HÍREK

„Nem szereted Muskot? Dolgozz nekünk!” – lecsapnának a Twitter korábbi dolgozóira a nagy technológiai cégek

Sok helyen hiány van a tapasztalt munkaerőből, ezért a Twittertől elbocsátott több ezer embert most igyekeznek más tech cégek magukhoz csábítani.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

Zavar Elon Musk vezetési stílusa? Gyere hozzánk! - ilyen és ehhez hasonló felhívásokkal próbálják a kiéhezett technológiai cégek elcsábítani azt a több ezer embert, akiket a Twittertől bocsátottak el.

Miután Elon Musk felvásárolta, majd átvette a vezetést a Twitter felett, több felsővezetőt elküldött és nagymértékű leépítést hajtott végre. A munkavállalók mintegy felének, 3700 alkalmazottat mondott fel a világ leggazdagabb embere.

Ebben viszont több más nagyvállalat lehetőséget látott és most próbálják azokat a tapasztalt mérnököket magukhoz csábítani, akik megvetik Elon Musk lépéseit.

Katie Burke, az amerikai HubSpot szoftvercég vezérigazgató-helyettese elítélte Muskot, amiért elbocsátott több alkalmazottat is, akik kritizálták a Twitter új vezetőjét a vállalat belső Slack csatornáin. Hogy ez valóban így történt-e, azt viszont eddig egyik sajtóorgánum sem tudta megerősíteni.

„Vezetőként a bírálat része a munkádnak. A nagy vezetők már felismerték, hogy a vita és a nézeteltérés jobbá teszik őket. Ha olyan munkahelyet szeretne, ahol nem kell egyetértenie a vezetőkkel, a HubSpot várja"

– írta egy LinkedIn-bejegyzésében.

Hétfőn késő este Burke bejegyzésére több mint 35 000 pozitív reakciót érkezett a LinkedIn-en. A Twitter és Musk nem reagált a megjegyzésekre. Azóta más cégek is hasonló módszerrel próbál alkalmazottakat toborozni.

Amanda Richardson, a CoderPad toborzószoftver-startup vezérigazgatója nyílt levelet tett közzé a Twitter egykori alkalmazottainak. Ebben kifejtette, hogy alkalmazottaik a képességüket nem csak a munkahelyükön, de otthon is megmutathatják. Ezzel arra utalt, hogy a Twitter tulajdonosváltásakor felléptek a távmunka ellen és kifejezetten tiltották azt.

Michael Weening, az amerikai Calix felhő- és szoftvercég vezérigazgatója is hasonló LinkedIn bejegyzést tett közzé, amiben azt ígérte a leendő munkavállalóinak, hogy élvezni fogják a vállalati kultúrát és maguk mögött hagyhatják a mérgező légkört.

Más nagy amerikai technológiai cégek, köztük a Meta és az Amazon is több ezer alkalmazottat bocsátott el az elmúlt hetekben a bizonytalan gazdasági környezet miatt.

A Muskkal szembeni nyilvános kritikák rávilágítanak az iparágban tapasztalható hatalmas munkaerőhiányra is. A tech cégek főként tapasztalt munkaerőt keresnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Orbán Viktor manipuláltnak nevezte az orosz választásokat szűk körben
A magyar miniszterelnök szerint Putyin aligha adja fel a harcot a közelgő orosz elnökválasztás miatt.

Link másolása

Újabb részletek derültek ki Orbán Viktor zártkörű háttérbeszélgetéséről, ahol Magyarország EU-tagságával kapcsolatban is elmondta véleményét. Roland Tichy írt meg újabb részleteket a MCC-konferencián 15 újságíró előtt elhangzottakról, szúrta ki a hvg.hu.

A „liberális-konzervatív” magazin szerzője szerint

a magyar miniszterelnök úgy véli, Putyin aligha adja fel a harcot Ukrajnában, mivel Oroszországban elnökválasztás lesz, és „a háború vesztesei nem nyernek választásokat, még a manipuláltakat sem”. Orbán szerint az oroszok kegyetlenek, erre példaként hozta fel Nagy Imrét, akit „1956-ban az oroszok felakasztottak”.

A kormányfő úgy véli, Oroszországnak fel kellett adnia eredeti háborús céljait, és most arra törekszik, hogy egy ütközőzónát hozzon létre, nagyjából a vitatott donbászi vonal mentén. A miniszterelnök szerint az „azonnali tűzszünet” lehet a megoldás, de a területek elosztásába feltehetően nem egyeznének bele az ukránok.

„Nem Európa számít egy orosz támadás esetén, hanem csak az USA biztonsága! Minket nem kérdeznek!” – mondta a beszámoló szerint Orbán, majd hozzátette, hogy „Európa teljes megsemmisülésének valódi veszélye azon a tényen alapul, hogy Európa elsősorban az USA geopolitikai érdeke”.

A cikkben Tichy is kitér Magyarország és az EU viszonyára. Az újságíró szerint „Orbán elutasítja a vágyott egységes uniós államot, és ragaszkodik a szuverén államok uniójának koncepciójához”. Tichy szerint Orbán elutasítja „az EU iránti vak lelkesedést”, de ugyanígy elutasítja „az EU-ból való kilépést is”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében – állítja az ukrán vezérkar
Ott azonban az orvosok állítólag nem akarják ellátni őket.

Link másolása

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket – hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra. „Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre” – fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

A dél-ukrajnai Herszon megyei kormányzói hivatal arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a megyeszékhelyt, Herszon városát. Eltaláltak egy tömegközlekedési vállalatot, amelynek az épülete megsemmisült és tíz városi járműben keletkeztek károk. További négy lakóház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napban mintegy 650 orosz katona halt meg, akikkel együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége hozzávetőleg 126 160-ra emelkedett. Az ukrán erők egyebek mellett nyolc orosz harckocsit és hét tüzérségi fegyvert semmisítettek meg az elmúlt napon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Karácsony Gergely szerint a mesterséges intelligencia okosabb, mint a kormány
Legalábbis nem használja azokat a szavakat, amivel Lázár János üzente meg a leállítandó projekteket.

Link másolása

Nemrég mi is bemutattuk, milyen területeken és mennyire intelligens az Open AI chatbotja, a ChatGPT, ami azóta több egyetemen sikeresen "tett le" vizsgákat, házidolgozatokat old meg, de művészi teljesítményre is képes.

Vasárnapi Facebook-posztjából kiderül: Karácsony Gergely is felfedezte magának a chatbotot (amilyenhez hasonló, bár jóval egyszerűbb változatot ő maga is használ a Facebookon), rögvest fel is tett neki néhány kérdést. A főpolgármester ezzel azt szerette volna megmutatni, a Fidesz megszüntetett vagy leállítani tervezett beruházásaival szemben az AI mit tartana Budapest legfontosabb fejlesztéseinek.

Karácsony megfogalmazása szerint:

„Ilyen, amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál, mert tudja azt, amit mi, budapestiek is jól tudunk...”

Hozzáteszi, „annyi azért ebből is leszűrhető: a mesterséges intelligencia Budapest ügyében nem használja a "lezárni", "nem", "soha" szavakat”.

Ezzel a városvezető utal Lázár János módszereire. Pénteken derült ki, hogy az építési és közlekedési miniszter csapatával dokumentumokra írt rövid szavakkal közölte, hogy mely projekteket szánja folytatásra méltónak, és melyeket kaszálná el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Síelőkkel és snowboardosokkal telt meg a mátraszentistváni sípark – fotók
A síközpont végre kinyithatott, miután sok hó esett a Mátrában, a téli sportok szerelmesei pedig ki is használták az alkalmat.

Link másolása

A várva várt télies időjárásnak köszönhetően a héten kinyitott a mátraszentistváni sípark, az ország egyik legnépszerűbb síközpontja.

A napokban már többen is kipróbálták már a frissen behavazott pályákat, hétvégére pedig meg is telt a sípark síelőkkel és snowboardosokkal.

A legfrissebb tájékoztatás szerint öt (négy kék és egy piros) pályán lehet csúszni, de várhatóan jövő héten újabb pályát nyitnak meg. Hétvégén pedig már esti síelésre is lesz lehetőség.

Az MTI fotósa képeken örökítette meg a vasárnap havat szelőket:


Link másolása
KÖVESS MINKET: