Nem a szarvasmarhák kiiktatása lesz az éghajlati válság megoldása, vélik a gazdálkodók
A legfrissebb tanulmányok sorra arra a következtetésre jutnak, hogy a gazdag nemzetek fogyasztóinak drasztikusan csökkenteniük kell a vörös hús fogyasztásukat az éghajlati válság és a vadvilág pusztulásának megállítása érdekében.
De az NFU azt állítja, hogy az Egyesült Királyságban a marhahúsipar nem támaszkodik nagy intenzitású gazdálkodásra vagy az erdők legelővé történő átalakítására, és csak 40%-ban annyira inzenzív a kibocsátása, mint a globális marhahúsipar átlagának.
"Nem tervezzük csökkentést. Úgy gondoljuk, hogy el tudjuk érni a változást anélkül is, hogy megváltoztatnánk a termelési szintet."
Minette Batters szerint az emberek egyre kevesebbszer döntenek úgy, hogy húst esznek, és minden személynek a saját döntése az, hogy miként étkezik, de szerinte a világnak vannak még olyan szegletei, akik az ő minőségi hústermékeikre éhesek.
Az NFU a mezőgazdaság kibocsátásának felét úgy tervezi ellensúlyozni, hogy fűzfát, miscanthus füvet és egyéb olyan növényeket termel, amiket aztán bioenergiaként felhasználhat a szén-dioxid-leválasztó és -tároló erőműveknél.
A technológia csak kísérleti szakaszban van, de az eddigi eredmények pozitívak.
Illetve a szél-, a napenergia és a biometán-energia megkétszerezésére is rá szeretnék vezetni a farmokat, gazdaságokat.
A termőföldben, a tőzeges területeken és az erdőkben való föld alatti szén-dioxid tárolás pedig megszüntetné a mezőgazdasági kibocsátások további egyötödét.
Szerintük a kibocsátás egynegyede csökkenthető az állatok és a növények hatékonyabb nevelésével.
A takarmány-adalékanyagokkal csökkentenék a metán szintjét az állatokban, génszerkesztéssel fejlesztenék a növényeket és az állatállományt, valamint szabályozott hatóanyagleadású műtrágyákat használnának.
Forrás: The Guardian