságosságát az idős betegek esetében

Nagyjából harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak Norvégiában.
MTI, fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron - szmo.hu
2021. január 17.

hirdetés

A norvég hatóságok alaposan vizsgálják a Pfizer és a BioNTech gyógyszercégek koronavírus elleni vakcinájának biztonságosságát a súlyos alapbetegségben szenvedő idősek esetében, mert legújabb becslésük szerint a korábban véltnél több ilyen beteg halhatott meg azután, hogy megkapta az oltást - jelentette a Bloomberg hírügynökség vasárnap hajnalban megjelent egyik tudósításában.

A norvég gyógyszerengedélyezési hivatal arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy vannak kockázatai az oltásnak a 80 évnél idősebbeknél. Bár nem beszéltek konkrétan a Pfizer-BioNTech-vakcináról, az országban egyelőre csak ezzel oltanak.

Sigurd Hortemo, a hivatal egyik főorvosa arról számolt be, hogy

nagyjából harminc, 80 évesnél idősebb, súlyos betegnél mellékhatások jelentkeztek a vakcina beadását követően, közülük tizenhárman meg is haltak.

Steinar Madsen, a hivatal szakmai igazgatója ehhez hozzátette, hogy a helyzetet ennek ellenére nem tartják aggasztónak, mint mondta, az oltóanyagoknak rendkívül kicsi a kockázatuk.

hirdetés

A hivatal azonban szombaton beszámolt arról, hogy

további tizenhat olyan halálesetnél vizsgálják a körülményeket, amelyeknél a páciens megkapta az oltást. Koruk alapján a veszélyeztetettek alsó korhatárát 80-ról leszállították 75-re

- tették hozzá.

A Bloomberg szerint nem tudni, hogy a halálesetek pontosan mikor történtek. Ezek közül az elhunytak közül a legtöbbnél jelentkeztek az oltás várható mellékhatásai : az émelygés, a hányás, a láz, a bőrirritáció és alapbetegségük súlyosbodása.

A norvég közegészségügyi intézet szerint

a legrosszabb egészségi állapotú emberek számára még a vakcina enyhe mellékhatásai is végzetesek lehetnek. "Azoknak, akiknek a várható élettartama már egyébként is nagyon kicsi, a vakcina jótékony hatása valószínűleg elenyésző vagy nincs is"

- közölte az intézet.

Norvégiában december óta már 42 ezer ember megkapta a szükséges két oltásból legalább az elsőt.

Miután Ausztrália a vakcinából tízmillió adagot rendelt, a norvég esetekről értesülvén azonnal tájékoztatást kért a gyártóktól és a norvég kormánytól - közölte vasárnap Greg Hunt egészségügyi miniszter.

Noha ezek az esetek utalhatnak arra, hogy a nagyon idős és halálos beteg emberek számára túl kockázatos az oltás, a norvég tapasztalatokból nem szabad azt a következtetést levonni, hogy a 75 évnél fiatalabb, egészségesebb embereknek tartaniuk kellene tőle, hanem inkább arra irányítják rá az országok figyelmét, hogy mit figyeljenek, amikor majd elkészítik biztonságossági jelentéseiket a különböző vakcinákról - írta a Bloomberg. A Pfizer-BioNTech-vakcina biztonságosságáról Európa-szerte január végén mutatják be az első jelentést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Az idősek is hibásak a szombathelyi oltóponton kialakult káoszért a kormányhivatal vezetője szerint

Harangozó Bertalan szerint a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy az oltásra érkező időseknek tömött sorokban, a tervezettnél többet kellett várakozniuk az épület előtt.
Címkép: ugytudjuk.hu/Facebook - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Mint megírtuk, hatalmas káosz alakult ki szerda reggel Szombathelyen a régi SZTK épületénél, ahol négy oltópont is működik.

Az oltásra érkező idősek tömött sorokban várakoztak a bejárat előtt, a sor pedig csak lassan haladt. Azért volt fejetlenség, mert hiába érkezett mindenki időpontra, csúszás lépett fel, így mindenkinek a tervezettnél többet kellett várnia.

A káosz után a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője szerda délután sajtótájékoztatót tartott, amin előbb türelmet, együttműködést és fegyelmet kért az oltásra váró emberektől, majd egy újságíró kérdése után elnézést is kért azoktól, akiknek szerdán káoszban kellett várakozniuk a vakcina beadására.

Harangozó Bertalan elmondta, hogy ez azért történhetett meg, mert az oltás megszervezéséhez sok szereplő együttműködése szükséges, a háziorvosoktól kezdve a páciensekig.

Az emberektől azt kérte, hogy pontosan akkora menjenek az oltópontra, amikorra az időpontjuk szól, mert azzal nem segítenek, ha órákkal előbb már ott várakoznak. Szerinte ugyanis a fegyelem hiánya is közrejátszott abban, hogy ilyen tömeg és fejetlenség alakult ki.

Ugyanakkor elismerte, hogy szervezési hiányosság és probléma bármikor felléphet, a reggeli káosz pedig elkerülhető lett volna, ha "több szintre bontják az oltásra érkezők fogadását". Újságírói kérdésre azt mondta,

hirdetés
a jövőben az oltópontokon katonák egyfajta előszűréssel segítik majd az oltásra érkezők eligazítását.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Megkezdődött az oltás a kínai vakcinával, egyelőre nagy a bizalmatlanság vele szemben

Volt olyan háziorvos, akinek 168 pácienst kellett felhívnia, akik közül 55 elfogadta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Megérkezett az első szállítmány kínai vakcina a háziorvosokhoz, amellyel itthon az időseket kezdték oltani - számolt be az ATV Híradója.

Egy háziorvos a televíziónak arról számol be, hogy azok közül, akikkel előzetesen egyeztette a kínai vakcinát, sokan végül lemondták. Szerinte a lakosság nagy része nyugati oltóanyagot szeretne.

Orbán Viktor korábban azt mondta, „fontos nap a mai, mert ma kezdünk oltani a kínai vakcinákkal, nekem is reményt ad ez, hogy talán valamikor a jövő héten a védekezés irányítói sorra kerülhetnek”.

A háziorvosokhoz praxisonként átlagosan 55 embernek elegendő mennyiségű vakcina érkezik, Nagyivánban ennél kevesebbet kaptak. A rendelőbe a híradó stábjával szinte egy időben érkezett 31 darab kínai vakcina.

Az ATV által megszólaltatott, egyik beteg azzal viccelődött, hogy mivel Orbán Viktor is ezzel akarja beoltatni magát, így ő is. De visszakérdezésre elárulta, hogy nem gondolta komolyan, de ezt kapta.

hirdetés
Az idősebb korosztály az összes gyerekkori betegség elleni vakcinálást pont ilyen típusú vakcinával kapta meg. Tehát a szervezetünk ehhez hozzá van szokva, van hosszú távú tapasztalatunk vele, és véleményem szerint teljes biztonsággal alkalmazható

- mondta el a kínai Sinopharm oltóanyagról Szalay Viktor, Nagyiván háziorvosa.

Budapesti kollégája, Tóth Ildikó azt mondta „igazándiból egyik vakcinát sem ajánlom egyik betegemnek sem, mindenkinek elmondjuk, melyik milyen típusú vakcina, és mindenki eldönti, hogy mit szeretne.”

A doktornő és asszisztense 168 pácienst hívott fel, mire sikerült 55-öt találni, aki elfogadta a kínai oltást, ám végül közülük is sokan meggondolták magukat.

„Korosztály szerint kaptuk meg a NEAK-tól a listát, aki nem kéri az általunk most felkínált kínai vakcinát, annak azt mondtuk, hogy hát akkor most el tetszik ballagni a sor végére, majd ha kapunk Pfizer vakcinára lehetőséget, ami jelenleg hetente 10 ember az oltópontban, akkor egyszer majd sorra tetszik kerülni”

- tette hozzá Tóth Ildikó.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Napjaik vannak hátra az orvosoknak, hogy a jövőjükről döntsenek

Dönteniük kell valódi döntési lehetőségek nélkül: február 28-ig kell aláírniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződésüket, amely jócskán megváltoztatja a magyar egészségügyet a harmadik hullám kellős közepén.
Fotó: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Csupán néhány napja maradt a magyar egészségügyi dolgozóknak arra, hogy aláírják az közalkalmazotti létet felváltó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, a káosz pedig az utolsó napokra nagyobb, mint volt. Holott a kormány azzal a céllal változtatta január 1-ről március 1-re a határidőt, hogy legyen elegendő idő az előkészítésre és a szerződések aláírására is, a beszámolók alapján számos intézményben erre nem került sor.

A kormány nagyszabású struktúraváltásának egyik fontos megállójához ért a magyar egészségügy: a tavaly októberben bejelentett háromlépéses béremelés egyik szakaszába értünk, és ahogy az már októberben látszott, a jókora béremelés meglehetősen kemény feltételek mellett valósul meg, az orvosoknak pedig nincs túl sok választási lehetősége, ha dolgozni akarnak. Azoknak ugyanis, akiknek nem tetszik a sokak szerint alapjogokat sértő új rendszer, emiatt nem írják alá az új munkaszerződésüket, azoknak március 1-től megszűnik a munkaviszonya.

Több érintett állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményről derült ki, hogy ugyan a határidő már a küszöbön áll,

sok dolgozó még a szerződést sem kapta meg, így sokan még azt sem tudják, milyen feltételekkel kéne folytatniuk a munkát március 1-től, azaz jövő hét hétfőtől.

Az aláírásra és a döntésre mindössze néhány nap maradt, a rövid időkorlát miatt pedig sokan úgy kénytelenek aláírni a szerződést, hogy nem volt elég idejük az értelmezésére, a pótlékok és egyéb juttatások kiszámítására, ebből fakadóan a felelős döntésre.

hirdetés

A közösségi oldalakat elárasztották az orvosok ezekkel kapcsolatos posztjai, Facebookon Összefogás az egészségügyi szolgálati jogviszony ellen címmel csoport alakult, ahol az érintettek megoszthatják tapasztalataikat és kérdéseiket: többen posztolják a munkáltatótól kapott szerződéseket, még többen kérnek tanácsot – az ügyet jól érzékelhető bizonytalanság és düh lengi körül. Sokan azt írják, hogy

hiába érzik igazságtalannak a helyzetet, nincsen más választásuk, hiszen a családjukat el kell tartani, az pedig sokak számára nem opció, hogy hétfőtől munkanélküliek legyenek.

A dolgozóknak rendkívül rövid idő alatt kell tehát olyan súlyos döntést hozni, amely saját szakmai és anyagi helyzetüket is döntő mértékben befolyásolja, ám az idő rövidsége mellett a szerződések tartalma sem könnyíti meg a megalapozott döntést, bizonyos pontok ugyanis kifogásolhatók és ellentmondásosak.

Ezek többek közt:

A sürgősségi és egyéb pótlékok sorsa

Ez a kérdés osztja meg a leginkább a dolgozókat, a megemelt alapbér mellett ugyanis a különböző pótlékok mértékétől függ, mennyivel is emelkedik valójában az orvosok fizetése. Egy sor pótlék tartozik ide (pl.: ügyeleti, készenléti, önként vállalt többletmunkavégzésért járó, szakterületi, képesítés, műszakpótlék, helyettesítési, kirendelési, vezetői juttatás).

Van azonban olyan terület, ahol a pótlék összege még az alap órabért sem éri el,

a leglátványosabban ez az ügyeletek esetében látható: az Országos Kórházi Főigazgatóság százalékos juttatást határozott meg a kötelező ügyeletek órabéreivel kapcsolatban, amely szerint hétközben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%-át kapják meg órabérüknek. A Magyar Orvosok Szakszervezete ezt egyenesen „megalázónak” nevezte, mondván, hogy embertelen az órabérüknél kevesebb pénzért dolgoztatni az orvosokat többek közt karácsonykor vagy éjszakánként.

A kirendelés kérdése

Bár van konkrét utalás erre, két, egymásnak ellentmondó szám. Nem világos ugyanis annak az időtartalma, mennyi időt töltsön a dolgozó egy másik egészségügyi szolgáltatónál: a törvény szövege szerint 1+1 évre lehet kirendelni a dolgozókat, a rendelet viszont 44 napról beszél évente.

A másodállás

Az új jogszabály abban is megköti az orvosok kezét, hogy másodállással, magánrendeléssel egészítsék ki keresetüket, amely bevett módszer az állami intézményekben dolgozó orvosok esetében. Egy második állás vállalása – amelyet legtöbbször egyéni vállalkozóként vagy kft-ként valósít meg – ugyan engedélyezett, ám a kijelölt szerv vagy személy engedélyéhez kötött, kizárólag azzal lehet végezni. További nagy kérdőjel a témában, hogy ennek elbírálása hogyan és milyen gyorsan történik, hiszen vélhetően hétfőn több ezer kérvény fog érkezni az illetékes szervekhez, így a legjobb esetben is napok fognak eltelni a másodállásban dolgozók számára úgy, hogy a másik munkájukat nem végezhetik.

A szerződések hiányossága

A hagyományos munkaszerződésekhez képest az új szerződések meglehetősen rövidek, lényeges pontok hiányoznak belőlük – ilyenek lehetnek a pótlékok kérdése vagy a felmondás feltételei. Ugyan a Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) szerint jogilag rendben van, hogy nem térnek ki minden elemre a szerződésben, ám később meglehet a veszélye annak, hogy a jogalkotó úgy módosítja a szerződés lényeges tartalmi elemeit, hogy ahhoz a munkavállaló hozzájárulása nem szükséges. Ennek tükrében

még nehezebb úgy dönteni a dolgozóknak saját jövőjükről, hogy nem tudják, valójában mire bólintanak rá, különösen úgy, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet végéig jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását.

A szakmán belül általános háborgás és elégedetlenkedés fogadta a helyzetet. Több szervezet is azért harcol, hogy helyezzék revízió alá az új intézkedéseket. Országszerte több intézményben tagadták meg az orvosok a szerződések aláírását arra hivatkozva, hogy nem méltányosak a feltételek. Többek közt Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben is - az utóbbinál, ahol a traumatológia leállását helyezték kilátásba az orvosok - végül sikerült megegyezésre jutni. A legtöbb helyen azonban továbbra is nagy talány, mi lesz hétfőtől, egyes becslések szerint több ezren hagyhatják el a pályát. Mindezt a koronavírus harmadik hullámjának kapujában, amikor mindennél nagyobb súly nyugszik az egészségügyi dolgozók vállán.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Menczer Tamás: PCR-teszten esnek át a Külügyminisztérium értekezletén részt vevők

Szerinte félrevezetőek azok az állítások, hogy óvintézkedés nélkül tartanák meg a 100 fős, többnapos értekezletet a minisztériumban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 24.

hirdetés

Korábban mi is írtunk róla, hogy a 444.hu kiszúrta: ezen a héten hétfőtől péntekig a Külügyminisztérium Bem téri épületének egy termében 100 fős értekezletet tartanak a világ számos országából érkező magyar nagyköveteknek.

A lap külön megjegyezte, hogy a hazahívott diplomatákra nem vonatkoznak a beutazási korlátozások, ez törvény is rögzíti.

A Külügyminisztérium reagált a hírre. Menczer Tamás államtitkár szerint „hazudik a 444”, amikor azt állítja, hogy „mindenfajta óvintézkedés nélkül” rendeznek nagyköveti értekezletet - bár a lap, ezt szó szerint nem állította.

Menczer elmondta:

hirdetés
„minden [hazaérkező] nagykövetnek kellett csinálnia két PCR-tesztet. Csak azok vehetnek részt az értekezleten, akiknek van két negatív teszteredményük, 48 óra különbséggel”.

Hozzátette azt is, hogy természetesen a rendezvényen mindenkinek maszkot kell hordania. Ezt a 444.hu és a Szeretlek Magyarország is kiemelte cikkében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: