HÍREK

„Nő vagyok, színes bőrű, és még a hajam is kék” – Magyarország első színes bőrű polgármestere 22 éve regnáló elődjét győzte le Pócsmegyeren

A Pest megyei településen mindössze egyetlen szavazat döntött a településvezető személyéről. Mwajas Kriszta a közösség erejében bízik, és hamarosan fel is veszi a kapcsolatot a térség országgyűlési képviselőjével.


Budapesten született a kenyai származású polgármester, Mwajas Kriszta, aki Pócsmegyeren találta meg otthonát. Ő az első színes bőrű női településvezető Magyarországon, aki a közösség erejében látja a változás lehetőségét.

Pócsmegyeren a június 9-i választási éjszaka egyik legszorosabb versenye zajlott. Mwajas Kriszta, aki korábban filmes utómunka-rendezőként dolgozott, egyetlen szavazattal győzte le a 2002 óta hivatalban lévő Németh Miklóst. Kriszta győzelme nem csupán azért nagy dolog, mert egy 22 éve hivatalban lévő polgármestert győzött le, hanem mert ő az első színes bőrű nő a magyar politikában, aki településvezetővé vált.

„Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket, hogy nő létemre miért akarok elindulni. Nekem meg ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt. Nem volt téma. Édesapám kenyai származású, de én Budapesten születtem. Mióta megválasztottak, kerestek a bőrszínem miatt újságírók, de szerintem az is teljesen normális, hogy kíváncsiak a származásomra. Sőt, mondok még valamit, nem csak, hogy nő vagyok, színes bőrű, de még a hajam is kék és tetoválásom is van”

– mesélte Kriszta, aki inkább gondol magára közösségi emberként, mint politikusként.

Pócsmegyer-Surány lakói rendkívül színes közösséget alkotnak, és aktívan tesznek a településük fejlesztéséért. Mwajas és csapata szerint a jövő a közösségi gondolkodásban rejlik, és szükség van szemléletváltásra.

„Én a közösséget behúznám a közös gondolkodásba, megoldásokba, hiszen nagyon sokféle tapasztalattal rendelkező ember él itt, és már többen is jelentkeztek, hogy valamilyen módon részt vennének ebben. Valahogyan kell saját bevételt szereznünk, mert az ilyen kicsi települések iszonyatosan szoros nadrágszíjjal működnek, a pénz éppen a talpon maradásra elég, hiszen az állami támogatáson kívül más bevételünk nem nagyon van. Viszont rengeteg értékünk van, amit ki tudnánk használni. Két oldalról ölel bennünket a Duna, sőt van egy gyönyörű tavunk és csodálatos természeti értékek vesznek körül. Tehát minőségi turizmust építhetünk ki” – mondta Kriszta.

Az utak állapota azonban borzalmas: a település 60 km-nyi útszakaszából mindössze 3 km van leaszfaltozva. A tömegközlekedés is rossz, este 8 után autó nélkül nem lehet sem bejutni, sem kijutni. Mwajas a környező kistelepülésekkel való összefogásban és az állam segítségében látja a megoldást. Az előző vezetéstől hiányolták a helyiek a problémamegoldó törekvést, és ezen mindenképpen javítani kíván.

„Beruházási stop van, a gazdaság nehéz helyzetben van, kevés a pénz, de én azt gondolom, hogy egy kis utánajárással, az országgyűlési képviselő segítségével talán lehet előre haladni, ha sikerül olyan fejlesztéseket létrehozni, amelyekre a településnek tényleg szüksége van” – bizakodott Kriszta.

A képviselő-testületben gördülékenyen ment a munka, de Mwajas szerint nem volt megfelelő a kommunikáció az önkormányzat és a helyiek között. Ezen javítana az új polgármester, és biztos abban, hogy pártpolitikai érdekek nem befolyásolják majd a munkájukat.

„Itt nem is nagyon van helye a pártoknak, pártpolitikának. Értelme sincs. Itt annak van helye, aki segít talpon tartani a települést. Most a közösségek korát éljük. Muszáj használnunk azt a sok jó szakembert, aki itt él, ha ez létrejön, akkor tudunk fejlesztéseket csinálni. Persze, ehhez nagyon nagy szükségünk van a pályázatokra és jövőbeni lehetséges befektetésekre, amik a település természeti értékeivel összhangban vannak” – véli az új polgármester.

Bár hivatalosan csak októberben veszi át a falu vezetését, már most dolgozik a terveken. „A következő hetekben, hónapokban megkeresem majd Vitályos Eszter országgyűlési képviselőt és a környező települések polgármestereit, hogy beszélgessünk az együttműködés kereteiről, az elképzeléseinkről, terveinkről. Persze, ez egy nagyon nagy felelősség, de nyomást nem érzek. Én és a csapatom nagyon komolyan vesszük a szolgálatot. Várom az októbert, de addig is dolgozunk és rákészülünk a tennivalókra. Ez nemcsak az én életemben lesz új fejezet, hanem remélhetőleg Pócsmegyer-Surány életében is” – mondta Kriszta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter megmutatta azt, aki nélkül az élete megállna
A politikus közös fotón szerepelt az asszisztensével. Nélküle megállna az élet.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 20.A Tisza Párt alelnöke már hónapok óta a figyelem középpontjába került, a tavaszi országjárása után a június 9-i Európa Parlamenti és az önkormányzati választásokon is szép eredményeket ért el.

Most azonban megmutatta, hogy kinek a segítségével jutott el oda, ahol tart.

Magyar Péter egy közös fotóval szerepelt az asszisztensével.

"Ili, aki nélkül megállna az élet. A legjobb asszisztens a világon"

- írta a posztjához a politikus.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Honvédségi luxusgép vihette haza a Horvátországban nyaraló Orbán Viktort
A hírt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tette közzé a közösségi médiában.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő pénteken közölte a nyilvánossággal, hogy július 18-án – amikor Orbán Viktor dél-horvátországi nyaralásáról Angliába, Woodstockba utazott – a Magyar Honvédség 606-os lajstromjelű luxusgépe, egy Dassault Falcon 7X, hajnalban felszállt Ferihegyről és rövid idő múlva a spliti repülőtéren landolt. A képviselő légiforgalmi radarfelvételt is bemutatott ennek igazolására.

A Magyar Hang szombati cikke szerint Hadházy állításait megerősíti a flightaware légiforgalmi portál archívuma is. Ebből kiderül, hogy

a luxusgép nem sokkal később, még reggel 6 előtt továbbrepült az Egyesült Királyságba, és a Brize Norton repülőtéren szállt le, amely mindössze 23 percnyi autóútra van Woodstocktól.
Itt a magyar miniszterelnök aznap részt vett az EPC-csúcstalálkozón, amiről a magyar kormányfő Facebook-oldalán is beszámolt.

A horvátországi kitérő 55 perccel és 500 kilométerrel hosszabb utat jelentett, mintha a Falcon egyenesen Budapestről repült volna Angliába. Az aircraftcostcalculator.com adatai szerint a honvédségi luxusgép egy üzemórája 9470 dollárba, azaz 3,4 millió forintba kerül. Hardy Mihály repülési szakértő a lapnak nyilatkozva reálisnak nevezte ezt a becslést, és hozzátette, ha bérelnék a gépet, még drágább lenne. Az ár tartalmazza a karbantartás, a személyzet és az üzemanyag költségeit is – mondta Hardy.

Hardy szerint

szemfényvesztés honvédséginek nevezni a gépet, hiszen világszerte üzleti vagy magángépként használják ezt a típust, így nem meglepő, hogy Magyarországon főként kormánytagok utaznak vele.
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt a lap kérdésére, hogy esetleg valaki más utazott-e a kormányzati Falconon, illetve ha mégis Orbán Viktor volt az utas, vajon kifizette-e a pluszköltséget.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Pócs János a kisfiút felrúgó karateedzőről: Volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek
A politikus szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.


A fideszes Pócs János, Jászberény országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki kalandparkban kisfiút felrúgó karateedző tette „védhetetlen”, de szerinte „egy gyenge pillanat” volt csupán, ami bárkivel megeshet.

Pócs szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.

Pócs az ATV videójában 1:43-tól hallható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A felrúgott kisfiú édesanyja reagált a bántalmazó karateedző állításaira
Szeretné, ha A. Tibor valóban személyesen kérne bocsánatot kisfiától, ugyanakkor ezután már nem szeretné ilyen ember közelébe engedni a gyerekét, akiben mély nyomott hagyott az eset – inkább pszichológus segítségét kérik.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. július 20.Tóthné Nagy Judit, a szolnoki kalandparkban bántalmazott kisfiú édesanyja az RTL Híradónak reagált a gyerekét felrúgó karateedző szombati nyilatkozatára.

Mint arról korábban írtunk, az edző az ATV-nek nyilatkozott az esetről, és azt mondta, hogy mindenkitől szeretne bocsánatot kérni.

Az anya szeretné, ha A. Tibor személyesen kérne bocsánatot a kisfiútól, ahogy arra az edző ígéretet is tett.

„Engedni fogom, mert szeretném, hogy Rolinak mondja meg, hogy ő semmi rosszat nem csinált, és ezt nem érdemelte”

– mondta az édesanya.

Itt az interjú az édesanyával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk