News here
hirdetés

HÍREK

Nem törődnek a koronavírus-veszéllyel a Vígszínházban az egyik színész szerint

Wunderlich József a Facebookon tételesen összeszedte, milyen előírásokat és óvintézkedéseket nem tartanak be a társulatban, Rudolf Péter cáfol.

Link másolása

hirdetés

Szerda este a Vígszínház társulatának tagja, Wunderlich József, Junior Prima-díjas színész-énekes egy Facebook-poszttal jelentkezett, amelyben lényegében azt állította, hogy társulatában, a Vígszínházban nem tartanak be maradéktalanul minden járványügyi előírást.

Az azóta privát elérhetőségűre állított posztban Wunderlich azt állítja, többen kérték a társulat vezetését, hogy legalább hetente egyszer teszteljék le az ott dolgozókat, vagy legalább az idős művészeket, de csak azt kapták válaszul, hogy „folyik el a lé.”

A színész megemlíti azt is, hogy éppen a napokban ért véget egy tíznapos karanténja, és jelezte, hogy nem szeretne rögtön testközelben maszk nélkül dolgozni idősebb kolléganőjével, Halász Judittal, nehogy megfertőzze őt. Mint mondta, a színház csak annyit válaszolt, letelt a tíz nap, nincs kontaktkutatás, így ha nincsenek tünetei, jogilag ez rendben van, hiszen már nem számít fertőzőnek.

Többen felvetették azt is, hogy a színészek játszhatnának maszkban is, de a válasz szerint „nem lehet, mást jelentene, elviszi a néző figyelmét, mit mondunk a nézőnek.”

Wunderlich József arról is ír, hogy a színház hónapok óta fogadja a külsős színészeket anélkül, hogy tesztelést vagy akár hőmérést végeznének náluk. A színész azzal is vádolta a társulatot, hogy azért nem figyelik kellő alapossággal, hogy valaki rossz egészségi állapota ellenére bemegy-e dolgozni, mert ha túl sok szereplő esne ki a zenész-táncos darabokból, buknák az ezekért járó bevételeket.

„Szégyellem magam, hogy ilyen körülmények között szó nélkül bejártam játszani. Szégyellem magam, hogy szó nélkül hagytam, ha másokon tüneteket észleltem. (...) Nem lehet, hogy ne lássunk a pénzen túl. (...) Hát imádkozom, hogy jövő héttől legyen lé a tesztelésre is, ne csak a megemelt fizetésekre. És imádkozom, hogy a következő napokban, hetekben senki ne haljon meg a színházban”

– írta Wunderlich.

hirdetés

A művész azt is hozzátette, a takarásokban sincsenek érintésmentes, vagy legalább érintéssel működő kézfertőtlenítők. Wunderlich szerint a társulat több tagját zavarják a körülmények, mégis félnek beszélni róla, mert az egzisztenciájukat féltik.

Mindeközben a hvg.hu-nak sikerült elérnie Rudolf Pétert. A Vígszínház igazgatója azt mondta, tiszta a lelkiismerete. Szerinte a színház a járvány teljes időtartama alatt az állami protokoll szerint járt el, az ezzel foglalkozó hivatalok és az orvosok által biztonságosnak ítélt eljárásokat követve, sőt ahol csak tudott, saját igazgatói hatáskörén belül még szigorúbban is járt el a kötelezőnél:

„Amikor a hivatalos iránymutatásban még csak ajánlottnak nevezték a maszkviselést, mi kockáztattuk meg először, hogy kötelezővé tegyük a maszkhasználatot, ami okozott is felzúdulást”

– mondta. Hozzátette: nem igaz, hogy a külsősök bármiféle ellenőrzés nélkül lennének jelen a színházban: „Saját hatáskörömben kiadtam egy rendelkezést arról, hogy minden külsősnek december 15-éig be kell mutatnia a védettségi igazolványát, különben jogomban áll nem folytatni velük a közös munkát” – közölte az igazgató.

Rudolf a „folyik el a lé” kijelentésre reagálva arról is beszélt, hogy a magukon tüneteket észlelőknek a Vígszínház fizeti a tesztjét, kézfertőtlenítőket is elhelyeztek, heti többször fertőtlenítenek, valamint kérték, hogy a színészek és dolgozók csak tünetmentesen vegyék fel a munkát. Mint mondta, a Vígszínház átoltottsága 97 százalékos, és közölte, bár minden empátiájával megérti Wunderlich aggódását, szerinte veszélyes a pánikeltés ilyen helyzetben. Hozzátette: hivatalos állásfoglalást vár arról, hogy kötelezheti-e az oltatlanokat a munkaidőn kívüli, a színház költségén való rendszeres tesztelésre, sőt a társulat tagjainak korábban már tudtára adta, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az fizetés nélküli szabadságot is kivehet erre az időszakra.

(via 24.hu)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
Az összes uniós forrást elvennék Magyarországtól az Orbán-rendszer korrupciójára hivatkozva
Erről most nyújtottak be egy jogi szakvéleményt. Évi több mint 2500 milliárd forint a tét.

Link másolása

hirdetés

Szerdán nyújtották be az Európai Parlamentnek azt a jogi szakvéleményt, amely szerint 100 százalékosan megvonhatók lennének az uniós források Magyarországtól a rendszerszintű problémák miatt – írja az rtl.hu a Süddeutsche Zeitung cikke alapján.

A tanulmány három szerzője szerint meg kellene tagadni a Magyarországnak nyújtott összes uniós támogatás kifizetését a demokratikus elvek és a jogállamiság „alapvető, rendszeres és messzemenő megsértése”.

A szakvéleményt három jogász, Kim Scheppele (Princetoni Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok), Daniel Kelemen (Rutgers Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok) és John Morijn (Groningeni Egyetem, Groningen, Hollandia) írták Daniel Freund német zöldpárti képviselő megrendelésére.

A tanulmányban azt írják, Magyarországon „folyamatosan” változik a jogi helyzet, a „büdzsé kezelésére szolgáló rendszerek megbuktak, a nyomozó hatóságok nem hatékonyak, a bíróságok és az ügyészek nem függetlenek”. A szerzők szerint a visszaélések nem csak egyes területekre terjednek ki, hanem a rendszerszintűek.

Ezért feltétlenül le kell állítani a kifizetések 100 százalékát – javasolták. A dokumentumban azzal a hasonlattal éltek, hogy „Azt az ivóvizet, amely ólomtartalmú csöveken keresztül folyik, szennyezettnek kell tekinteni”.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Gulyás Orbán fizetésemeléséről: Egy fizetést ki tud a költségvetés gazdálkodni
Szerinte nem volt rendben, hogy a miniszterelnök ennyire keveset keresett.

Link másolása

hirdetés

A csütörtöki kormányinfón a 444.hu újságírója arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy ha a kormány szerint nem várhatóak béremelések ebben a gazdasági helyzetben, miért nyújtott személyesen be törvényjavaslatot arról, hogy több mint kétszeresére emelkedjen Orbán Viktor fizetése.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt válaszolta:

„Egy fizetést ki tud a költségvetés gazdálkodni.”

Hozzátette: „Én értem, hogyha Önöket ez zavarja, de ettől még, ha európai uniós összehasonlításban megnézik, ha térségi miniszterelnöki jövedelmek között megnézi, akkor a legalacsonyabb volt és még mindig az alacsonyabbak közé tartozik, és azért az mégiscsak furcsa, hogy egy 5 fős ellenzéki, de akár egy nagyobb, kormánypárti frakció vezetője is többet keressen, mint a miniszterelnök.”

Az elfogadott törvény értelmében Orbán miniszterelnöki tiszteletdíját Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, havi bruttó 3,5 millió forintra emelték. A kormányfőnek emellett még 1,3 milliós forintos képviselői tiszteletdíj is jár havonta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Meghalt Geréd Gyárfás, az Argo Svédje
A Doktor Balaton című sorozatban is szerepelt színész 69 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Hatvankilenc éves korában meghalt Geréd Gyárfás „Gyafi”. A hírt a színész barátja, Árpa Attila osztotta meg a Facebook-oldalán.

Geréd Gyárfást legtöbben az Argóból ismerhetik, a filmben a Svéd nevű karaktert játszotta,

de emellett a Doktor Balatonban is szerepelt testőrként.

A Gruber’s Gym edzőterem, amelynek Geréd a versenyzője volt, megemlékezésében azt írta, hogy a színész halálát szívinfarktus okozta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Törvényben tiltaná meg a szivárványos zászló középületre helyezését a Mi Hazánk
Szerintük a jelkép kitűzése „a gyerekek számára is látható propaganda”, megbotránkoztat másokat, ráadásul „lealacsonyító módon meggyalázza” Magyarország zászlaját.

Link másolása

hirdetés

Törvényben tiltaná meg szivárványos zászló középületre vagy elé helyezését a Mi Hazánk Mozgalom - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Novák Előd, a párt alelnöke, országgyűlési képviselője.

A politikus azt mondta, hogy a nap folyamán nyújtotta be a kezdeményezést, amellyel a Magyarország címerének és zászlajának használatáról szóló törvényt módosítanák, mondván, egyfelől

a jelkép kitűzése "a gyerekek számára is látható propaganda", másrészt garázdaságot valósít meg, mivel megbotránkoztat másokat.

Novák Előd szerint a közvélemény a kirívó szeméremsértésekkel, család- és közösségellenességgel azonosítja a szivárványzászló jelképeként használó mozgalmat.

„A szivárványzászló középületeink homlokzatán a magyar nemzeti lobogó mellett, azzal azonos méretben, mintegy egyenrangúként történő elhelyezése sértő és lealacsonyító módon meggyalázza Magyarország zászlaját, az elvileg kiemelt büntetőjogi védelmet élvező nemzeti jelképünket” - fogalmazott Novák Előd.

A politikus már korábban is nehezményezte a szivárványos zászló kihelyezését. Sőt, 2020-ban ő maga szedte azt le a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal épületéről, majd egyszerűen elszaladt vele a rendőrök orra előtt.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: