hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem törődnek a koronavírus-veszéllyel a Vígszínházban az egyik színész szerint

Wunderlich József a Facebookon tételesen összeszedte, milyen előírásokat és óvintézkedéseket nem tartanak be a társulatban, Rudolf Péter cáfol.

Link másolása

hirdetés

Szerda este a Vígszínház társulatának tagja, Wunderlich József, Junior Prima-díjas színész-énekes egy Facebook-poszttal jelentkezett, amelyben lényegében azt állította, hogy társulatában, a Vígszínházban nem tartanak be maradéktalanul minden járványügyi előírást.

Az azóta privát elérhetőségűre állított posztban Wunderlich azt állítja, többen kérték a társulat vezetését, hogy legalább hetente egyszer teszteljék le az ott dolgozókat, vagy legalább az idős művészeket, de csak azt kapták válaszul, hogy „folyik el a lé.”

A színész megemlíti azt is, hogy éppen a napokban ért véget egy tíznapos karanténja, és jelezte, hogy nem szeretne rögtön testközelben maszk nélkül dolgozni idősebb kolléganőjével, Halász Judittal, nehogy megfertőzze őt. Mint mondta, a színház csak annyit válaszolt, letelt a tíz nap, nincs kontaktkutatás, így ha nincsenek tünetei, jogilag ez rendben van, hiszen már nem számít fertőzőnek.

Többen felvetették azt is, hogy a színészek játszhatnának maszkban is, de a válasz szerint „nem lehet, mást jelentene, elviszi a néző figyelmét, mit mondunk a nézőnek.”

Wunderlich József arról is ír, hogy a színház hónapok óta fogadja a külsős színészeket anélkül, hogy tesztelést vagy akár hőmérést végeznének náluk. A színész azzal is vádolta a társulatot, hogy azért nem figyelik kellő alapossággal, hogy valaki rossz egészségi állapota ellenére bemegy-e dolgozni, mert ha túl sok szereplő esne ki a zenész-táncos darabokból, buknák az ezekért járó bevételeket.

„Szégyellem magam, hogy ilyen körülmények között szó nélkül bejártam játszani. Szégyellem magam, hogy szó nélkül hagytam, ha másokon tüneteket észleltem. (...) Nem lehet, hogy ne lássunk a pénzen túl. (...) Hát imádkozom, hogy jövő héttől legyen lé a tesztelésre is, ne csak a megemelt fizetésekre. És imádkozom, hogy a következő napokban, hetekben senki ne haljon meg a színházban”

– írta Wunderlich.

hirdetés

A művész azt is hozzátette, a takarásokban sincsenek érintésmentes, vagy legalább érintéssel működő kézfertőtlenítők. Wunderlich szerint a társulat több tagját zavarják a körülmények, mégis félnek beszélni róla, mert az egzisztenciájukat féltik.

Mindeközben a hvg.hu-nak sikerült elérnie Rudolf Pétert. A Vígszínház igazgatója azt mondta, tiszta a lelkiismerete. Szerinte a színház a járvány teljes időtartama alatt az állami protokoll szerint járt el, az ezzel foglalkozó hivatalok és az orvosok által biztonságosnak ítélt eljárásokat követve, sőt ahol csak tudott, saját igazgatói hatáskörén belül még szigorúbban is járt el a kötelezőnél:

„Amikor a hivatalos iránymutatásban még csak ajánlottnak nevezték a maszkviselést, mi kockáztattuk meg először, hogy kötelezővé tegyük a maszkhasználatot, ami okozott is felzúdulást”

– mondta. Hozzátette: nem igaz, hogy a külsősök bármiféle ellenőrzés nélkül lennének jelen a színházban: „Saját hatáskörömben kiadtam egy rendelkezést arról, hogy minden külsősnek december 15-éig be kell mutatnia a védettségi igazolványát, különben jogomban áll nem folytatni velük a közös munkát” – közölte az igazgató.

Rudolf a „folyik el a lé” kijelentésre reagálva arról is beszélt, hogy a magukon tüneteket észlelőknek a Vígszínház fizeti a tesztjét, kézfertőtlenítőket is elhelyeztek, heti többször fertőtlenítenek, valamint kérték, hogy a színészek és dolgozók csak tünetmentesen vegyék fel a munkát. Mint mondta, a Vígszínház átoltottsága 97 százalékos, és közölte, bár minden empátiájával megérti Wunderlich aggódását, szerinte veszélyes a pánikeltés ilyen helyzetben. Hozzátette: hivatalos állásfoglalást vár arról, hogy kötelezheti-e az oltatlanokat a munkaidőn kívüli, a színház költségén való rendszeres tesztelésre, sőt a társulat tagjainak korábban már tudtára adta, hogy aki nem érzi magát biztonságban, az fizetés nélküli szabadságot is kivehet erre az időszakra.

(via 24.hu)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Koronavírusban halt meg Meat Loaf - írja a TMZ
A 74 éves korában elhunyt énekes korábban többször is kritizálta, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, 74 éves korában meghalt a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Amerikai otthonában érte a halál, felesége és két lánya körében.

Halálának okát eddig - hivatalosan - nem osztották meg a nyilvánossággal. A TMZ cikke szerint

a művész halálát koronavírus-fertőzés okozta.

A lap forrásaira hivatkozva azt írja, hogy a rockénekes a hét elején egy üzleti vacsorára volt hivatalos, de azt le kellett mondania, mert elkapta a koronavírust. Információk szerint a zenész több más betegséggel is küzdött, többek között asztmás volt.

Egy bennfentes szerint állapota hirtelen vált kritikussá. Arról nem tudni, hogy előzőleg megkapta-e a covid elleni oltást.

hirdetés

Arról azonban korábban többször is vitázott, hogy az oltottaknak más jogai vannak, mint az oltatlanoknak. A TMZ megjegyzi, hogy Meat Loaf ellenezte a kötelező oltást is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ukrán feszültség: sürgős megbeszélést tart az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben
Óriási a tétje Anthony Blinken és Szergej Lavrov svájci találkozójának, de szakértők szerint kevés az esély a megegyezésre.

Link másolása

hirdetés

Sürgős megbeszélést tart pénteken az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben, mivel egyre erősödik a félelem, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát, írja a BBC.

Anthony Blinken csütörtökön figyelmeztette Moszkvát, hogy súlyos következményekkel járhat, ha behatolnak a szomszédos országba. Az oroszok 100 ezer katonát állomásoztatnak az ukrán határon, de tagadják, hogy invázióra készülnének. Szakértők szerint a pénteki egyeztetésnek hatalmas a tétje, de kevés esély mutatkozik arra, hogy áttörést érjenek el az ellentétek feloldásában. Ugyanakkor reménykeltő lehet, hogy az oroszok beleegyeztek a találkozóba, holott korábban azt sugallták: a diplomácia zsákutcába jutott.

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, szerinte Putyin meg fogja támadni Ukrajnát, amiért súlyos árat fizet majd. Biden ugyanakkor kizárta, hogy az orosz elnök "totális háborút" akar.

Biden szavai alapján úgy tűnt, hogy a "kisebb invázióra" mérsékeltebb választ adhat az Egyesült Államok és szövetségesei. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren Biden szavai után azt írta, hogy nem létezik "kisebb behatolás", ahogy "nincsenek kisebb áldozatok és kevesebb gyász sem".

hirdetés

Annalena Baerbock, az új német külügyminiszter tovább erősítette az amerikai álláspontot, és azonnali fellépést ígért minden orosz invázió ellen, valamint nem zárta ki „gazdasági következményekkel járó" intézkedések bevezetését sem. Liz Truss brit külügyminiszter ugyancsak felszólította Putyint, hogy "álljon le, és lépjen vissza Ukrajnától, mielőtt súlyos stratégiai hibát követne el".

Vlagyimir Putyin orosz elnök írásos ígéretet akar a NATO-tól, hogy nem bővítenek tovább, ezzel megakadályozná Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Emellett a Kreml azt is követeli, hogy valamennyi amerikai nukleáris fegyvert vonjanak ki Európából. Putyin el akarja érni, hogy állítsák le a nyugati haderők rotációját a Varsói Szerződés egykori tagállamaiban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt!” – Matricákat ragasztott ki egyetemek közelében a Momentum
„A szponzoráció csak április 3-ig lesz elérhető” – teszik hozzá ironikusan.

Link másolása

hirdetés

Már korábban felmerült, hogy a Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György politikai befolyását felhasználva juttathatott előnyhöz bizonyos vizsgázókat. Most a Momentum TizenX nem hagyta annyiban és lecsapta ezt a magaslabdát.

Budapest-szerte több helyen matricákat ragasztottak ki a "Sikeres vizsgáért hívja a Fideszt" felirattal.

Humorosan megjegyezték, hogy az ajánlat csak április 3-ig, a kormányváltásig lesz elérhető. A Facebook-bejegyzésben írták:

„Apróhirdetéseket ragasztottunk ki a budapesti egyetemek köré, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Végrehajtói Karon keresztül rendkívül könnyen juthatunk sikeres vizsgához!”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem fogják támogatni a 280 százalékos fizetésemelést az ellenzéki képviselők Ferencvárosban
Közleményük szerint már nyolc éve nem emelték a tiszteletdíjakat, de ők csak azt akarják, hogy egy képviselő a magyarországi átlagkeresetnek megfelelő összeget keressen.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a ferencvárosi önkormányzati képviselők tiszteletdíj-emelést javasoltak. Az ellenzéki vezetésű kerület polgármestere, Baranyi Krisztina megvétózná az ötletet, mert túl magasnak tarja az emelés mértékét.

„Ferencváros tizennyolc képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját. Közülük kilencen bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, akik az eddigi bruttó 290 ezer forint tiszteletdíj helyett 730 ezret szeretnének kapni. A tizedik képviselőnek valamint a fideszeseknek (akik között csak egy bizottsági elnök van) az eddigi 223 ezer forint helyett 520 ezer járna. Mindez Ferencváros Önkormányzatának mintegy nyolcvanmilliós többletkiadást jelentene évente” – írta a közösségi oldalán.

Demokraták Frakciója (MSZP és a DK) írásban reagált a hírre:

"Teljesen megdöbbenéssel ért minket polgármester asszony ma reggeli posztja, hiszen tegnap a képviselők arról tájékoztatták illetékes kollégáján keresztül, hogy egy sokkal szerényebb mértékű díjemelést tudnak elképzelni.

hirdetés

A képviselői tiszteletdíjak Ferencvárosban 8 éve nem változtak, egy képviselő bruttó 130 ezer forintot keres a képviselői munkájáért, ez emelkedett volna meg 260 ezer forintra, azaz garantált bérminimumnak az összegére.

A képviselők vállalhatnak többlet munkákat, lehetnek bizottsági tagok, bizottsági elnökök vagy tanácsnokok. Polgármester asszony amiről ír, annyit csak a legtöbb munkát vállaló képviselők kereshettek volna, de azt sem támogatjuk.

Amit mi tudunk támogatni, hogy egy képviselő a magyarországi átlag keresetnek megfelelő összeget keressen, de nekünk ferencvárosi képviselőknek nem ez a legfontosabb kérdés, hogy mennyit keresünk. Így nem kizárható, egyáltalán nem lesz ilyen javaslat.

Viszont, ami van, hogy polgármester asszony tegnap éjjel a megdöbbenésünkre kiküldött egy javaslatot, amiben 1,1 millió forintra emelné az alpolgármesternek az illetményét. Lehet, hogy erről szerette volna elterelni a figyelmet a ma reggeli posztjával"

- áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A Momentum képviselői pedig ezt írták:

"Baranyi Krisztina a mai napon Facebook-posztban számolt be arról, hogy a 9. kerületben több képviselő előkészített egy, a képviselői tiszteletdíjakat jelentősen megemelő javaslatot. Ezt először a Momentum helyi képviselői is aláírták, hiszen - a polgármesteri és alpolgármesteri fizetésekkel ellentétben - a képviselői tiszteletdíjak nyolc éve változatlanok. A képviselők közül azonban van, aki a beterjesztői aláírást már korábban visszavonta, a többi képviselő pedig nem fogja megszavazni az előterjesztést, miután a Momentum elnökségével egyeztettek és a Momentum vezetése nem támogat ilyen mértékű emelést".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: