News here

HÍREK

Nem mutatható ki összefüggés az AstraZeneca használata és a trombózis kialakulása között - reagált a cég a magyar esetekre

Ez a fajta megbetegedés egyébként is igen gyakori Magyarországon. A brit-svéd vállalat továbbra is hangsúlyozza, hogy a vakcina előnyei messze megelőzik az esetleges mellékhatásokat.

Link másolása

Korábban mi is írtunk róla, hogy hazánkban két nő is mélyvénás trombózist kapott néhány nappal azután, hogy felvették az AstraZeneca oltását.

A hírre most reagált a brit-svéd gyártó is.

„Konkrét esetekkel kapcsolatban részletes orvosi információk hiányában nem áll módunkban nyilatkozni. Kérjük az érintetteket, hogy minden esetben tegyék meg a mellékhatásokkal kapcsolatos bejelentést a hatóság vagy vállalatunk elérhetőségein, melyet követően minden egyes esetet részletesen kivizsgálunk.”

- idézi az AstraZenecát a 24.hu.

A cég megjegyzi, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicine Agency, EMA) gyógyszerbiztonsági felügyelő bizottsága a vizsgálat során megállapította, hogy nem mutatható ki az AstraZeneca vakcinához köthető kockázat a vérrögképződéssel (tromboembóliás esemény) kapcsolatban általánosságban.

Hozzáteszik, hogy ez a betegség igen gyakori (évente 1000 lakosonként 1-2 eset fordul elő), igazolt kockázati tényezői például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták használata.

A nemzetközi mellékhatás-bejelentési adatbázisok áttekintése után a hatóság megállapította, hogy nem állapítható meg fokozott kockázat az AstraZeneca vakcina alkalmazása mellett

Azt írják, a hatóság vizsgálata ugyanakkor valószínűsíti az összefüggést egy, az előzőekben leírt betegségtől teljesen eltérő, más mechanizmus alapján kialakuló, de nagyon ritka (100 ezer-250 ezer oltásra 1 eset gyakoriságú) alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló speciális trombózisos eseménnyel kapcsolatban.

„Általánosságban valamennyi hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a COVID-19 betegség minden súlyossági formájának megelőzésében, s hogy a vakcina előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát”

- zárul a cég közleménye.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Idegesítette a gép hangja, ezért lekapcsolta szobatársa lélegeztetőjét egy idős nő Németországban
Kétszer is megtette ezt, a másik beteget újra kellett éleszteni.

Link másolása

Őrizetbe vettek egy 72 éves nőt Németországban, miután a gyanú szerint lekapcsolta a kórházi szobatársa lélegeztetőgépét, mert idegesítette a gép hangja - számolt be róla az AP hírügynökség.

Az eset egy mannheimi kórházban történt kedd este.

A dolgozók figyelmeztették az idős nőt, hogy a másik, 79 éves betegnek létfontosságú a lélegeztetőgép, ennek ellenére az asszony később ismét lekapcsolta azt.

A beteget újra kellett éleszteni, és bár már nincs életveszélyben, továbbra is az intenzív osztályon ápolják.

Az idős nőt szerdán bíróság elé állították gyilkossági kísérlet gyanúja miatt, jelenleg is őrizetben van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést
A szerdán kirúgott tanárok közül is hatan ebben az intézményben dolgoztak.

Link másolása

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt - erősítette meg a Telex információját az iskola igazgatója. A lap egyik forrása úgy fogalmazott:

„Fájdalmas látni a gyerekek arcát”.

A tiltakozások kirobbanása így már az intézmény 31 tanára kapott felszólítást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szerdán három budapesti gimnázium nyolc tanárát rúgták ki, mert részt vettek a tiltakozó akciókban. A nyolc tanár közül hatan szintén a Karinthy pedagógusai voltak. Az intézmény igazgatója rendkívüli szünetet rendelt el.

Az újabb kirúgáokra válaszképpen újabb tiltakozási hullám indult: szerdán este diákok tüntettek a Belügyminisztérium előtt, a tanárok pedig újabb polgári engedetlenségi akciót hirdettek, amihez pénteken közel hétszáz pedagógus csatlakozott.

A diákok is megmozdultak, több százan vonták blokád alá az Eötvös Gimnázium bejáratát, és tiltakozásképpen a szájukat is leragasztották.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egyetértenek-e azzal, hogy a diákokat is bevonják a tanárok a „bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba”? – erről kérdezik a szülőket a Krétán keresztül
Egy kérdőívben tették fel ezt a kérdést, amely a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete „álságos, hazug szöveg”.

Link másolása

Kérdőívet küldött az oktatásirányítás a szülőknek a Krétán keresztül, amelyben várják a javaslataikat december 15. éjfélig. A kérdéssort megelőző szövegben azt írják:

"A köznevelés helyzetének felülvizsgálata hónapok óta tart. A Belügyminisztérium elkötelezett, hogy javítsa az oktatás minőségét és gyermekeink meg tudjanak felelni a jövő kihívásainak. Ehhez szeretnénk megismerni az érintettek véleményét. A kormányalakítást követően már kétszer megkerestük a pedagógusokat, hogy mondjanak véleményt az oktatást javító javaslatokról. A két kérdőívet összesen 57 ezren töltötték ki. A családok, a szülő és a gyermekek javaslatait, igényeit is figyelembe kívánjuk venni terveink megalapozásakor”.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Facebookon posztolt erről, meg is mutatták, hogy néz ki az egyik kérdés, amely szerintük „álságos, hazug szöveg”.

A kérdés így szól: „Kérjük, jelölje, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy a pedagógusok a tanulókat is bevonják a bérezésükkel kapcsolatos demonstrációkba?”.

A lehetséges válaszok: igen, nem és nem tudom. A szülők azonban hosszabban is kifejthetik a véleményüket egy szövegdobozban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Egyre nagyobb bajban van Donald Trump, folytatódhat a floridai birtokán lefoglalt kormányzati iratok vizsgálata
A fellebbviteli bíróság döntése értelmében a házkutatási parancs végrehajtása után még akkor sem térhetnek el az eljárásrendtől, ha a vizsgálat alanya egy volt elnök.

Link másolása

A szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtökön leállította Donald Trump floridai birtokán lefoglalt dokumentumok harmadik fél általi felülvizsgálatát - írja a CNN.

Korábban Aileen Cannon amerikai körzeti bíró különleges jogi szakértőt nevezett ki az FBI által a Mar-a-Lagóban lefoglalt több ezer dokumentum átvizsgálására. A szakértő feladata az volt, hogy eldöntse, az iratok közül melyeket használhatják a nyomozás során. A csütörtöki döntés szerint a bírónak eleve nem kellett volna az eljárás menetébe avatkozni.

A fellebbviteli bíróság érvelése szerint „a törvény egyértelmű”, és

nem lehet hirtelen olyan szabályt bevezetni, melynek értelmében „a házkutatási parancs alanya blokkolja a kormányzati vizsgálatokat” még abban az esetben sem, ha egy volt elnökről van szó.

A döntés hét napon belül életbe lép, hacsak valamelyik érintett nem nyújt be sikeres felfüggesztési kérelmet. A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint Trump csapata még nem döntötte el, hogy fellebez-e az ítélet ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, de mérlegelik a lehetőséget.

Az FBI augusztus 8-án tartott előzetes bejelentés nélküli házkutatást Donald Trump Palm Beach-i birtokán, ahonnan több ezer irattal távoztak. A vizsgálat során arra kerestek bizonyítékot, hogy a volt elnök mandátuma lejárta után megtartott-e titkosított iratokat.

A razzia alatt feltörték Trump széfjét és átkutatták az egész golfhotelt is.

A nyomozók végül 11 doboznyi irattal távoztak a rezidenciáról, melyek közül egy a „legszigorúbban titkosított/kényes információ”, négy a „szigorúan bizalmas,” három a „titkos” és három a „bizalmas” kategóriába tartozik.

A New York Times értesülései alapján 300 titkosított CIA-, FBI- és NSA-dokumentumot is lefoglaltak Trump birtokán.

A bírósági beadványok alapján az igazságügyi minisztérium az igazságszolgáltatás akadályozása, a kormányzati nyilvántartások hanyag kezelése és a kémtörvény megsértése miatt folytat nyomozást.


Link másolása
KÖVESS MINKET: