News here
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Nem ment simán Putyin állítólagos műtétje, ezért is volt görnyedt a hétfői csúcstalálkozón egy orosz Telegram-csatorna szerint

Az orosz elnök a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Link másolása

hirdetés

Furcsán fészkelődött Vlagyimir Putyin, amikor hétfőn találkozott Alexandr Lukasenkával, írja a Mirror.

Az orosz elnök a találkozó nyilvános részén a székben előre dőlve tartotta magát, időnként ökölbe szorította a kezét, és a lábai is szokatlanul mozgékonyak voltak.

Putyin hétfői nyilvános megjelenése tovább erősítette a pletykákat, hogy a politikus súlyos beteg lehet, a közelmúltban pedig műtéten esett át.

A két elnök csúcstalálkozóján a végig görnyedten ülő Putyin elsütött egy viccet arról, hogy „komoly beszélgetésben” van a Nyugattal. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az országa ellen bevezetett szankciók nem érték el a kívánt hatást, és valójában a jólét időszakába lökték Oroszországot.

Putyin legutóbb áprilisban folytatott személyes megbeszélést a fehérorosz diktátorral. Akkor az orosz elnök kézfeje remegett teljesen szokatlan módon, ami szakértők szerint a Parkinson-kór korai jele is lehet. Korábban felmerült, hogy az orosz elnöknek pajzsmirigyrákja van, de arról is szóltak pletykák, hogy skizoaffektív zavara lehet.

hirdetés

Múlt héten több lap is arról írt, hogy az orosz elnökön a daganatos betegség miatt sürgős műtétet hajtottak végre. A Kreml a tervezett 2-5 nap lábadozás helyett Putyin 10 napos helyettesítésére készült fel többek között dublőrökkel és előre felvett jelenetekkel.

A jól értesült orosz General SVR Telegram-csatorna információi szerint a május 16-ról 17-re virradó éjszakai beavatkozás nem ment zökkenőmentesen. Péntekre ugyanis rosszabbra fordult Putyin állapota a várt javulás helyett, és csak szombat délelőttre stabilizálódott.

A Kreml folyamatosan tagadja, hogy az orosz elnök komoly egészségügyi problémákkal küzdene.

A Putyin-Lukasenka csúcstalálkozóról készült orosz nyelvű videót itt lehet megnézni:hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Alig kaptak levegőt és volt, aki elhányta magát a hőségtől – egy órán át vesztegeltek az utasok az átforrósodott vonatba zárva Balatonfőkajárnál
A Balatonfüredről Budapestre tartó járat a mozdony hibája miatt áll meg a nyílt pályán vasárnap délután. Az egyik utas szerint bezárták a mosdókat és vizet is alig akartak adni nekik.

Link másolása

hirdetés

Az átforrósodott vonatba zárva, a tűző napon vesztegeltek az utasok több mint egy órán át vasárnap délután Balatonfőkajárnál - számolt be róla az RTL Híradó.

A Balatonfüredről Budapestre tartó járat a mozdony hibája miatt állt meg a nyílt pályán. A MÁV szerint a lehető leggyorsabban elindították a segélymozdonyt, vizet pedig csak akkor osztottak volna az utasoknak, ha a vonat két óránál többet vesztegel a nyílt pályán.

Az egyik utas a Híradónak azt mondta, csak fél óra elteltével nyitották ki az átforrósodott vagonok ajtaját.

"Nagy nehezen kaptunk levegőt, de akkor is azt mondták, hogy nem tudunk kimenni a vonatból. Nekünk szerencsénk volt, mert pont egy átjárónál voltunk az ajtónál, de hátul a kisgyerekek nagyon rosszul voltak. Ott kiabáltak a kalauznak, hogy nagyon rosszul vannak és el fognak ájulni, az egyikük oda is hányt"

- mondta a lány, aki szerint a vonat személyzete csak annyit közölt velük, hogy a mozdony hibája miatt nem tudnak tovább menni. Bezárták a mosdókat, és inni se tudtak.

"Vizet is alig akartak adni. 0,3 literes vizet adtak, de azt is nagyon drágán"

- fogalmazott.

hirdetés

A vonat több mint egy órányi veszteglés után tudott csak tovább indulni, amikor rákapcsoltak egy másik mozdonyt. Bevontatták a Polgárdi vasútállomásra, ahol az emberek átszálltak egy másik, Budapestre induló vonatra.

Egy héten belül ez volt a második eset, hogy utasok rekedtek a hőségben egy vonaton. Június végén a MÁV Zürichbe tartó szerelvénye hibásodott meg indulás előtt, ezért utasokkal együtt tárolóvágányra tolták a Keleti pályaudvaron. A vagonban olyan meleg volt, hogy egy gyerek rosszul lett, egy másik utas pedig pánikba esett és betörte az ablakot.

A Híradónak nyilatkozó vasúti közlekedési szakértő szerint a hőhullámok nagy kihívások elé állítják a MÁV gyakran 50 évnél öregebb járműveit.

"Ezeket a járműveket nem ilyen klíma-viszonyokra tervezték ezért az üzemkészségük ilyen időben nagyon nagymértékben leromlik. Ezért is fordulhat elő az átlagosnál sokkal több műszaki meghibásodás. Ezek egy része induláskor kiderül, más része útközben alakul ki"

- fogalmazott Andó Gergely, aki szerint, ha hosszú ideig vesztegel a vonat a nyílt pályán, érdemes segítséget kérni a katasztrófavédelemtől, ők kimentik az utasokat az felhevült vagonokból.

A MÁV az RTL Híradó megkeresésére írásban azt közölte: azonnal elindították a meghibásodott vonathoz legközelebbi mozdonyt, ezért kellett csak egy órát várniuk az utasoknak. Vizet pedig csak akkor vittek volna a vonatra, ha 120 percnél tovább vesztegel a nyílt pályán.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
30 évig titkos, hogy mit tett a honvédség, amikor átrepült Magyarország fölött a Zágrábban lezuhant drón
A szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drón 40 percet töltött a magyar légtérben még márciusban, mielőtt Horvátországba érkezett, majd Zágrábban lezuhant.

Link másolása

hirdetés

Harminc évig titokban tartaná a honvédség és a honvédelmi minisztérium, hogy mi történt márciusban abban a 40 percben, amikor a paksi atomerőmű fölött is átrepülve a magyar légtérben tartózkodott egy katonai felderítő drón - írja a hvg.hu.

A lap közérdekű adatigénylésében többek között arról érdeklődött, hogy felszálltak-e a Gripenek, hogy ellenőrizzék a légteret, indult-e hivatalos vizsgálat és megállapították-e a felelősséget.

A honvédség parancsnoksága, illetve a Honvédelmi Minisztérium által adott válaszokból viszont az derült ki, hogy

csak 2052-ben tudhatjuk meg: mi történt pontosan 2022. március 11-re virradóra, amikor a horvát fővárosban, Zágrábban lezuhant egy katonai felderítő drón, amely azelőtt 40 percet töltött Magyarország légterében.

Az Ukrajnában felszállt - az ukránok szerint nem általuk indított - drón a román és a magyar légtéren át érkezett Horvátországba, és Zágrábban zuhant le műszaki hiba miatt. A román légtérben mindössze 3 percet töltött. A román védelmi tárca később azt közölte: a gyorsasága és a zord időjárási és terepviszonyok miatt az észlelésen kívül nem tudtak mit kezdeni vele.

A magyar légtérben viszont 40 percet töltött el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drón, mielőtt átrepült Horvátországba, majd Zágrábban lezuhant. Később kiderült, hogy a drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot.

hirdetés

A hvg.hu adatigénylésére küldött válaszban az állami szervek arra a jogszabályra hivatkoztak, miszerint "a honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak. Ezen adatok megismerését a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Magyar Honvédség parancsnokának javaslata alapján a honvédelemért felelős miniszter engedélyezheti".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés
Annyira kevés a dolgozó, hogy a boltok vasárnapi nyitvatartásának lerövidítését javasolja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete
A szakszervezet azt szeretné, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva.

Link másolása

hirdetés

Ahogy nagyon sok hazai ágazatban, úgy a kereskedelemben is munkaerőhiány tapasztalható. Ez a kedvezőtlen tendencia annak ellenére is hosszú ideje sújtja az ágazatot, hogy a munkáltatók többféle módon is megpróbálták magukhoz csalogatni a szükséges munkaerőt - írja közleményében a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ).

A szakszervezet szerint, mivel a létszámot tartósan nem lehet a szükséges szintre feltornázni, szükség van a helyzet más módon történő kezelésére is.

Úgy vélik, hogy nyitvatartási óraszámok csökkentésével a jelenlegi munkavállalói struktúra munkaóráit úgy lehetne beosztani, hogy magasabb létszám jusson a forgalmasabb időszakokba. Ezzel egyszerre javítható a kereskedelmi szolgáltatás minősége, és csökkenthető a dolgozók munkaterhelése is.

Fentiekre tekintettel

a szakszervezet lépéseket kíván tenni annak érdekében, hogy a heti 7 napos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek legfeljebb 12 óráig tarthassanak nyitva

- fogalmaznak a közleményben, amelyben azt is hozzáteszik, hogy az így nyert óraszámmal részben kiegyenlíthető a munkaerőhiány okozta túlterhelés.

hirdetés

A KASZ szerint egy ilyen szabályozás bevezetése nem csak a kereskedelemben dolgozók munka/magánélet egyensúlyára lenne kedvező hatással, hanem valamennyi munkavállalóéra.

Mint írják: első lépésként a munkáltatói oldal érdekképviseleti szerveivel szeretnének egyeztetni ebben a témában, de végső célként mindenképp egy teljes ágazatra kiterjedő szabályozást tartanák célravezetőnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Választási csalást emlegettek az amerikai elnökválasztás idején, most több médiumot is beperelnek
A Dominion Voting Systems nevű vállalat Fox News anyavállalatát, a Fox Corpot, az OAN-t és a Newsmaxot is beperelte.

Link másolása

hirdetés

Pert indít a Dominion Voting Systems nevű vállalat több szélsőjobboldali médium ellen, amelyek az amerikai elnökválasztás idején választási csalást emlegettek - írja a Guardian, szúrta ki az rtl.hu.

A Dominion Voting Systems 28 amerikai államot látott el szavazókészülékekkel a 2020-as választások előtt.

A vállalat azzal vádolja a Fox News anyavállalatát, a Fox Corpot, vagyis konkrétan Rupert Murdochot és Lachlan Murdochot, hogy lehetővé tették a Fox Newsnak, hogy hamis állításokat terjesszen, amelyek szerint a szavazókészülékeket gyártó cég meghekkelte a választást Joe Biden javára.

A Fox Corp megpróbálta elutasítani a keresetet, de egy delaware-i bíró úgy döntött, a Dominion elegendő bizonyítékot mutatott be a per folytatásához.

"Ezekből az állításokból az következik, hogy Rupert és Lachlan Murdoch tudatában volt annak, hogy a Dominion nem manipulálta a választást, vagy legalábbis figyelmen kívül hagyták az igazságot, amikor állítólagosan arra késztették a Fox News-t, hogy a Dominiont érintő állításokat propagálja"

– fogalmazott Eric Davis bíró.

A Dominion egyébként nemcsak a Fox News-t, hanem az OAN-t és a Newsmaxot is bepereli.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: