HÍREK

Nem akartak díszsírhelyet adni a fiának – állítja az esztergomi robbantásban meghalt TEK-es főhadnagy édesanyja

Az asszony azt mondja, a nyíregyházi polgármester először nem akarta a család kérését teljesíteni, végül a TEK segítségével tudták elintézni, hogy méltó módon vegyenek végső búcsút az elhunyt kommandóstól.

Link másolása

Érthetetlen bonyodalmak alakultak ki szeptember 20-án tragikus körülmények között, egy esztergomi intézkedés során elhunyt kommandós temetése körül - írja a Blikk.

Kónya Gábor Lajos posztumusz rendőr főhadnagy, kétgyerekes édesapa tragikus halála után a családnak Nyíregyháza polgármestere nem akarta biztosítani a díszsírhelyet.

A hozzátartozók azt szerették volna, ha az október 20-i katonai és vallási búcsúszertartás is a Rózsakert díszsírhelyparcellájában történhetne. Ám egy másik helyet akartak kijelölni nekik.

„A TEK főigazgatója, egyeztetve a Belügyminisztériummal, levélben fordult hozzám, hogy a főhadnagy családja részére engedélyezzem a díszsírhelyre történő temetést (a helyi rendelet szerint díszsírhely a haza és a város érdekében végzett kimagasló, kiemelkedő érdemek alapján biztosítható). A kérésnek megfelelően a hősi halált halt rendőr számára a nyíregyházi Északi Temető Rózsaparkjában díszsírhelyet adományoztam. Őszinte részvétem a családnak!”

– közölte Kovács Ferenc, a város polgármestere.

Előzőleg azonban a család jogi képviselőjének azt mondta, hogy nem temethetik a díszsírhelyre, mert a helyi rendelet előírásainak nem felel meg, illetve nincs már elég hely számára.

Az ügyvéd szerint azonban volt hely és a szabályzat is megengedte a kért parcellát. Végül Orbán Viktornak és Pintér Sándornak is írt levelet, majd a TEK főigazgatóját, Hajdu Jánost altábornagyot is értesítette.

"Keddig hivatalosan nem volt helye a hősi halottnak! Eddig a család kifejezett kérésére, a többszöri kérésünkre is mereven elzárkózott. Tisztességes esetben a tragédia másnapján be kellett volna jelentenie a díszsírhely adományozását. Nem a család kérésére megtagadni"

– mondta dr. Helmeczy László.

Az áldozat édesanyja a lapnak elárulta, hogy a történtek nagyon megviselték.

"Ez egy felfoghatatlan és értelmetlen dolog. Nem tudunk napirendre térni efelett. Nem látjuk szívesen a polgármestert a temetésen, nagyon-nagyon megsértett minket!"

– mondta. Hozzátette, hogy a TEK segítőkész volt, és ezért nagyon hálásak. Végül az ő közbenjárásukra teljesítette a városvezető a kérésüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Török Gábor: Alábecsültem Orbán Viktort
A politikai elemző reagált arra, hogy a kormánypárt Sulyok Tamást jelölte a köztársasági elnöki posztra.

Link másolása

Mint megírtuk, Novák Katalin helyére Sulyok Tamást jelölte a kormánypárt.

A hírre reagálva Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán azt írta:

"Alábecsültem Orbán Viktort. Vagy a helyzet kritikusságát. A miniszterelnök eddigi négy választása közül messze a mai áll a legközelebb az alkotmány szelleméhez. Még inkább: ez a mai esélyes csak arra, hogy megfeleljen annak. Kevés rá az esély, de az ellenzéki pártok helyében megfontolnám, hogy támogassák Sulyok Tamást".

Az ellenzék is megszólalt, miután Kocsis Máté ismertette Orbán Viktor javasltát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megszólalt Sulyok Tamás a köztársaságielnök-jelöléséről
Az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki, amelyben megírta, mit gondol, és a jelölést is elfogadta.

Link másolása

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke közleményt adott ki a köztársaságielnök-jelöltsége kapcsán. Azt írja:

"Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Meghalt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja
Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja 54 éves volt.

Link másolása

Gyászol a magyar úszósport: 54 esztendős korában elhunyt Gyúró Mónika, többszörös magyar bajnok, egykori válogatott versenyzőnk – akit a sportrajongók elsősorban Verrasztó Dávid és Evelyn odaadó édesanyjaként ismertek - írja a Magyar Úszó Szövetség - Magyar úszóválogatott a közösségi oldalán.

Gyúró Mónika az 1980-as évek egyik reménysége volt. Ifjúsági Eb-n szerzett érmet, és 14 évesen ott volt a római Európa-bajnokságon a felnőttek között. Legjobb eredménye az 5. hely volt Szófiában 800 méter gyorson. kamaszként több magyar felnőtt bajnoki aranyérmet is szerzett. Széchy Tamás egyik tanítványa volt. 1986-ban szerepelt a világbajnokságon is.

Házasságot kötött az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és bár célul tűzte ki a szöuli olimpiát, de addigra megszületett fia Dávid, majd Evelyn.

Lánya egy szívszorító fotóval búcsúzik édesanyjától.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sulyok Tamás öt ingatlanban résztulajdonos és 65 millió forintnyi megtakarítása van
Az államfőjelölt friss vagyonbevallása szerint a különféle megtakarítások mellett szegedi és budapesti lakásban, szántóban, üdölőtanyában és üdülőben van tulajdonrésze.

Link másolása

Sulyok Tamás Alkotmánybíróság elnök a pozíciója miatt évente köteles vagyonnyilatkozatot tenni. A legfrissebb, idei dokumentuma szerint öt ingatlanja és 65 millió forintnyi megtakarítása van - írja a Telex.

A köztársasági elnöknek jelölt 67 éves jogász bevallása szerint négy ingatlan felének a tulajdonosa. Van egy 45 és egy 117 négyzetméteres szegedi társasházi lakás, egy 3223 négyzetméteres domaszéki szántó, rajta egy 60 négyzetméteres üdülőtanya, egy 90 négyzetméteres balatonkenesei családi házas üdülő fele, és 1223/10000-ed részben tulajdonos egy 72 négyzetméteres II. kerületi budapesti lakásban.

Értékpapírral is rendelkezik, többféle formában van megtakarítása, állampapírban, a nyugdíj-előtakarékossági számlán és kötvényben, összesen 65 millió forintnyi összeggel rendelkezik.

Tartozása nincs, de 8 millió forintos hitelintézeti számlakövetelés áll fenn vele szemben.

A jelenlegi Alkotmánybírósági munkája mellett és ügyvédi irodában is dolgozik, ahol a bevallása szerint 3. jövedelmi kategóriában van (bruttó 500 001 és 1 millió forint közötti összeget keres havonta).


Link másolása
KÖVESS MINKET: