News here

HÍREK

Tényleg a négynapos munkahété a jövő? Új-Zélandon már kipróbálták, és bejött

Itt a bizonyíték, hogy sokkal több értelme van.

Link másolása

Egy Új-zélandi vállalkozás észrevette az alkalmazottain, hogy leterheltek, nem teljesítenek olyan jól, főleg a fiatalok, írja a BBC. Kitalálták, hogy akkor a pénteken ne kelljen bemenni dolgozni, de ugyanúgy kifizetik nekik. A dolgozók mosollyal az arcukon mennek be minden hétfőn dolgozni, hiszen sokkal több idejük van magukra, a feltöltődésre, így nagyobb energiát tudnak befektetni a munkájukba.

Az a legviccesebb, hogy a Time magazin egy 1965-ös számában mert beszéltek arról, hogy a heti munkaóraszám akár 20-ra is lecsökkenhet, mert

megjöttek a számítógépek, és majd ők elvégzik helyettünk a munkát, nekünk nem lesz más dolgunk, csak a lazsálás.

Hát, nem így lett, sőt, éppen az ellenkezője. A legtöbb embernek ma már mind a 24 órában készen kell állnia, hiszen az interneten keresztül is dolgozhat.

Londonban úgy, mint Új-Zélandon, idén az egyik nagyvállalat bevezette a 4 munkanapos hetet. Eddig nekik is pozitívak a tapasztalataik, hosszú hónapok után is ugyanolyan jól teljesítettek a munkavállalók, szóval nem csak egy kezdeti löket volt a lelkesedés. Ebben a kérdésben nemi tényezők is közrejátszanak. A nők esetében legtöbbször több a munka, hiszen a pénzért ugyanannyit dolgozik, mint a férfi, de a legtöbbször otthon rá vár a házimunka, így munkából munkába száll. A gyereknevelés direkt nem került bele ebbe a mondatba, hiszen a fiatal férfiak egyre jobban ki szeretnék venni benne a részüket.

Ha az előléptetésre kerül sor, egyre többen gondolják át, hogy mennyi idejük lenne a gyermekeikre, és van, hogy emiatt utasítják vissza a lehetőséget.

Ez persze a munkaadóknak nem jó, ezért is kezdték el megfontolni, hogy hosszabb pihenést adnak a dolgozóknak.

Természetesen, mint mindig, most is vannak szkeptikusok. Az egyik befektető úgy nyilatkozott, hogy ő csak olyan céget támogat, ahol 5 napot vígan és dalolva dolgoz végig a munkaerő, tényleg szeretik azt, amit csinálnak. Egy másik szakértő pedig felhívta arra a figyelmet, hogy a mentális egészség kulcsa az, ha valaki megtanulja egyensúlyba hozni a munkát és a magánéletét. Ez nem biztos, hogy függ a munka idejétől, mivel

lehet, hogy a munkáltató csökkenti a bent töltött órák számát, de ugyanakkora nyomást helyez a dolgozókra.

Ettől nem jutnának egyről ma kettőre.

Szóval ha tényleg meg akarjuk valósítani a hosszabb hétvégéket, az a kulcs, hogy a cégek kicsit visszafogják magukat, és kevesebb idő alatt kevesebb munkát kérjenek az alkalmazottaiktól, különben semmi értelme a stresszcsökkentésnek. Az viszont még mindig kérdéses, hogy ebben az esetben mi lenne azokkal a szektorokkal, ahol már most is munkaerőhiány van.

Címlapkép: Unsplash


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Megérkezett a tél: szakadt a hó az ország nyugati részén péntek reggel
A Bakonyban is lehet rá számítani, hogy fehérbe öltözik a táj.

Link másolása

Péntek reggel megérkezett a tél az ország nyugati részébe, több helyen is havazott. Az Időkép több képet is megosztott a Facabook-oldalán, ezeken látható, hogy vékony, de határozott hótakaró lepte be tájat.

Az előrejelzésük szerint pénteken túlnyomóan felhős, borongós idő várható, délnyugat felől eleinte egyre nagyobb területen csapadékkal, délután pedig egyre kevesebb helyen.

Eső, havas eső, az Alpokalján és a Bakonyban kisebb havazás várható.

A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz, a hőmérséklet pedig napközben 1-5 fok között alakul.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kepes András a tanárok kirúgásáról: Aki igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva
Az író szerint az oktatás nem pártpolitikai és nem anyagi kérdés, ahogy némelyek próbálják beállítani, hanem a szó legnemesebb értelmében nemzeti ügy.

Link másolása

Aki erőt fitogtat, igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva - írta Kepes András a Facebook-oldalán a szerdán kirúgott tanárok kapcsán. Szerinte az erőszakkal elért győzelem csupán ideig-óráig tart, és szégyen követi.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szerdán három budapesti gimnázium nyolc tanárát rúgták ki, mert részt vettek a tiltakozó akciókban. Erre válaszul újabb tiltakozási hullám indult: péntek reggel közel hétszáz pedagógus kezdetett polgári engedetlenségbe, reggel pedig diákok tiltakoztak az Eötvös Gimnázium előtt.

Kepes azt írta csütörtöki bejegyzésében, hogy nem akart „első indulatból reagálni” az eseményekre, ezért várt egy napot. Szerinte, aki követi az eseményeket „és különösen, ha családtagjai között iskolás gyerek, vagy pedagógus van, annak nem szükséges bizonygatni, hogy a hazai oktatás soha nem látott válsággal küzd”.

„Mi, polgárok, azért fizetünk adót, hogy az állam ebből a pénzből mindenki számára elérhető színvonalas egészségügyet, oktatást, szociális hálót működtessen, hogy csupán három erősen elhanyagolt területet emeljek ki az állami feladatok közül”

- írta Kepes András. Azt is megjegyezte, hogy „a feladatokért felelős vezetők többmilliós fizetését is mi, állampolgárok fizetjük.”

„Miniszter úr, államtitkár úr, tankerületi vezető hölgyek és urak, úgy érzik, hogy eredményesen dolgoznak? Nem látják, hogy az Önök lépései nyomán immár iskolák tucatjaiban bénult meg az oktatás?” - tette fel a kérdést az író. Emellett arra is kíváncsi, a vezetők valóban úgy gondolják-e, hogy „a válság megoldásának az a módja, hogy közös gondolkodás helyett fenyegetik, megfélemlítik, kirugdossák azokat, akik figyelmeztetni szeretnék önöket a gondokra, akik készek lennének közös megoldást találni a problémákra?”

Kepes szerint az oktatás nem pártpolitikai és nem anyagi kérdés, ahogy némelyek próbálják beállítani, hanem a szó legnemesebb értelmében nemzeti ügy.

„Régi igazság, hogy az erős, képes belátni a hibáit, nyitott arra, hogy akár mások segítségével változtasson. Aki ehelyett erőt fitogtat, igyekszik megfélemlíteni a másik felet, az gyönge és gyáva. Az erőszakkal elért győzelem egyébként sem ér többet egy vereségnél, mert csupán ideig-óráig tart, és szégyen követi!”

- zárta sorait az író.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Idegesítette a gép hangja, ezért lekapcsolta szobatársa lélegeztetőjét egy idős nő Németországban
Kétszer is megtette ezt, a másik beteget újra kellett éleszteni.

Link másolása

Őrizetbe vettek egy 72 éves nőt Németországban, miután a gyanú szerint lekapcsolta a kórházi szobatársa lélegeztetőgépét, mert idegesítette a gép hangja - számolt be róla az AP hírügynökség.

Az eset egy mannheimi kórházban történt kedd este.

A dolgozók figyelmeztették az idős nőt, hogy a másik, 79 éves betegnek létfontosságú a lélegeztetőgép, ennek ellenére az asszony később ismét lekapcsolta azt.

A beteget újra kellett éleszteni, és bár már nincs életveszélyben, továbbra is az intenzív osztályon ápolják.

Az idős nőt szerdán bíróság elé állították gyilkossági kísérlet gyanúja miatt, jelenleg is őrizetben van.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést
A szerdán kirúgott tanárok közül is hatan ebben az intézményben dolgoztak.

Link másolása

A budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium újabb hét tanára kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt - erősítette meg a Telex információját az iskola igazgatója. A lap egyik forrása úgy fogalmazott:

„Fájdalmas látni a gyerekek arcát”.

A tiltakozások kirobbanása így már az intézmény 31 tanára kapott felszólítást.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: szerdán három budapesti gimnázium nyolc tanárát rúgták ki, mert részt vettek a tiltakozó akciókban. A nyolc tanár közül hatan szintén a Karinthy pedagógusai voltak. Az intézmény igazgatója rendkívüli szünetet rendelt el.

Az újabb kirúgáokra válaszképpen újabb tiltakozási hullám indult: szerdán este diákok tüntettek a Belügyminisztérium előtt, a tanárok pedig újabb polgári engedetlenségi akciót hirdettek, amihez pénteken közel hétszáz pedagógus csatlakozott.

A diákok is megmozdultak, több százan vonták blokád alá az Eötvös Gimnázium bejáratát, és tiltakozásképpen a szájukat is leragasztották.


Link másolása
KÖVESS MINKET: