HÍREK
A Rovatból

„Nem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz” – nagyinterjút adott Mészáros Lőrinc az Indexnek

A leggazdagabb magyar szerint politikai támadások érik, pedig rengeteg adót fizetnek, és ennek inkább örülni kellene. Röviden beszélt a magánéletéről is.

Link másolása

185 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt Mészáros Lőrinc vagyona, közben az ország főbankára, Csányi Sándor OTP-vezér „csak” 110 milliárddal tudott gyarapodni, így át kellett adnia a leggazdagabbak listáján a vezető helyet a miniszterelnök felcsúti barátjának.

Mészáros Lőrinccel most az Index készített exkluzív interjút, ami azért érdekes, mert az ország immár hivatalosan is leggazdagabb emberének számító felcsúti milliárdos nem osztogatta eddig könnyen az interjúkat. A beszélgetés az MKB-székházban, az irodájában készült, ahol értékes festmények szolgáltatták a hátteret.

Mészáros elmondta, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a listáknak.

"Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók."

De nem ezt látja a személye elleni támadások okának:

"Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt."

Arra a kérdésre, hogy sok állami megrendelést kap, és ebből gazdagodik politikai hátszéllel, ezt válaszolta:

"A munkáink döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutunk, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet. Én örvendetesnek találom, hogy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég nemzetközi hátterű multikkal tudja felvenni a versenyt."

Az üzleti életben szerinte nincs meg az a szembenállás, mint a politikában.

"A gazdaság legtöbb szereplőjével szívesen leülünk egymással egy közös ebédre, vagy veszünk részt közös vadászaton, némelyikükkel kifejezetten jó üzleti és személyes kapcsolatot is ápolok. "

Úgy véli, 1998-2002 közt már törekedett arra az Orbán-kormány, hogy a hazai nagyvállalkozókat hozza helyzetbe például az építőiparban, de utána szerinte a következő kormányok a külföldi cégeket hozták helyzetbe. Ezen változtatott ismét 2010-től az új Orbán-kabinet.

Szerinte "a csoporton belül az építőipar részesedése még a 25 százalékot sem éri el. Erre a jellemzően nyílt közbeszerzési eljárásokon elnyert pénzre fogják rá a baloldali megmondóemberek, hogy közpénz felhasználásából származik. (...) 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a mi csoportunk részesedése ebből alig 7 százalékos. Erre még kis túlzással sem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz."

A Hunguest-csoport szállodáinak nyújtott hatalmas, 17,7 milliárd forintos állami támogatásról ezt mondta:

"csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni. Ugyanakkor a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált."

A szállodái elleni bojkottra való felszólításról így vélekedett:

"Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja."

A tőzsdei cégükről, az Opus Global Nyrt-ről szólva válaszolt azokra a kritikákra, hogy a sikeres 2020-as év ellenére nagyon alacsonyan mozog a cég részvényeinek értéke:

"az Opus egy tőzsdei cég, én pedig egy vagyok csak a részvényesek között. Jóllehet a részvények többségével én rendelkezem, befolyásom a napi ügymenetre nincs. "

A Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank) kapcsán beszélt a fúzióról, amely szerinte páratlan talán még Európában is:

"Egy 100 százalékban magyar tulajdonú, az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most. (...) meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban."

A mezőgazdaságban is hatalmas érdekeltségei vannak a csoportnak, 45 ezer hektár föld tartozik hozzájuk.

A Talentis Agro csoporthoz került Szarvasi Agrár Zrt. és a Gallicoop Zrt. is.

"Magyarország legnagyobb agrárvállalataként nemcsak növénytermesztéssel foglalkozunk, hanem tejelőállítással is. Ebben Magyarországon piacvezetők vagyunk: 7500 tejelő tehénnel rendelkezünk, ezzel nálunk több tejet senki nem állít elő. "

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Fekete-Győr András kilátásba helyezte az ún. felcsúti pert, ezt válaszolta:

"Sajnálatosnak tartom, hogy három évtizeddel a szabadság újbóli elnyerését követően ez lebeg a szeme előtt egy fiatal politikai generációnak."

Azzal védekezett Mészáros, hogy az egyik legnagyobb hazai vállalatcsoportként óriási összeget fizet be minden évben adóként:

"30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot. A cégcsoport vállalatai éves szinten több mint 100 milliárd forint adót fizetnek be az államkasszába. Nem értem, hogy lehet, hogy ez egyes politikai szereplőket zavar, ahelyett, hogy örülnének neki."

A 2022-es választásokról ezt mondta:

"Szurkolok, hogy a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát. Szerintem a jobboldal nyerni fog."

A családról szólva elmondta, hogy mivel a gyerekei felnőttek, helyet kaptak a vállalatnál, meg van oldva az utánpótlás is:

"Már mind a három gyermekem itt dolgozik a cégcsoportban. A legidősebb lányom a Mészáros-csoport első számú vezetője, a középső lányom néhány cégcsoportos vállalatot irányít; míg az agrárvégzettségű fiam a Talentis Agro Holding igazgatóságának az elnöke."

A feleségétől való válás, és az azt követő osztozkodásról csak nagyon röviden beszéltek:

"A vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, nincsenek vitás kérdések köztünk. A volt feleségemmel nagyon korrektül megoldottuk ezt a kérdést. 36 év után váltak el útjaink, mindig hálás leszek ezért a három és fél évtizedért."

Várkonyi Andreával kapcsolatban elmondta, hogy már tudják, mikor lesz az esküvő, de a részleteket illetően nem akart semmit mondani.

"Az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk."

Érdemes a teljes interjút is elolvasni, érdekes mondatok hangzottak még el benne.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Veszteségbe kényszerítheti őket a kormány a benzinkutasok szerint
Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.

Link másolása

Veszteséges üzemelésre kényszerítené a kormány a benzinkutakat, ha kizárólag tőlük várná az üzemanyagok árának csökkentését – mondják a Független Benzinkutak Szövetségénél. Szerintük az árrésükből legfeljebb néhány filléres árcsökkentésre futná, a kormánynak viszont sokkal nagyobb a mozgástere, miután az ár fele az adó.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy a költségvetés nem tud lemondani további bevételekről. Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kocsis Máté Magyar Péterről: már az egyetemen is nagyképű és arrogáns volt
„Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám” - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
MTI/Bruzák Noémi - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Kocsis Máté az Index és az ATV közös műsorában nyilatkozott Rónai Egonnak, és megemlítette Magyar Pétert is

Kocsis a Fidesz paneljét hangoztatta, és kijelentette, hogy nincs dolguk Magyar pártjának előretörésével, minden a baloldalon történik, „ellenzékváltó hangulat van”.

„A baloldali érzelmű emberek, akik kormányellenesek, úgy érzik, hogy most reménykedhetnek másfél évtized kudarcai után. De ilyet láttunk már” – mondta. A Fidesz frakcióvezetője a „finanszírozói világról” beszélt, ami állítása szerint külföldről pénzeli a magyar ellenzéket a kormányváltás reményében.

„Azt nem tudom, hogy kiábrándult-e, úgy gondolom, hogy ott inkább egy bosszúról van szó” – mondta Kocsis, aki árulónak tartja Magyar Pétert, de nem politikai, hanem baráti értelemben. Bár szerinte ők nem voltak barátok.

"Az egyetemen is arrogánsnak és nagyképűnek tartottam, és ennek hangot is adtam. Az elmúlt húsz évben körülbelül három vagy négy alkalommal kerültem vele egy légtérbe, de akkor sem beszéltünk érdemben semmiről"

– mondta.

A Tisza párt vezetője Kocsis szerint soha nem volt része a politikai struktúrának, amit tud, azt csak a volt feleségén, Varga Juditon keresztül tudhatja.

"Szoktam olvasni a médiában, hogy második vonalas fideszes volt. Hát, én őt a hetedik vonalba se sorolnám."

Kocsis szerint Varga Judit hülyeségeket beszélt az ügyészségen landolt hangfelvételen, a frakcióvezető emellett zokon vette, „indokolatlanul goromba volt”, amikor Magyar Péter azzal vádolta őt, hogy a munkaidejében iszik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Blikk: Százmilliós kártérítést kaptak a bicskei áldozatok, de eddig erről nem beszéltek
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezséget, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2024. április 26.


Link másolása

Összesen kilencen kaptak jelentősebb összeget kártérítésként, mert zaklatták őket a bicskei gyermekotthonban - írta meg a Blikk. Az ügy 2016-ban pattant ki, az intézmény vezetőjét, V. Jánost nyolc év fegyházbüntetésre ítélték szexuális erőszak és kényszerítés miatt. Idén robbant ki a kegyelmi ügy, amelyben a bűntársaként ismert K. Endrét Novák Katalin elnöki kegyelemben részesítette, ekkor újra ráirányult a figyelem a zaklatások ügyére.

Az áldozatok 2020 februárjában jelentették be, hogy kártérítési pert indítanak.

"Jogerős ítélet van arról, hogy megtörténtek a bűncselekmények, ez alapján jogos a kártérítési követelésünk. Azt várom, hogy álljanak ki kormányhoz és intézményhez méltóan"

– nyilatkozta akkor Pop Mert Julián a 168.hu-nak.

A Blikk úgy tudja, hogy 2020-ban ő is megegyezett az állammal, így peren kívül több tízmilliós összeget kapott kártérítésként. A kilenc áldozat közül néhányan kevesebb pénzt kaptak, a lap szerint valószínűleg az elszenvedett kínok befolyásolták az összeg mértékét.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kilenc fővel kötött peren kívüli egyezségi megállapodást, akiknek mindösszesen 154 millió forintot fizetett ki

– tudta meg a Blikk a Belügyminisztérium sajtóosztályától.

A pénzt nem ugyanabban az időpontban kapták meg, de mindannyian elfogadták az egyezséget.

Ide tartozik, hogy Magyar Péter péntekre tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, hogy Pintér Sándor tárcavezető és az egész kormány távozását követeljék. Magyar szerint a kormány „két és fél hónap alatt arra nem volt képes, hogy bocsánatot kérjen az áldozatoktól”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Fagyott megint reggel, de a jó hír az, hogy a hétvégén sokkal jobb idő lesz
Péntek reggelre is több helyen csökkent 0 fok alá a hőmérséklet. Hétvégén azonban búcsút inthetünk végre a fagyoknak. Visszatér a kora nyári meleg 24-28 fok körüli csúcsokkal.

Link másolása

Péntek hajnalban sem szabadultunk meg a fagyoktól, sőt a csütörtökinél kissé hidegebb a reggel. Az Alpokalján, az Északi-középhegységben, a Duna-Tisza közén, valamint a Nyírségben is fagypont alá hűlt több helyen a levegő. Romhányban -3,1 fok volt a minimum, itt mérték a leghidegebbet. Kecskemété a dobogó második foka -3 fokkal , Zabar pedig -2,8 fokkal lett bronzérmes - írja az Időkép.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor. Sokfelé élénk, a Kisalföldön erős lesz a délies szél. Délután 14 és 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szombaton sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből elvétve egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat. Sokfelé lesz élénk, nyugaton, északnyugaton erős lesz a délies szél.

Tovább melegszik az idő, a hajnali fagy megszűnik, délután pedig már 18-23 fokot mérhetünk.

A vasárnapi napsütést csak kevés felhő árnyékolhatja, csapadék nem várható. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél. Visszatér a kora nyári meleg, a legmelegebb órákban 22-27 fokot mérhetünk.

Hétfőn is marad a meleg, nyárias idő, 23 és 28 fok közötti maximumokkal. Esernyőkre nem lesz szükség, elsősorban fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen, viszont a délkeleti szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Kedden szintén száraz, napos idő várható, 24-28 fok körüli csúcsokkal.


Link másolása
KÖVESS MINKET: