News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem vette át a Junior Prima díjat a színész, mert megkérték, hogy ne politizáljon a beszédében

Vilmányi Benettet ez annyira felbosszantotta, hogy végül egy nagyon dühös hangvételű beszédet mondott az átadón.

Link másolása

hirdetés

Kedd este színház-, film- és táncművészet kategóriában osztották ki a Junior Prima díjat és az azzal járó pénzjutalmat annak az öt, harminc év alatti művésznek, akik korosztályuk legjobbjai között is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

Idén öt színművész, Barta Ágnes, a Nemzeti Színház; Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház; Hartai Petra, a Budaörsi Latinovits Színház; Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja és a jelenleg szabadúszó Vilmányi Benett érdemelte ki az elismerést.

A Színház Online beszámolója szerint viszont a díjat végül csak négyen vették át. Mint írták, a jelenleg szabadúszó Vilmányi Benett „megköszönte az elismerést, de személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a díjat”.

A Telex megkereste a színészt, aki elmondta, eredetileg nem tervezte visszautasítani a díjat, de

annyira feldühítette, hogy az átadó előtt külön kérték, ne politizáljon a beszédében. De mégis így tett.

Vilmányi a lapnak azt is elárulta, hogy a díjátadóra az utolsó pillanatban érkezett, és nagyon szíven ütötte, hogy egyből odamentek hozzá, és nyomatékosan megkérték, ne politizáljon a beszédében.

hirdetés

Elmondása szerint előzetesen két olyan mondattal számolt, ami nem volt mentes a politikától, szerinte ugyanis nehezen lehet politikamentesen fogalmazni, bármilyen művészetről legyen is szó.

Miután ő volt az első, akit szólítottak, a kérés és az átadó között eltelt tíz percben nem is volt ideje lehiggadni, így végül egy nagyon dühös hangvételű beszédet mondott.

- idézte fel a Telex a színész szavait.

Ebben többek közt arról beszélt, hogy a politika és a kultúra összetartozik. Bejelentette, lemond a díjról, dacára annak, hogy egyébként nagyon kevés pénzért dolgozik. Vilmányi a Telexnek úgy fogalmazott, nyilván lehetett volna ezt sokkal méltóságteljesebben is csinálni, magát a gesztust viszont nem bánta meg, és mint mondta, az elismerést sem fogja utólag átvenni.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Molnár Áron nekiment Novák Katalinnak: „Önök előbb kaptak 600-700 ezer forintos fizetésemelést, mint a pedagógusaink, akik 180 ezer forintot keresnek”
A noÁr mozgalom csapatával egy újabb tüntetést és szolidaritási koncertet is szervez október 5-re.

Link másolása

hirdetés

Molnár Áron nem leplezte a véleményét, kerek-perec megmondta, mit gondol a magyar pedagógusok helyzetéről. Szerinte Novák Katalin köztársasági elnökként tudna tenni a helyzet javításának érdekében.

Videóüzenetében felszólította, hogy cselekedjen, álljon a diákok, valamint a pedagógusok mellé.

Molnár Áron szívügyének érzi a pedagógusok normális bérezését, és minden olyan megmozdulást támogat, amely kiáll amellett, hogy jobb helyzetbe kerüljenek. Rendszeresen vesz részt diáktüntetéseken is és mondja el véleményét az ilyen és ehhez hasonló társadalmi kérdésekben.

A noÁr Mozgalom alapítója csapatával egy újabb tüntetést és szolidaritási koncertet szervez október 5-re, amelyhez Péterfy Bori, Nagy Ervin, Glonczi László, Törley Kata és még sokan mások is csatlakoztak.

- derült ki a Facebook eseményből.

Most egy videóval üzent Novák Katalinnak, aki azt mondta Amerikában a diákoknak, ne hagyják magukat megfélemlíteni, amikor döntést kell hozni. Azt kérte, ezt a magatartást itthon is ugyanúgy folytassa, és segítsen az oktatási államtitkárral is egyeztetni, mert szerinte iszonyatos helyzetben vannak a magyar pedagógusok.

„Tudja, Katalin, azért teszik mindezt, mert önök előbb kaptak hat-hétszázezer forintos fizetésemelést a milliós fizetéseik mellé, mint a pedagógusaink, akik átlagosan 180 ezer forintot keresnek. Azért teszik ezt, mert a Vodafone-t előbb vették meg hétszáz milliárd adófizetői forintból, mint hogy rendezték volna a pedagógusok bérét...”

– mondta el videóüzenetében a színész.

hirdetés

Szerinte Rogán Antalnak csak az egyik karórája ér annyit, mint egy pedagógus 10 havi bére, közben pedig azbesztes falak omlanak le osztálytermekre, áznak be iskolák, pokrócokban, nagykabátban ülnek már most is a suliban a diákok.

„Álljon a magyar pedagógusok és diákok mellé, hiszen, ahogy ön is mondta, nagy tudású, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk. Kérem, Katalin, akkor viszont ne féljenek a kritikától, hanem hallják meg azt!”

– zárta gondolatait Molnár Áron.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Sopronban is megszorítások lesznek, a polgármester szerint erről is Gyurcsány tehet
De nem maradt ki a hibások sorából a Európai Unió „hibás szankciópolitikája” sem.

Link másolása

hirdetés

Csütörtökön dönt a Farkas Ciprián, fideszes polgármester által vezetett soproni önkormányzat a megnövekedett energiaárak miatt bevezetendő takarékossági intézkedésekről - értesült a 24.hu.

A képviselő-testület egyetlen nap alatt három ülést is tart.

A szokatlan menetrend szerint a kora délutánra meghirdetett rendes ülést két rendkívüli ülés követi. Ezek közül az elsőn a költségvetés módosítását, a másodikon a spórolási intézkedéseket tárgyalják.

Miután a rendkívüli ülések szabályozása lehetőséget ad rá, hogy csak az utolsó pillanatban ismertessék a képviselőkkel az előterjesztéseket, azért az energiatakarékosságról szóló hét előterjesztést is csak szerdán küldték ki.

Ezekből az derült ki, hogy a városvezetés több, a város lakosságát széles körben érintő, drasztikus intézkedést tervez, a politikai felelősséget azonban minden esetben a kormánypropagandához hasonlóan másra hárítja.

Várhatóan csökkentik a közvilágítást, a kandeláberek részleges kikapcsolásával a felére szorítják vissza az áramfogyasztást, átalakítják a helyi buszközlekedés menetrendjét, a „gazdaságtalan és kihasználatlan járatokat” átszervezik.

Az előterjesztés szerint 2023. április 30-ig bezárják a Gyermek és Ifjúsági Központot, és szintén hét hónapra bezárnák a Soproni Múzeumot és telephelyeit is.

hirdetés

De bezárják a városi könyvtár bánfalvai fiókkönyvtárát is, a székhely nyitva tartását pedig jelentősen csökkentik.

További általános takarékossági intézkedéseket dolgoznak ki a működésben maradó önkormányzati cégek és intézmények számára.

A soproni önkormányzat elé kerülő előterjesztés, és külön-külön mind a hat javaslat is azzal kezdődik, hogy az országot, az önkormányzatokat, családokat nehéz helyzetbe hozó energiaválság

„az Európai Unió hibás szankciópolitikája és a Gyurcsány vezette baloldal áskálódása következtében alakult ki”.

A 24.hu-nak Németh Imre, a soproni képviselő-testület ellenzéki tagja éppen ellenkezőleg fogalmazott, szerinte

„Leginkább az Orbán-kormány döntését kellene hibáztatni, amely az év elején kipöckölte az önkormányzatokat a rezsicsökkentett energiaárakat garantáló egyetemes szolgáltatói körből”.

Németh szerint a másra mutogatás helyett a fideszes polgármestereknek – az ellenzéki vezetésű városokkal összefogva – fel kellett volna lépni a döntés ellen, és meggyőzni a miniszterelnököt, hogy kerülje el azt a katasztrofális helyzetet, amit a kizárás okozott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Több száz fővárosi diák nem már nem jut melegvízhez, és nem kap meleg ebédet hétfőtől Bősz Anett szerint
A főpolgármester-helyettes szerint kölcsönös együttműködéssel meg lehet oldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeket, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.

Link másolása

hirdetés

Bősz Anett, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be közösségi oldalán, hogy Dr. Illés Valér, a Budapesti Gazdasági SZC Teleki Blanka Közgazdasági Technikum igazgatója tájékoztatta őt, hogy spórolásra hivatkozva „felfüggeszti” az épületben található tálalókonyha működését 2022. október 3-tól.

Az iskola a diákjait 14 óra után a közel lévő BGSZC Szent István Technikum konyhájára küldik át ebédelni. A melegvizet már elzárták az iskolában.

Hasonló esetről számolt be a Budapesti Gazdasági SZC Varga István Közgazdasági Technikum esetében is. Ott a tegnapi napon, külön értesítés nélkül megszüntették a melegvíz-szolgáltatást, emiatt pedig az intézményekben nem lesz megoldható a gyermekek étkeztetése.

"Ezek a döntések nemcsak jogszerűtlenek, de embertelenek is."

- jelentette ki Bősz Anett.

Mint írja, ezek az intézmények semmilyen körülmények között sem jogosultak a konyha működésének felfüggesztésére, mivel az a terület kizárólag a Fővárosi Önkormányzat vagyonkezelésében van, az a fővárosi étkeztetési szolgáltató (ÉSZGSZ) kizárólagos üzemeltetési területe, feladatellátási helye.

hirdetés
"Nem hiszem, hogy az állami fenntartó által irányított technikum igazgatója saját szakállára hozna olyan döntést, amelynek következménye, hogy több száz diákja hétfőtől nem jut meleg ételhez időben."

- írja a főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy ezeket az ebédeket a családok már megrendelték, kifizették

Bősz Anett levélben fordult és személyes egyeztetésre hívta a tankerületi központok vezetőit és a szakképzési centrumok kancellárjait, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonaiban levő oktatási intézményekben biztosítsák a közétkeztetési feladatok elvégzését.

"Nem fordulhat elő, hogy „spórolásra” hivatkozva lezárják a konyhát vagy az étkezőt úgy, hogy nincs megoldva a gyerekek ellátása időben és megfelelően. "

- tette hozzá.

Főváros elhivatott abban, hogy a kölcsönös együttműködéssel próbálják megoldani a felmerülő üzemeltetési nehézségeit, hogy ne kerüljön sor ilyen jogszerűtlen és embertelen megoldásokra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Kivonultak a tanulók a gödöllői Török Ignác Gimnáziumból az áldatlan állapotok miatt
Bejelentették azt is, hogy pénteken sem mennek be az iskolába.
Fotó: Varga Brigitta / Gödöllő - nyílt Facebook-csoport - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

hirdetés

Lehetetlen állapotok uralkodnak Gödöllő egyik jó nevű iskolájában, a Török Ignác Gimnáziumban, ezért a tanulók tiltakozásul csütörtökön elhagyták az intézmény épületét, és pénteken sem terveznek visszamenni – erről a Facebookon is megosztottak egy videót.

Korábban mi is írtunk róla, hogy idén a tanév úgy kezdődött meg, hogy még tartott az épület felújítása, ráadásul Gémesi György polgármester olyan videókat osztott meg, amiken az látszik: a munkások azbeszttartalmú palákat rugdosnak le az épületről, miközben a tanulók bent tartózkodtak.

Néhány napja pedig arról is beszámoltunk, hogy a penészes falak és a beázó mennyezet miatt a tanárok kénytelenek voltak hazaküldeni a diákokat az iskolából. Ekkor Gémesi azt írta:

„[...] szeretném a tankerület és Vécsey László figyelmét felhívni arra – akik az épületet jelenléti oktatásra alkalmasnak ítélték meg –, hogy nem a »sufnit« újítják fel a falu szélén, hanem az országos rangsorban a 13. legjobb gimnáziumának épületét, ahol több mint 730 tanuló tanul(na)”.

A helyzet csütörtökre fajult odáig, hogy a diákok az épület elé vonultak ki, tiltakozó akciójukat pedig pénteken is folytatják.

hirdetés
Forrás: Facebook

A tankerület vezetője csütörtök délutánra fórumot szervezett, hogy a szülők feltehessék a kérdéseiket, és átbeszélhessék a kialakult problémát – tudta meg a Telex. Ugyanakkor arról is értesültek, hogy ezt a tankerület lemondta. Ennek ellenére a szülők egy része így megtartaná a fórumot, a nagy elégedetlenség miatt spontán szerveződnének.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: