News here
hirdetés

HÍREK

New York Times: Sokan úgy gondolják, hogy Putyin Orbán Viktoron keresztül akadályozza meg a finnek és a svédek NATO-tagságát

A lap szerint Magyarország orosz nyomásra megvétózhatja a két ország csatlakozását a NATO-hoz.

Link másolása

hirdetés

Még áprilisban terjedt el a hír, hogy az orosz-ukrán háború miatt Finnország már júniusban kérheti a felvételét a NATO-ba, Svédország pedig várhatóan szintén csatlakozik a katonai szövetséghez a nyáron.

A finn államfő és a kormányfő csütörtökön be is jelentette, hogy támogatják, hogy Finnország haladéktalanul beadja felvételi kérelmét a NATO-hoz.

Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő azt mondták, reménykednek benne, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

Ahogy az várható volt, Oroszország nem örült ennek a hírnek. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, a NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz,

Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegető Oroszország számára. Elmondása szerint a finn NATO-csatlakozásra adandó válaszlépéseik attól függnek majd, hogy a szövetség katonai infrastruktúrája mennyire közel kerül a határhoz.

hirdetés

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök elrendelte azoknak az intézkedéseknek az előkészítését, amelyeket a NATO keleti szárnyának megerősítése esetén a nyugati orosz határ megerősítésére vezetnének be. „Finnország csatlakozott az EU-nak a hazánkkal szembeni barátságtalan lépéseihez. Ezt csak sajnálni tudjuk, és ez az oka arányos válaszainknak” – tette hozzá Peszkov.

A New York Times most arról ír, hogy a NATO és az Egyesült Államok tisztviselőit aggasztja, hogyan lehetne biztosítani, hogy Oroszország ne fenyegesse sem Finnországot, sem Svédországot, mielőtt hivatalosan is csatlakoznának a szövetséghez. Eddig egyedül Nagy-Britannia írt alá biztonsági megállapodást a két országgal, az Egyesült Államok egyelőre nem közölte, milyen biztonsági garanciákat hajlandó nyújtani.

„Sokan úgy gondolják, hogy Putyin Magyarországon és a magyar miniszterelnökön, Orbán Viktoron keresztül akarja elérni a finn és a svéd csatlakozási kérelem elutasítását”

– írja a lap, utalva arra, hogy Magyarország orosz nyomásra megvétózhatja a két ország csatlakozását a NATO-hoz.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ismét akadozik az üzemanyag-ellátás több nagy benzinkúthálózatnál
Az RTL Híradó szerint több nagy benzinkúton sem lehetett dízelt tankolni szombaton, máshol benzinből is csak a piaci árú, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Link másolása

hirdetés

Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás - számolt be róla az RTL Híradó.

A Híradó szerint

több nagy benzinkúton már szombaton sem lehetett dízelt tankolni, máshol benzinből is csak a piaci áru, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Az érintett kutakat üzemeltető Shell az RTL Híradónak elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon előfordulhat átmeneti készlethiány. Ennek oka szerintük az utóbbi időszakban "kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet" és a véges kapacitások.

A Holtankoljak.hu szerint ez az árstop miatt van így.

"Nagyon megfogyatkozott azoknak a nagykereskedő cégeknek a száma, akik jelenleg üzemanyagot értékesítenek, hiszen 100 forint vagy akár annál is több literenkénti veszteséggel tudnak csak üzemanyagot eladni. Tehát teljesen érthető, hogy ezt az üzemanyagot nem Magyarországon adják el, hanem külföldön"

- mondta Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

hirdetés

A kieső importot a Mol-tól próbálják beszerezni a kutak, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni. A Mol az RTL Híradónak azt írta, a csütörtök esti nagy forgalom miatt a határok mentén vagy az autópályák mentén még "előfordulhat átmeneti készlethiány" a kútjaikon, de mindent megtesznek azért, hogy folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra.

A Holtankoljak.hu szerint a következő hetekben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt akkor is nőni fog a kereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
BL-döntő: 36 perccel csúszott a kezdés
Eredetileg 21 órakor kezdődött volna a mérkőzés, de az UEFA biztonsági okokra hivatkozva 21.36-ra tolta a kezdést.

Link másolása

hirdetés

2018 után ismét a Liverpool és a Real Madrid találkozik a Bajnokok Ligája döntőjében. A mérkőzés eredetileg 21 órakor kezdődött volna a Stade de France-ban, az UEFA azonban többször is eltolta a kezdést.

Először 15 perccel tolták el a BL-döntő kezdését, majd már azt közölték, hogy 21.30 előtt nem kezdődik el a meccs, később pedig 21.36-ra módosult az időpont.

Az UEFA biztonsági okokra hivatkozva csúsztatta el a kezdést. A hírek szerint rengeteg a néző és nagyon lassan jutnak be a szurkolók a stadionba.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: