hirdetés

HÍREK

Néhány óra után lemondott Svédország első miniszterelnöknője

A költségvetés elfogadását nem sikerült keresztülvinnie, és egy koalíciós partnere is kihátrált mögüle.

Link másolása

hirdetés

Szerdán beiktatták hivatalába Svédország első női miniszterelnökét. Magdalena Andersson megválasztása azért volt történelmi jelentőségű, mert a skandináv államban éppen száz éve lépett életbe az a törvény, amely biztosította a nők választójogát. Nem mellesleg végre úgy tűnt, sikerült vezetőt találni a tízmilliós ország élére, miután augusztusban lemondott az addigi kormányfő, a hét évig kormányzó Stefan Löfven.

Arról már tegnap több helyen cikkeztek, hogy az Andersson mögött álló koalíció nem éppen atombiztos, miután a mögötte álló pártok támogatása sem volt egyértelmű.

A Parlament (Riksdag) végül nem fogadta el a kormányfő által benyújtott költségvetést, helyette a szélsőjobb által is támogatott, részben migránsellenes elemeket tartalmazó büdzsének szavaztak bizalmat.

Az Andersson mellett álló Zöldek kijelentették, hogy számukra ez elfogadhatatlan, ezután pedig a miniszterelnök maga kezdeményezte a lemondását, amit az országgyűlés el is fogadott. A tiszavirág életű országvezető azonban jelezte, hogy egy egypárti kormány élén hajlandó újra megmérettetni magát.

hirdetés

A most 54 éves Magdalena Andersson 1996-ban tűnt fel a politika színpadán az akkori kormányfő mellett, korábban úszóbajnokként tett szert ismertségre. Az utóbbi hét évben egyébként Svédország pénzügyminisztereként dolgozott.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Közel háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt Ukrajnában

Amennyiben beadatják a védőoltást, visszakaphatják az állásukat.

Link másolása

hirdetés

Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást - közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter a Telegram üzenetküldő portálon.

A legtöbb pedagógust, 384-et a nyugat-ukrajnai Rivne megyében, a második legtöbbet, 281-et pedig Kijev megyében bocsátották el. Amennyiben felveszik a védőoltást, visszakaphatják az állásukat.

Ukrajnában a pedagógusok is azon foglalkozásúak kategóriájába tartoznak, akik számára kötelező a védőoltás. Az oktatási szféra dolgozói novemberig kaptak haladékot arra, hogy beoltassák magukat, különben az úgynevezett országos karantén ideje alatt nem dolgozhatnak és így munkabért sem kapnak.

Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. Ezt először tavaly március 12-én vezették be az országban, és ezután többször meghosszabbították. Legutóbb szeptember 20-án év végéig meghosszabbította a kormány.

Az oktatási miniszter közölte, hogy jelenleg 1200 iskolában zajlik a tanítás távoktatásban, mert a tanári karnak nincs minden tagja beoltva. Hozzátette, hogy a pedagógusok vakcinálása folytatódik. Eddig az általános és középiskolák pedagógusainak 96,5 százaléka vett fel legalább egy dózist a védőoltásból, 86,4 százalékuk - mintegy 563 ezren - pedig teljesen immunizáltak, azaz mindkét adagot megkapták.

Közben az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatok szerint ötre nőtt a járványhelyzet szerinti jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába sorolt régiók száma az országban, ezek között van Kárpátalja is. Az eggyel súlyosabb kockázatú narancs besorolásban egy megye maradt, a régiók java része, az ország 24 megyéjéből 18, valamint a főváros Kijev viszont továbbra is a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriában van.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 7 483-mal 3 422 023-ra, az elhunytaké négyszázzal 85 117-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint háromezerrel 426 669-re csökkent. Az elmúlt napon 3456 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 904 799-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 384 662-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Szombaton 139 476 embert oltottak be az országban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Hollandia: egy repülőgép 13 utasánál mutatták ki az omikron variánst

A negatív eredményt mutatókat is arra kérték, hogy maradjanak otthon, másoktól elkülönülve pár napot.

Link másolása

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, a holland egészségügyi hatóságok szerint 61 ember, aki pénteken két Dél-Afrikából érkező járattal érkezett Amszterdamba, pozitív lett a COVID-19-re, és szombat hajnalban további teszteket végeztek annak megállapítására, hogy a fertőzések közül bármelyik a nemrégiben felfedezett omikron koronavírus-variánssal van-e összefüggésben.

Most a BBC.com arról számolt be, hogy egy Dél-Afrikából Amszterdamba érkezett gépen több utasnál is kimutatták az új variánst.

A repülő Johannesburgból indult, és a 61 covid-pozitív között 13-nál az omikron variánst találták meg.

A KLM által szállított utasokat az érkezésük után vizsgálták meg, akiknél pozitív lett a teszt, azokat a Schiphol repülőtérhez közel, egy szállodában helyezték karanténba.

A negatív eredményt mutatókat arra kérték, hogy öt napig maradjanak elkülönülve otthon és csináltassanak újabb tesztet. A továbbutazók - akik időben megkapták az eredményt - tovább mehettek.

hirdetés

A holland egészségügyi miniszter azt kérte a dél-afriai vidékekről visszatérőktől, hogy amint lehet, teszteltessék magukat, mert lehetnek még hasonló esetek az országban.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Télies idő jön: hidegre és többszöri havazásra készülhetünk

Vasárnap este érkezik az első hó. A következő hajnalokon akár -10 Celsius-fok is lehet, és napközben is alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.
Fotó: Demecs Norbi - szmo.hu
2021. november 28.


Link másolása

hirdetés

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten.

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet

- közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hétfőn várható több-kevesebb napsütés, legtovább északkeleten marad borult az ég. Néhol fordulhat elő havaseső-zápor, hózápor, Borsod északi felében tartós havazás is lehet, és akár néhány centiméteres tapadó hóréteg is kialakulhat. Nagy területen megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban többnyire mínusz 1 és plusz 5, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden reggelre foltokban köd képződhet, majd több-kevesebb napsütés valószínű. A nap első felében nem valószínű csapadék, de később északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső várható. Több helyen élénk, erős, az északi hegyvidéki területeken akár viharos lehet a szél. Hajnalban általában mínusz 6 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet, de a szélvédett fagyzugokban akár mínusz 10 fokig is hűlhet a levegő. Délután 3-7 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szerdára virradóra is várható kisebb havazás, havas eső, eső. Napközben eleinte többnyire erősen felhős vagy borult ég lesz a jellemző, délelőtt még eső is lehet, de azután több órára kisüt a nap. Nagy területen megélénkül, megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban általában 0, plusz 5 fok között, de a kevésbé felhős és szeles északkeleti határvidéken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Délután 5-12 fok várható, északkeleten az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékekkel.

hirdetés

Csütörtökön egyre többfelé várható csapadék, kezdetben jellemzően eső lesz, majd a nap második felében elsősorban a hegyekben havas eső, havazás valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és plusz 7, a legmagasabb hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég. Délen, délkeleten az eső mellett esetleg rövidebb időre havas esőbe, hóba is átválthat a csapadék. Ezt követően néhol lehetnek hózáporok. Többfelé lesz erős a szél. A minimumhőmérséklet 0 és plusz 7, a maximumhőmérséklet plusz 2 és 7 fok között várható.

Szombaton napos idő valószínű, érdemi csapadék nélkül. Hajnalra általában mínusz 10 és 0 fok közé hűl le a levegő, a délutáni órákban plusz 2-6 fokot mérhetnek.

Vasárnap túlnyomóan erősen felhős vagy borult lesz az ég, eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A leghidegebb órákban mínusz 10 és plusz 1, napközben 0 és plusz 8 fok közötti értékek várhatók - olvasható az előrejelzésben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Jövő év elején lehet kész az omikron-vakcina, ha szükséges – nyilatkozta a Moderna orvosi vezetője

A vakcinagyártó cég vizsgálja, mennyire hatékonyak az oltások a új variánssal szemben.

Link másolása

hirdetés

„Ha teljesen új vakcinát kell kifejlesztenünk, az úgy gondolom, 2022 elejére lehet nagy mennyiségben elérhető” – mondta a BBC egyik műsorában Paul Burton, a Moderna vakcinagyártó orvosi vezetője - írja a Bloomberg.

Szerinte fontos, hogy a következő hetekben megvizsgálják, a jelenlegi védőoltások milyen mértékben hatásosak a koronavírus omikron variánsával szemben. A Moderna pénteki közleményében megírta, hogy gyorsan dolgozik a jelenlegi vakcina tesztelésén az omicron változat ellen, és két emlékeztető vakcinát is vizsgál.

2021 eleje óta a Moderna átfogó stratégiát fejlesztett ki az új aggasztó variánsok megelőzésére. A vállalat ismételten bizonyította, hogy képes új jelölteket 60-90 napon belül klinikai tesztelésre továbbvinni
- közölte a vállalat.

Burton hangsúlyozta, hogy annak függvényében, mennyi idő telt el a beadása óta, az oltások kell, hogy valamilyen szinten védjenek a fellépő variánsokkal szemben is.

Az omicron törzs megjelenése miatt az országok sietve szigorították a Dél-Afrikából érkező utazásokat. Félve, hogy ez súlyosbíthatja a téli Covid-járványt az északi féltekén, és alááshatja a globális gazdasági fellendülést, pénteken a kockázatkerülés hullámát indította el a globális piacokon, amely vasárnap folytatódott, amikor a Közel-Kelet megnyílt a hétre.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: