News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

New York Times: Sokan úgy gondolják, hogy Putyin Orbán Viktoron keresztül akadályozza meg a finnek és a svédek NATO-tagságát

A lap szerint Magyarország orosz nyomásra megvétózhatja a két ország csatlakozását a NATO-hoz.

Link másolása

hirdetés

Még áprilisban terjedt el a hír, hogy az orosz-ukrán háború miatt Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron.

A finn államfő és a kormányfő csütörtökön be is jelentette, hogy támogatják, hogy Finnország haladéktalanul beadja felvételi kérelmét a NATO-hoz.

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő azt mondták, reménykednek benne, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

Ahogy az várható volt, Oroszország nem örült ennek a hírnek. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, a NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz,

Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegető Oroszország számára. Elmondása szerint a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépéseik attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája mennyire közel kerül a határhoz.

hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte azoknak az intézkedéseknek az előkészítését, amelyeket a NATO keleti szárnyának megerősítése esetén a nyugati orosz határ megerősítésére vezetnének be. „Finnország csatlakozott az EU-nak a hazánkkal szembeni barátságtalan lépéseihez. Ezt csak sajnálni tudjuk, és ez az oka arányos válaszainknak” – tette hozzá Peszkov.

A New York Times most arról ír, hogy a NATO és az Egyesült Államok tisztviselőit aggasztja, hogyan lehetne biztosítani, hogy Oroszország ne fenyegesse sem Finnországot, sem Svédországot, mielőtt hivatalosan is csatlakoznának a szövetséghez. Eddig egyedül Nagy-Britannia írt alá biztonsági megállapodást a két országgal, az Egyesült Államok egyelőre nem közölte, milyen biztonsági garanciákat hajlandó nyújtani.

„Sokan úgy gondolják, hogy Putyin Magyarországon és a magyar miniszterelnökön, Orbán Viktoron keresztül akarja elérni a finn és a svéd csatlakozási kérelem elutasítását”

– írja a lap, utalva arra, hogy Magyarország orosz nyomásra megvétózhatja a két ország csatlakozását a NATO-hoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Nagy Márton: Meg kell erősíteni a CBA-t és a Coopot, 50% feletti tulajdon kell a kiskereskedelemben
A gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az árszabályozásról úgy fogalmazott, ez „egy nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva”.

Link másolása

hirdetés

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén szerdán Budapesten.

Hangsúlyozta: viharos évtizedben élünk, ahol egyszerre fenyeget minket egy háború, folyamatos járványhullámok, és ezt kísérő energia- valamint élelmiszerválság.

Nagy a Telex tudósítása szerint többek között arról is beszélt, hogy

az önálló és önellátó gazdaság nevében el kellene érni az 50 százalék feletti magyar tulajdonarányt a hazai kiskereskedelemben is.

Később aztán egy újságírói kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy

szerinte meg kell erősíteni a vállalkozásokat, példaként pedig a magyar tulajdonú Coopot és CBA-t említette.

Ugyanakkor jelezte: a megerősítés pontos módszeréről nem beszélt, csupán a stratégiai célról.

hirdetés

Nagy emellett az árszabályozásra is kitért.

"Az árszabályozás nagyon durva módja a piac szabályozásának. De a helyzet is nagyon durva"

- fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Plusz pénzt kell fizetni a kettétálalásért egy balatoni étteremben
Egy pár külön tálalásban kért egy adag desszertet, ez háromszáz forintjukba került. Az étterem vezetője szerint ez jelképes összeg.

Link másolása

hirdetés

A balatonfüredi Halászkert étteremben nagy adagokat adnak, így a Blikk olvasója a párjával külön tálalásban kértek egy desszertet.

Csak utólag vették észre a blokkon, hogy a tálalásért így 300 forintot számoltak fel.

- derült ki a Blikk cikkéből.

Az is kiderült, hogy a sztori beküldője azért tette el a számlát, mert olvasta, hogy több balatoni étteremben is pénzt kérnek a csapvízért. Otthon nézte meg a blokkot, és látta, hogy ingyen ivott, a tálalásért viszont fizettek.

"Azt egyébként nem tudom, de legközelebb, ha arra járok megkérdem: ha nem kettétálalást kértünk volna, csak egy üres tányért, azért is fizetni kellett volna-e" - mondta.

hirdetés

A Blikk munkatársai maguk is elmentek az étterembe, ahol halászlevet ettek, desszertre pedig egy adag palacsintát, külön tálalva. Náluk is felszámolták a 300 forintot, meg is kérdezték, miért kell ezért külön fizetni.

"Két éve vezettük be, egy másik étteremtől vettük az ötletet. Viszonylag sok vendég kérte korábban is, hogy szedjük ketté az adagokat"

- kezdte a magyarázatot az étterem vezetője.

"Ez nem két féladag, hanem annál több, az önök palacsintájára is több csokoládémártás és díszítés került így, valamint ezzel a tálaló személyzetnek is kétszer annyi munkája van. Jelképes összeg ez a 300 forint. Az alapanyag árak miatt készülünk egy 10 százalékos áremelésre, de a kettétálalás díján nem változtatunk" - mondta.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke is megszólalt az ügyben. Ő elmondta, hogy "valahol terítékdíjat számolnak fel ilyen esetben, hiszen két villa és két tányér kell, de nem ennek a díja a 300 forint, hanem addig ülhetne olyan vendég is az asztalnál, aki nem fél adag palacsintát eszik". Hozzátette, hogy megérti az ilyen megoldásokat, elvégre nagyon felmentek az alapanyagárak, minden forintra szükségük van a vendéglátósoknak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Pintér Sándor: Rétvári Bence lesz a belügyminiszter-helyettes, Maruzsa Zoltán marad az oktatásért felelős államtitkár
A miniszter-jelölt változatlan célokkal vezetné a Belügyminisztériumot, az oktatásban is a meglévő programok folytatódnak.

Link másolása

hirdetés

Az elmúlt hónapokban a tanárok sztrájkoltak és további megmozdulásokat is terveznek, ehhez képest nem alakult oktatással foglalkozó külön minisztérium, a Belügyminisztériumhoz került ez a terület. Így Pintér Sándor felel majd a közoktatásért, alatta Maruzsa Zoltán maradt az oktatásért felelős államtitkár.

Pintér elmondta, hogy a belügymnisztérium a közoktatásban is a szervezésben tud segteni és a rend betartásában. Kiemelte emellett, hogy folytatódnak az informatikai fejlesztések a közoktatásban. Szeretné, ha minden gyereknek lenne számítógépe és azt tudná is használni. Fontosnak tartja, hogy programozni minél korábban kezdjenek el tanulni. A tornacsarnokok és tanuszodák építési programját is folytatják - derült ki a HVG cikkéből.

A pedagógusbérek kapcsán elmondta, hogy az ország gazdasági helyzetétől függ, lehet-e fizetést emelni, vagy nem. Csak annyit tudott ígérni e téren, hogy a helyzet javulására fog törekedni.

Az oktatás kapcsán említette még, hogy szeretné az európai élmezőnybe repíteni a magyar közoktatást. A diákoknak megígérte, hogy az iskolában versenyképes tudást szerezhetnek. Ingyenes lesz továbbra is minden tanulónak a tankönyv.

Pintér Sándor azt is kiemelte, hogy az országban továbbra is rend van, 2010 óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma például 115 ezerről 46 ezerre csökkent. Mint mondta, ez is azt mutatja, a büntetőpolitika helyes úton jár.

hirdetés

Az állampolgárok biztonságérzete lényegesen jobb, mint 12 évvel ezelőtt, és célkitűzésünk, hogy a következő időszakban tovább javuljon - mondta, megjegyezve, hogy ebben nemcsak a rendéri munkának van szerepe, hanem az állampolgárok jogkövető magatartásának is. A politikus jelezte: parlamenti államtitkára Rétvári Bence lesz, és nem tervez személyi változtatást a rendvédelmi szervek felső vezetésében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Több mint egymilliárd forinttal tartozik a beszállítóknak a gödi Samsung-építkezés egyik alvállalkozója
A vállalkozások szerint a koreai cég leányvállalata csak a tartozása felét fizetné ki.

Link másolása

hirdetés

Fizetési problémák merültek fel Magyarország egyik legnagyobb beruházásán, a dél-koreai Samsung gödi akkumulátorgyárának építkezésén - értesült a 24.hu.

A lap úgy tudja:

a nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások 2-3 hónapja hiába várnak a fizetségre.

Több forrásból származó értesüléseik szerint

az egyik dél-koreai alvállalkozó csődközeli helyzetbe került, összesen mintegy 3 millió euró, vagyis több mint egymilliárd forint kifizetésével maradt el a beszállítóinak.

A fizetési gondokkal küzdő alvállalkozó a Hallimprecision Hungary Kft., amely a koreai Hallimprecision Co. Ltd leányvállalata. A székhelyét Undrán, egy cseppnyi Győr-Moson-Sopron megyei, osztrák határ menti településre jegyezték be, ahol nem kell iparűzési adót fizetni és a polgármesteri hivatal mellett biztosít irodát egy bodonhelyi székhelyszolgáltató. Az ilyen cégek arra valók, hogy megoldják a szükséges adminisztrációt, beleértve a posta kezelését - jegyzi meg a lap.

A 24.hu-nak név nélkül beszélő források azt mondták, kisebb csúszások voltak korábban is, de ekkora késedelmet eddig nem tapasztaltak. Úgy tudják,

hirdetés
mintegy 3 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint az összes tartozás, amit rendeznie kellene a Hallimprecisionnak.

Az egyik beszállító arról számolt be, hogy hiába küldött fizetési felszólítást és hiába próbálkozott fizetési meghagyással is, állítása szerint a Hallimprecision címén át sem vették a küldeményeit.

A lap megkereste a kivitelező Samsung Engineering Magyarország Építőipari Kft.-t is, hogy mit tudnak az alvállalkozó tartozásáról. A cég ügyvezetője, Youngil Song azzal hárította a feltételezést, miszerint esetleg a legfelső szinten adódtak problémák, és a kivitelező nem fizette volna ki a Hallimprecisiont, hogy ők szerződésnek megfelelően fizetnek.

A 24.hu kérdéseire válaszolva azt is hozzátette:

nem tudja, mi okozza a fizetési problémát, és azt sem, van-e, illetve mennyi az adósság a beszállítókkal szemben.

Arra a kérdésre, hogyan tervezik a beszállítók kifizetését, pedig úgy válaszolt: "Fogalmunk sincs". Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy nem tudnak érdemi megoldást javasolni, mert a Hallimprecision beszállítói nem az ő szerződéses partnereik.

A beszállítók szerint ugyanakkor szokatlan egyezkedés kezdődött az adósságról, amibe a fővállalkozó Samsung Engineering is belefolyt, és volt olyan egyeztetés, ahol a tárgyaláson megjelent egyik személy állítólag a Samsung Engineering vezető munkatársaként mutatkozott be. A nagyberuházáson bedolgozó magyar vállalkozások a lap szerint azt az ajánlatot kapták, hogy vagy megkapják a követelésük 50 százalékát, vagy felszámolásba dől az adós cég, ebben az esetben pedig lehet, hogy semmit sem kapnak. Mindennek viszont írásos nyoma sincs, így a beszállítók azt sem tudják biztosan megmondani, kitől is kapták ezt az ajánlatot.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk