hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Nem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz” – nagyinterjút adott Mészáros Lőrinc az Indexnek

A leggazdagabb magyar szerint politikai támadások érik, pedig rengeteg adót fizetnek, és ennek inkább örülni kellene. Röviden beszélt a magánéletéről is.

Link másolása

hirdetés

185 milliárd forinttal nőtt egyetlen év alatt Mészáros Lőrinc vagyona, közben az ország főbankára, Csányi Sándor OTP-vezér „csak” 110 milliárddal tudott gyarapodni, így át kellett adnia a leggazdagabbak listáján a vezető helyet a miniszterelnök felcsúti barátjának.

Mészáros Lőrinccel most az Index készített exkluzív interjút, ami azért érdekes, mert az ország immár hivatalosan is leggazdagabb emberének számító felcsúti milliárdos nem osztogatta eddig könnyen az interjúkat. A beszélgetés az MKB-székházban, az irodájában készült, ahol értékes festmények szolgáltatták a hátteret.

Mészáros elmondta, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a listáknak.

"Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók."

De nem ezt látja a személye elleni támadások okának:

hirdetés
"Sokkal inkább azt látom a támadások mögött, és ezért elfogadom és megértem, hogy sokaknak nem tetszik az én elkötelezett jobboldali kiállásom. Mivel ma Magyarországon jobboldali kormány van, érthető számomra, hogy az ellenzék a Mészáros Csoporton és más, jobboldalhoz kötődő gazdasági szereplőkön keresztül támadja a kormányt."

Arra a kérdésre, hogy sok állami megrendelést kap, és ebből gazdagodik politikai hátszéllel, ezt válaszolta:

"A munkáink döntő többségéhez nyílt eljárásokkal jutunk, ahol a legkedvezőbb ajánlat győz. A pályázatok 95 százaléka nyílt és hirdetménnyel induló eljárás, amelyen bárki részt vehet. Én örvendetesnek találom, hogy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cég nemzetközi hátterű multikkal tudja felvenni a versenyt."

Az üzleti életben szerinte nincs meg az a szembenállás, mint a politikában.

"A gazdaság legtöbb szereplőjével szívesen leülünk egymással egy közös ebédre, vagy veszünk részt közös vadászaton, némelyikükkel kifejezetten jó üzleti és személyes kapcsolatot is ápolok. "

Úgy véli, 1998-2002 közt már törekedett arra az Orbán-kormány, hogy a hazai nagyvállalkozókat hozza helyzetbe például az építőiparban, de utána szerinte a következő kormányok a külföldi cégeket hozták helyzetbe. Ezen változtatott ismét 2010-től az új Orbán-kabinet.

Szerinte "a csoporton belül az építőipar részesedése még a 25 százalékot sem éri el. Erre a jellemzően nyílt közbeszerzési eljárásokon elnyert pénzre fogják rá a baloldali megmondóemberek, hogy közpénz felhasználásából származik. (...) 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a mi csoportunk részesedése ebből alig 7 százalékos. Erre még kis túlzással sem lehet azt mondani, hogy Mészáros mindent visz."

A Hunguest-csoport szállodáinak nyújtott hatalmas, 17,7 milliárd forintos állami támogatásról ezt mondta:

"csak az utolsó, harmadik körben jelentkezhettek a pályázatra a több mint 100 szobával rendelkezők. Tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni. Ugyanakkor a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált."

A szállodái elleni bojkottra való felszólításról így vélekedett:

"Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja."

A tőzsdei cégükről, az Opus Global Nyrt-ről szólva válaszolt azokra a kritikákra, hogy a sikeres 2020-as év ellenére nagyon alacsonyan mozog a cég részvényeinek értéke:

"az Opus egy tőzsdei cég, én pedig egy vagyok csak a részvényesek között. Jóllehet a részvények többségével én rendelkezem, befolyásom a napi ügymenetre nincs. "

A Magyar Bankholding Zrt. (MKB + Budapest Bank + Takarékbank) kapcsán beszélt a fúzióról, amely szerinte páratlan talán még Európában is:

"Egy 100 százalékban magyar tulajdonú, az OTP utáni második legnagyobb bank formálódik most. (...) meghatározó, de 50 százalék alatti részesedése lesz a Mészáros Csoportnak a bankban."

A mezőgazdaságban is hatalmas érdekeltségei vannak a csoportnak, 45 ezer hektár föld tartozik hozzájuk.

A Talentis Agro csoporthoz került Szarvasi Agrár Zrt. és a Gallicoop Zrt. is.

"Magyarország legnagyobb agrárvállalataként nemcsak növénytermesztéssel foglalkozunk, hanem tejelőállítással is. Ebben Magyarországon piacvezetők vagyunk: 7500 tejelő tehénnel rendelkezünk, ezzel nálunk több tejet senki nem állít elő. "

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy Fekete-Győr András kilátásba helyezte az ún. felcsúti pert, ezt válaszolta:

"Sajnálatosnak tartom, hogy három évtizeddel a szabadság újbóli elnyerését követően ez lebeg a szeme előtt egy fiatal politikai generációnak."

Azzal védekezett Mészáros, hogy az egyik legnagyobb hazai vállalatcsoportként óriási összeget fizet be minden évben adóként:

"30 ezer dolgozó tagja ennek a közösségnek, ennyi családnak nyújtunk tisztes megélhetést, munkán alapuló biztonságot. A cégcsoport vállalatai éves szinten több mint 100 milliárd forint adót fizetnek be az államkasszába. Nem értem, hogy lehet, hogy ez egyes politikai szereplőket zavar, ahelyett, hogy örülnének neki."

A 2022-es választásokról ezt mondta:

"Szurkolok, hogy a jelenlegi nemzetépítő politikai közösség folytathassa a munkát. Szerintem a jobboldal nyerni fog."

A családról szólva elmondta, hogy mivel a gyerekei felnőttek, helyet kaptak a vállalatnál, meg van oldva az utánpótlás is:

"Már mind a három gyermekem itt dolgozik a cégcsoportban. A legidősebb lányom a Mészáros-csoport első számú vezetője, a középső lányom néhány cégcsoportos vállalatot irányít; míg az agrárvégzettségű fiam a Talentis Agro Holding igazgatóságának az elnöke."

A feleségétől való válás, és az azt követő osztozkodásról csak nagyon röviden beszéltek:

"A vagyonmegosztás már szeptemberben lezárult, nincsenek vitás kérdések köztünk. A volt feleségemmel nagyon korrektül megoldottuk ezt a kérdést. 36 év után váltak el útjaink, mindig hálás leszek ezért a három és fél évtizedért."

Várkonyi Andreával kapcsolatban elmondta, hogy már tudják, mikor lesz az esküvő, de a részleteket illetően nem akart semmit mondani.

"Az elmúlt időszakban akaratunkon kívül kissé nagy a sajtóérdeklődés irányunkba, de Andival nagyon boldogok vagyunk."

Érdemes a teljes interjút is elolvasni, érdekes mondatok hangzottak még el benne.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Sok kínai vakcinával beoltott magyar külföldre megy, hogy Pfizer-vakcinát kapjon

Romániában és Szerbiában is van lehetőség harmadik oltást beadatni azoknak, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség.

Link másolása

hirdetés

Sok magyar, akinek két kínai oltás után sincs kimutatható ellenanyag a vérében, Romániába vagy Szerbiába megy, hogy ott kapjon Pfizer-vakcinát - számolt be róla az RTL Híradó.

A 24.hu arról írt, hogy egy Sinopharm-vakcinával oltott olvasójának a háziorvosa azt mondta, a vizsgálatok alapján olyan, mintha be sem oltották volna, próbálkozzon külföldön, hátha kap egy harmadik oltást.

Aradra ment, ahol ki sem kellett szállnia a kocsiból, úgy kapta meg az oltást egy autós oltóponton.

Duda Ernő virológus szerint nyílt titok, hogy a védettségük miatt aggódó magyarok egy része a szomszédos országba megy újabb oltásért. Információi szerint Szegedről sokan járnak át Szerbiába e célból. De arról is tud, hogy

számos olyan háziorvos van Magyarországon, aki biztosít egy másik vakcinát azoknak a pácienseinek, akiknél nem alakult ki semmiféle védettség a két oltás után. A szakember szerint azonban ez az állam feladata lenne. Ő is azt javasolja, hogy akiknek nincs védettsége az oltástól, azok oltassák be magukat egy másik oltóanyaggal.

Az operatív törzs az RTL Híradó érdeklődésére azt közölte, minden vakcina hatásos és erős védelmet ad a betegség súlyos lefolyása ellen, de ha a járványhelyzet indokolja, Magyarország készen áll a harmadik oltásra is.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Több mázsa haltetemet szedtek ki a Velencei-tóból két óra alatt önkéntesek

A helyiek az esőt várják, szerintük csak az jelentene valódi megoldást a problémára.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, tömegesen pusztulnak a halak a Velencei-tóban a víz gyors felmelegedése és az alacsony vízállás miatt.

A velencei önkormányzat és a Magyar Országos Horgász Szövetség civilek segítségével tisztítja meg a tavat csónakkal, suppal, kajakkal, vízibiciklivel - számolt be róla az RTL Híradó.

Hétfőn kora reggel önkéntesek két óra alatt több mázsa haltetemet szedtek ki a vízből.

Füredi Balázs vízisport oktató 35 éve él Velencén, de még nem látott ekkora halpusztulást. Az RTL Híradónak azt mondta, vasárnap négy óra alatt 100 kiló döglött halat gyűjtöttek össze barátaival.

"Három-négy óra után már a mi gyomrunk is sajnos felfordult, pedig azért helyi gyerekekként eléggé hozzá vagyunk ezekhez szokva" - mondta.

Mivel a halak a felmelegedés okozta oxigénhiány miatt pusztulnak el, a helyi önkéntes tűzoltók vasárnap friss vizet pumpáltak a tóba, hogy így pumpálják az oxigént. A helyiek szerint viszont csak az eső jelentene valódi megoldást a problémára.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A közalkalmazottak szakszervezete is arra kéri Ádert, hogy ne írja alá a melegellenes törvényt

Szerintük a törvény nem csak a diszkriminációról, hanem az ellenségesség, a gyűlölet és az erőszak közvetett felbujtásáról is szól.

Link másolása

hirdetés

A Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) és a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) határozottan elítéli a melegellenes törvényt, amelyet múlt kedden fogadott el a magyar Országgyűlés.

A két szakszervezet közös közleményt adott ki, amelyben jelzik, hogy "NEM-et mondanak Magyarország LMBT-ellenes törvényére". Mint írják, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű embereket gyakran éri megaláztatás, zaklatás, hátrányos megkülönböztetés és társadalmi kirekesztés szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt életkortól függetlenül. Ezen problémák kezelése pedig szerintük az állami esélyegyenlőségi politika feladata lenne.

"A parlament által elfogadott kirekesztő, gyűlöletkeltő törvény társadalmi egyeztetés nélkül született, politikai érdekeket szolgál, igyekszik egybemosni gyerekekkel szemben elkövetett, megbocsáthatatlan bűnöket elkövetőket az LMBT-közösség tagjaival, ezáltal visszafordíthatatlan társadalmi feszültségeket és veszélyeket fog okozni. A törvény de facto nagy horderejű változásokhoz vezethez az oktatási programokban, a médiában és a kulturális életben - ellentétben az egyenlőség, a sokszínűség és a tolerancia elvével, amelyre társadalmaink épülnek" - írják.

Úgy fogalmaznak, a magyar törvény erkölcsi, etikai, felelősségi kérdés is, mert nem csak a diszkriminációról van szó, az ellenségesség, a gyűlölet és az erőszak közvetett felbujtásáról is szól.

"Európa fájdalmas történelme emlékként áll ahhoz, hogy az ilyen uszítások soha többé ne fordulhassanak elő. Ezért arra kérjük Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt! Sürgetjük az Európai Uniót, de a magyar embereket is, álljanak ki a törvény ellen! Az Európai Parlamentnek és a Tanácsban eljáró tagállamoknak egységes rontot kell képviselniük ebben a kérdésben, és támogatniuk kell az Európai Bizottságot. Rendkívül fontos, hogy mindannyian az emberi jogok és a megkülönböztetésmentesség hiteles védelmezői és erőteljes érvényesítői maradjunk. Mondj nemet a magyar LMBT-ellenes törvényjavaslatra"

- szólít fel a két szakszervezet.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírusban meghalt a Momentum 31 éves nagykanizsai politikusa

Dalnoki Szilárd a párt Zala megyei képviselője, megyei alelnöke, a nagykanizsai alapszervezet elnökségi tagja volt.

Link másolása

hirdetés

Dalnoki Szilárd "a koronavírussal vívott hosszas küzdelem után június 21-én éjjel örökre eltávozott. Gyermeke, párja és családja gyászában osztozunk" – olvasható a párt Zala megyei szervezetének Facebook-oldalán.

31 éves volt, az ő gyermeke is covid-árva lett. Szilárd - velünk együtt-hitt abban, hogy ez az ország nem az az ország, amiben most élünk. Hitt abban, hogy nem vagyunk kirekesztők, gyűlölködők, nem autokrata vezetőre vágyunk, hanem demokráciára. Ezért rengeteget dolgozott. Utcán volt, hogy beszélgessen veletek, szórólapozott, a zalai közgyűlésnek is tagja volt. Én mostantól miatta is folytatom a munkát a szebb jövőért!

– emlékezett meg róla Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, Sopron önkormányzati képviselője a Facebookon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: